Ondernemen in het buitenland
Nederland telt zo’n 18 miljoen inwoners en ruim twee miljoen bedrijven. Is dat voor jou niet genoeg? Dan kun je ook ondernemen in het buitenland. De wereld telt ruim 200 landen, met elk zijn eigen kenmerken en mogelijkheden.
Voorkeur voor een specifiek land
Veel zelfstandig ondernemers die willen ondernemen in het buitenland, hebben al een land in gedachten. Dit omdat zij bijvoorbeeld al bekend zijn met een bepaalde regio.
Voor starters is dit vaak het land van herkomst of een nieuwe woonplaats. Of misschien ben je via reizen, familie of kennissen bekend geraakt met een bepaald gebied. Daarnaast zijn er veel bedrijven die willen importeren en exporteren naar buurlanden, zoals België en Duitsland.
Als je online je geld verdient, maakt het weinig uit waar jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.
Ondernemen in het buitenland begint thuis
‘Een eerste stap in Londen maak je in Nederland’, luidt een oude reclame van een luchtvaartmaatschappij. Geen gek idee als je wilt ondernemen in een ander land. Natuurlijk moet je onderzoek doen in het land van bestemming zelf. Maar ook in Nederland kan je interessante informatie vinden.
Als je jouw bedrijf start in het buitenland heb je andere uitdagingen dan wanneer je met jouw onderneming begonnen bent in Nederland, en nu internationaal wil uitbreiden. Zaken als de lokale concurrentie, infrastructuur, taal, politiek en culturele factoren zijn dan nog veel belangrijker voor je bedrijf.
Ondernemen in land van herkomst
Als je wilt ondernemen over de grens dan kun je via de overheid informatie vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor mensen die willen ondernemen in één specifiek land, zoals bijvoorbeeld hun vaderland, heeft het voor veel landen uitgebreide informatie.
Het aantal landen is de laatste jaren sterk toegenomen, al is de hoeveelheid informatie wel sterk afhankelijk van het aantal mensen dat er interesse in heeft. Daarnaast biedt de RVO informatie over landen waarmee Nederlandse bedrijven veel zakendoen. Zie voor een compleet overzicht de landenlijst op RVO.nl.
Als je online je geld verdient, maakt het weinig uit in welk land jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een eigen webwinkel beginnen zonder voorraad.
Online uitbreiden naar het buitenland
Veel bedrijven die in ons land al succesvol zijn, en ook willen leveren aan buitenlandse afnemers zijn Duitsland en België populair. Alleen de ecommercemarkt van Duitsland is al drie keer groter dan die van Nederland.
Voor het importeren en/of exporteren naar buurlanden kun je het beste informatie vinden bij de RVO. De overheid steunt via de koepel van de RVO ondernemers en publieke organisaties die internationaal willen ondernemen en samenwerken.
Ook voor webshops liggen hier grote kansen. Voor de online consument die zoekt naar een mooi product of een goede deal maakt het weinig uit of die uit eigen land of het buitenland komt. Al heeft elk land unieke crossborder ecommerce-uitdagingen voor retailers.
Uitbreiden naar Vlaanderen, België
Als je wilt uitbreiden naar België, moet je goed letten op de taal en geografie. Niet alleen is een deel van België Nederlandstalig en een ander deel Franstalig, ook de cultuur verschilt enorm per taalgebied. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te kiezen of je uitbreidt naar heel België of wilt starten met enkel de Nederlandstalige regio.
Voor Vlaanderen, het Nederlandstalige gebied, is er een website van de Vlaamse overheid met informatie voor de startende of gevestigde ondernemer. Je vindt hier informatie over de start van je bedrijf, begeleiding bij verdere uitbouw en internationaal ondernemen in het algemeen. Zie daarvoor het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Wat kan de overheid verder voor je doen?
De overheid stimuleert internationale activiteiten zowel door te informeren als met geld voor projecten, bijvoorbeeld. Ook kunnen zij helpen contacten te leggen met zakenpartners in het buitenland. Dit dankzij het wereldwijde netwerk van bijvoorbeeld Kamers van Koophandel, Nederlandse ambassades, consulaten generaal, de Europese Commissie en internationale financieringsorganisaties.
De RVO focust zich naast internationaal ondernemen ook op projecten in het buitenland op het gebied van onderwijs, milieu en gezondheidszorg. De overheid is daarmee zowel het aanspreekpunt voor ondernemers die willen ondernemen in het buitenland, als instellingen die daarbij helpen.