Eenvoudig boekhoudprogramma
Werk je alleen en weet je weinig van boekhouden, maar wil je het toch zelf doen? Kies dan een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers. Wij zochten de makkelijkste programma’s om zelf de administratie mee bij te houden.
Inhoud:
Eenvoudig boekhoudprogramma maakt het simpel
Je kiest zelf hoe je je boekhouding doet, maar de Belastingdienst stelt wel regels. Zo moet je facturen op de juiste manier maken, bepaalde gegevens bewaren en de juiste informatie doorgeven bij je btw-aangifte.
Veel zzp’ers vinden software met een grootboek of journaalposten te ingewikkeld. Gelukkig zijn er ook eenvoudige boekhoudprogramma’s waarmee je snel je administratie regelt, zonder boekhoudkennis.
Drie eenvoudige boekhoudprogramma’s
Ook als je weinig van boekhouden weet, kun je met een eenvoudig boekhoudprogramma zelf je administratie doen. Heb je een kleine onderneming en wil je vooral je btw goed bijhouden en snel foutloze facturen maken? Dan raden we deze drie boekhoudpakketten aan:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Zet eenvoudig zelf je eigen administratie op, of werk samen met een boekhouder. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en vriendelijke helpdesk. Start 30 dagen gratis. Daarna blijft het gratis tot je boven de 5.000 euro omzet komt.

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding voor 18 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.
Wat regel je met een boekhoudprogramma?
Bijna elk boekhoudprogramma kan de basisboekhouding van een zzp’er verwerken. Denk aan facturen maken, inkoopfacturen inboeken en de btw-aangifte regelen. Daarnaast is het handig als je boekhoudprogramma helpt bij:
- Facturen maken en versturen in je eigen huisstijl
- Inkoopfacturen inboeken (uitgaven bijhouden)
- Winst- en verliesrekening maken
- Kosten rubriceren
- Btw-aangifte opstellen
- Een balans en jaarrekening maken
- Toegang geven aan je boekhouder
Als je bedrijf groeit, krijg je te maken met afschrijvingen en een jaarrekening. Dit doe je meestal maar één keer per jaar en kun je ook aan een boekhouder overlaten. Handige extra functies van boekhoudpakketten zijn:
- Urenregistratie
- Rit- en kilometeradministratie
- Banktransacties importeren
- Offertes opstellen
- Een mobiele app
Overzicht van betalingen en cashflow
Een goed programma geeft ook een overzicht van hoeveel btw je moet afdragen, welke facturen nog open staan (debiteurenadministratie), en of je saldo voldoende is om alle uitgaven te betalen.
Dit maakt boekhouden een stuk makkelijker en geeft een beter overzicht van je banksaldo (werkkapitaal) of het betaalgedrag van klanten.
Kosten van een simpel boekhoudpakket
Er zijn grote verschillen tussen online boekhoudprogramma’s. De tarieven voor de meest eenvoudige versies van enkele boekhoudprogramma’s:
- e-Boekhouden.nl: 15 maanden gratis, daarna vanaf 9,95 euro per maand.
- MoneyMonk: vanaf 7,50 euro per maand.
- SnelStart: vanaf 13,50 euro per maand.
- Moneybird: vanaf 14 euro per maand.
- DigiBoox: vanaf 12,50 euro per maand.
Bovenstaande voorbeelden zijn met name geschikt voor de kleinere eenmanszaken. Voor bedrijven die meer wensen hebben voor de boekhouding is een abonnement met andere tarieven soms een betere oplossing. Naast deze selectie van eenvoudige boekhoudprogramma’s hebben we ook een uitgebreider overzicht van boekhoudprogramma’s.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over eenvoudige boekhoudprogramma’s zijn:
Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?
Een boekhoudprogramma moet niet al te moeilijk zijn. In dit artikel enkele eenvoudige boekhoudprogramma’s. Hiermee kun je makkelijk facturen maken, btw-aangifte doen en de basis regelen voor de inkomstenbelasting. Toch op zoek naar een breder aanbod? Zie dan ons totale overzicht van boekhoudprogramma’s.
Wat is een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers?
Werk je zzp en heb je alleen enkele Nederlandse opdrachtgevers? Dan heb jij eigenlijk maar een simpele boekhouding en is een goedkoop boekhoudprogramma dat zich richt op zzp’ers die zelf de boekhouding doen voldoende. Moneybird of e-Boekhouden.nl bieden een eenvoudig boekhoudpakket waarmee je simpel zelf factureren kunt, inkoopfacturen inboekt en de btw-aangifte regelt.
Is een gratis boekhoudprogramma voldoende?
Voor verreweg het grootste deel van het mkb is een goedkoop boekhoudprogramma meer dan voldoende. Heb jij niet meer dan een paar facturen per maand? Dan is biedt een gratis boekhoudprogramma soms zelfs al genoeg.
Een gratis boekhoudprogramma biedt meestal voldoende voor de basis. Pas als je ook buitenlandse klanten hebt en te maken krijgt met meerdere btw-tarieven en valuta’s, of zodra je de software wilt koppelen aan voorraad- of andere externe systemen zijn de grotere boekhoudprogramma’s echt interessant.
Kun je met Excel makkelijk boekhouden?
Zzp’ers kunnen soms geld besparen door te boekhouden in Excel. Als je Microsoft Office al hebt is een Excel-boekhouding inderdaad goedkoper, maar eigenlijk kun je met Excel niet eenvoudig boekhouden. De kans op tikfouten is groot en Excel houdt geen rekening met de regels waaraan je boekhouding moet voldoen. Gaat het je puur om de kosten? Dan kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma.