menu

Eenmanszaak

Eenmanszaak
Een eenmanszaak wil zeggen dat de aansprakelijkheid bij een persoon ligt. Dit is het grote verschil tussen de eenmanszaak en andere ondernemingsvormen. Er kunnen wel meer dan een persoon werken. In principe kan het bedrijf net zo groot uitgroeien als elk ander. De verantwoordelijkheid, eigendom en aansprakelijkheid zijn bij de eenmanszaak een natuurlijk persoon vastgelegd. Deze is ook met zijn privévermogen aansprakelijk. Daar komt de naam eenmanszaak dan ook vandaan.

Omdat het privé en zakelijke vermogen niet gescheiden is kijkt een bank bij een financiering naar het totale plaatje van de ondernemer. Hoe is privé het vermogen geregeld? Meestal is de financiële administratie van een eenmanszaak gescheiden van het privévermogen maar bij een kredietaanvraag bijvoorbeeld zal een bank ook het privévermogen willen zien. Faillissement van de eenmanszaak betekent direct ook faillissement van de ondernemer die hiervoor aansprakelijk was.

Zelfstandige zonder personeel en freelancers
Een ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) of een freelancer kunnen vallen onder een eenmanszaak indien deze zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In principe is inschrijven niet verplicht. iedereen kan freelance ondernemen en bij de belasting inkomen uit overige diensten opgeven.

Deze ondernemers kunnen dan geen aanspraak maken op ondernemersvoordelen zoals de kosten van het ondernemerschap in rekening brengen. Bij de eenmanszaak kunnen deze voordelen al snel oplopen. Enkele belastingvoordelen voor ondernemers met een eenmanszaak. Wel hebben deze regelmatig enkele voorwaarden. Zoals het 1225 uren criterium. Dat betekent dat je per kalender jaar minimaal 1225 uur bezig moet zijn met de onderneming. Alle uren gelden, dus ook het lezen van deze pagina kun je in je agenda aangeven en telt mee voor dit urenaantal!

Weeg voor je de keuze voor inschrijven bij de KVK met een eenmanszaak goed de voor- en nadelen af. Zodra je boven de 1225 uur komt is inschrijven meestal fiscaal voordeliger. Ook voor kleine ondernemers met lage winst kan het interessant zijn. Zo zijn er speciale kleine ondernemersregelingen waarmee de overheid de ondernemer wil stimuleren om het bedrijf op te zetten. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen BTW afgedragen te worden als het totale jaarbedrag onder een limiet blijft (momenteel zo’n 1800 euro aan BTW) en zijn er andere regelingen.

Aansprakelijkheid eenmanszaak
Als je jezelf inschrijft bij de KVK veranderen er ook enkele juridische zaken. Zo is de aansprakelijkheid bij een eenmanszaak anders dan voor consumenten. Je valt nu onder de zakelijke wetgeving. Deels is aansprakelijkheid bij een eenmanszaak af te dekken via algemene voorwaarden of verzekeringen. 100% is dit nooit. Je risico’s zullen, als je gaat meedoen met het zakelijke verkeer, groter worden.

Vijf artikelen voor de eenmanszaak:
Het ondernemen – Informatie over ondernemen.
Verzekeringen voor ondernemers – Enkele zijn eigenlijk noodzakelijk.
Bedrijfsruimte – Thuiswerken? Of kantoorruimte huren?
Boekhouding – Zelfs de boekhouder wil geen schoenendoos met bonnetjes meer.
Starten met personeel – Meer handen nodig? Er zijn meer mogelijkheden dan direct iemand in dienst nemen.

Meer externe informatie:
 Freelance.nl – Portal voor opdrachtgevers en -nemers voor het freelance ondernemen.
Starters Masterclass – Een eenmanszaak starten? Krijg voor je begint professionele adviezen en begeleiding van ervaren ondernemers via de Starters Masterclass.