menu

Ondernemen

Ondernemen is op veel verschillende manieren mogelijk. Zo kan men, indien de keuze is gemaakt om ondernemer te worden, uit verschillende ondernemingsvormen kiezen, maar naast wettelijke of fiscale aspecten zijn er ook voor de ondernemer zelf veel verschillen. Zo heeft een franchise ondernemer gemiddeld meer zekerheid, en een ZZP-er gemiddeld meer vrijheid. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze vormen van ondernemen?

Wat is ondernemen?
Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met het doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Bij commerciële organisaties is er sprake van een onderneming waar risico’s worden gelopen en waar het streven naar winst noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Of er nu gekozen wordt voor personeel, een franchise formule of parttime thuiswerken met als doel een boek te schrijven; alle vormen hebben uiteindelijk het doel met diensten of producten een positief resultaat te behalen op financieel vlak, en kunnen dus worden gezien als ondernemen.

Parttime ondernemen
Wanneer ben je aan het ondernemen en wanneer niet? In dit artikel informatie over het schemergebied tussen zo nu en dan eens wat als particulier verkopen op een online marktplaats en het echte ondernemen met een Kamer van Koophandel inschrijving.

Freelance ondernemen
Als freelancer bied je als zelfstandig ondernemer zelf diensten aan. Als deskundige op een bepaald gebied kan de freelancer worden ingehuurd om als extra mankracht te fungeren binnen een ander bedrijf. Zo kan de freelancer voor meerdere opdrachtgevers werken en toch zijn eigen onderneming runnen. Tegenwoordig is het freelancen vooral populair als “Zelfstandige zonder personeel”. De zogenaamde ZZP-er.

Franchise ondernemen
Bij het Franchise Ondernemen wordt gekozen om te ondernemen onder een al bestaande handelsnaam. Bijvoorbeeld de handelsnaam Etos, Blokker of de Albert Heijn. De ondernemer is baas van de winkel en mag tot op zekere hoogte zelfstandig ondernemen. Echter enkele zaken zijn vooraf vastgelegd. Veelal het beeldmerk of de slogan tot in sommige gevallen 99% van de strategische keuzes. Deze kunnen per franchise formule enorm verschillen.

Midden-en-kleinbedrijf
De Europese Unie en dus ook de Nederlandse overheid deelt het bedrijfsleven in drie categorieën in: grootbedrijf, middenbedrijf en kleinbedrijf. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) bestaat uit bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Het kleinbedrijf heeft hooguit 50 personeelsleden. Van alle Nederlandse ondernemingen heeft 1 procent meer dan 250 werknemers.