Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenmanszaak

Alles over de eenmanszaak: de meest populaire ondernemingsvorm van ons land. Deze is met name populair onder freelancers en zzp’ers. De voordelen en nadelen, wat de belastingdienst zoal verwacht, het opzetten van een boekhouding, de kosten en andere zaken waar je mee te maken krijgt als je een eenmanszaak wilt oprichten. 

Inhoud:

Wat is een eenmanszaak?

eenmanszaakEen eenmanszaak is een ondernemingsvorm, net zoals een stichting of vereniging. Hierbij is één persoon eigenaar is van de onderneming en deze is volledig, dus inclusief zijn privévermogen, aansprakelijk is voor de onderneming. Tijdens het inschrijven bij de KvK kun je hiervoor kiezen.

Voor- en nadelen

Voordelen van de eenmanszaak zijn dat deze snel, gemakkelijk en goedkoop is om op te richten en dat deze wat fiscale voordelen kent, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.  Wel zijn hier regels aan verbonden zoals het urencriterium. Dat betekent dat je per kalender jaar minimaal 1225 uur bezig moet zijn met de onderneming om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen. Alle uren gelden, dus ook het lezen van deze pagina kun je in je agenda aangeven en telt mee voor dit urenaantal!

De eenmanszaak heeft enkele belastingvoordelen.

Nadelen van de eenmanszaak zijn dat hierbij het hele eigendom in handen is van een persoon. Deze kan dus geen aandelen verkopen aan investeerders of een mede-ondernemer. Daarnaast is deze ook helemaal verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle gevolgen van het bedrijf. Als het bedrijf de schulden niet meer kan betalen kunnen schuldeisers dus het privévermogen van de ondernemer aanspreken en bij een faillissement van de eenmanszaak is dus ook de ondernemer zelf meestal failliet.

Benieuwd naar wat de belastingdienst zoal wil weten? Lees verder over boekhouden, een administratie opzetten of hét boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Populair onder zzp’ers en freelancers

zzp'er met een eenmanszaakDe eenmanszaak is de meest populaire ondernemingsvorm. Eind 2017 waren er in Nederland zo’n 1,6 miljoen ondernemingen en ruim een miljoen hiervan waren eenmanszaken. Het aantal eenmanszaken is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid, met dank aan de opkomst van het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Verreweg de meeste zzp’ers of freelancers hebben een eenmanszaak als ondernemingsvorm.

Vooral zzp’ers beginnen een eenmanszaak.

Eenmanszaak en medewerkers

De naam eenmanszaak verwijst naar het eigendom: het bedrijf heeft één eigenaar maar die kan gewoon personeel in dienst hebben. De meeste eenmanszaken bestaan dus wel uit freelancers en zzp’ers die alleen werken vaak vanuit een eenmanszaak, maar ook ondernemers die werken met medewerkers kunnen gebruikmaken van deze ondernemingsvorm.

Eenmanszaak oprichten: kosten en regels

Kamer van KoophandelEen eenmanszaak kun je vrij eenvoudig oprichten. Je hoeft hiervoor alleen naar de KvK voor een inschrijving. Tegenwoordig is vooraf een afspraak maken in veel plaatsen wel vereist. Ook is het belangrijk dat je bent voorbereid op de vragen die de KvK je zal stellen.

De kosten van het inschrijven van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel zijn eenmalig 50 euro. Verder heeft de KvK geen verplichte jaarlijkse kosten meer. Naast de KvK heb je vaak veel andere zakelijke kosten. Zoals voor een zakelijke rekening, boekhoudprogramma, website of zakelijke telefoon. Maar al die zaken zijn niet verplicht en wat het oprichten van een eenmanszaak kost heb je dus grotendeels zelf in de hand.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Belasting eenmanszaak

Bij de eenmanszaak krijg je te maken met twee belasting-soorten: inkomstenbelasting en omzetbelasting.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is de belasting die betaald wordt over de behaalde winst (belast in box 1). De inkomstenbelasting voor de eenmanszaak is dezelfde als werknemers over hun loon betalen. Nu wordt alleen niet het loon belast, maar de winst. Die kan wel eerst verlaagd worden door middel van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en gemaakte bedrijfskosten voor benodigde goederen en diensten.

Omzetbelasting

Bij de omzetbelasting gaat het om de btw. Er zijn uitzonderingen maar de meeste bedrijven moeten over hun diensten en goederen btw rekenen en dit overmaken naar de belastingdienst. De btw die jij betaalt over je uitgaven (bijvoorbeeld de aankoop van een zakelijke auto of computer) kun je in mindering brengen. Voor kleine ondernemers met weinig omzet die liever vrijgesteld zijn van btw is er de KOR-regeling misschien interessant voor jou.

Criteria fiscale voordelen eenmanszaak

Er zijn bij een eenmanszaak verschillende aftrekposten om de brutowinst, en dus de te betalen belasting, te verlagen. Om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen moet je als ondernemer wel voldoen aan enkele eisen van de belastingdienst:

  • Zelfstandigheid: een zelfstandig ondernemer heeft per jaar minimaal drie verschillende klanten. Daarbij kan een ondernemer zelfstandig beslissen over de manier van werken. Zo niet, dan ziet de belastingdienst de relatie tussen klant/ondernemer mogelijk als een verkapt loondienstverband.
  • Ondernemersrisico: de ondernemer loopt (financieel) risico vanwege veranderingen in vraag en aanbod, door wanbetalers en aansprakelijkheid.
  • Winst: het doel van de ondernemer is om winst te maken. Daarom moet de onderneming zich als zodanig kenbaar maken in het openbaar door reclame, een website of actief netwerken.
  • Tijd: een ondernemer steekt minimaal 1225 uur per jaar in zijn bedrijf.

De belangrijkste criteria voor de belastingdienst zijn de zelfstandigheid en het urencriterium. Wie daaraan niet voldoet, kan geen gebruik maken van de belastingvoordelen voor ondernemers. Zie ook ons overzicht van de aftrekposten voor ondernemers met een eenmanszaak.

Om de kosten hoef je het dus meestal niet te laten, maar belastingtechnisch kan het wel sterk uitmaken wanneer je een onderneming begint. Weeg voor je de keuze maakt voor een eenmanszaak goed de voor- en nadelen af. Zodra je boven de 1225 uur komt is inschrijven meestal fiscaal voordeliger, maar de belastingdienst rekent deze wel per kalenderjaar.

Ook met beperkte winst en zonder het urencriterium kan het interessant zijn. Zo zijn er speciale regelingen voor kleine ondernemers waarbij het urencriterium niet geldt en waarmee de overheid de ondernemer wil stimuleren om het bedrijf op te zetten.

Eenmanszaak en (privé)vermogen

De eenmanszaak is een natuurlijke rechtspersoon. Deze eigenaar is aansprakelijk voor alle schulden en inkomsten. Omdat het privé en zakelijke vermogen niet gescheiden is kijkt men bij de financiële cijfers al snel naar het totale plaatje van de ondernemer. Hoe is privé het vermogen geregeld? Meestal is de financiële administratie van een eenmanszaak gescheiden van het privévermogen maar bij een kredietaanvraag bijvoorbeeld zal een bank ook het privévermogen willen zien. Een faillissement van de eenmanszaak betekent dus meestal ook een faillissement van de ondernemer die hiervoor aansprakelijk was.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Administratie en belasting

belastingdienstOndernemers met een eenmanszaak krijgen te maken met de belastingdienst. Voor het salaris van de ondernemer geldt de inkomstenbelasting, net zoals dit voor mensen in loondienst het geval is. Naast de inkomstenbelasting krijgen de meeste ondernemers ook te maken met omzetbelasting, ook wel btw genoemd.

Ondernemers moeten dit zelf regelen en daarvoor een boekhouding bijhouden. Met welk programma je dit doet mag je als zelf weten. Het is dus toegestaan om de boekhouding in Excel, of zelfs op papier bij te houden. Ondernemers met een eenmanszaak moeten zorgen voor belastingaangiftes. Je kunt deze zelf insturen maar hiervoor ook een boekhouder inschakelen.

Daarnaast zijn er wat andere financiële zaken waar ondernemers al snel mee te maken krijgen. Denk aan de debiteurenadministratie, urenregistratie (als die eerder genoemde 1225 onzeker is) of de facturatie. Om die reden kiezen de meeste ondernemers ervoor om met een eenvoudig boekhoudprogramma te werken, of de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de eenmanszaak zijn:

Eenmanszaak of zzp: wat is het verschil?

Een zzp’er is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt voor een ondernemer die geen medewerkers heeft, maar juridisch gezien is het geen ondernemingsvorm. De meeste zzp’ers en freelancers kiezen voor de eenmanszaak. Dit is een natuurlijke ondernemingsvorm met één eigenaar. Maar er zijn ook zzp’ers die een besloten vennootdschap als ondernemingsvorm hebben.

Als je wilt ondernemen zonder medewerkers zul je bij de Kamer van Koophandel hierin dus nog een keuze moeten maken.

Wat is nodig om een eenmanszaak te starten?

Je moet je even inschrijven bij de KvK, maar los daarvan is het niet erg ingewikkeld. Er komt wel wat meer bij kijken als je ook door de belastingdienst gezien wilt worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een eenmanszaak?

aansprakelijkheid eenmanszaakAls je jezelf inschrijft bij de KvK veranderen er ook enkele juridische zaken. Bij een eenmanszaak ben jij  aansprakelijk voor alle gevolgen van het bedrijf. Vergelijkbaar met ouders die aansprakelijk zijn voor hele jonge kinderen.

Al gaat de vergelijking niet helemaal op, want zakelijke wetgeving is anders dan die voor consumenten, en de eenmanszaak valt onder de zakelijke wetgeving. Deels zijn risico’s van een eenmanszaak af te dekken via algemene voorwaarden of verzekeringen. 100% is dit nooit. Je risico’s zullen, als je gaat meedoen met het zakelijke verkeer, groter worden.

Wanneer kun je een eenmanszaak omzetten naar een bv?

Een eenmanszaak is snel op te richten, heeft enkele fiscale voordelen en is relatief goedkoop. Maar als je omzet, winst en risico’s stijgen, dan kan er ergens een omslagpunt komen waarbij een besloten vennootschap een betere keuze is.

Bijvoorbeeld omdat je niet langer garant wilt staan met je privévermogen, of omdat je reserves wilt gaan opbouwen in je onderneming. Wanneer dit omslagpunt komt is afhankelijk van je bedrijfscijfers, hoeveel vermogen je in je onderneming nodig hebt en hoeveel risico je met je privévermogen wilt lopen.

Kan ik een tweede Ondernemen & Internet?

Je kunt maar één eenmanszaak hebben en dus geen tweede Ondernemen & Internet, maar je bedrijf mag wel meerdere handelsnamen hebben.

Als je dus een tweede onderneming wilt starten kun je hiervoor een extra handelsnaam in laten schrijven bij de KvK en deze naar buiten toe gebruiken als extra bedrijfsnaam. Je hanteert hierbij wel hetzelfde btw-ID en KvK-nummer. Op die manier kan iemand meerdere bedrijfsnamen hanteren, ook al vallen die allemaal onder één eenmanszaak.

Het is wel mogelijk om een tweede bedrijf met een andere ondernemingsvorm op te richten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een eenmanszaak hebben maar samen met een andere ondernemer ook een bv oprichten. Gebruikelijk is dit niet, want het kan lastig zijn om aan het urencriterium te blijven voldoen als je ook te maken krijgt met een verplicht DGA-salaris.

Welke financieringen zijn mogelijk bij een eenmanszaak?

De meeste zakelijke financieringen zijn ook mogelijk bij een eenmanszaak. Al kijken veel financierders naar zekerheden, en die zijn bij een eenmanszaak vaak laag. Veel ondernemers met een eenmanszaak kiezen daarom voor financieringsvormen als factoring, bedrijfskrediet of kortlopend werkkapitaal.

Financieringen waarbij sterk wordt gekeken naar het bedrijf als onderpand zijn lastig. Een bv kan eigen vermogen opbouwen door reserves of winst niet uit te keren. Een eenmanszaak kan dit niet. Deze heeft wel eigen vermogen in de vorm van activa, maar die worden meestal in enkele jaren afgeschreven.