e-boekhouden

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest populaire ondernemingsvorm van ons land. Deze is met name populair onder freelancers en zzp’ers. De voordelen en nadelen, wat de belastingdienst zoal verwacht, het opzetten van een boekhouding, de kosten en andere zaken waar je mee te maken krijgt als je een eenmanszaak oprichten wilt. 

Inhoud:

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm, net zoals een stichting of vereniging. Je kunt een eenmanszaak oprichten door deze in te schrijven bij de KvK. De eigenaar van een eenmanszaak is volledig, dus inclusief zijn privévermogen, aansprakelijk voor de onderneming.

Voordelen van een eenmanszaak

eigen eenmanszaak startenVoordelen van de eenmanszaak zijn dat deze snel, gemakkelijk en goedkoop is om op te richten en dat deze wat belastingvoordelen kent, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Wel zijn hier regels aan verbonden zoals het urencriterium. Dat betekent dat je per kalender jaar minimaal 1.225 uur bezig moet zijn met de onderneming om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen. Alle uren gelden, dus ook het lezen van deze pagina kun je in je agenda aangeven en telt mee voor dit urenaantal!

Een eenmanszaak kun je snel en goedkoop oprichten en heeft enkele belastingvoordelen.

Nadelen van deze rechtsvorm

Nadelen van de eenmanszaak zijn dat hierbij het hele eigendom in handen is van een persoon. Deze kan dus geen aandelen verkopen aan investeerders of een mede-ondernemer. Daarnaast is deze ook helemaal verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schulden en andere gevolgen van het bedrijf.

Als het bedrijf de schulden niet meer kan betalen kunnen schuldeisers dus het privévermogen van de ondernemer aanspreken en bij een faillissement van de eenmanszaak is dus ook de ondernemer zelf meestal failliet.

Benieuwd naar wat de belastingdienst zoal wil weten? Lees verder over boekhouden, een administratie opzetten of hét boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Eenmanszaak populair onder zzp’ers en freelancers

zzp'er met een eenmanszaakDe eenmanszaak is de meest populaire ondernemingsvorm in Nederland. Eind 2017 waren er in Nederland zo’n 1,6 miljoen ondernemingen en ruim een miljoen hiervan waren eenmanszaken.

Het aantal eenmanszaken is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid, met dank aan het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) die een eenmanszaak starten. Verreweg de meeste zzp’ers of freelancers hebben deze ondernemingsvorm.

Vooral zzp’ers kiezen ervoor om een eenmanszaak te beginnen.

Eenmanszaak en medewerkers aannemen

De naam eenmanszaak verwijst naar het eigendom: het bedrijf heeft één eigenaar. Die kan gewoon personeel in dienst hebben. De meeste eenmanszaken bestaan dus wel uit freelancers en zzp’ers die alleen werken vaak vanuit een eenmanszaak, maar ook ondernemers die werken met medewerkers kunnen gebruikmaken van deze ondernemingsvorm.

Een eenmanszaak is een bedrijf dat personeel in dienst kan hebben. Twijfel jij over starten met personeel? Vraag dan vooraf een boekhouder om advies.

Eenmanszaak oprichten: kosten en regels

eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van KoophandelJe kunt vrij eenvoudig een eenmanszaak oprichten. Je hoeft hiervoor alleen naar de Kamer van Koophandel voor een inschrijving. Tegenwoordig is vooraf een afspraak maken in veel plaatsen wel vereist. Ook is het belangrijk dat je bent voorbereid op de vragen die de KvK je stelt.

De kosten van het inschrijven van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel zijn eenmalig 50 euro. Verder heeft de KvK geen verplichte jaarlijkse kosten meer. Naast de KvK heb je vaak veel andere zakelijke kosten. Zoals voor een zakelijke rekening, boekhoudprogramma, website of zakelijke telefoon. Maar al die zaken zijn niet verplicht en wat een eigen eenmanszaak kost heb je dus grotendeels zelf in de hand.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Belasting eenmanszaak

Bij de eenmanszaak krijg je te maken met twee soorten belasting: inkomstenbelasting en omzetbelasting.

1. Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting betaal je over de behaalde winst (belast in box 1). De inkomstenbelasting voor de eenmanszaak is dezelfde als werknemers over hun loon betalen. Nu wordt alleen niet het loon belast, maar de winst. Die kan kun je wel verlagen met aftrekposten, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en gemaakte bedrijfskosten voor benodigde goederen en diensten.

2. Omzetbelasting

Bij de omzetbelasting gaat het om de btw. Er zijn uitzonderingen maar de meeste bedrijven moeten over hun diensten en goederen btw rekenen en dit overmaken naar de belastingdienst. De btw die jij betaalt over je uitgaven, bijvoorbeeld de aankoop van een zakelijke auto of computer, kun je in mindering brengen.

Kleine ondernemers met weinig omzet kunnen een vrijstelling aanvragen voor de omzetbelasting met de KOR-regeling.

Regels belastingvoordelen eenmanszaak

Er zijn bij een eenmanszaak verschillende aftrekposten om de brutowinst, en dus de te betalen belasting, te verlagen. Voor deze belastingvoordelen moet je als ondernemer voldoen aan enkele eisen van de belastingdienst:

  • Zelfstandigheid: een zelfstandig ondernemer heeft per jaar minimaal drie verschillende klanten. Daarbij kan een ondernemer zelfstandig beslissen over de manier van werken. Zo niet, dan ziet de belastingdienst de relatie tussen klant/ondernemer mogelijk als een verkapt loondienstverband.
  • Ondernemersrisico: de ondernemer loopt (financieel) risico vanwege veranderingen in vraag en aanbod, door wanbetalers en aansprakelijkheid.
  • Winst: het doel van de ondernemer is om winst te maken. Daarom moet de onderneming zich als zodanig kenbaar maken in het openbaar door reclame, een website of actief netwerken.
  • Tijd: een ondernemer steekt minimaal 1.225 uur per jaar in zijn bedrijf.

De belangrijkste criteria voor de belastingdienst zijn de zelfstandigheid en het urencriterium. Wie daaraan niet voldoet, kan geen gebruik maken van de belastingvoordelen voor ondernemers. Zie ook ons overzicht van de aftrekposten voor ondernemers met een eenmanszaak.

Beste moment om de eenmanszaak te beginnen

Weeg voor je de keuze maakt voor een eenmanszaak goed de voor- en nadelen af. Om de kosten hoef je het dus meestal niet te laten, maar belastingtechnisch kan het wel sterk uitmaken wanneer je een onderneming begint. De urennorm geldt per kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Als jij halverwege het jaar je onderneming begint is de kans klein dat je het urencriterium haalt. Al kan het ook met weinig winst en zonder het urencriterium interessant zijn.

Eenmanszaak en (privé)vermogen

De eenmanszaak is een natuurlijke rechtspersoon. De eigenaar van een eenmanszaak is hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden en inkomsten. Omdat het privé en zakelijke vermogen niet gescheiden is kijkt men bij de financiële cijfers al snel naar het totale plaatje van de ondernemer.

Meestal is de financiële administratie van een eenmanszaak gescheiden van het privévermogen maar bij een kredietaanvraag bijvoorbeeld zal een bank ook het privévermogen willen zien. Een faillissement van de eenmanszaak betekent dus meestal ook een faillissement van de ondernemer die hiervoor aansprakelijk was.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Administratie en belasting

belastingdienstOndernemers met een eenmanszaak krijgen te maken met de belastingdienst. Voor het salaris van de ondernemer geldt de inkomstenbelasting, net zoals dit voor mensen in loondienst het geval is. Naast de inkomstenbelasting krijgen de meeste ondernemers ook te maken met omzetbelasting, ook wel btw genoemd.

