menu
e-boekhouden

Wat is ondernemen?

Ondernemen is op veel verschillende manieren mogelijk. Zo kan men, indien de keuze is gemaakt om ondernemer te worden, uit verschillende ondernemingsvormen kiezen. Maar naast wettelijke of fiscale aspecten zijn er ook voor de ondernemer zelf veel verschillen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen deze vormen van ondernemen, en wanneer ben je nou ondernemer en wanneer niet?

Wat is ondernemen?

Wat is ondernemen?

Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming waar risico’s worden gelopen en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Of er nu gekozen wordt voor personeel, een franchise formule of parttime thuiswerken met als doel een boek te schrijven; alle vormen hebben uiteindelijk het doel met diensten of producten een positief resultaat te behalen op financieel vlak, en kunnen dus worden gezien als ondernemen.

Brede definitie

Bovenstaande definitie is vrij breed. Niet voor niets zijn er daarom ook veel verschillende vormen van ondernemen ontstaan. Zo is duurzaam ondernemen niet hetzelfde als veilig ondernemen, terwijl de betekenis van deze woorden wel veel overlap heeft. Daarnaast zal het iedereen duidelijk zijn dat een directeur van een filiaal van een grote internationale franchise-organisatie anders onderneemt dan een zzp’er. Desondanks is het niet gek om te bedenken dat die tweede zich meer ondernemer voelt.

Wanneer ben je dan precies ondernemer?

Wanneer ben je ondernemer en wanneer niet? Daarover is helaas geen zwart-wit antwoord te geven. Het ligt er sterk aan in welke context je het ziet. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een particulier die veel geld verdient via een online marktplaats, en een ondernemer die vanuit huis een kleine webwinkel runt? De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden. Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk hobbymatig bezig.

Ondernemer voor de belastingdienst?

De inschrijving bij de KvK is de meest logische stap om het ondernemerschap te bepalen, maar dit hoeft niet per definitie waar te zijn! Elke instantie heeft zijn eigen maatstaven. Zo kan de belastingdienst bij weinig activiteiten en/of ondernemersuren besluiten dat je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Zelfstandigen die parttime ondernemen zullen daarom altijd goed op moeten letten op het behalen van het urencriterium.

Ook het aantal opdrachtgevers en werkzaamheden kunnen van invloed zijn. Met name bij freelance ondernemers is hier een grijs gebied mogelijk. Deze en andere vereisten stelt de belastingdienst voor de fiscale voordelen die bij ondernemerschap horen.

Ondernemer voor de wet

Limonade verkopen? Dan ben je een ondernemer!Net als bij de belastingdienst is de inschrijving bij de KvK het meest gebruikelijk om als datum aan te houden, maar ook hier is een grijs gebied. Voor de wet geldt bijvoorbeeld ook sterk wat je doet. De rechter kijkt vooral naar de situatie zelf. Zo kan een rechter bepalen dat een particulier die niet is ingeschreven bij de KvK, juridisch gezien wel ondernemer is. Bijvoorbeeld als deze online dermate serieus bezig is dat zijn klanten de activiteiten als een onderneming kunnen ervaren!

Dat kan vergaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke aansprakelijkheid die dan opeens van toepassing is.