e-boekhouden

Wat is ondernemen?

Ondernemen kan op verschillende manieren. Zo kun je, als je de keuze maakt om ondernemer te worden, kiezen uit meerdere ondernemingsvormen. Maar naast de wettelijke of fiscale aspecten van ondernemerschap zijn er ook voor de ondernemer zelf veel verschillen. Wanneer ben je nou ondernemer en wanneer niet?

Inhoud:

Wat is ondernemen?

wat is ondernemen en wanneer ben je ondernemer?Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming waar risico’s worden gelopen en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Of je nu kiest voor personeel, een franchise-formule of parttime thuiswerken om zo een boek te schrijven; alle vormen hebben uiteindelijk het doel om met diensten of producten een positief resultaat te behalen op financieel vlak, en kun je dus zien als ondernemen.

Ondernemen heeft als doel om een positief resultaat te behalen op financieel vlak.

Brede definitie van ondernemerschap

Zolang je voor eigen rekening én eigen risico werkt, kun je vaak al spreken van ondernemerschap. Dat maakt de definitie van ondernemen vrij breed. Niet voor niets zijn er daarom ook veel verschillende vormen van ondernemen ontstaan.  Zo is duurzaam ondernemen niet hetzelfde als veilig ondernemen, terwijl de betekenis van deze woorden wel veel overlap heeft.

Daarnaast zal het iedereen duidelijk zijn dat een directeur van een filiaal van een grote internationale franchiseorganisatie anders onderneemt dan een zzp’er. Desondanks is het niet gek om te bedenken dat die tweede zich meer zelfstandig ondernemer voelt.

Zoek je meer informatie over een eigen bedrijf starten? Zie dan ook de info over het inschrijven bij de KvK of wat er voor nodig is om ondernemer te worden.

Wat is een onderneming?

Een bedrijf met werknemersEen onderneming is een bedrijf of organisatie. Dat kan dus een winkel zijn in de winkelstraat of een grote fabriek op een industrieterrein. Maar steeds vaker beginnen ondernemers als zzp’er. Ze runnen dan de onderneming vanuit huis of werken op locatie bij de klant. Het is een onderneming zodra deze is inschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zodra deze zich mengt in het economisch verkeer.

Met het economisch verkeer wordt bedoelt dat er geldstromen en klanten het kunnen ervaren als onderneming. Zo is elke webwinkel dus al snel een onderneming want als klanten hier iets kopen hebben ze al snel het idee dat ze met een bedrijf te maken hebben.

Wil je online producten verkopen? Je kunt ook een eigen webshop beginnen. Wil je sneller uit de startblokken? Dan kun je een bestaande webshop overnemen.

Wat is een ondernemer?

ondernemersWanneer ben je zelfstandig ondernemer en wanneer niet? Daarover is helaas geen zwart-wit antwoord te geven. Het ligt er sterk aan in welke context je het ziet. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een particulier die veel geld verdient via een online marktplaats, en een ondernemer die vanuit huis een kleine webwinkel runt?

De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden. Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk (nog) hobbymatig bezig.

De datum van de KvK-inschrijving bepaalt meestal wanneer iemand ondernemer is geworden.

Ondernemer voor de belastingdienst?

De inschrijving bij de KvK is de meest logische stap om het ondernemerschap te bepalen, maar dit hoeft niet per definitie waar te zijn! Elke instantie heeft zijn eigen maatstaven. Zo kan de belastingdienst bij weinig activiteiten en/of ondernemersuren besluiten dat je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Zelfstandigen die parttime ondernemen zullen daarom altijd goed op moeten letten op het behalen van het urencriterium.

Ook het aantal opdrachtgevers en werkzaamheden kunnen van invloed zijn. Met name bij freelance ondernemers is hier een grijs gebied mogelijk. Deze en andere vereisten stelt de belastingdienst voor de belastingvoordelen waar ondernemers soms recht op hebben.

Een boekhoudprogramma kan helpen bij de eisen vanuit de belastingdienst. Vergelijk ze makkelijk en snel met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ondernemer voor de wet

Limonade verkopen? Dan ben je een ondernemer!Net als bij de belastingdienst is ook voor de wet de inschrijving bij de KvK het meest gebruikelijk om als datum aan te houden, maar ook hier is een grijs gebied. Voor de wet geldt bijvoorbeeld ook sterk wat je doet. Een rechter kijkt vooral naar de situatie zelf. Zo kan die bepalen dat een particulier die niet is ingeschreven bij de KvK, juridisch gezien wel ondernemer is.

Bijvoorbeeld als deze online dermate serieus bezig is dat zijn klanten de activiteiten als een onderneming ervaren! Dat kan vergaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke aansprakelijkheid die dan opeens van toepassing is.

Starten met een franchise formule

Als je een eigen bedrijf begint kun je helemaal van voor af aan beginnen, maar je kunt je soms ook aansluiten bij een franchise formule. De nieuwe onderneming is van jou en schrijf je nieuw in bij de KvK, maar je werkt onder een al bestaande handelsnaam. Bijvoorbeeld de handelsnaam Etos, Blokker of Autotaalglas. Die heeft vaak enkele zaken vooraf vastgelegd. Denk aan de uitstraling van je merk, marketing of assortiment.

Sommige franchiseformules hebben bijna alles aan banden gelegd zoals prijzen, marketing, presentatie en logistiek. Dan gaan de regels voor aangesloten ondernemers best ver. Zo ziet de consument meestal geen verschillen meer tussen vestigingen van Albert Heijn of McDonalds. Bij andere organisaties is juist alles open en is alleen het logo of de handelsnaam bepalend voor het franchisen.

Franchise formules zijn vaak succesvol

Franchise ondernemenDat franchise ondernemen vaak succesvol is, heeft het verleden wel bewezen. Grote bekende merken zijn regelmatig franchiseformules. Je stapt in een concept dat op andere locaties al werkt. Hierdoor is je ondernemingsplan al half ingevuld als je alleen de locatie en formule opgeeft. De gehele markt, reclamebudgetten en mogelijkheden zijn dan al uitgebreid onderzocht door de franchiser.

Daarnaast heeft een franchiseformule soms leuke externe bijwerkingen. Zo zal de klant snel vertrouwen hebben in de winkel omdat deze de formule al kent en is een bank soms soepeler met startkapitaal.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het ondernemen zijn:

Wat is een ondernemer?

Wanneer ben je ondernemer en wanneer niet? De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden.

Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk hobbymatig bezig. Toch is het niet altijd zo zwart-wit. Zo is een ondernemer voor de wet soms nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wat is een onderneming?

Een onderneming is een bedrijf of organisatie. Wil je een eigen bedrijf starten? Het klinkt soms eng al werken ondernemers steeds vaker als zzp’er. Ze runnen dan de onderneming vanuit huis of werken op locatie bij de klant.

Toch kun je ook hierbij meestal spreken over een onderneming zodra deze is inschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zodra deze zich mengt in het economisch verkeer.

Wat zijn aspecten van ondernemerschap?

De inschrijving bij de KvK een belangrijk onderdeel maar daarnaast zijn er andere aspecten die belangrijk zijn bij ondernemerschap. Enkele kenmerken van ondernemers op een rij:

  •  winst
  •  zelfstandigheid
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden
  •  klantenkring
  •  presentatie aan de buitenwereld
  •  ondernemersrisico

Wat is ondernemen?

Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen.

Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming die risico’s loopt en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan van het bedrijf.

Zoek je meer informatie over een eigen bedrijf starten? Zie dan ook de informatie over het inschrijven bij de KvK of wat er voor nodig is om ondernemer te worden.