Eenvoudig boekhoudprogramma

Werk je alleen en heb je weinig verstand van boekhouden maar wil je wel zelf de boekhouding bijhouden? Kies dan voor een eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp’ers. Die zijn zo ingericht dat iedereen er makkelijk de boekhouding mee kan regelen. Ook met een simpele administratie is dit een uitkomst.

Inhoud:

Eenvoudig boekhoudprogramma maakt het simpel

simpel boekhouden met een goed pakketEen boekhoudpakket is niet verplicht. Je bepaalt zelf hoe je de administratie organiseert. Wel heeft de belastingdienst regels hoe je een factuur opstelt, wat je doorstuurt bij de btw-aangifte en hoelang je bepaalde gegevens en cijfers bewaart.

Je moet dus wel een goede boekhouding kunnen aantonen. Een goed en eenvoudig boekhoudpakket kan je hierbij helpen.

Drie eenvoudige boekhoudprogramma’s

Ook als je weinig begrijpt van de bedrijfsadministratie, kan je met een eenvoudig boekhoudprogramma makkelijk boekhouden volgens de wensen van de belastingdienst. Populaire software voor kleine ondernemingen zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding voor 18 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

zelf boekhouden én factureren

Waarom een boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma automatiseert stappen. Met goede software kun je snel en foutloos factureren juist als je maar een simpele administratie hebt. Veel zzp’ers haken af op boekhoudprogramma’s met een grootboek of journaalposten. Veel ondernemers zijn niet bekend met deze administratieve termen.

Ondernemers zijn lang niet altijd bekend met termen uit een boekhoudprogramma.

Gelukkig zijn er ook simpele boekhoudprogramma’s. Naast dat ze tijd besparen tijdens de facturatie weten deze na een paar makkelijke vragen precies hoe ze iets moeten boeken. Hiermee hebben deze boekhoudprogramma’s alle functies die je nodig hebt voor de eisen van de belastingdienst.

De boekhouding kun je op verschillende manieren aanpakken. Online zijn er tientallen verschillende boekhoudprogramma’s te vinden. Al mist een makkelijk boekhoudprogramma soms functies waarmee je nog meer uit je financiële administratie kun halen, het is maar de vraag of je die wel wilt. Het maakt een programma dan onnodig complex, zeker bij een simpele administratie.

met welk boekhoudpakket kun je eenvoudig boekhouden?

Wat moet de software minimaal kunnen?

Vrijwel elk boekhoudprogramma kan een eenvoudige boekhouding van een normale zzp’er verwerken. Het maken van facturen, verwerken van inkoopfacturen en invoeren en verwerken van een btw-aangifte is met elk programma mogelijk. Ben je op zoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma? Kijk dan naar een pakket dat puur en alleen gericht is op de volgende taken:

 • facturen maken (en versturen) in je eigen huisstijl
 • inboeken van inkoopfacturen (uitgaven)
 • winst- en verliesrekening maken (grootboekrekening)
 • kosten rubriceren
 • btw-aangifte opstellen
 • aparte toegang voor de boekhouder

Meestal kun je de dagelijkse zaken van de boekhouding gemakkelijk zelf regelen. Maar als je onderneming groeit, wordt ook je administratie groter en complexer. Dan krijg je bijvoorbeeld te maken met afschrijvingen. Voor de jaarrekening is ook een balans en winst- en verliesrekening nodig. Gelukkig hoef je die maar eens per jaar op te stellen en kun je daarvoor ook een boekhouder om hulp vragen.

Voor bedrijven die facturen naar andere bedrijven sturen, is het handig als een online boekhoudprogramma bijhoudt wanneer deze betalingen binnenkomen. Dit heet de debiteurenadministratie. Hierin zijn boekhoudprogramma’s best verschillend. Neem dit dus mee in je vergelijking als je dit belangrijk vindt.

Eenvoudig inzicht krijgen in je bedrijfscijfers

Eenvoudig boekhoudprogrammaOndernemers gebruiken boekhoudsoftware niet alleen voor aangiftes of bewijsmateriaal voor de belastingdienst, maar ook voor extra inzicht tijdens het boekhouden. Een goed programma toont in één oogopslag hoeveel btw je moet afdragen, of je debiteurenadministratie op orde is en of je saldo voldoende is om alle uitgaven te betalen.

Dit maakt boekhouden een stuk makkelijker en geeft een beter overzicht van je banksaldo (werkkapitaal) of het betaalgedrag van klanten. Een boekhoudprogramma maakt de administratie eenvoudiger en je hebt een meer inzicht in je inkomsten en uitgaven als deze in een duidelijk overzicht zijn opgeslagen.

Waar let je op bij een boekhoudprogramma?

Er zijn grote verschillen tussen online boekhoudprogramma’s, want elke boekhouding is anders. Zo zal de financiële afdeling van een mkb-bedrijf dat zaken doet met het buitenland hogere eisen stellen aan de boekhouding dan een zzp’er. Een zzp’er zal daarbij de kosten van het boekhoudprogramma zwaarder meewegen.

Ook is niet elke ondernemer bekend met het boekhoudjargon. Zaken als grootboekrekeningen of een balans met activa of passiva zijn niet bij iedereen bekend. Gelukkig zijn deze voor de boekhouding van een eenmanszaak ook niet verplicht.

Zaken als grootboekrekeningen of een balans met activa of passiva zijn niet iedereen bekend.

Bovenstaande voorbeelden zijn met name geschikt voor de kleinere eenmanszaken. Het mag duidelijk zijn dat bedrijven die al verder gegroeid zijn andere voorkeuren hebben voor hun boekhoudprogramma.

