Eenmanszaak naar VOF
Wil je een eenmanszaak omzetten naar vof? Dat kan! De stap naar een vof is gelukkig niet zo groot, maar het is wel slim om je er goed op voor te bereiden.
Eenmanszaak naar vof omzetten
Heb je een bestaande eenmanszaak, maar werk je inmiddels nauw samen met een (zaken)partner? Of dit nu je echtgenoot, vriend of een goede werkrelatie is, als deze geld en/of tijd investeert in je bedrijf kan het een logisch moment zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap onder firma (vof).
Als je erg prettig samenwerkt kun je natuurlijk elkaar factureren vanuit je eigen zaak, of de andere persoon een arbeidscontract aanbieden. Maar soms is dat een beetje gek. Bij je beste vriend, echtgenoot, of potentiële mede-directielid wil je liever gewoon de winst en het eigendom van de zaak verdelen.
Een eenmanszaak kan maar één eigenaar hebben, dus moet je de eenmanszaak omzetten, en op zoek naar een andere ondernemingsvorm. De meest logische opties zijn dan de vof en de bv. Op deze pagina beschrijven we het omzetten naar een vof maar lees zeker ook de verschillen tussen de eenmanszaak en BV.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Wat is een vof?
Veel starters kiezen bij oprichting van hun bedrijf voor een eenmanszaak. Het is makkelijk, snel en fiscaal voordelig door ondernemersaftrek. De oprichter draagt alle verantwoordelijkheden en er is geen minimumstartkapitaal nodig. Een vennootschap onder firma (VOF) geniet veel van dezelfde voordelen, maar kent meerdere oprichters of vennoten (eigenaren).
Binnen de vennootschap kan elke vennoot gebruik maken van ondernemersaftrek. Elke vennoot die afzonderlijk aan de voorwaarden voldoet, krijgt dus gewoon zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. En net als bij je eenmanszaak is elke vennoot persoonlijk aansprakelijk voor schulden die het bedrijf maakt, en moet je je eigen pensioen regelen. Een vof is dus feitelijk een eenmanszaak met meerdere oprichters.
De administratie en belasting regelen met een vof? probeer e-Boekhouden gratis! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.
Verschillen eenmanszaak en vof
Wanneer kies je voor een vof als rechtsvorm? Al lijken de twee rechtsvormen op elkaar, een samenwerking in een vof kent een aantal belangrijke verschillen. Als vennoten kun je krachten bundelen. Een echtgenoot of goede vriend neem je bovendien minder snel in loondienst, zeker als de investering dusdanig groot is.
Je bent ook aansprakelijk voor eventuele schulden die je mede-vennoot heeft gemaakt.
Beide vennoten delen samen de winsten, maar ook de verliezen van het bedrijf. Als de onderneming schulden maakt, ben je net als bij een eenmanszaak privé aansprakelijk. Wel is er een onderscheid te maken tussen je privévermogen en vennootschapsvermogen.
Een nieuwe vof oprichten
Je gaat een nieuwe vof oprichten waar je deel van uitmaakt. Dat is relatief makkelijk: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en krijgt een nieuw btw-nummer. Daarnaast stel je een niet verplicht maar wel aan te raden vennootschapscontract op.
Het vennootschapsvermogen bestaat uit de inbreng van de oprichters. Bijvoorbeeld in de vorm van goederen, arbeid en geld. Alleen zakelijke schuldeisers kunnen hier beroep op doen. Mocht dit bij eventuele schulden onvoldoende zijn, dan ben je aansprakelijk met je privévermogens. Ook als je samenwerkingspartner de schulden heeft veroorzaakt.
Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.
Opbrengsten deel je in principe in gelijke delen, tenzij je andere afspraken maakt in je vennootschapscontract. Een vennootschapscontract is niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Deze kun je zelf opstellen of met behulp van een notaris. Maak duidelijke afspraken over de inbreng, taken en mogelijke gevolgen als er conflicten optreden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een vennoot uit de vof wil of moet stappen?
De eenmanszaak naar een vof omzetten
De stap van een eenmanszaak naar een vof is niet gemakkelijk. Het komt er feitelijk op neer dat je de eenmanszaak stopt en alle eigendommen in een nieuw opgerichte vof inbrengt. Dit heeft een aantal gevolgen.
Om te beginnen voor de belastingdienst want je staakt de eenmanszaak. Deze hef je op en het eindresultaat is je stakingswinst. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de waarde op het moment van overzetten. Over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Houd hierbij rekening met stakingsaftrek, waardoor je minder belasting over de winst hoeft te betalen. De stakingswinst berekenen kan erg ingewikkeld zijn. Schakel daarom een expert in als je er niet zelf uitkomt.
De vennootschap krijgt een nieuw KvK-nummer
Los van de belastingdienst betekent het ook dat je alle contracten die je bent aangegaan met je eenmanszaak even moet nalopen. Deze staan soms op naam van je eenmanszaak en zelfs als je deze naam overneemt met een vof, dan zal het KvK-nummer veranderen.
Je KvK-nummer verandert en dat heeft soms invloed op lopende contracten.
Aangezien jij zelf hoofdelijk aansprakelijk bent voor de contracten van je eigen eenmanszaak is het voor jou niet zo makkelijk, maar klanten kunnen soms een contract ontbinden als je de eenmanszaak opheft.
Medewerkers overzetten naar de nieuwe vof
Heb je personeel in dienst van de eenmanszaak en gaan deze mee naar de nieuwe vennootschap? Je eenmanszaak hef je op, dus die stopt als werkgever. Tot en met de datum dat je loon betaalt, ben je loonheffing verschuldigd. De nieuw opgerichte vof krijgt als nieuwe werkgever een nieuw loonheffingsnummer.
Werknemers kun je bij inschrijving direct doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment betaalt de vof loonheffing met het nieuwe loonheffingennummer. In de mogelijke tussentijd kan de eenmanszaak nihil-aangiften indienen.
Een vof met je echtgenoot
Als je je eenmanszaak omzet in een vof in samenwerking met je echtgenoot, kun je een zogenaamde man-vrouwfirma starten. Dit is een speciale vorm van de vof. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, geldt deze vorm natuurlijk voor alle huwelijkspartners, ongeacht hun sekse. In principe gelden dezelfde regels als voor een vof.
Belangrijk is dat beide vennoten een gelijkwaardige inbreng hebben. Zo kun je allebei gebruik maken van ondernemersaftrek. Kijk ook nog eens naar je huwelijkse voorwaarden. Ook al ben je niet getrouwd in gemeenschap en goederen, binnen de vof kun je alsnog aanspraak doen op andermans privévermogen.