Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Boekhoudprogramma eenmanszaak

Het beste boekhoudprogramma voor je eenmanszaak in 2021: gericht op zzp’ers die zelf online willen boekhouden. Huur je liever een boekhouder in voor je administratie? Ook dan is het raadzaam om via een online programma zelf grip te houden op de boekhouding.

Inhoud:

Als zzp’er zelf boekhouden

zzp'er boekhouding
Meeste zzp’ers doen boekhouding liever zelf

In de eerste jaren van een eenmanszaak is het misschien te duur om de boekhouding te laten regelen door een boekhouder of accountant. Dan is het ook prima mogelijk om zelf te boekhouden. De meeste zzp’ers willen zo min mogelijk tijd aan de administratie besteden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Een online boekhoudprogramma helpt hierbij.

In de eerste jaren kun je prima zelf online boekhouden.

Ben jij zzp’er of kleine ondernemer? Dan zijn dit de beste boekhoudprogramma’s voor jouw eenmanszaak.

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

DigiBTW is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige systeem. En nog eens heel compleet, met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Boekhouden zonder boekhouder!

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Boekhoudprogramma voor de eenmanszaak

Voor de zzp’er is bijna elk boekhoudprogramma wel geschikt, maar als je wel wat groeiambities hebt en naast de belastingaangiftes ook gewoon goed inzicht wilt in je cijfers zijn er wel verschillen te ontdekken. Wat een boekhoudprogramma minimaal moet kunnen:

 • facturen maken en inboeken
 • btw-aangifte voorbereiden (en versturen)
 • balans en jaarrekening
 • deel- of exportfuncties voor de boekhouder (of collega)

Functies van een boekhoudprogramma

Sommige online boekhoudprogramma’s zijn modulair. Dat betekent dat kunt beginnen met het maken en inboeken van facturen en belastingaangiftes. Maar zodra je bedrijf groeit kun je extra functies bijkopen. Denk daarbij aan mogelijkheden voor:

 • crediteuren- & debiteurenbeheer
 • urenregistratie
 • ritten-/kilometerregistratie
 • voorraadadministratie
 • salarisadministratie
 • buitenlandse belastingregels
 • grootboekrekeningen
 • inkomstenbelastingaangifte
 • extra opties voor accountants en boekhouders

facturen maken met een boekhoudprogrammaNaast de mogelijkheden raden wij ook online boekhouden aan. En als je niet elk jaar wilt overstappen van boekhoudprogramma kun je het beste een keuze maken waarbij ook toekomstige zaken al zijn inbegrepen. Ook als je niet direct uitgroeit tot grote bv met internationale groeiplannen, zijn functies rond urenregistratie of een balans en jaarrekening zeker niet overbodig.

Ook is het handig als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt bij de debiteurenadministratie (herinneren van openstaande facturen) of afschrijven van investeringen (computer of auto van de zaak). Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers die zelf boekhouden. Denk daarbij aan het maken of verwerken van facturen of betalingen. Ook de btw-aangifte doen veel zzp’ers zelf. De boekhoudsoftware bevat dus minimaal de onderdelen die nodig zijn om deze stappen van de boekhouding van een eenmanszaak goed te kunnen regelen.

Boekhouding eenmanszaak: de onderdelen

Boekhoudprogramma eenmanszaakEenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding van hun eenmanszaak. Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest. Zo kun je voor de btw-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest.

Ook geeft goede boekhoudsoftware advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je een boekhoudprogramma kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend.

Veilig boekhouden als zzp’er

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak 7 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Bij de boekhoudprogramma’s uit onze voorbeelden staat de administratie op Europese afgeschermde servers, en elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle gegevens. Zo ben je er zeker van dat als er iets mis gaat met je eigen computer, zoals een virus, en dat de boekhouding veilig bewaard blijft. De gegevens blijven altijd eigen bezit. Je kan ook op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Boekhouding eenmanszaak automatiseren

Bij de boekhouding denken de meeste ondernemers al snel aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar zorg daarnaast dat je een boekhoudprogramma kiest dat zowel de verkoop- als inkoopfacturen correct boekt en direct kan laten zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Daarnaast wil je natuurlijk een compleet overzicht die helpt bij het invullen van de jaaraangifte, direct overzicht van winst-/verliesrekeningen. De mogelijkheid tot het (automatisch) invoeren en bijhouden van afschrijvingen, een balans en (grootboek)overzicht en dat de laatste veranderingen in belastingstelsel onmiddellijk worden bijgewerkt in het boekhoudprogramma.

Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen en is het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Naast bovenstaande aanbieders zijn er nog wel meer mogelijkheden. Als we kijken naar online boekhoudprogramma’s dan zie je dat Moneybird zich vooral op het vereenvoudigen van de facturatie richt. Informer is zeer sterk qua urenregistratie (denk aan die 1.225 uren!) & rittenadministratie. Acumulus is al een wat ouder pakket en dit boekhoudprogramma staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en haar forum, waar veel boekhoudvragen direct kunnen worden beantwoord. Wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw bedrijf is dus helemaal afhankelijk van jouw administratie!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het boekhoudprogramma eenmanszaak zijn:

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

De meeste boekhoudprogramma’s zijn gericht op de eenmanszaak. Er is dus genoeg keus! Wat het beste programma is, is afhankelijk van jouw wensen. De meeste zzp’ers hebben genoeg aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Al kan het handig zijn als het boekhoudpakket ook de urenregistratie, offertes en debiteurenadministratie regelt.

Wat zijn goedkope boekhoudprogramma's?

Zoek je een boekhoudprogramma met lage kosten? Dan kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma!

Wat moet ik allemaal regelen als ik zelf ga boekhouden?

Boekhouden is niet moeilijk, maar er komt wel veel bij kijken. Als je het simpel wilt houden kun je aangiftes laten doen door een boekhouder en zelf alleen de facturen en offertes regelen. Al kan iedereen de boekhouding van een kleine eenmanszaak zelf bijhouden. Heb je weinig omzet? Met de KOR-regeling hoef je zelfs geen btw-aangifte meer te doen!