Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenmanszaak of BV?

Bij het starten van een nieuw bedrijf kies je een rechtsvorm: dit is de juridische vorm van de onderneming. Startende ondernemers twijfelen geregeld over de keuze tussen het oprichten van een eenmanszaak of BV (vesloten vennootschap). De voornaamste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn de aansprakelijkheid en de belastingen.

Stap voor stap zelf een besloten vennootschap oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Verschillen eenmanszaak en BV

  • Oprichting: voor het starten van een besloten vennootschap (BV) heb je een notaris nodig. Online zijn er tarieven vanaf zo’n 400 euro maar het is de vraag of daar al je wensen mogelijk zijn. Voor maatwerk bij een lokale notaris betaal je al snel ruim duizend euro. Met de wetswijziging uit 2012 is er geen minimum aan startkapitaal meer voor een BV. Voor een eenmanszaak is alleen een bezoek aan de KvK nodig;
  • Bestuur: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een BV heeft een directie en eventueel aandeelhouders. De directeur (DGA) moet minimaal 45.000 euro salaris per jaar uitgekeerd krijgen;
  • Aansprakelijkheid: bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Alleen wanneer er sprake is van wanbeleid is de directie aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s;
  • Belasting: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten: voornamelijk  de zelfstandigenaftrek, startersaftrek  (eerste drie jaar) en de MKB Winstvrijstelling drukken de nettowinst. Wordt de omzet echter hoger, dan wordt op een gegeven moment de BV, met een lager belastingtarief (de vennootschapsbelasting) aantrekkelijker;
  • Jaarrekening: een BV moet jaarlijks fiscale stukken overleggen met de KvK. Eisen van deze jaarrekeningen zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf.
Eenmanszaak BV
Risico’s Aansprakelijk met privévermogen Scheiding privé en bedrijf
Belastingvoordeel Winst < 150.000 euro Winst > 150.000
Notariële akte Nee Ja
Startkapitaal Nee Ja, al is minimum komen te vervallen
Jaarrekening KvK Nee Ja

Benieuwd naar de meerwaarde van een bv in vergelijking met een eenmanszaak? Ga bij twijfel hierover in gesprek met een boekhouder of fiscaal adviseur.

Belasting verschil eenmanszaak en BV

belastingOver de winst behaalt uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Deze is gelijk aan het tarief dat particulieren in loondienst betalen over hun inkomsten (Box1), dit betekent een top tarief van 51,95% (2018). Bij de BV wordt er vennootschapsbelasting over de winst betaald. De vennootschapsbelasting is 20% over de eerste € 200.000 en boven dit bedrag 25%. De DGA (directeur) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris en dividendbelasting wanneer de winst privé wordt uitgekeerd.

Bij de BV wordt er vennootschapsbelasting over de winst betaald.

In principe is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo moet er verplicht een jaarrekening worden opgesteld en zijn er verplichte accountantskosten. Het grote voordeel van de eenmanszaak zit in de vele fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB winstvrijstelling. Hierdoor zal zeker bij een lagere winst het belastingvoordeel bij een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel bij de BV.

Wat is beter: een eenmanszaak of BV?

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een BV of eenmanszaak zijn:

  1. Risico: wanneer een onderneming veel fiscaal risico loopt, is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.
  2. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger.

Eenmanszaak of BV? - de laatste berichten: