Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenvoudig boekhoudprogramma

Wil je een simpele administratie opzetten maar heb weinig verstand van boekhouden? Geen probleem! Kies voor een eenvoudig boekhoudprogramma dat zo is ingericht dat elke zzp’er hier makkelijk zelf de boekhouding mee regelt.

Inhoud:

Eenvoudig boekhoudprogramma maakt boekhouden simpel

Een boekhoudprogramma is niet verplicht – het staat je redelijk vrij hoe jij je administratie organiseert – maar instanties zoals de belastingdienst hebben wel eisen aan hoe je een factuur opstelt, wat je doorstuurt bij de btw-aangifte en hoelang je bepaalde gegevens bewaart. Ondernemers moeten dus wel een goede boekhouding kunnen aantonen.

Drie eenvoudige boekhoudprogramma’s

Zelfs, of misschien juist als je geen kaas hebt gegeten van bedrijfsadministratie, kan een eenvoudig boekhoudprogramma ervoor zorgen dat jouw boekhouding voldoet aan de wensen van de belastingdienst.

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

DigiBTW is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige systeem. En nog eens heel compleet, met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Boekhouden zonder boekhouder!

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Is een boekhoudprogramma écht nodig?

Het opzetten van een simpele administratie is makkelijk met een boekhoudprogramma omdat het dingen automatiseert. Tenminste als het een eenvoudig boekhoudprogramma is, want je moet deze wel eerst begrijpen. Als deze met vragen komt over het grootboek of journaalposten, dan haken veel zzp’ers al af. Ondernemers zijn lang niet altijd bekend met de vaktermen van de administratie.

Ondernemers zijn lang niet altijd bekend met termen uit een boekhoudprogramma.

Ondanks dat boekhouden een vrij gestructureerd proces is waarbij maar weinig creativiteit mogelijk is, zijn er toch verschillende manieren om dit te doen. Online zijn er tientallen verschillende boekhoudprogramma’s te vinden. Gelukkig zijn er ook eenvoudige boekhoudprogramma’s die zo ingericht zijn dat ze met enkele eenvoudige vragen precies weten hoe ze iets moeten boeken. Verder bieden ze alleen de noodzakelijke mogelijkheden die je nodig hebt voor de belastingdienst.

Een eenvoudig boekhoudprogramma mist misschien wat technische functies waarmee je nog meer kunt halen uit de financiële administratie, maar het is de vraag of je daar wel gebruik van maakt. Als die het alleen maar complex maken zit je misschien helemaal niet te wachten op al die extra toeters en bellen. Soms heeft een eenvoudiger boekhoudprogramma zo ook zijn voordelen.

Wat moet een boekhoudprogramma minimaal kunnen?

Vrijwel elk boekhoudprogramma kan de boekhouding van een normale zzp’er eenvoudig verwerken. Het maken van facturen, verwerken van inkoopfacturen (uitgaven) en invoeren en verwerken van een btw-aangifte is altijd wel mogelijk. Als je op zoek gaat naar een eenvoudig boekhoudprogramma zoek dan naar een pakket dat puur en alleen gericht is op de volgende taken:

 • facturen maken (en versturen)
 • inboeken van inkoopfacturen (uitgaven)
 • winst- en verliesrekening maken (grootboekrekening)
 • kosten rubriceren
 • btw-aangifte opstellen
 • aparte toegang voor de boekhouder

De dagelijkse dingen kun je meestal prima zelf regelen. Als de onderneming groeit kan de administratie wel wat lastiger worden. Dan krijg je bijvoorbeeld te maken met afschrijvingen. Voor de jaarrekening is ook een balans en winst- en verliesrekening nodig. Gelukkig hoef je die maar eens per jaar op te stellen en kun je daarvoor ook een boekhouder om hulp vragen.

Voor bedrijven die facturen sturen naar andere bedrijven is het wel soms handig als het boekhoudprogramma bijhoudt wanneer deze betalingen binnenkomen. Dit heet de debiteurenadministratie. Boekhoudprogramma’s zijn hierin soms best verschillend, dus als je dit belangrijk vindt is het belangrijk dit mee te nemen in je vergelijking.

Eenvoudig inzicht krijgen in je bedrijfscijfers

Eenvoudig boekhoudprogrammaOndernemers gebruiken boekhoudsoftware niet alleen voor aangiftes of bewijsmateriaal voor de belastingdienst, maar ook voor extra inzicht in je bedrijfscijfers. De betere aanbieders tonen in één oogopslag hoeveel btw je moet afdragen, of je debiteurenadministratie op orde is en of je saldo voldoende is om alle uitgaven te kunnen betalen.

Hierdoor is het niet alleen makkelijker om de boekhouding goed op orde te houden, maar krijg je ook een beter beeld van je banksaldo (werkkapitaal) of betaalgedrag van klanten. Je zult zien dat het de administratie makkelijker maakt en je beter op de hoogte bent van je inkomsten en uitgaven als deze in een goed overzicht zijn opgeslagen.

Waar moet je verder op letten bij een boekhoudprogramma?

Er zijn grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s want geen boekhouding is hetzelfde. Zo zal een grote financiële afdeling van een mkb-bedrijf dat veel zaken doet met buitenlandse organisaties veel meer eisen stellen aan de boekhouding dan een zzp’er. Die laatste zal de kosten van het boekhoudprogramma zwaarder meewegen.

Ook is niet elke ondernemer bekend met het boekhoudjargon. Zaken als grootboekrekeningen of een balans met activa of passiva zijn niet iedereen bekend, gelukkig zijn deze binnen een boekhouding van een eenmanszaak ook niet verplicht.

Zaken als grootboekrekeningen of een balans met activa of passiva zijn niet iedereen bekend.

Bovenstaande voorbeelden zijn voornamelijk geschikt voor de wat kleinere eenmanszaken. Het mag duidelijk zijn dat bedrijven die soms al wat verder uitgegroeid zijn soms andere voorkeuren hebben qua boekhoudoplossing.

Wil je online boekhouden en zoek je een simpel boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Online boekhouden wint terrein

Wel zijn er enkele zaken die wij eigenlijk elke ondernemer wel aanraden. Om te beginnen raden wij aan om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Op die manier ben je altijd voorzien van veiligheidsupdates, is er altijd een goede backup en kun je vrij gemakkelijk via je mobiel, computer thuis of andere locatie bij de boekhouding.

Daarnaast komen er hierbij continu nieuwe toepassingen bij die de administratie steeds makkelijker maken. Denk aan het automatisch inboeken van de huur of facturen die betaald zijn met een zakelijke tankpas, de mogelijkheid om via je mobiel te boekhouden of het koppelen met een magazijn of mobiele kassa. Ook als je hier vandaag de dag nog geen gebruik van maakt, het is handig om software te gebruiken dat actief door ontwikkelt.

Aanvullende mogelijkheden

Voor veel ondernemers zijn de functies van vrijwel elk boekhoudpakket al snel voldoende. Sommige programma’s bieden wel meer functies, maar een uitgebreider pakket maakt het soms onnodig complex of duur. De volgende opties kunnen dus handig zijn, maar let er goed op dat je een pakket aanschaft dat ook echt de mogelijkheden biedt die jij wilt gaan benutten.

 • urenregistratie
 • ritten-/kilometeradministratie
 • debiteurenadministratie
 • aangifte intracommunautaire prestaties (ICP)
 • importeren van (bank)mutaties
 • opstellen van offertes
 • een mobiele app
 • opstellen van een balans en jaarrekening

Functies voor het mkb

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma dat ook voldoet als je jouw groeiambities straks waarmaakt? Boekhoudsoftware kan veel taken automatisch uit handen nemen. Let dan op de volgende zaken:

 • salarisadministratie
 • herhaalposten automatisch verwerken
 • debiteuren automatisch herinneren/uitbesteden
 • opstellen van offertes
 • offertes automatisch inboeken/herinneren
 • verwerken van vreemde valuta/btw verleggen
 • planning/budgettering
 • relatiebeheer/crm-functies
 • koppelingen met andere software

Naast deze lijst zijn er soms nog extra functies maar die zijn vaak alleen voor echt specifieke gebruikers van toepassing. Denk aan ledenadministratie bij een boekhoudprogramma voor verenigingen, of een koppeling met een webshop, kassa, of voorraadadministratie voor online en offline retailers.

Op zoek naar groter overzicht?

Bovenstaande boekhoudprogramma’s hebben wij zelf ook wel ervaren, en lijken ons geschikt voor nieuwe of kleine ondernemingen. Natuurlijk zijn er nog vele andere pakketten op internet te vinden. Zijn deze boekhoudprogramma’s dus niet wat je zoekt? Naast deze selectie van eenvoudige oplossingen hebben we ook een uitgebreider overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wil je online boekhouden en zoek je een simpel boekhoudprogramma? Zie voor een goede vergelijking ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Keuze van de boekhouder

Veel ondernemers laten de boekhouding regelmatig controleren door een boekhouder. Die heeft soms een voorkeur en het lijkt dan logisch om maar gelijk voor dit boekhoudprogramma te gaan. Toch hoeft dat niet. Veel oplossingen bieden speciale koppelingen zodat de boekhouder in zijn overzicht alle data op zijn manier krijgt gepresenteerd. Daarnaast weet een boekhouder doorgaans in elk programma makkelijk zijn data te vinden.

Als jij er dagelijks mee moet werken, facturen in moet maken en zelf alle inkomende en uitgaande mutaties in verwerkt, is het vooral belangrijk dat jij er goed mee kunt werken. Rekening houden met de ervaringen van je boekhouder is natuurlijk handig, maar vergeet je eigen voorkeur niet!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over eenvoudige boekhoudprogramma’s zijn:

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma moet niet al te moeilijk zijn. In dit artikel enkele eenvoudige boekhoudprogramma’s. Hiermee kun je makkelijk facturen maken, btw-aangifte doen en de basis regelen voor de inkomstenbelasting. Toch op zoek naar een breder aanbod? Zie dan ons totale overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat is een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers?

Werk je zzp? En heb je alleen enkele Nederlandse opdrachtgevers? Dan heb jij eigenlijk maar een simpele boekhouding! Dan is een goedkoop boekhoudprogramma dat zich richt op zzp’ers die zelf de boekhouding doen voldoende. Opties als het indienen van een intracommunautaire aangifte, maken van een financieringsplan of andere extra toeters en bellen zijn hier vaak overbodig.

Is een gratis boekhoudprogramma voldoende?

Voor verreweg het grootste deel van het mkb is een goedkoop boekhoudprogramma meer dan voldoende. Heb jij niet meer dan een paar facturen per maand? Bestaat je boekhouding echt nog maar uit de basis? Dan is biedt een gratis boekhoudprogramma soms zelfs al genoeg!

Pas zodra er ook buitenlandse klanten bij komen kijken, je te maken krijgt met meerdere btw-tarieven of zodra je analyses wilt loslaten op je data of wilt koppelen aan voorraad- of andere externe systemen en software zijn de grotere boekhoudprogramma’s echt interessant.

Kun je met Excel makkelijk boekhouden?

Zzp’ers willen nog wel eens proberen geld te besparen door te gaan boekhouden in Excel. Als je al Microsoft Office op je computer hebt staan is dat inderdaad goedkoper, maar eigenlijk kun je met Excel niet eenvoudig boekhouden. De kans op tikfouten is groot en Excel houdt geen rekening met de regels waaraan je boekhouding moet voldoen. Gaat het je puur om de kosten? Dan kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma.