Eenmanszaak of BV

Bij het starten van een nieuw bedrijf kies je een rechtsvorm: dit is de juridische vorm van de onderneming. De keuze tussen een eenmanszaak of bv (besloten vennootschap) is vaak lastig. Er zijn grote verschillen, zowel rond de aansprakelijkheid als de belasting.

Eenmanszaak of bv oprichten

Als je net begint als zzp’er en verwacht dat je inkomsten, uitgaven en risico’s beperkt blijven is een eenmanszaak logisch. Start je de onderneming met iemand samen, verwacht je een stevige financiering, omzet of risico dat in de tonnen loopt? Dan is de besloten vennootschap aantrekkelijk. Daartussen is een groot grijs gebied waarin de keuze tussen beide ondernemingsvormen niet makkelijk is.

Er is een groot grijs gebied waarin de keuze tussen een eenmanszaak of bv lang niet altijd even makkelijk is.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

eigen onderneming oprichten

Verschil eenmanszaak en bv

  • Oprichting: voor het starten van een besloten vennootschap (bv) heb je een notaris nodig. Online zijn er tarieven vanaf zo’n 400 euro maar het is de vraag of daarvoor al je wensen mogelijk zijn. Voor maatwerk bij een lokale notaris betaal je al snel ruim duizend euro. Voor een eenmanszaak is alleen een bezoek aan de KvK nodig;
  • Bestuur: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een bv heeft een bestuur. Dat kan één eigenaar zijn, maar ook een directie van meerdere personen.
  • Salaris: Bij een eenmanszaak is de winst voor de eigenaar verplicht het salaris. Een directeur-grootaandeelhouder van een bv, met een aanmerkelijk belang (meer dan vijf procent) van de aandelen, moet minimaal een DGA-salaris verdienen;
  • Eigendom: Een eenmanszaak heeft één eigenaar. Het eigendom van een bv is geregeld via aandelen.
  • Aansprakelijkheid: bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met privé-vermogen) voor het bedrijf. Een bv is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk. De aandeelhouders en bestuurders niet. Alleen bij aantoonbaar wanbeleid is de directie aansprakelijk met privévermogen. Een bv is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s;
  • Belasting: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten: voornamelijk de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (eerste drie jaar) en de MKB Winstvrijstelling drukken de nettowinst. Bij een hoge winst kan een bv uiteindelijk toch fiscaal aantrekkelijker zijn door een lager belastingtarief (vennootschapsbelasting);
  • Jaarrekening: een bv moet jaarlijks fiscale stukken overleggen met de KvK. Eisen van deze jaarrekeningen zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf.
Eenmanszaak BV
Risico’s Aansprakelijk met privévermogen Scheiding privé en bedrijf
Belastingvoordeel Winst < 150.000 euro Winst > 150.000
Notariële akte Nee Ja
Startkapitaal Nee Ja, maar zonder minimum
Jaarrekening KvK Nee Ja

Benieuwd naar de meerwaarde van een bv in vergelijking met een eenmanszaak? Ga bij twijfel hierover in gesprek met een boekhouder of fiscaal adviseur.

Verschil eenmanszaak en bv in belasting

lagere belastingdrukOver de winst behaalt uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Na aftrek van enkele belastingvoordelen voor ondernemers is deze gelijk aan het tarief dat particulieren in loondienst betalen over hun inkomsten (box-1).

Bij de bv betaal je vennootschapsbelasting. Deze belasting is in 2022 15% over de eerste € 395.000 en boven dit bedrag 25,8%. De DGA (directeur-grootaandeelhouder) betaalt inkomstenbelasting over het salaris.

Bij de bv betaal je vennootschapsbelasting.

De belasting bij een bv is lager dan bij een eenmanszaak maar bij een bv zijn er extra kosten. Zo moet je verplicht een jaarrekening opstellen. Het voordeel van de eenmanszaak zit in de belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB winstvrijstelling. Hierdoor is het belastingvoordeel bij een eenmanszaak bij een lage winst groter dan het lagere belastingtarief van de bv.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Keuze tussen eenmanszaak of bv

Kiezen tussen een eenmanszaak of bv

Samengevat kun je de keuze tussen een bv of eenmanszaak oprichten baseren op de volgende zaken:

  1. Risico: wanneer een onderneming veel risico loopt, is de verstandigste keuze om een bv als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.
  2. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een bv belastingtechnisch soms voordeliger.
  3. Papierwerk: start je als zzp’er en twijfel je of een onderneming wel wat voor je is? Een eenmanszaak is eenvoudiger op te richten en heeft minder administratieve regels en verplichtingen dan een bv.

Gerelateerde berichten