Eenmanszaak naar VOF

Ga je jouw eenmanszaak naar vof omzetten dan krijg je een nieuw btw-, loonheffings- en KvK-nummer en heb je recht op stakingswinst. Daardoor kun je bestaande contracten niet zomaar overnemen. Bedenk ook goed wat je doet als jij of je mede-vennoot later uit de nieuwe onderneming wil stappen.

Inhoud:

Eenmanszaak naar vof omzetten

Je onderneming van eenmanszaak naar vof omzetten.Heb je een bestaande eenmanszaak, maar werk je inmiddels nauw samen met een (zaken)partner? Als je erg prettig samenwerkt kun je natuurlijk elkaar factureren vanuit je eigen zaak, of de andere persoon een arbeidscontract aanbieden. Maar soms is dat een beetje gek. Bij je beste vriend, echtgenoot, of potentiële mede-directielid wil je liever gewoon de winst en het eigendom van de zaak verdelen.

Of dit nu je echtgenoot, vriend of een goede werkrelatie is, als deze geld en/of tijd investeert in je bedrijf kan het een logisch moment zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een onderneming waarin je beide gelijkwaardig bent.

Een eenmanszaak kan maar één eigenaar hebben, dus moet je de eenmanszaak omzetten, en op zoek naar een andere ondernemingsvorm. De meest logische opties zijn dan de vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap. Twijfel je nog? Lees dan ook over het verschil tussen de eenmanszaak en BV.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Samenwerken in één onderneming.

Wat is een vof?

Veel starters kiezen bij oprichting van hun bedrijf voor een eenmanszaak. Het is makkelijk, snel en fiscaal voordelig door ondernemersaftrek. De oprichter draagt alle verantwoordelijkheden en er is geen minimumstartkapitaal nodig. Een vennootschap onder firma (VOF) heeft dezelfde voordelen, maar kent meerdere oprichters of vennoten (eigenaren).

Binnen de vennootschap kan elke vennoot bij de inkomstenbelasting ondernemersaftrek toepassen. Als  een vennoot aan de voorwaarden voldoet, krijgt die zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. En net als bij je eenmanszaak is elke vennoot persoonlijk aansprakelijk voor schulden die het bedrijf maakt, en moet je je eigen pensioen regelen. Een vof is dus feitelijk een eenmanszaak met meerdere eigenaren.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Verschillen eenmanszaak en vof

vennootschap onder firma vofWanneer kies je voor een vof als rechtsvorm? Al lijken de twee rechtsvormen op elkaar, een samenwerking in een vof kent een aantal belangrijke verschillen. Als vennoten kun je krachten bundelen. Een echtgenoot of goede vriend neem je bovendien minder snel in loondienst, zeker als de investering dusdanig groot is.

Beide vennoten delen samen de winsten, maar ook de verliezen van het bedrijf. Als de onderneming schulden maakt, ben je net als bij een eenmanszaak privé aansprakelijk. Wel is er een onderscheid te maken tussen je privévermogen en vennootschapsvermogen.

Je bent ook aansprakelijk voor eventuele schulden die je mede-vennoot heeft gemaakt.

Een nieuwe vof oprichten

Je gaat een nieuwe vof oprichten waar je deel van uitmaakt. Dat is relatief makkelijk: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en krijgt een nieuw btw-nummer. Daarnaast stel je een niet verplicht maar wel aan te raden vennootschapscontract op.

Het vennootschapsvermogen bestaat uit de inbreng van de oprichters. Bijvoorbeeld in de vorm van goederen, arbeid en geld. Alleen zakelijke schuldeisers kunnen hier beroep op doen. Mocht dit bij eventuele schulden onvoldoende zijn, dan ben je aansprakelijk met je privévermogens. Ook als je samenwerkingspartner de schulden heeft veroorzaakt.

Opbrengsten deel je in principe in gelijke delen, tenzij je in je vennootschapscontract andere afspraken maakt. Een vennootschapscontract is niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Deze kun je zelf opstellen of met behulp van een notaris. Maak duidelijke afspraken over de inbreng, taken en gevolgen als er conflicten optreden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een vennoot uit de vof wil of moet stappen?

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

De eenmanszaak omzetten naar vof

De stap van een eenmanszaak naar een vof is niet gemakkelijk. Het betekent feitelijk dat je de eenmanszaak stopt en alle eigendommen in een nieuw opgerichte vof inbrengt. Dit gevolgen voor de belastingdienst want je staakt de eenmanszaak. Deze hef je op en het eindresultaat is je stakingswinst.

Dit is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de waarde op het moment van overzetten. Over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Houd hierbij rekening met stakingsaftrek, waardoor je minder belasting over de winst hoeft te betalen. De stakingswinst berekenen kan ingewikkeld zijn. Schakel een expert in als je er niet zelf uitkomt.

De vennootschap krijgt een nieuw KvK-nummer

vennootschap krijgt nieuw kvk-nummerLos van de belastingdienst betekent het ook dat je alle contracten die je bent aangegaan met je eenmanszaak even moet nalopen als je jouw onderneming wijzigt. Contracten zijn gesloten met je eenmanszaak. Zelfs als je de naam van je oude onderneming overneemt, verander je het KvK-nummer. Klanten kunnen soms een contract ontbinden als je de eenmanszaak opheft.

Je KvK-nummer verandert en dat heeft soms invloed op lopende contracten.

Medewerkers overzetten naar de nieuwe vof

Heb je personeel in dienst van de eenmanszaak en gaan deze mee naar de nieuwe vennootschap? Je eenmanszaak hef je op, dus die stopt als werkgever. Tot en met de datum dat je loon betaalt, ben je loonheffing verschuldigd. De nieuw opgerichte vof krijgt als nieuwe werkgever een nieuw loonheffingsnummer.

Werknemers kun je bij inschrijving direct doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment betaalt de vof loonheffing met het nieuwe loonheffingennummer. In de tussentijd kan de eenmanszaak nihil-aangiften indienen.

Een vof met je echtgenoot

Als je je eenmanszaak omzet in een vof in samenwerking met je echtgenoot, kun je een zogenaamde man-vrouwfirma starten. Dit is een speciale vorm van de vof. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, geldt deze vorm voor alle huwelijkspartners, ongeacht hun sekse. In principe gelden dezelfde regels als voor een vof.

Belangrijk is dat beide vennoten een gelijkwaardige inbreng hebben. Zo kun je allebei gebruik maken van ondernemersaftrek. Kijk ook nog eens naar je huwelijkse voorwaarden. Ook al ben je niet getrouwd in gemeenschap en goederen, binnen de vof kun je alsnog aanspraak doen op andermans privévermogen.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan