Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenmanszaak naast BV

Meestal onderneem je vanuit één ondernemingsvorm. Je hebt een eenmanszaak óf een bv. Maar in sommige gevallen is het interessant om zowel een eenmanszaak als een besloten vennootschap te hebben. Daarnaast zijn er verschillende andere varianten mogelijk. Gebruikelijk is het niet, maar het kan wel!

Eenmanszaak naast BVDe meeste ondernemers doen één ding. Maar als jij in een onderneming bent gerold vanwege familie, of wilt investeren in een onderneming van een goede vriend, dan kan het voorkomen dat je op papier eigenaar wordt van meerdere bedrijven. Al die bedrijven kun je runnen vanuit één ondernemingsvorm. Als je de eenmanszaak hiervoor niet meer geschikt vindt, kun je deze ook omzetten in een vof of bv, maar dat hoeft niet. Je kunt ook voor verschillende ondernemingsvormen kiezen.

Een boekhoudprogramma helpt de administratie van de eenmanszaak en besloten vennootschap 100% gescheiden te houden. Probeer e-Boekhouden gratis!

Een bv naast een eenmanszaak

Een besloten vennootschap is een zelfstandige rechtsvorm. Je kunt het juridisch zien als een los persoon. Het heeft zijn eigen rechten en plichten, en staat dus in bepaalde mate los van jou als ondernemer. Dat heeft enkele voordelen. Het kan zelfstandig handelen en als het misgaat ben je hier niet zomaar met je privévermogen aansprakelijk voor.

Als je de bv alleen runt dan is het gebruikelijk dat je hier al je zakelijke activiteiten in onderbrengt, of dat je kiest voor een werk-bv en losse holding. Maar als je de bv deelt met andere ondernemers is dit soms niet zo praktisch. Dan willen de andere aandeelhouders waarschijnlijk niet dat jij al jouw hobbyprojecten op de zaak zet, zodat ze ook niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen daarvan, en de administratie van de zaak zuiver blijft.

Je kunt dan een losse bv oprichten voor jezelf, maar kunt ook kiezen voor een andere ondernemingsvorm zoals de eenmanszaak. Deze is vrij simpel qua administratie en zeer geschikt voor projecten waarbij je twijfelt of dit zal uitgroeien tot hobby, of dat je hier je werk van wilt maken.

Een eenmanszaak naast een bv? Dat kan alleen als de bedrijven goed gescheiden blijven.

Een eenmanszaak naast een bv

Andersom mag ook. Als je onderneemt vanuit een eenmanszaak en daarnaast ook andere ondernemingsactiviteiten wilt gaan oprichten kun je naast je eenmanszaak ook een bv oprichten. Deze constructie is wel minder gebruikelijk, omdat er bij een bv een verplicht minimum voor het DGA-salaris geldt, en daar minder fiscale voordelen op los te laten zijn.

Stap voor stap zelf een besloten vennootschap oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Fiscaal gezien is een bv naast de eenmanszaak dus minder gebruikelijk. Want als je vol gaat inzetten op de bv, verlies je vaak ook de fiscale voordelen van de eenmanszaak, omdat deze alleen van toepassing zijn als je minimaal 1225 uur aantoonbaar aan je eenmanszaak hebt besteed.

Wel kan een bv naast je eenmanszaak interessant zijn als jij samen met iemand anders wilt ondernemen, en als die het merendeel van het bedrijf op zich neemt. Stel dat jij maar 20% van het werk doet, en de andere ondernemer neemt de overige 80% voor zijn rekening, dan kun jij je eenmanszaak houden voor jouw eigen corebusiness en blijft dat mooi gescheiden van het gezamenlijke project.

Beide bedrijven facturen elkaar?

Verschillende rechtsvormen heeft eigenlijk alleen zin als de bedrijven ook echt gescheiden zijn. In theorie hebben ze dan niets met elkaar te maken. Maar soms maakt het ene bedrijf gebruik van voorzieningen van het andere bedrijf. Je slaat bijvoorbeeld tijdelijk spullen op in de werkruimte van je eenmanszaak, of maakt gebruik van de auto die op de bv staat. Dan kun je zelfs beide bedrijven elkaar laten factureren.

Verboden is dat zeker niet. Je mag dit gewoon doen. Maar als de bv failliet gaat en vlak daarvoor heb je veel geld overgeboekt naar je eenmanszaak, dan kun je erop rekenen dat men je hierop aanspreekt. Natuurlijk zijn er met een beetje fantasie op dat vlak nog wel wat grijze gebieden denkbaar. Wil je geen gedoe met de belastingdienst of andere autoriteiten? Houd het dan vooral zuiver. Zorg voor duidelijke facturen en goede toelichting, zodat je bij eventuele controles duidelijk kunt maken waarom je factureert tussen beide bedrijven.

Twee eenmanszaken?

Wat dan weer niet mogelijk is, is een eenmanszaak naast een eenmanszaak. De eenmanszaak is namelijk helemaal gebonden aan jou als privépersoon. Wel kun je voor de eenmanszaak meerdere handelsnamen (bedrijfsnaam) aanmaken. Je kunt dan voor elke handelsnaam een eigen huisstijl aanmaken en voor de buitenwereld naar buiten treden als twee losse bedrijven met elk een eigen naam, site, huisstijl en activiteiten. Maar het btw- en kvk-nummer, en dus de btw- of inkomstenbelastingaangifte, is dan wel voor alle handelsnamen gelijk.