menu

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest populaire ondernemingsvorm van ons land. De naam verwijst alleen naar het eigenaarschap. Er kunnen dus wel meer mensen werken voor het bedrijf maar er is maar één persoon eigenaar. Deze is ook gelijk aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.

EenmanszaakEind 2017 waren er in Nederland zo’n 1,6 miljoen ondernemingen en ruim een miljoen hiervan waren eenmanszaken. Dit wil zeggen dat er maar één eigenaar is, en dat die met zijn privévermogen aansprakelijk is voor alle schulden en verantwoordelijkheden van de onderneming. De eenmanszaak kent een natuurlijke rechtspersoon.

Deze persoon is eigenaar en aansprakelijk voor alle schulden én inkomsten. Omdat het privé en zakelijke vermogen niet gescheiden is kijkt men bij de financiële cijfers al snel naar het totale plaatje van de ondernemer. Hoe is privé het vermogen geregeld? Meestal is de financiële administratie van een eenmanszaak gescheiden van het privévermogen maar bij een kredietaanvraag bijvoorbeeld zal een bank ook het privévermogen willen zien. Een faillissement van de eenmanszaak betekent dus meestal ook een faillissement van de ondernemer die hiervoor aansprakelijk was.

Rechtsvorm voor zelfstandige zonder personeel en freelancers

Het aantal eenmanszaken is de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid, met dank aan de opkomst van het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Freelancers en zzp’ers werken vaak vanuit een eenmanszaak, maar ook ondernemers die enkele medewerkers vast in dienst nemen kunnen dus gebruikmaken van deze ondernemingsvorm. Het voordeel van de eenmanszaak is dat deze wat fiscale vrijstellingen kent.  Wel hebben deze regelmatig enkele voorwaarden zoals het 1225 urencriterium. Dat betekent dat je per kalender jaar minimaal 1225 uur bezig moet zijn met de onderneming. Alle uren gelden, dus ook het lezen van deze pagina kun je in je agenda aangeven en telt mee voor dit urenaantal!

Kosten en regels voor inschrijven

De kosten van het inschrijven van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel zijn eenmalig 50 euro. Verder heeft de KvK geen verplichte jaarlijkse kosten meer. Om de kosten hoef je het dus meestal niet te laten, maar belastingtechnisch kan het wel sterk uitmaken of je wel of niet vandaag een onderneming begint. Weeg voor je de keuze maakt voor een eenmanszaak goed de voor- en nadelen af. Zodra je boven de 1225 uur komt is inschrijven meestal fiscaal voordeliger, maar de belastingdienst rekent deze wel per kalenderjaar.

Ook voor kleine ondernemers met beperkte winst kan het interessant zijn. Zo zijn er speciale kleine ondernemersregelingen waarmee de overheid de ondernemer wil stimuleren om het bedrijf op te zetten. Dan hoeft er bijvoorbeeld geen btw afgedragen te worden als het totale jaarbedrag onder een limiet blijft (momenteel zo’n 1800 euro aan btw) en zijn er andere regelingen.

De aansprakelijkheid van een eenmanszaak

Als je jezelf inschrijft bij de KvK veranderen er ook enkele juridische zaken. Jij bent aansprakelijk voor alle gevolgen van het bedrijf. Vergelijkbaar met ouders die aansprakelijk zijn voor hele jonge kinderen. Al gaat de vergelijking niet helemaal op, want zakelijke wetgeving is anders dan die voor consumenten, en de eenmanszaak valt onder de zakelijke wetgeving. Deels is aansprakelijkheid bij een eenmanszaak af te dekken via algemene voorwaarden of verzekeringen. 100% is dit nooit. Je risico’s zullen, als je gaat meedoen met het zakelijke verkeer, groter worden.

Administratie en belasting

Ondernemers met een eenmanszaak krijgen te maken met de belastingdienst. Voor het salaris van de ondernemer geldt de inkomstenbelasting, net zoals dit voor mensen in loondienst het geval is. Maar ondernemers moeten dit nu zelf regelen en daarvoor een financiële administratie bijhouden.

Hoe dit gedaan wordt, mag de ondernemer zelf weten. Het is dus toegestaan om de boekhouding in Excel, of zelfs op papier bij te houden. Wel is het verplicht om de aangifte zelf digitaal te versturen. Naast de inkomstenbelasting krijgen de meeste ondernemers ook te maken met omzetbelasting, ook wel btw genoemd.

Daarnaast zijn er wat andere financiële zaken waar ondernemers al snel mee te maken krijgen. Denk aan de debiteurenadministratie, urenregistratie (als die eerder genoemde 1225 onzeker is) of de facturatie. Om die reden kiezen de meeste ondernemers ervoor om met een eenvoudig boekhoudprogramma te werken, of de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.