Ondernemen in het buitenland

Nederland telt zo’n 17 miljoen inwoners en ruim 1,5 miljoen bedrijven. Toch kan je als ondernemer een andere doelgroep hebben. Dan kun je gaan ondernemen in het buitenland. De wereld telt ruim 200 landen, met elk zijn eigen kenmerken en mogelijkheden.

Voorkeur voor land al gemaakt?

Ondernemen in het buitenlandVeel zelfstandig ondernemers die willen ondernemen in het buitenland, hebben al een specifiek land voor ogen. Dit omdat zij bijvoorbeeld al bekend zijn met een bepaalde regio. Voor starters is dit vaak het land van herkomst of een nieuwe woonplaats. Of misschien ben je via reizen, familie of kennissen bekend geraakt met een bepaald gebied.

De drie populairste redenen om te ondernemen in een ander land? In de eerste plaats willen veel ondernemers werken in hun land van herkomst. Ten tweede breiden veel ondernemingen uit met een extra vestiging in België. De derde meest genoemde reden is om te importeren en exporteren naar buurlanden, zoals België en Duitsland.

Als je online je geld verdient, maakt het weinig uit waar jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.

Ondernemen in het buitenland begint thuis

‘Een eerste stap in Londen maak je in Nederland’, luidt een oude reclame van een luchtvaartmaatschappij. Geen gek idee als je wilt ondernemen in een ander land. Natuurlijk moet je onderzoek doen in het land van bestemming zelf. Maar ook in Nederland kan je al allerlei interessante informatie vinden.

De meeste ondernemers in het buitenland werken in een buurland of het land van herkomst.

Starten met ondernemen in het buitenland brengt dan ook andere uitdagingen met zich mee dan een onderneming die in Nederland begonnen is, maar internationaal wil uitbreiden. Zaken als de lokale concurrentie, mogelijke afname, infrastructuur, taal, munt, politiek en culturele factoren zijn dan nog veel belangrijker voor je bedrijf.

Ondernemen in land van herkomst

Als je wilt ondernemen over de grens, geeft de overheid daar ondersteuning en advies bij. Voor ondernemers die willen werken in hun land van herkomst ging dit vroeger via de stichting IntEnt. Nu valt dit onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij adviseren niet alleen mensen die ondernemen in hun vaderland, maar hier is wel een grote vraag naar. Met name voor deze landen is veel informatie en ondersteuning beschikbaar:

  • Marokko
  • Ghana
  • Suriname
  • Curaçao
  • Turkije
  • Ethiopië
  • Afghanistan

Deze landenlijst is niet definitief, maar afhankelijk van het aantal mensen dat hierin interesse heeft. Daarnaast biedt de RVO informatie over landen waarmee Nederlandse bedrijven veel zakendoen. Zie voor een compleet overzicht de landenlijst op de website van de RVO.

Als je online je geld verdient, maakt het weinig uit in welk land jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een eigen webwinkel beginnen zonder voorraad.

Uitbreiden naar Vlaanderen, België

Uitbreiden naar Vlaanderen, BelgiëAls je wilt uitbreiden naar België, moet je goed letten op de taal en geografie. Niet alleen is een deel van België Nederlandstalig en een ander deel Franstalig, ook de cultuur verschilt enorm per taalgebied. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te kiezen of je in heel België actief wilt worden, of eerst in een bepaald gebied wil beginnen.

Voor Vlaanderen, het Nederlandstalige gebied, is er een website van de Vlaamse overheid met informatie voor de startende of gevestigde ondernemer. Je vindt hier informatie over de start van je bedrijf, begeleiding bij verdere uitbouw en internationaal ondernemen in het algemeen. Heb je vragen over vergunningen, personeelsmanagement, wetgeving en steunmaatregelingen? Kijk dan eens op de website van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Importeren of exporteren naar buurlanden België en Duitsland

Voor het importeren en/of exporteren naar buurlanden kun je het beste informatie vinden bij de RVO. De overheid steunt via de koepel van de RVO ondernemers en publieke organisaties die internationaal willen ondernemen en samenwerken.

Wat kan de overheid voor je doen?

De overheid stimuleert internationale activiteiten niet alleen door informatie te geven, maar ook met extra geld voor projecten, bijvoorbeeld. Ook kunnen zij helpen contacten te leggen met zakenpartners in het buitenland. Dit dankzij het wereldwijde netwerk van bijvoorbeeld Kamers van Koophandel, Nederlandse ambassades, consulaten generaal, de Europese Commissie en internationale financieringsorganisaties. Op deze manieren kan de overheid deuren openen om internationaal zaken te doen. In je eentje is dat veel moeilijker.

De RVO focust zich naast internationaal ondernemen ook op projecten in het buitenland op het gebied van onderwijs, milieu en gezondheidszorg. De overheid is dus zowel het aanspreekpunt voor mensen die willen ondernemen in het buitenland, als instellingen die daarbij kunnen helpen.

Gerelateerde berichten