Wat is ondernemen?

Ondernemen kan op verschillende manieren. Startende ondernemers kunnen kiezen uit verschillende ondernemingsvormen. Maar wanneer ben je nou ondernemer, wanneer start je een onderneming precies en met welke wetten en regels krijg je dan te maken?

Inhoud:

Betekenis van ondernemen

wat is ondernemen en wanneer ben je ondernemer?Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met als doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Voor commerciële bedrijven is het streven naar winst noodzakelijk voor het voortbestaan. Daar komen wel risico’s bij kijken.

Of je nu kiest voor een bedrijf met personeel, een franchise-formule of parttime thuiswerken om een boek te schrijven: elke optie heeft uiteindelijk als doel om met diensten of producten een positief resultaat te boeken. Daarnaast kun je met een stichting of vereniging ook maatschappelijk of duurzaam ondernemen, als je andere doelen nastreeft dan (alleen) financiële winst. Dit zijn allemaal vormen van ondernemen.

Ondernemen heeft als doel om een positief resultaat te behalen.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

je eigen bedrijf beginnen

Brede definitie van ondernemerschap

Als je voor eigen rekening en eigen risico werkt, kun je eigenlijk al spreken van ondernemerschap. Dat maakt de definitie van ondernemen vrij breed. Niet voor niets zijn er veel verschillende vormen van ondernemen ontstaan. Zo is duurzaam ondernemen niet hetzelfde als veilig ondernemen, terwijl de betekenis van deze woorden wel veel overlappen met elkaar.

Ondernemen betekent dat je een plan in actie omzet en daarvan zelf de gevolgen draagt. Veel ondernemers investeren actief in hun bedrijf en lopen daarbij grote risico’s. Zeker bij mensen die internationaal ondernemen kan dat een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap zijn.

Al onderneemt een directeur van een filiaal van een grote internationale franchiseorganisatie anders dan een zzp’er, toch is het niet gek om te bedenken dat de tweede zich meer zelfstandig ondernemer voelt en sneller de gevolgen van de eigen beslissingen voelt.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Wat is een onderneming?

Een bedrijf met werknemersEen onderneming is een bedrijf of organisatie. Dit kan dus een winkel zijn in de winkelstraat of een grote fabriek op een industrieterrein. Maar steeds vaker beginnen ondernemers eerst als zzp’er. Ze runnen de onderneming dan vanuit huis of werken op locatie bij de klant.

Je kan pas spreken van een onderneming als deze is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zich mengt in het economisch verkeer. Dat wil zeggen: dat geldstromen en klanten het kunnen ervaren als onderneming. Op die manier is een webwinkel dus een onderneming. Klanten die hier iets kopen, hebben al snel het idee dat zij met een bedrijf te maken hebben.

Wil je online producten verkopen? Je kunt ook een eigen webshop beginnen. Wil je sneller uit de startblokken? Dan kun je een bestaande webshop overnemen.

Wat is een ondernemer?

ondernemers die actie ondernemenWanneer ben je zelfstandig ondernemer en wanneer niet? Daar is helaas geen zwart-wit antwoord op te geven. Het is afhankelijk van de context. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een particulier die geld verdient via een online marktplaats en een ondernemer die thuis een kleine webwinkel runt?

Om het verschil te maken, kun je kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden. Zonder inschrijving ben je meestal (nog) hobbymatig bezig.

De datum van de KvK-inschrijving bepaalt meestal wanneer iemand ondernemer is geworden.

Ondernemer voor de belastingdienst?

Een inschrijving bij de KvK is de meest logische start van het ondernemerschap. Maar dat betekent niet dat het de enige manier is. Elke instantie heeft eigen voorwaarden. Zo kan de belastingdienst bij weinig activiteiten of ondernemersuren besluiten dat je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Zelfstandigen die parttime ondernemen krijgen daarbij al snel te maken met het urencriterium.

Ook het aantal opdrachtgevers en werkzaamheden kunnen van invloed zijn. Met name bij freelance ondernemers is hier een grijs gebied mogelijk. Als je onder meer aan deze eisen van de belastingdienst voldoet, kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen waar ondernemers soms recht op hebben.

Een boekhoudprogramma kan helpen met de verplichte administratie voor de belastingdienst. Vergelijk ze makkelijk en snel met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ondernemer voor de wet

Limonade verkopen? Dan ben je een ondernemer!Wanneer ben je voor de wet een ondernemer? Net als voor de belastingdienst is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel voor de wet het meest gebruikelijke omslagpunt. Maar ook hier is een grijs gebied. Voor de wet speelt bijvoorbeeld ook mee wat je precies doet.

Een rechter kijkt vooral naar de situatie zelf. Die kan bijvoorbeeld bepalen dat een particulier die niet staat ingeschreven bij de KvK, juridisch gezien wél ondernemer is. Bijvoorbeeld als deze online zo serieus bezig is, dat klanten de activiteiten als een onderneming ervaren. Dit kan vergaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke aansprakelijkheid die dan van toepassing is.

Starten met een franchise-formule

Als je een eigen bedrijf start, kun je helemaal van vooraf aan beginnen, maar je ook aansluiten bij een bestaande franchise-formule. De nieuwe onderneming is van jou en schrijf je nieuw in bij de KvK, maar je werkt onder een al bestaande handelsnaam. Bijvoorbeeld onder de vlag van Etos, Blokker of Autotaalglas.

Vaak heeft de franchise een aantal zaken al bepaald. Denk aan de uitstraling van het merk, de marketing of het assortiment. Sommige franchise-formules hebben bijna alles aan banden gelegd, zoals prijzen, marketing, presentatie en logistiek. Alle regels voor aangesloten ondernemers gaan dan best ver.

Een gemiddelde klant ziet weinig verschil tussen de vestigingen van Albert Heijn. Bij andere organisaties is juist veel vrijheid. Dan is alleen het logo of de handelsnaam bepalend voor de franchise, bijvoorbeeld.

Franchise-formules zijn vaak succesvol

Franchise ondernemenDat franchise-ondernemen vaak succesvol is, heeft de ervaring wel bewezen. Grote bekende merken zijn regelmatig franchise-formules. Je stapt in een concept dat op andere locaties al werkt. Hierdoor is je ondernemingsplan al deels ingevuld als je alleen de locatie en formule opgeeft. De markt, reclamebudgetten en mogelijkheden zijn dan al uitgebreid onderzocht door de franchiser.

Daarnaast heeft een franchise-formule een paar leuke bijkomende voordelen. Zo zal de klant snel vertrouwen hebben in de winkel, omdat die de formule al kent. En een bank is soms soepeler met het verlenen van startkapitaal.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over ondernemen zijn:

Wat is een ondernemer?

Wanneer ben je ondernemer en wanneer niet? De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden.

Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk hobbymatig aan het ondernemen. Toch is het niet altijd zo zwart-wit. Zo is een ondernemer voor de wet soms nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wat is een onderneming?

Een onderneming is een bedrijf of organisatie. Wil je een eigen bedrijf starten? Steeds meer ondernemers werken als zzp’er. Ze runnen dan de onderneming vanuit huis of werken op locatie bij de klant.

Je kunt hierbij spreken over een onderneming zodra deze is inschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zodra deze zich mengt in het economisch verkeer.

Wat zijn aspecten van ondernemerschap?

De inschrijving bij de KvK een belangrijk onderdeel maar daarnaast zijn er andere aspecten die belangrijk zijn bij ondernemerschap. Enkele kenmerken van ondernemers op een rij:

  •  winst
  •  zelfstandigheid
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden
  •  klantenkring
  •  presentatie aan de buitenwereld
  •  ondernemersrisico

Wat is ondernemen?

Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen.

Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming die risico’s loopt en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan van het bedrijf.

Zoek je meer informatie over een eigen bedrijf starten? Zie dan ook de informatie over het inschrijven bij de KvK of wat er voor nodig is om ondernemer te worden.