e-boekhouden

Ondernemen in het buitenland

Nederland heeft zo’n 17 miljoen inwoners en ruim 1,5 miljoen bedrijven. Voor sommige ondernemers niet genoeg of niet de juiste doelgroep. Dan is er de keuze om internationaal te gaan, ondernemen in het buitenland. De wereld telt ruim 200 landen, elk met zijn eigen eigenaardigheden en kenmerken.

Voorkeur voor land al gemaakt?

Ondernemen in het buitenlandHet grootste deel van de zelfstandig ondernemers die in willen ondernemen in het buitenland heeft zijn voorkeur al gemaakt omdat ze bekend zijn in een bepaalde regio.

Vooral starters doen dit vaak omdat dit het land van herkomst is, het land van een nieuwe start en bestemming, of zijn via reizen, familie, kennissen bekend geraakt in een bepaald gebied. Dit brengt hele andere keuzes met zich mee dan een onderneming dat hier al bekend is maar wil uitbreiden naar het buitenland. Dan wordt er sneller gekeken naar de lokale concurrentie, mogelijke afname, infrastructuur, taal, munt, politiek en culturele factoren die van invloed zijn.

Als je online je geld verdient dan maakt het vaak weinig uit waar jij of jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.

Ondernemen in het buitenland

Begin van deze eeuw heeft een luchtvaartmaatschappij reclamecampagnes gehad met; Een eerste stap in Londen maak je in Nederland. Geen gekke slogan! Als je wilt ondernemen in een ander land moet je natuurlijk onderzoek doen in het land van bestemming zelf. Maar ook in Nederland kan interessante informatie te vinden zijn.

De drie belangrijkste redenen om te ondernemen in een ander land zijn: het land van herkomst, uitbreiden met een extra locatie in Vlaanderen, België, en importeren of exporteren naar buurlanden als België of Duitsland.

De meeste die ondernemen in het buitenland doen dat bij buurlanden of in het land van herkomst.

Ondernemen in land van herkomst

Met ondernemen over de grens geeft de overheid ondersteuning en advies. Op het gebied van het ondernemen in het land van herkomst gebeurde dit voorheen via een losse organisatie met de naam IntEnt, tegenwoordig valt dit onder de RVO. Het advies was niet specifiek gericht op het land van herkomst, maar door de enorme vraag op dit vlak heeft de overheid hierbij wel meer informatie en ondersteuning, dan bij landen waar dit minder vaak voorkomt. Dit zijn:

  • Marokko
  • Ghana
  • Suriname
  • Curaçao
  • Turkije
  • Ethiopië
  • Afghanistan

Deze landenlijst is niet definitief, maar afhankelijk van het aantal mensen dat hierin interesse heeft. Daarnaast biedt de RVO informatie over landen waarmee Nederlandse bedrijven veel zakendoen. Zie voor een compleet overzicht de landenlijst op de website van de RVO.

Als je online je geld verdient dan maakt het vaak weinig uit in welk land jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.

Uitbreiden naar Vlaanderen, België

Uitbreiden naar Vlaanderen, BelgiëBij het uitbreiden naar België moet er goed gelet worden op de taal en geografie. Niet alleen is een deel van België Nederlandstalig en een deel Franstalig, ook qua cultuur verschillen de delen enorm met elkaar. Het is dan ook belangrijk om vooraf duidelijk te weten of de wens er is om in geheel België actief te worden of dat er eerst op een bepaald gebied binnen België gericht wordt. Voor het Vlaamse gebied is er een website van de Vlaamse overheid waar deze de informatie voor de startende of gevestigde ondernemer heeft gebundeld.

Informatie over het opstarten van een bedrijf, of begeleiding bij verdere uitbouw en internationaal ondernemen, kun je hier al voor een groot deel verzamelen. Verder vindt je hier informatie over vergunningen, personeelsmanagement, wetgeving en steunmaatregelingen.  Zie voor meer informatie vlaio.be/nl

Importeren of exporteren naar buurlanden als België of Duitsland

Voor het importeren en/of exporteren naar buurlanden kan het beste in eerste instantie informatie worden gezocht op de website en brochures van de RVO. Voorheen had die hiervoor een losse afdeling onder de naam EVD. Dit was een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Onder de overkoepelende naam van de RVO ondersteunt de overheid hiermee ondernemers en publieke organisaties bij het internationaal ondernemen en samenwerken.

De overheid stimuleert internationale activiteiten met informatie over buitenlandse markten, met projectmatige en financiële ondersteuning en door het leggen van contacten met zakenpartners in het buitenland. Daarbij benut de overheid zijn wereldwijde netwerk van nationale en internationale organisaties zoals, Kamers van Koophandel, Nederlandse ambassades, consulaten generaal, de Europese Commissie en internationale financieringsorganisaties. Door de combinatie van kennis, ervaring, maatwerk en het wereldwijde netwerk kan de overheid helpen met het openen van deuren op het gebied van internationaal zakendoen die voor ondernemers zelf gesloten blijven.

Wat kan de overheid voor u betekenen?

Door het samengaan van de EVD en Senter Internationaal per 1 april 2004 is een organisatie ontstaan met een breed werkterrein. Naast de focus op internationaal ondernemen worden ook projecten uitgevoerd op het gebied van onderwijs, milieu en gezondheidszorg in het buitenland. Door gebruik te maken van de contacten bij het bedrijfsleven en overheidsinstanties die actief zijn bij internationale samenwerking, is de overheid het aanspreekpunt voor zowel ondernemers die willen ondernemen in het buitenland, als overheidsinstellingen die hierbij kunnen begeleiden.

Ondernemen in het buitenland - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp