Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Eenmanszaak naar VOF

Je bent gestart als eenmanszaak, maar werkt inmiddels nauw samen met een (zaken)partner. Misschien is dit je echtgenoot, een vriend of een zeer goede werkrelatie. Hij of zij investeert veel tijd en geld in het bedrijf. Op dat moment is het logisch je eenmanszaak om te zetten naar een Vennootschap onder Firma  (vof).

Eenmanszaak naar VOFAls je erg prettig samenwerkt kun je natuurlijk elkaar factureren vanuit je eigen zaak, of de andere persoon een arbeidscontract aanbieden. Maar soms is dat een beetje gek. Bij je beste vriend, echtgenoot, of potentiële mede-directielid zul je liever gewoon de winst en het eigendom van de zaak willen verdelen.

Een eenmanszaak kan maar één eigenaar hebben, dus moet je de eenmanszaak omzetten, en op zoek naar een andere ondernemingsvorm. De meest logische opties zijn dan de VOF en de BV. Op deze pagina beschrijven we het omzetten naar een VOF maar lees zeker ook de verschillen tussen de eenmanszaak en BV.

De administratie en belasting regelen met een VOF? probeer e-Boekhouden gratis! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat is een VOF?

Veel starters kiezen bij oprichting van hun bedrijf voor een eenmanszaak. Het is makkelijk, snel en fiscaal voordelig door ondernemersaftrek. De oprichter draagt alle verantwoordelijkheden en er is geen minimumstartkapitaal nodig. Een vennootschap onder firma (VOF) geniet veel van dezelfde voordelen, maar kent meerdere oprichters of vennoten (eigenaren).

Binnen het vennootschap kunnen zij nog steeds gebruik maken van hun ondernemersaftrek. Elke partner die afzonderlijk aan de voorwaarden voldoet, krijgt dus gewoon zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling.  Ook binnen een VOF ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden die het bedrijf maakt, en moet je je eigen pensioen regelen. Een VOF is dus feitelijk een eenmanszaak met meerdere oprichters.

Verschillen eenmanszaak en VOF

VOF (vennootschap onder firma)Waarom zou je dan kiezen voor een VOF? Al lijken de twee rechtsvormen op elkaar, een samenwerking in vennootschapsverband kent een aantal belangrijke verschillen. In een VOF kunnen ondernemers ten eerste hun krachten bundelen. Het voordeel is dat je ieder een bepaalde expertise, aantal uren of geld inbrengt. Terwijl jij bijvoorbeeld websites ontwerpt, kan je compagnon de boekhouding of het klantcontact op zich nemen. Een echtgenoot of goede vriend neem je bovendien minder snel in loondienst, zeker als de investering dusdanig groot is.

Je deelt samen de winsten, maar ook de verliezen van je bedrijf. Als de onderneming schulden maakt, ben je net als bij een eenmanszaak privé aansprakelijk. Wel is er een onderscheid te maken tussen je privévermogen en vennootschapsvermogen. Het vennootschapsvermogen bestaat uit de inbreng van de oprichters. Bijvoorbeeld in de vorm van goederen, arbeid en geld. Alleen zakelijke schuldeisers kunnen hier beroep op doen. Maar mocht dit onvoldoende zijn, dan kan er aanspraak worden gedaan op je privévermogens. Ook als je samenwerkingspartner de schulden heeft veroorzaakt.

Opbrengsten deel je in principe in gelijke delen, tenzij je andere afspraken maakt in je vennootschapscontract. Een vennootschapscontract is niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Deze kun je zelf opstellen of met behulp van een notaris. Maak duidelijke afspraken over de inbreng, taken en mogelijke gevolgen als er conflicten optreden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand onverhoopt uit de VOF wil of moet stappen?

Hoe kun je de eenmanszaak omzetten naar een VOF?

Een eenmanszaak omzetten naar een VOF is niet gemakkelijk. Het komt er feitelijk op neer dat je de eenmanszaak in een nieuw opgerichte VOF inbrengt. Dit heeft een aantal gevolgen voor de Belastingdienst. Allereerst wordt de eenmanszaak gestaakt. Deze hef je in feite op, en daarover moet je je stakingswinst berekenen. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de waarde op het moment van overzetten. Over deze winst betaal je inkomstenbelasting. Houd hierbij rekening met stakingsaftrek, waardoor je minder belasting over de winst hoeft te betalen. De stakingswinst berekenen kan erg ingewikkeld zijn. Schakel daarom een expert in als je er niet zelf uitkomt.

Je gaat een nieuwe VOF oprichten waar je deel van uitmaakt. Dat is relatief makkelijk: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en krijgt een nieuw btw-nummer. Daarnaast stel je een niet verplicht maar wel aan te raden vennootschapscontract op. Heb je personeel in dienst van de eenmanszaak dat je wilt overzetten naar de VOF? Ook dit vergt enkele stappen.

Je meldt de eenmanszaak af als werkgever bij de fiscus. Tot en met de datum dat je loon betaalt, ben je loonheffing verschuldigd. De nieuw opgerichte VOF is de nieuwe werkgever met een nieuw loonheffingsnummer. Werknemers die je meeneemt naar de VOF, kan je bij inschrijving direct doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Dat scheelt weer administratieve rompslomp. Vanaf dat moment betaalt de VOF loonheffing met een nieuw loonheffingennummer. In de mogelijke tussentijd kan de eenmanszaak nihil-aangiften indienen.

Een VOF met je echtgenoot

Als je je eenmanszaak omzet in een VOF in samenwerking met je echtgenoot, kun je een zogenaamde man-vrouwfirma starten. Dit is een speciale vorm van de VOF. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, geldt deze vorm natuurlijk voor alle huwelijkspartners, ongeacht hun sekse. In principe gelden dezelfde regels als voor een VOF.

Belangrijk is dat beide partners een gelijkwaardige inbreng hebben. Zo kun je allebei gebruik maken van ondernemersaftrek. Kijk ook nog eens naar je huwelijkse voorwaarden. Ook al ben je niet getrouwd in gemeenschap en goederen, binnen de VOF kun je alsnog aanspraak doen op andermans privévermogen. Lees hier meer over de voorwaarden van een man-vrouwfirma.