Wil je online boekhouden en zoek je een simpel boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Aanvullende mogelijkheden

Voor veel ondernemers zijn de functies van vrijwel elk boekhoudprogramma al gauw voldoende. Sommige boekhoudprogramma’s bieden meer functies, maar een groter pakket kan onnodig complex of duur zijn. Let er dus op dat je een pakket koopt waarvan je de mogelijkheden ook echt benut. Deze extra opties kunnen van pas komen:

 • urenregistratie
 • ritten-/kilometeradministratie
 • debiteurenadministratie
 • aangifte intracommunautaire prestaties (ICP)
 • importeren van (bank)mutaties
 • opstellen van offertes
 • een mobiele app
 • opstellen van een balans en jaarrekening

Functies voor het mkb

Vind je het lastig om te bepalen wat voor jou het beste boekhoudprogramma is dat ook voldoet als je jouw groeiambities straks waarmaakt? Boekhoudsoftware kan veel taken automatisch uit handen nemen. Let dan op de volgende zaken:

 • salarisadministratie
 • herhaalposten automatisch verwerken
 • debiteuren automatisch herinneren/uitbesteden
 • opstellen van offertes
 • offertes automatisch inboeken/herinneren
 • verwerken van vreemde valuta/btw verleggen
 • planning/budgettering
 • relatiebeheer/crm-functies
 • koppelingen met andere software

Naast deze lijst zijn er boekhoudprogramma’s met functies die alleen voor specifieke gebruikers nodig zijn. Denk aan ledenadministratie bij een online boekhoudprogramma voor verenigingen, of een koppeling met een webshop, kassa, of voorraadadministratie voor online en offline retailers.

Online en up-to-date boekhouden

online boekhouden met moneybirdEr zijn zaken die wij elke ondernemer aanraden, of je nu een groot of kleiner bedrijf hebt. Om te beginnen raden wij aan om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Op die manier ben je altijd voorzien van veiligheidsupdates, is er altijd een back-up. Met online boekhouden kun je ook vrij gemakkelijk via je mobiel, vanuit huis of onderweg bij de boekhouding.

Daarnaast ontwikkelen online boekhoudprogramma’s continu nieuwe toepassingen die de administratie steeds makkelijker maken. Denk aan het automatisch inboeken van de huur of facturen die betaald zijn met een zakelijke tankpas. Maar ook een koppeling met je magazijn of mobiele kassa. Ook wanneer je deze toepassingen nog niet gebruikt, is het verstandig om software te hebben dat up-to-date is met de nieuwste ontwikkelingen.

Op zoek naar groter overzicht?

beste boekhoudprogramma voor zzp'ersDe bovenstaande boekhoudprogramma’s zijn ons bekend en geschikt voor nieuwe of kleine ondernemingen. Natuurlijk zijn er online nog veel meer pakketten te vinden. Zijn deze pakketten dus niet wat je zoekt? Naast deze selectie van eenvoudige boekhoudprogramma’s hebben we ook een uitgebreider overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wil je online boekhouden en zoek je een simpel boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Keuze van de boekhouder

Veel ondernemers boekhouden zelf, maar laten de cijfers wel regelmatig controleren door een boekhouder. Als je boekhouder een voorkeur voor een boekhoudprogramma heeft, lijkt het logisch om dat programma te kiezen. Toch hoeft dat niet altijd. Veel boekhoudprogramma’s hebben een koppeling waarmee de boekhouder alle data in een eigen overzicht krijgt gepresenteerd. Bovendien weet een boekhouder in elk programma zijn data wel te vinden.

Als jij dagelijks in een boekhoudprogramma moet werken, van facturen maken tot inkomende en uitgaande mutaties verwerken, is het vooral belangrijk dat jij alles snapt. Rekening houden met je boekhouder is natuurlijk handig, maar vergeet vooral je eigen voorkeur niet.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over eenvoudige boekhoudprogramma’s zijn:

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma moet niet al te moeilijk zijn. In dit artikel enkele eenvoudige boekhoudprogramma’s. Hiermee kun je makkelijk facturen maken, btw-aangifte doen en de basis regelen voor de inkomstenbelasting. Toch op zoek naar een breder aanbod? Zie dan ons totale overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat is een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers?

Werk je zzp en heb je alleen enkele Nederlandse opdrachtgevers? Dan heb jij eigenlijk maar een simpele boekhouding. Opties als het indienen van een intracommunautaire aangifte, maken van een financieringsplan of andere extra’s zijn vaak overbodig.

Dan is een goedkoop boekhoudprogramma dat zich richt op zzp’ers die zelf de boekhouding doen voldoende. Moneybird of e-Boekhouden bieden een eenvoudig boekhoudpakket waarmee je simpel zelf factureren kunt, inkoopfacturen inboekt en de btw-aangifte regelt.

Is een gratis boekhoudprogramma voldoende?

Voor verreweg het grootste deel van het mkb is een goedkoop boekhoudprogramma meer dan voldoende. Heb jij niet meer dan een paar facturen per maand? Dan is biedt een gratis boekhoudprogramma soms zelfs al genoeg.

Een gratis boekhoudprogramma biedt meestal voldoende voor de basis. Pas als je ook buitenlandse klanten hebt en te maken krijgt met meerdere btw-tarieven en valuta’s, of zodra je de software wilt koppelen aan voorraad- of andere externe systemen zijn de grotere boekhoudprogramma’s echt interessant.

Kun je met Excel makkelijk boekhouden?

Zzp’ers kunnen soms geld besparen door te boekhouden in Excel. Als je Microsoft Office al hebt is een Excel-boekhouding inderdaad goedkoper, maar eigenlijk kun je met Excel niet eenvoudig boekhouden. De kans op tikfouten is groot en Excel houdt geen rekening met de regels waaraan je boekhouding moet voldoen. Gaat het je puur om de kosten? Dan kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma.