menu
e-boekhouden

Boekhoudprogramma eenmanszaak

Met een goed boekhoudprogramma is het mogelijk als zzp’er de boekhouding van je eenmanszaak helemaal zelf bij te houden. Huur je liever een boekhouder in? Ook dan is het raadzaam om via een online programma zelf grip te houden op de boekhouding.

Inhoud:

Als zzp’er zelf boekhouden

zzp'er boekhouding
Meeste zzp’ers doen boekhouding liever zelf

In de eerste jaren van een eenmanszaak is het misschien te duur om de boekhouding te laten regelen door een boekhouder of accountant. Dan is het ook prima mogelijk om zelf te boekhouden. De meeste zzp’ers willen hier echter niet te veel tijd aan besteden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun onderneming.

In de eerste jaren kun je prima zelf boekhouden.

Ben jij zzp’er of kleine ondernemer? Dan zijn de volgende boekhoudprogramma’s geschikt voor jouw eenmanszaak.

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (190)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website

Boekhoudprogramma voor de eenmanszaak

Voor de zzp’er is bijna elk boekhoudprogramma wel geschikt, maar als je wel wat groeiambities hebt en naast de belastingaangiftes ook gewoon goed inzicht wilt in je cijfers zijn er wel verschillen te ontdekken. Wat een boekhoudprogramma minimaal moet kunnen:

 • facturen maken en inboeken
 • btw-aangifte voorbereiden (en versturen?)
 • balans en jaarrekening
 • deel- of exportfuncties voor de boekhouder (of collega)

Functies van een boekhoudprogramma

Sommige boekhoudprogramma’s zijn modulair. Het aantal functies groeit dan mee met je bedrijf. Je kunt als zzp’er beginnen met alleen wat facturen, maar als je groeit kun je hierin ook functies vinden voor:

 • crediteuren- & debiteurenadministratie
 • urenregistratie
 • ritten-/kilometerregistratie
 • voorraadadministratie
 • salarisadministratie
 • buitenlandse belastingregels
 • grootboekrekeningen
 • inkomstenbelastingaangifte
 • extra opties voor accountants en boekhouders

facturen maken met een boekhoudprogrammaAls je niet elk jaar wilt overstappen van boekhoudprogramma kun je het beste een keuze maken waarbij ook toekomstige zaken al zijn inbegrepen. Ook als je niet direct uitgroeit tot grote bv met internationale groeiplannen, zijn functies rond urenregistratie of een balans en jaarrekening zeker niet overbodig.

Ook is het handig als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt bij het debiteurenbeheer (herinneren van openstaande facturen) of afschrijven van investeringen (computer of auto van de zaak). Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor zzp’ers die zelf hun boekhouding bijhouden maar wel op zoek zijn naar een volledig pakket. Ze bevatten alle onderdelen die nodig zijn om de boekhouding van een eenmanszaak goed te kunnen regelen.

Boekhouding eenmanszaak: de onderdelen

Boekhoudprogramma eenmanszaakEenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding van hun eenmanszaak. Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest. Zo kun je voor de omzetbelasting-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest.

Ook geeft goede boekhoudsoftware advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je een boekhoudprogramma kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend.

Veilig boekhouden als zzp’er

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak 7 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Bij de cloud-aanbieders uit onze voorbeelden staat de administratie op Europese afgeschermde servers, en elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle gegevens. Zo ben je er zeker van dat als er iets mis gaat met je eigen computer, zoals een virus, en dat de boekhouding veilig bewaard blijft. De gegevens blijven altijd eigen bezit. Je kan ook op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Boekhouding eenmanszaak automatiseren

Bij de boekhouding denken de meeste ondernemers al snel aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar zorg daarnaast dat je een boekhoudprogramma kiest dat zowel de verkoop- als inkoopfacturen correct boekt en direct kan laten zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Daarnaast wil je natuurlijk een compleet overzicht die helpt bij het invullen van de jaaraangifte, direct overzicht van winst-/verliesrekeningen. De mogelijkheid tot het (automatisch) invoeren en bijhouden van afschrijvingen, een balans en (grootboek)overzicht en dat de laatste veranderingen in belastingstelsel onmiddellijk worden bijgewerkt in het boekhoudprogramma.

Wil je online boekhouden en zoek je een goed boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen en is het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Naast bovenstaande aanbieders zijn er nog wel meer mogelijkheden. Als we kijken naar online boekhoudprogramma’s dan zie je dat Moneybird zich vooral op het vereenvoudigen van de facturatie richt. Informer is zeer sterk qua urenregistratie (denk aan die 1225 uren!) & rittenadministratie. Acumulus is al een wat ouder pakket en dit boekhoudprogramma staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en haar forum, waar veel boekhoudvragen direct kunnen worden beantwoord. Wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw bedrijf is dus helemaal afhankelijk van jouw administratie!