e-boekhouden

Eenmanszaak naast BV

Meestal onderneem je vanuit één ondernemingsvorm. Je hebt een eenmanszaak óf een bv. Maar soms kun je zowel een eenmanszaak als een besloten vennootschap hebben. Daarnaast zijn er verschillende andere varianten mogelijk. Gebruikelijk is het niet, maar het kan wel!

Activiteiten spitsen in twee bedrijven

Eenmanszaak naast BVDe meeste ondernemers doen één ding. Maar als jij meerdere dingen doet dan wil je die activiteiten soms splitsen in twee of meer bedrijven. Dat kan! Als jij in een onderneming bent gerold vanwege familie, of wilt investeren in een onderneming van een goede vriend, dan kan het voorkomen dat je op papier eigenaar wordt van meerdere bedrijven.

Als jij meerdere dingen doet wil je die activiteiten soms splitsen in meerdere bedrijven.

Al die bedrijven kun je runnen vanuit één ondernemingsvorm. Als je de eenmanszaak hiervoor niet meer geschikt vindt, kun je deze ook omzetten in een vof of bv. Het is gebruikelijk dat je dan een holding-bv en meerdere werk-bv’s opricht, maar dat hoeft niet. Je kunt ook voor verschillende ondernemingsvormen kiezen.

Een boekhoudprogramma helpt de administratie van de eenmanszaak en besloten vennootschap 100% gescheiden te houden. Probeer e-Boekhouden gratis!

Een bv naast een eenmanszaak

Een besloten vennootschap is een zelfstandige rechtsvorm. Je kunt het juridisch zien als een los persoon. Het heeft zijn eigen rechten en plichten, en staat dus in bepaalde mate los van jou als ondernemer. Dat heeft enkele voordelen. Het kan zelfstandig handelen en als het misgaat ben je hier niet zomaar met je privévermogen aansprakelijk voor.

Soms wil je de administratie zuiver houden. Bijvoorbeeld als je het bedrijf deelt met anderen.

Als je de bv alleen runt dan is het gebruikelijk dat je hier al je zakelijke activiteiten in onderbrengt, of dat je kiest voor een werk-bv en losse holding. Maar als je de bv deelt met andere ondernemers is dit soms niet zo praktisch. Dan willen de andere aandeelhouders waarschijnlijk niet dat jij al jouw hobbyprojecten op de zaak zet, zodat ze ook niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen daarvan, en de administratie van de zaak zuiver blijft.

Je kunt dan een losse bv oprichten voor jezelf, maar kunt ook kiezen voor een andere ondernemingsvorm zoals de eenmanszaak. Deze is vrij simpel qua administratie en zeer geschikt voor projecten waarbij je twijfelt of deze uitgroeien tot hobby, of dat je hier je werk van wilt maken. De kans dat je met je hobbyproject aansprakelijk raakt voor een groot bedrag is beperkt en je behoudt met een eenmanszaak extra belastingvoordelen.

Een eenmanszaak naast een bv? Dat kan alleen als de bedrijven goed gescheiden blijven.

Een eenmanszaak naast een besloten vennootschap

zowel zzp met eenmanszaak, als een bv met anderenAndersom mag ook. Als je onderneemt vanuit een eenmanszaak en daarnaast ook andere ondernemingsactiviteiten wilt gaan oprichten kun je naast je eenmanszaak ook een bv oprichten. Deze constructie is wel minder gebruikelijk, omdat er bij een bv een verplicht minimum voor het DGA-salaris geldt, en daar minder belastingvoordelen op los te laten zijn.

Stap voor stap zelf een bv oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, een oprichting van een holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Fiscaal gezien is een bv naast de eenmanszaak dus minder gebruikelijk. Want als je vol gaat inzetten op de bv, verlies je vaak ook belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, van de eenmanszaak, omdat deze alleen van toepassing zijn als je minimaal 1.225 uur aantoonbaar aan je eenmanszaak hebt besteed.

Wel kan een bv naast je eenmanszaak interessant zijn als jij samen met iemand anders wilt ondernemen, en als die het merendeel van het bedrijf op zich neemt. Stel dat jij maar 20% van het werk doet, en de andere ondernemer neemt de overige 80% voor zijn rekening, dan kun jij je eenmanszaak houden voor jouw eigen corebusiness en blijft dat mooi gescheiden van het gezamenlijke project.

Beide bedrijven facturen elkaar?

eenmanszaak factureert de bvVerschillende rechtsvormen heeft eigenlijk alleen zin als de bedrijven ook echt gescheiden zijn. In theorie hebben ze dan niets met elkaar te maken. Maar soms maakt het ene bedrijf gebruik van voorzieningen van het andere bedrijf. Je slaat bijvoorbeeld tijdelijk spullen op in de werkruimte van je eenmanszaak, of maakt gebruik van de auto die op de bv staat. Dan kun je zelfs beide bedrijven elkaar laten factureren.

Stap voor stap zelf een bv oprichten? VRB Advies helpt zowel bij een nieuwe bv, een oprichting van een holding of het omzetten van een eenmanszaak naar bv.

Verboden is dat niet maar als de bv failliet gaat en vlak daarvoor heb je veel geld overgeboekt naar je eenmanszaak, dan kun je erop rekenen dat men je hierop aanspreekt. Natuurlijk zijn er met een beetje fantasie op dat vlak nog wel wat grijze gebieden denkbaar. Wil je geen gedoe met de belastingdienst of andere autoriteiten? Houd het dan vooral zuiver. Zorg voor duidelijke facturen en goede toelichting, zodat je bij eventuele controles duidelijk kunt maken waarom je factureert tussen beide bedrijven.

Eenmanszaak naast bestaande eenmanszaak

Wat dan weer niet mogelijk is, is een eenmanszaak naast een eenmanszaak oprichten. De eenmanszaak is namelijk helemaal gebonden aan jou als privépersoon. Wel kun je voor de eenmanszaak meerdere handelsnamen (bedrijfsnaam) aanmaken en voor elke handelsnaam aparte activiteiten en een bedrijfswebsite of huisstijl ontwikkelen.

Juridisch kun je geen tweede eenmanszaak oprichten. Meerdere handelsnamen kan wel.

Voor de buitenwereld is elke handelsnaam dan een losse onderneming. Je kunt dus naar buiten treden met twee losse bedrijven met elk een eigen naam, site, huisstijl en activiteiten. Maar het btw- en kvk-nummer, en dus de btw- of inkomstenbelastingaangifte, is dan wel voor alle handelsnamen gelijk.