Ondernemers moeten dit zelf regelen en daarvoor een boekhouding bijhouden. Met welk programma je dit doet mag je als zelf weten. Het is dus toegestaan om de boekhouding in Excel, of zelfs op papier bij te houden. Ondernemers met een eenmanszaak moeten zorgen voor belastingaangiftes. Je kunt deze zelf insturen maar hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Daarnaast zijn er wat andere financiële zaken waar ondernemers al snel mee te maken krijgen. Denk aan de debiteurenadministratie, urenregistratie (als die eerder genoemde 1.225 onzeker is) of de facturatie. Om die reden kiezen de meeste ondernemers ervoor om met een eenvoudig boekhoudprogramma te werken, of de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de eenmanszaak zijn:

Eenmanszaak of zzp: wat is het verschil?

Een zzp’er is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt voor een ondernemer die geen medewerkers heeft, maar juridisch gezien is het geen ondernemingsvorm. De meeste zzp’ers en freelancers kiezen voor de eenmanszaak.

Dit is een natuurlijke ondernemingsvorm met één eigenaar. Maar er zijn ook zzp’ers die een besloten vennootschap als ondernemingsvorm hebben. Beide rechtsvormen zijn zzp mogelijk, maar kunnen ook personeel in dienst hebben.

Wat is nodig om een eenmanszaak te starten?

Je moet je even inschrijven bij de KvK, maar los daarvan is een eenmanszaak oprichten niet erg ingewikkeld. Er komt wel wat meer bij kijken als je wilt dat de belastingdienst je ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een eenmanszaak?

Als je jezelf inschrijft bij de KvK veranderen er ook enkele juridische zaken. Bij een eenmanszaak ben jij  aansprakelijk voor alle gevolgen van het bedrijf. Deels zijn risico’s van een eenmanszaak af te dekken via algemene voorwaarden of verzekeringen. 100% is dit nooit.

Wanneer kun je een eenmanszaak omzetten naar een bv?

Een eenmanszaak is snel op te richten, heeft enkele fiscale voordelen en is relatief goedkoop. Maar als je omzet, winst en risico’s stijgen, dan kan er ergens een omslagpunt komen waarbij een besloten vennootschap een betere keuze is.

Bijvoorbeeld omdat je niet langer garant wilt staan met je privévermogen, of omdat je reserves wilt gaan opbouwen in je onderneming. Wanneer dit omslagpunt komt is afhankelijk van je bedrijfscijfers, hoeveel vermogen je in je onderneming nodig hebt en hoeveel risico je met je privévermogen wilt lopen.

Kan ik een tweede eenmanszaak oprichten?

Je kunt maar één eenmanszaak hebben en dus geen tweede eenmanszaak starten, maar je bedrijf mag wel meerdere handelsnamen hebben.

Als je dus een tweede onderneming wilt kun je hiervoor een extra handelsnaam inschrijven bij de KvK en deze naar buiten toe gebruiken als extra bedrijfsnaam. Je hanteert hierbij wel hetzelfde btw-ID en KvK-nummer. Op die manier kan iemand meerdere bedrijfsnamen hanteren, ook al vallen die allemaal onder één eenmanszaak.

Het is wel mogelijk om een tweede bedrijf met een andere ondernemingsvorm op te richten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een eenmanszaak hebben maar samen met een andere ondernemer ook een bv oprichten. Gebruikelijk is dit niet, want het kan lastig zijn om aan het urencriterium te blijven voldoen als je ook te maken krijgt met een verplicht DGA-salaris.

Welke financieringen zijn mogelijk bij een eenmanszaak?

De meeste zakelijke financieringen zijn ook mogelijk bij een eenmanszaak. Al kijken veel financierders naar zekerheden, en die zijn bij een eenmanszaak vaak laag. Veel ondernemers met een eenmanszaak kiezen daarom voor financieringsvormen als factoring, bedrijfskrediet of kortlopend werkkapitaal.

Financieringen waarbij sterk wordt gekeken naar het bedrijf als onderpand zijn lastig. Een bv kan eigen vermogen opbouwen door reserves of resultaat niet uit te keren. Een eenmanszaak kan dit niet. Deze heeft wel eigen vermogen in de vorm van activa, maar die worden meestal in enkele jaren afgeschreven.

Eenmanszaak - de laatste berichten: