menu
e-boekhouden

Wat is ondernemen?

Ondernemen is op veel verschillende manieren mogelijk. Zo kan men, indien de keuze is gemaakt om ondernemer te worden, uit verschillende ondernemingsvormen kiezen. Maar naast wettelijke of fiscale aspecten zijn er ook voor de ondernemer zelf veel verschillen. Wanneer ben je nou ondernemer en wanneer niet?

Inhoud:

Wat is ondernemen?

ondernemenZelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming waar risico’s worden gelopen en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Of er nu gekozen wordt voor personeel, een franchise-formule of parttime thuiswerken om zo een boek te schrijven; alle vormen hebben uiteindelijk het doel met diensten of producten een positief resultaat te behalen op financieel vlak, en kunnen dus worden gezien als ondernemen.

Ondernemen heeft als doel om een positief resultaat te behalen op financieel vlak.

Brede definitie

Bovenstaande definitie van ondernemen is vrij breed. Niet voor niets zijn er daarom ook veel verschillende vormen van ondernemen ontstaan. Zo is duurzaam ondernemen niet hetzelfde als veilig ondernemen, terwijl de betekenis van deze woorden wel veel overlap heeft. Daarnaast zal het iedereen duidelijk zijn dat een directeur van een filiaal van een grote internationale franchise-organisatie anders onderneemt dan een zzp’er. Desondanks is het niet gek om te bedenken dat die tweede zich meer ondernemer voelt.

Zoek je meer informatie over een eigen bedrijf starten? Zie dan ook de info over het inschrijven bij de KvK of wat er voor nodig is om ondernemer te worden.

Wat is een onderneming?

Een onderneming is een bedrijf of organisatie. Dat kan dus een winkel zijn in de winkelstraat of een grote fabriek op een industrieterrein. Maar steeds vaker beginnen ondernemers als zzp’er. Ze runnen dan de onderneming vanuit huis of werken op locatie bij de klant. Een onderneming is het zodra deze is inschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zodra deze zich mengt in het economisch verkeer.

Met het economisch verkeer wordt bedoelt dat er geldstromen en klanten het kunnen ervaren als onderneming. Zo is elke webwinkel dus al snel een onderneming want als klanten hier iets kopen hebben ze al snel het idee dat ze met een bedrijf te maken hebben.

Wat is een ondernemer?

ondernemersWanneer ben je ondernemer en wanneer niet? Daarover is helaas geen zwart-wit antwoord te geven. Het ligt er sterk aan in welke context je het ziet. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een particulier die veel geld verdient via een online marktplaats, en een ondernemer die vanuit huis een kleine webwinkel runt? De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden. Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk hobbymatig bezig.

De datum van de KvK-inschrijving bepaalt meestal wanneer iemand ondernemer is geworden.

Ondernemer voor de belastingdienst?

De inschrijving bij de KvK is de meest logische stap om het ondernemerschap te bepalen, maar dit hoeft niet per definitie waar te zijn! Elke instantie heeft zijn eigen maatstaven. Zo kan de belastingdienst bij weinig activiteiten en/of ondernemersuren besluiten dat je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Zelfstandigen die parttime ondernemen zullen daarom altijd goed op moeten letten op het behalen van het urencriterium.

Ook het aantal opdrachtgevers en werkzaamheden kunnen van invloed zijn. Met name bij freelance ondernemers is hier een grijs gebied mogelijk. Deze en andere vereisten stelt de belastingdienst voor de fiscale voordelen die bij ondernemerschap horen.

Een boekhoudprogramma kan helpen bij de eisen vanuit de belastingdienst. Vergelijk ze makkelijk en snel met ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ondernemer voor de wet

Limonade verkopen? Dan ben je een ondernemer!Net als bij de belastingdienst is ook voor de wet de inschrijving bij de KvK het meest gebruikelijk om als datum aan te houden, maar ook hier is een grijs gebied. Voor de wet geldt bijvoorbeeld ook sterk wat je doet. De rechter kijkt vooral naar de situatie zelf. Zo kan een rechter bepalen dat een particulier die niet is ingeschreven bij de KvK, juridisch gezien wel ondernemer is. Bijvoorbeeld als deze online dermate serieus bezig is dat zijn klanten de activiteiten als een onderneming kunnen ervaren!

Dat kan vergaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke aansprakelijkheid die dan opeens van toepassing is.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het ondernemen zijn:

Wat is een ondernemer?

Wanneer ben je ondernemer en wanneer niet? De makkelijkste manier is om te kijken naar een Kamer van Koophandel-inschrijving. Zodra je je hebt ingeschreven ben je ondernemer geworden.

Heb je deze niet? Dan ben je waarschijnlijk hobbymatig bezig. Toch is het niet altijd zo zwart-wit. Zo is een ondernemer voor de wet soms nog geen ondernemer voor de belastingdienst.

Wat is een onderneming?

Een onderneming is een bedrijf of organisatie. Wil je een eigen bedrijf starten? Het klinkt soms eng al werken ondernemers steeds vaker als zzp’er. Ze runnen dan de onderneming vanuit huis of werken op locatie bij de klant.

Toch kun je ook hierbij meestal spreken over een onderneming zodra deze is inschreven bij de Kamer van Koophandel en/of zodra deze zich mengt in het economisch verkeer.

Wat zijn aspecten van ondernemerschap?

De inschrijving bij de KvK een belangrijk onderdeel maar daarnaast zijn er andere aspecten die belangrijk zijn bij ondernemerschap. Enkele kenmerken van ondernemerschap op een rij:

  •  winst
  •  zelfstandigheid
  •  bestede uren en omvang werkzaamheden
  •  klantenkring
  •  presentatie aan de buitenwereld
  •  ondernemersrisico

Wat is ondernemen?

Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming die risico’s loopt en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Zoek je meer informatie over een eigen bedrijf starten? Zie dan ook de informatie over het inschrijven bij de KvK of wat er voor nodig is om ondernemer te worden.