menu
e-boekhouden

Ondernemen in het buitenland

Ondernemen in het buitenlandNu de zomer toch echt voorbij is denkt elke ondernemer er wel eens aan. Wat nu als ik met mijn bedrijf verhuis naar het buitenland?  Zou het niet geweldig zijn om te ondernemen op een idyllisch, zonovergoten strand of in een gigantische wereldstad?

Natuurlijk, praktisch is het niet in elk land even veilig, gemakkelijk of zelfs mogelijk om je zomaar te vestigen. Zomaar een bedrijf op te richten en aan het ondernemen te slaan. Maar met heel de wereld aan het internet en steeds gemakkelijkere mogelijkheden tot thuiswerken en internetbankieren lijkt de vestiging van je bedrijf steeds minder belangrijk te worden. Steeds vaker hoor je van nieuwe hippe ondernemers dat ze kunnen werken waar ze hun laptop maar aan de praat krijgen en wanneer ze maar willen.

Als jij ook prima kon ondernemen in het buitenland en dit nou eens echt opging voor jouw bedrijf, waar zou jij je dan vestigen? Zelf kan ik de keuze maar niet maken. Bijna de hele wereld spreekt me aan. Maar een aantal landen springt er voor mij uit, in deze landen zou ik mijn ondernemersvleugels nou wel eens uit willen slaan. Maar waarom nu deze landen en waar moet je als ondernemer op letten mocht je besluiten je te vestigen in deze landen?

 • Thailand
  Ondernemen zoals hier maar dan met je voeten in het witte zand en met een palmboom als beschutting tegen de zon. Prima internet, je kunt je er redelijk redden met basis kennis van de Engelse taal, zelfs in redelijke luxe leven is in Thailand prima betaalbaar en elke dag kun je heerlijk afsluiten met een lekkere Thaise massage. En vergeet ook de Thaise curry niet.  Maar: de politieke situatie is in Thailand al tijden onrustig. Vooral in het uiterste zuiden van het land, bij de grens met Cambodja, heerst terroristische dreiging. Ook langs de noordelijke en noordwestelijke grens met Birma kan het onrustig zijn. Informeer je daarom goed voordat je besluit je geluk te beproeven in ‘het land van de glimlach’!
 • Amerika
  Amerika, en dan natuurlijk gewoon midden in Manhattan, New York. If I can make it there, I’ll make it anywhere. De gemiddelde taxichauffeur of ober in New York heeft dromen waar menig Nederlandse miljonair jaloers op zou worden. Natuurlijk blijft het voor de meesten bij dromen maar success is just a streetcorner away. Wat kan er nu niet in Manhattan, New York? Je vestigen in Amerika is echter niet gemakkelijk, want het immigratiebeleid van de Verenigde Staten is niet soepel. Voor een permanente verblijfsvergunning zul je minimaal een miljoen dollar moeten investeren in een Amerikaans bedrijf en minimaal tien banen moeten creëren, of een half miljoen dollar moeten investeren in een gebied met hoge werkloosheidscijfers. Je kunt ook je geluk beproeven in de Greencard loterij, waarin elk jaar 50.000 verblijfsvergunningen worden weggegeven. Of je trouwt gewoon met een Amerikaan(se) natuurlijk.
 • België
  Oké de ambitie straalt er dan misschien niet direct vanaf maar België is praktisch gezien eigenlijk een prima land om in te ondernemen. Familie en vrienden kun je gewoon met de auto even bezoeken. Huisprijzen zijn er jarenlang lager geweest, kinderopvang is nog betaalbaar en onderwijs of zorg doen zeker niet onder voor Nederland. Eigenlijk kun je daar leven net als hier. Maar dan met een zwembad in de tuin, buren met een zachte G en met autoprijzen 20% lager dan in Nederland, is die Mercedes Benz in België misschien wel net betaalbaar?En dan nog een voordeel: België behoort gewoon tot de EU en je er vestigen als ondernemer is dus heel wat gemakkelijker dan in de wat exotischer oorden.
 • Dubai
  Op de rand van faillissement maar daardoor is de enige weg nog de weg naar boven. Dubai heeft altijd mooi weer, geen belasting en – ondanks de crisis – alle luxe die je wenst. Het land wordt gesteund door de oliestaat Abu Dhabi en als de crisis ook maar even over is zal Dubai weer dubbele cijfers tonen, zo is de verwachting. De Verenigde Arabische Emiraten lijken een eind weg en niet iedereen is even bekend met de Arabische gebruiken of landen dus je moet je mogelijk wel even vooraf informeren en inlezen. En om met je vriend of vriendin samen te kunnen wonen in Dubai zullen jullie eerst moeten trouwen!
 • Indonesië
  Zoek je een land dat alles heeft? De witte stranden zijn aanwezig, grote gebieden zijn prima betaalbaar om te leven en als het echt goed gaat kun je er bijna je eigen eiland realiseren. Het is een van de grootste landen ter wereld en heeft eigenlijk alles wat je wensen wilt. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 26 graden Celsius en in sommige gebieden kun je je zelfs redden met gewoon de Nederlandse taal. Let wel: niet alle gebieden in Indonesië beschikken over razendsnel internet, en de infrastructuur laat hier en daar te wensen over. Ook kent Indonesië een verleden met verschillende terroristische aanslagen waarbij vooral buitenlanders het doelwit waren, en sommige gebieden kun je nog steeds beter mijden in verband met terroristische dreiging. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je hier actuele informatie over geven.
 • Brazilië
  Ik twijfel tussen Rusland en Brazilië maar het weer en met name het jaarlijkse carnaval geven toch de doorslag. Brazilië kan wel eens dé motor van de wereldeconomie worden. Het is onderdeel van de BRIC –landen: Brazilië, Rusland, India en China. Volgens analisten binnenkort de belangrijkste en meest invloedrijke landen ter wereld. Het land heeft mogelijkheden te over en is de laatste jaren al enorm in opkomst, in 2009 een beursindex rendement van 83%, maar momenteel is Brazilië nog steeds prima betaalbaar. Verder is de opkomst van de middenklasse gunstig voor het land. Het maakt de economie minder gevoelig voor schokken van buitenaf. Bovendien vermindert daarmee de afhankelijkheid van grondstoffen en energie.Een manier om een permanente verblijfsvergunning in Brazilië te krijgen is het investeren van 150.000 dollar. Door bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te richten in Brazilië, waarbij het belangrijk is dat je een Braziliaanse zakenpartner hebt of een zakenpartner met een permanente verblijfsvergunning. Ook wanneer je met een Braziliaan(se) trouwt krijg je een verblijfsvergunning. Verder moet je in Brazilië rekening houden met criminaliteit zoals roofovervallen en berovingen die vooral in de grotere steden en na zonsondergang plaatsvinden. Ook de zogenaamde ‘favela’s’ (arme achterbuurten) kun je beter vermijden.
 • Nederland
  Wat zou ik doen zonder Sinterklaasfeest, zonder Koninginnedag en zonder die heerlijke echte Nederlandse drop die je alleen hier kunt krijgen? Ook ik vervloek regelmatig het winterse weer maar kan ik echt zonder eens in de vijf jaar een prachtige dorpentocht te schaatsen? Juist door het Nederlandse klimaat kun je dat eerste lentezonnetje straks weer extra waarderen. En bovendien: verblijfvergunningen zijn niet nodig, de taal is geen enkel probleem en mijn familie woont lekker dichtbij.

Zeven landen die ik nu overweeg. Waar zou jij heen willen? Als de wereld aan je voeten lag?

Reacties