Recordaantal nieuwe eenmanszaken in 2018

Recordaantal nieuwe eenmanszaken in 2018

Er is een recordaantal nieuwe eenmanszaken bijgekomen in Nederland. Vorig jaar werden meer dan 191.000 nieuwe bedrijven opgericht en 94 procent hiervan is een eenmansbedrijf. Er werden weliswaar ook veel bedrijven opgeheven, maar netto bleven er toch nog 85.000 nieuwe bedrijven over.

En met dat aantal bevindt het saldo van oprichtingen en opheffingen zich op het hoogste niveau sinds 2007, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag berekend. Vorig jaar werden ruim 191.000 nieuwe bedrijven uit de grond gestampt, terwijl 107.000 ophielden te bestaan.

Meer dan 1,75 miljoen nieuwe ondernemingen

Het aantal bedrijven in Nederland is flink toegenomen de afgelopen jaren. Op 1 januari van dit jaar telde ons land meer dan 1,75 miljoen ondernemingen, een toename van 52 procent in vergelijking met de situatie tien jaar geleden. Van de 1,75 miljoen bedrijven die er momenteel zijn is overigens  80 procent een eenmanszaak.

Grootste toename in onderwijs-bedrijven

Het CBS heeft de grootste toename geconstateerd in bedrijven die onderwijs aanbieden buiten scholen en universiteiten om. In deze industrie kwamen er vorig jaar per saldo bijna zevenduizend nieuwe bedrijven bij. Ook dit zijn vooral eenmanszaken. Zij bieden bijvoorbeeld studiebegeleiding, sportonderwijs of bedrijfsopleiding aan.

Ook in het aantal nieuwe managementadviesbureaus is een flinke toename te zien. In deze sector kwamen er vorig jaar 6.415 nieuwe bedrijven bij. Opvallend aan dit type bedrijven is echter dat ook het aantal afhakers het grootst was.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten