Boekhoudprogramma eenmanszaak

Het beste boekhoudprogramma voor je eenmanszaak is gericht op zzp’ers die zelf online boekhouden. Huur je liever iemand in voor je financiële administratie? Met een goed online boekhoudprogramma kun je eenvoudig samen met een boekhouder aan de boekhouding werken.

Inhoud:

Zelf boekhouden als zzp’er

meeste zzp'ers doen boekhouding liever zelfVoor een kleine eenmanszaak is een boekhouder of accountant niet altijd nodig. Je kunt prima zelf je boekhouding regelen.

De meeste zzp’ers willen zo min mogelijk tijd aan hun administratie besteden, zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Een online boekhoudprogramma helpt je daarbij.

Boekhoudprogramma eenmanszaak

Ben jij zzp’er of kleine ondernemer? Dan zijn dit de beste boekhoudprogramma’s voor jouw eenmanszaak.

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding voor 18 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Dit boekhoudprogramma helpt met het automatiseren van je administratie. Denk aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, terugkerende facturen, betaalherinneringen (debiteurenbeheer) of invullen van de btw-aangifte. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

Compleet boekhoudprogramma voor het maken van offertes, factureren of doen van de btw-aangifte. Het is gericht op ondernemers die meer inzicht willen in de cijfers. Zoals een top-5 klanten, berekening van je winstmarge en allerlei andere overzichten van je administratie. Het kost 59 euro per maand.

Zelf eenvoudig boekhouden met e-Boekhouden.nl

Online boekhouden eenmanszaak

Bovenstaande programma’s zijn geschikt voor zzp’ers met een eenmanszaak die zelf boekhouden, de facturen maken en betalingen verwerken. Ook de btw-aangifte doen veel zzp’ers zelf. Een online boekhoudprogramma bevat dus minimaal functies om deze stappen van je boekhouding goed te regelen.

In de eerste jaren kun je prima zelf online boekhouden.

Voor een kleine zzp-boekhouding is bijna elk boekhoudprogramma geschikt. Maar als je groeiambities hebt en naast de belastingaangifte ook goed inzicht wil in je bedrijfscijfers, zijn er verschillen te ontdekken. Een boekhoudprogramma moet minimaal het volgende kunnen:

 • facturen maken en inboeken
 • btw-aangifte voorbereiden (en versturen)
 • balans en jaarrekening maken
 • deel- of exportfuncties voor de boekhouder (of collega)

Aanvullende opties voor een boekhoudprogramma

Veel online boekhoudprogramma’s zijn modulair. Met een kleine eenmanszaak kun je starten met alleen het maken en inboeken van facturen en belastingaangiftes. Zodra je bedrijf groeit, kun je extra functies bijkopen. Denk bijvoorbeeld aan deze mogelijkheden:

 • crediteuren- & debiteurenbeheer
 • urenregistratie
 • ritten-/kilometerregistratie
 • voorraadadministratie
 • salarisadministratie
 • buitenlandse belastingregels
 • grootboekrekeningen
 • inkomstenbelastingaangifte
 • extra opties voor accountants en boekhouders

facturen maken met een boekhoudprogrammaAls je niet jaarlijks van boekhoudprogramma wilt overstappen, kun je het beste kiezen voor een programma dat ook voor de toekomst geschikt is. Functies voor de urenregistratie of een balans en jaarrekening zijn altijd prettig, ook al groei je niet uit tot een grote bv met internationale klanten.

Ook is het handig als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt bij de debiteurenadministratie (herinneren van openstaande facturen) of afschrijven van investeringen (computer of auto van de zaak).

Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers die zelf boekhouden. Denk daarbij aan het maken of verwerken van facturen of betalingen. Met een gratis bankkoppeling kun je dat deels automatiseren. Ook de btw-aangifte doen veel zzp’ers zelf. De boekhoudsoftware bevat dus minimaal de onderdelen die nodig zijn om deze stappen van de boekhouding van een eenmanszaak goed te regelen.

Waar moet je als eenmanszaak nog meer op letten?

Boekhoudprogramma eenmanszaakBij boekhouden denken de meeste ondernemers aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk dat een programma de verkoop- en inkoopfacturen correct boekt en direct laat zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Bovendien wil je een compleet overzicht voor het invullen van de jaaraangifte en een direct overzicht van winst- en verliesrekening. Het is ook geen overbodige luxe om afschrijvingen automatisch bij te houden en in te voeren. Denk ook aan een balans of grootboekoverzicht. Tenslotte wil je dat je boekhoudprogramma de laatste veranderingen in het belastingstelsel bijwerkt.

Eenvoudige boekhoudsoftware is aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding van hun eenmanszaak. Het enige dat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, het boekhoudprogramma doet de rest. Zo kun je voor de btw-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin alle info staat die je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Jij hoeft alleen de inkomsten en uitgaven in te voeren.

Goede boekhoudsoftware geeft ook advies over mogelijke aftrekposten. Kies in ieder geval een boekhoudprogramma dat de volgende fiscale gegevens automatisch berekent:

Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

zelf je factuur maken

De beste boekhoudsoftware voor een eenmanszaak

Bij de meeste aanbieders van online boekhoudsoftware zijn al deze zaken inbegrepen. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw eenmanszaak, is  helemaal afhankelijk van jouw administratie.

Een online boekhoudprogramma als Moneybird richt zich vooral op het versimpelen van de facturatie. De software van e-Boekhouden is 15 maanden gratis voor starters die graag makkelijk boekhouden. Het programma Informer is sterk in urenregistratie (denk aan die 1.225 uren) en rittenadministratie.

Veilig boekhouden als zzp’er


Je moet administratie van een eenmanszaak zeven jaar bewaren. De genoemde boekhoudprogramma’s back-uppen dagelijks op beveiligde Europese servers. Als er iets misgaat met je eigen computer blijft de boekhouding veilig bewaard. Ook blijven de gegevens altijd eigen bezit. Je kunt op elk moment de gegevens exporteren, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het boekhoudprogramma eenmanszaak zijn:

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

De meeste boekhoudprogramma’s zijn gericht op de eenmanszaak. Er is dus genoeg keus! Wat het beste programma is, is afhankelijk van jouw wensen. De meeste zzp’ers hebben genoeg aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Al kan het handig zijn als het boekhoudpakket ook de urenregistratie, offertes en debiteurenadministratie regelt.

Wat zijn goedkope boekhoudprogramma's?

Goedkope boekhoudprogramma’s zijn bijvoorbeeld e-Boekhouden, MoneyMonk en DigiBTW. Zoek je een boekhoudprogramma met lage kosten? Met een kleine eenmanszaak is een gratis boekhoudprogramma soms ook voldoende.

Wat moet ik allemaal regelen als ik zelf ga boekhouden?

Heb je een eenmanszaak? Met slimme software kun je zelf boekhouden. Als je de boekhouding simpel wilt houden kun je aangiftes laten doen door een boekhouder en zelf alleen de facturen en offertes regelen. Heb je weinig omzet? Met de KOR-regeling hoef je geen btw-aangifte meer te doen.