Boekhoudprogramma eenmanszaak

Het beste boekhoudprogramma voor je eenmanszaak is gericht op zzp’ers die zelf online willen boekhouden. Huur je liever een boekhouder in voor je administratie? Ook dan is het raadzaam om via een online programma zelf grip te houden op de boekhouding.

Inhoud:

Zelf boekhouden als zzp’er

zzp'er boekhouding
Meeste zzp’ers doen boekhouding liever zelf

In de beginjaren van je eenmanszaak is een boekhouder of accountant waarschijnlijk te duur. Het is dan prima mogelijk om zelf je boekhouding te regelen. De meeste zzp’ers willen zo min mogelijk tijd aan hun administratie besteden, zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Een online boekhoudprogramma helpt je daarbij.

Ben jij zzp’er of kleine ondernemer? Dan zijn dit de beste boekhoudprogramma’s voor jouw eenmanszaak.

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (244)

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Reeleezee

★ ★ ★ ★ ☆ (40)

Al sinds 2002 helpt Reeleezee tienduizenden ondernemers de boekhouding real easy te maken en is het uitvinder van online boekhouden. Je gehele boekhouding automatisch up-to-date met web & app. Waar je ook bent. Reeleezee biedt alle service en support die jij nodig hebt. Dat maakt Reeleezee: supporter van ondernemers. Start 30 dagen gratis!

€ 15,00 per maand
 • Gebruiksvriendelijk
 • Bespaar tijd en geld
 • Altijd & overal
Bekijk de website

Boekhoudprogramma voor je eenmanszaak

Bovenstaande boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers die zelf boekhouden. Denk daarbij aan het maken of verwerken van facturen of betalingen. Ook de btw-aangifte doen veel zzp’ers zelf. Een boekhoudprogramma bevat dus minimaal de onderdelen die nodig zijn om deze stappen van je boekhouding goed te kunnen regelen.

In de eerste jaren kun je prima zelf online boekhouden.

Voor een zzp’er is bijna elk boekhoudprogramma geschikt. Maar als je groeiambities hebt en naast de belastingaangifte ook goed inzicht wil in je bedrijfscijfers, zijn er verschillen te ontdekken. Een boekhoudprogramma moet tenminste het volgende kunnen:

 • facturen maken en inboeken
 • btw-aangifte voorbereiden (en versturen)
 • balans en jaarrekening
 • deel- of exportfuncties voor de boekhouder (of collega)

Waar moet een boekhoudprogramma voor zzp’ers aan voldoen?

Sommige online boekhoudprogramma’s zijn modulair. Je kunt dan beginnen met puur het maken en inboeken van facturen en belastingaangiftes. Zodra je bedrijf groeit, kun je extra functies bijkopen. Denk bijvoorbeeld aan deze mogelijkheden:

 • crediteuren- & debiteurenbeheer
 • urenregistratie
 • ritten-/kilometerregistratie
 • voorraadadministratie
 • salarisadministratie
 • buitenlandse belastingregels
 • grootboekrekeningen
 • inkomstenbelastingaangifte
 • extra opties voor accountants en boekhouders

facturen maken met een boekhoudprogrammaAls je niet jaarlijks van boekhoudprogramma wilt overstappen, kun je het beste kiezen voor een programma dat ook voor de toekomst geschikt is. Functies voor de urenregistratie of een balans en jaarrekening zijn dus niet overbodig, ook al groei je niet uit tot een grote bv met internationale klanten. Ook is het handig als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt bij de debiteurenadministratie (herinneren van openstaande facturen) of afschrijven van investeringen (computer of auto van de zaak).

Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers die zelf boekhouden. Denk daarbij aan het maken of verwerken van facturen of betalingen. Ook de btw-aangifte doen veel zzp’ers zelf. De boekhoudsoftware bevat dus minimaal de onderdelen die nodig zijn om deze stappen van de boekhouding van een eenmanszaak goed te kunnen regelen.

Waar moet je als eenmanszaak nog meer op letten?

Boekhoudprogramma eenmanszaakBij boekhouden denken de meeste ondernemers aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk dat een programma de verkoop- en inkoopfacturen correct boekt en direct laat zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Bovendien wil je een compleet overzicht voor het invullen van de jaaraangifte en een direct overzicht van winst-/verliesrekeningen. Het is ook geen overbodige luxe om afschrijvingen al dan niet automatisch bij te houden en in te voeren. Denk ook aan een balans of grootboekoverzicht. Tenslotte wil je dat je boekhoudprogramma de laatste veranderingen in het belastingstelsel bijwerkt.

Eenvoudige boekhoudsoftware is aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding van hun eenmanszaak. Het enige dat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, het boekhoudprogramma doet de rest. Zo kun je voor de btw-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven invoeren, de software doet de rest.

Goede boekhoudsoftware geeft ook advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je een boekhoudprogramma kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend:

Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat is de beste boekhoudsoftware voor mijn eenmanszaak?

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Naast de bovenstaande programma’s zijn er meer mogelijkheden.

Een online boekhoudprogramma als Moneybird richt zich vooral op het versimpelen van de facturatie. Het programma Informer is zeer sterk in urenregistratie (denk aan die 1.225 uren) en rittenadministratie. Acumulus is een ouder pakket. Dit boekhoudprogramma staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en het forum, waar je terechtkunt met al je boekhoudvragen. Wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw eenmanszaak, is dus helemaal afhankelijk van jouw administratie.

Veilig boekhouden als zzp’er

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak zeven jaar te bewaren voor de belastingdienst. De bovenstaande boekhoudprogramma’s maken hiervoor gebruik van Europese afgeschermde servers en creëren elke nacht een back-up van je administratie. Als er iets mis gaat met je eigen computer, ben je er dus zeker van dat de boekhouding bewaard blijft.

Overigens blijven de gegevens altijd eigen bezit. Daarnaast kan je op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het boekhoudprogramma eenmanszaak zijn:

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

De meeste boekhoudprogramma’s zijn gericht op de eenmanszaak. Er is dus genoeg keus! Wat het beste programma is, is afhankelijk van jouw wensen. De meeste zzp’ers hebben genoeg aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Al kan het handig zijn als het boekhoudpakket ook de urenregistratie, offertes en debiteurenadministratie regelt.

Wat zijn goedkope boekhoudprogramma's?

Zoek je een boekhoudprogramma met lage kosten? Dan kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma!

Wat moet ik allemaal regelen als ik zelf ga boekhouden?

Boekhouden is niet moeilijk, maar er komt wel veel bij kijken. Als je het simpel wilt houden kun je aangiftes laten doen door een boekhouder en zelf alleen de facturen en offertes regelen. Al kan iedereen de boekhouding van een kleine eenmanszaak zelf bijhouden. Heb je weinig omzet? Met de KOR-regeling hoef je zelfs geen btw-aangifte meer te doen!