e-boekhouden

Eenmanszaak of BV?

Bij het starten van een nieuw bedrijf kies je een rechtsvorm: dit is de juridische vorm van de onderneming. Startende ondernemers twijfelen geregeld over de keuze tussen het oprichten van een eenmanszaak of BV (besloten vennootschap). De voornaamste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn de aansprakelijkheid en de belastingen.

Eenmanszaak of bv oprichten

Als je net begint als zzp’er en verwacht dat je inkomsten, uitgaven en risico’s beperkt blijven, is een eenmanszaak logisch. Ga je het avontuur met iemand samen aan, verwacht je een stevige financiering of dat de omzet of risico’s al snel in de tonnen loopt? Dan ligt de besloten vennootschap voor de hand. Daartussen is een groot grijs gebied waarbij de keuze tussen een eenmanszaak of bv lang niet altijd even duidelijk is.

Stap voor stap zelf een bv oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, een oprichting van een holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Verschil eenmanszaak en BV

  • Oprichting: voor het starten van een besloten vennootschap (BV) heb je een notaris nodig. Online zijn er tarieven vanaf zo’n 400 euro maar het is de vraag of daar al je wensen mogelijk zijn. Voor maatwerk bij een lokale notaris betaal je al snel ruim duizend euro. Met de wetswijziging uit 2012 is er geen minimum aan startkapitaal meer voor een BV. Voor een eenmanszaak is alleen een bezoek aan de KvK nodig;
  • Bestuur: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een BV heeft een bestuur. Dat kan één eigenaar zijn, maar ook een directie van meerdere personen. De directeur moet minimaal een DGA-salaris verdienen;
  • Salaris: Bij een eenmanszaak vloeit de uiteindelijke winst door naar de eigenaar als verplicht salaris. Een directeur van een bv, met een aanmerkelijk belang (meer dan vijf procent) van de aandelen, moet minimaal een DGA-salaris verdienen;
  • Eigendom: Een eenmanszaak heeft één eigenaar. Het eigendom van een BV is geregeld via aandelen.
  • Aansprakelijkheid: bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Alleen wanneer er sprake is van wanbeleid is de directie aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s;
  • Belasting: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten: voornamelijk  de zelfstandigenaftrek, startersaftrek  (eerste drie jaar) en de MKB Winstvrijstelling drukken de nettowinst. Wordt de omzet echter hoger, dan wordt op een gegeven moment de BV, met een lager belastingtarief (de vennootschapsbelasting) aantrekkelijker;
  • Jaarrekening: een BV moet jaarlijks fiscale stukken overleggen met de KvK. Eisen van deze jaarrekeningen zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf.
Eenmanszaak BV
Risico’s Aansprakelijk met privévermogen Scheiding privé en bedrijf
Belastingvoordeel Winst < 150.000 euro Winst > 150.000
Notariële akte Nee Ja
Startkapitaal Nee Ja, al is minimum komen te vervallen
Jaarrekening KvK Nee Ja

Benieuwd naar de meerwaarde van een bv in vergelijking met een eenmanszaak? Ga bij twijfel hierover in gesprek met een boekhouder of fiscaal adviseur.

Verschil eenmanszaak en BV in belasting

belastingOver de winst behaalt uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Deze is gelijk aan het tarief dat particulieren in loondienst betalen over hun inkomsten (box-1), dit betekent een top-tarief van 51,95% (2018).

Bij de BV betaal je vennootschapsbelasting. Deze belasting is 20% over de eerste € 200.000 en boven dit bedrag 25%. De DGA (directeur) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris.

Bij de BV betaal je vennootschapsbelasting.

In principe is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo moet je verplicht een jaarrekening opstellen en zijn er verplichte accountantskosten. Het grote voordeel van de eenmanszaak zit in de belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB winstvrijstelling. Hierdoor zal zeker bij een lagere winst het belastingvoordeel bij een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel bij de BV.

Wat is beter: een eenmanszaak of BV?

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een BV of eenmanszaak zijn:

  1. Risico: wanneer een onderneming veel risico loopt, is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.
  2. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger.

Stap voor stap zelf een bv oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, een oprichting van een holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Eenmanszaak of BV? - de laatste berichten: