Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan maken is veel werk, maar verhoogt de kans van startende ondernemers enorm. Hiermee ontstaat inzicht in de positie, doelen en de haalbaarheid van het bedrijfsidee en het biedt externe partijen (de bank) een goed beeld van de onderneming.

Inhoud:

Wat is een ondernemingsplan?

wat is een ondernemingsplan?Een ondernemingsplan beschrijft gedetailleerd hoe je jouw onderneming starten wilt. Het wordt ook weleens een bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan genoemd. Het is een samenvatting van alle onderdelen van je bedrijf en hoe deze eruit gaat zien.

Door een goed ondernemingsplan te maken onderzoek je of het idee dat in je hoofd zit ook haalbaar is. Of het wel slim is om ondernemer te worden. Want er starten elk jaar ruim honderdduizend Nederlanders een eigen bedrijf en de helft daarvan stopt alweer binnen twee jaar.

Jaarlijks starten er honderdduizend Nederlanders een eigen bedrijf. De helft stopt binnen twee jaar.

Ondernemingsplan: is je bedrijfsidee haalbaar?

ondernemingsplan makenOf je bedrijfsidee haalbaar is heb je meestal zelf al wel een mening over. Maar je moet soms ook de gemeente, medewerkers, of je partner overtuigen. Misschien vind je zelf dat je een briljant idee heb. Maar vindt de bank dat ook? Zijn er wel klanten voor jouw product of dienst?

Daarnaast is een goed idee en een gat in de markt soms niet genoeg. Er is meer voor nodig. Denk aan de zakelijke financiering, en je hebt toch zeker een plan nodig om te zien hoeveel geld er nu binnenkomt of juist in de eerste maanden uitgaat.

Snel een goede en professionele bedrijfsnaam? Laat deze bedenken door een reclamebureau! Deze direct beschermen? Kies dan gelijk voor een merkregistratie.

Ontdek waar je sterke en zwakke punten liggen

Met een ondernemingsplan maak je het voor jezelf en anderen duidelijk waar de kansen en bedreigingen voor de onderneming liggen. Deze zijn voor elk bedrijf verschillend en afhankelijk van jou als ondernemer, de markt, concurrenten, je product of dienst en externe factoren.

Een ondernemingsplan vertelt je waar jij jouw tijd aan moet besteden en waar je risico’s liggen.

Eigenlijk werk je dus het idee uit dat jij in je hoofd hebt en door je sterktes en zwaktes te beschrijven maak je duidelijk aan welke onderdelen jij jouw tijd moet besteden als je begint met je eigen bedrijf. het ondernemingsplan brengt je risico’s, marketing en financiën in kaart.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Bereid je voor op het inschrijven bij de KvK en houd in je plan ook rekening met alle kosten bij een eigen bedrijf.

Verplichte onderdelen in een bedrijfsplan

verplichte inhoud van een bedrijfsplanElk ondernemingsplan is persoonlijk. Niemand kan vertellen hoe jouw bedrijfsplan eruit moet zien. Veel ondernemers houden het bij een simpel vel met aantekeningen die tijdens een brainstormsessie zijn geschreven met en een lekker glas wijn of bier. Soms is dat ook voldoende.

Niemand beweert dat een ondernemingsplan een minimale lengte moet hebben. Maar het moet wel de rode lijn duidelijk maken. Als er geen startkapitaal nodig is zijn de risico’s, financiële delen en de markt misschien snel beschreven. Het doel van de onderneming kan dan al voldoende zijn. Al bestaat de inhoud van een ondernemingsplan meestal uit meer onderdelen.

Ondernemingsplan heeft geen verplichte inhoud.

Inhoud ondernemingsplan

Wat er precies in staat, kan dus per onderneming en ondernemer verschillen. Er is geen vaste inhoudsopgave te bedenken die jij letterlijk overnemen kunt. Je moet zelf over de inhoud van je ondernemingsplan nadenken. Wel zijn er onderdelen die erg vaak terugkomen. De vijf meest terugkomende hoofdstukken van een ondernemingsplan zijn:

1. Samenvatting van je bedrijfsidee

een ondernemingsplan schrijven
Een ondernemingsplan schrijven.

Het eerste onderdeel van een ondernemingsplan bestaat meestal uit een korte samenvatting waarin kort de hoofdreden van de onderneming beschreven staat. Dit kan een management samenvatting zijn, maar kleinere bedrijven kiezen beter voor een persoonlijk voorwoord.

Behandel hierin kort wat je wilt gaan aanbieden, voor welke markt, wat is de bedrijfsformule met wat onderscheidt jouw product van de andere producten en hoe je dit gaat aanpakken. Onthoud bij het schrijven van dit stuk dat een drukbezette bankmanager na het lezen van de samenvatting een gevoel moet hebben dat hij verder wilt lezen.

Beschrijf je bedrijfsidee duidelijk en concreet in grote lijnen, de details volgen later wel in het plan zelf. Of het nu gaat om een voorwoord of samenvatting, zorg er dus voor dat deze kort en persoonlijk is. Dit is misschien wel het best gelezen deel van je ondernemingsplan en vaak heeft de lezer hier al een idee. Omdat dit een allesomvattende samenvatting is kan je dit het beste pas als laatste schrijven.

2. De ondernemer toegelicht

Een ondernemer staat of valt bij een goede ondernemer. Zelfs het beste businessplan kan een faillissement niet tegenhouden tenzij er een sterke ondernemer achter staat. Die is de belangrijkste schakel van de onderneming. Om die reden is een omschrijving van deze persoon vaak een belangrijk onderdeel in een ondernemingsplan.

Vaak is dit het eerste hoofdstuk van je ondernemingsplan. Hieruit blijkt je expertise, kennis en motivatie. Tijdens het ondernemingsplan schrijven zijn er soms nog veel zaken onbekend, maar wie jij zelf bent en hoe jouw werkervaring er tot nu toe uitziet is meestal wel al duidelijk.

Beschrijf jouw persoonlijke wensen en verwachtingen

Een goed ondernemingsplan geeft ook inzicht in wat de ondernemer drijft en wat zijn verwachtingen van de toekomst zijn. Wat is je visie? Je missie? Beschrijf hier wat je over vijf jaar bereikt wilt hebben. Hiermee maak je duidelijk dat je de benodigde ervaring en motivatie hebt om het van het plan een winstgevende onderneming te maken.

Over jezelf als ondernemer schrijven

Een heel hoofdstuk schrijven over jezelf. Voor veel mensen is dat lastig. Het is al eng om over een dienst of product te vertellen, en om dan een hele analyse te maken over de eigen sterktes of zwaktes is dan een hele opgave. Om die reden is het slim om eerst gewoon eens wat feitelijke zaken op papier te zetten.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf startenonline boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Personalia

Een investeerder, klant of algemene lezer van jouw ondernemingsplan is vaak zeer benieuwd naar wie jij bent. Je kunt je bedrijfsplan dus beginnen met enkele vaste feiten die iets over je verleden vertellen. Ben je getrouwd? Wat is je leeftijd en wat voor werk heb je zoal gedaan? Zie dit gedeelte als een kleine persoonlijke CV.

Voor het beginnen van een bedrijf zijn gelukkig geen diploma’s nodig. Iedereen mag een onderneming beginnen. Maar het is wel lastiger om iemand te overtuigen als jij niet kan aantonen dat je de kennis, ervaring en vooral de motivatie hebt om van het bedrijf een succes te maken. In het verleden behaalde diploma’s, relevante werkervaring en netwerken geven meer kans van slagen in de toekomst en zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Onderdelen in dit hoofdstuk:

 1. Naam (en roepnaam)
 2. Adres
 3. Telefoonnummer (en mobiel)
 4. E-mailadres
 5. Geboortedatum
 6. Nationaliteit
 7. Burgerlijke staat of aanwezigheid partner
 8. Aanwezigheid kinderen
 9. Opleidingen
 10. Diploma’s, certificaten en bewijzen
 11. (Werk)ervaring
 12. Sterktes & zwaktes
 13. Benodigdheden & verbeterpunten

Motivatie en doelstellingen

De juiste werkervaringen en diploma’s geven vertrouwen, maar je moet ook aantonen dat je er écht voor wilt gaan. De motivatie van jou als ondernemer is daarom een belangrijk onderdeel.

In dit hoofdstuk van je ondernemingsplan schrijf je op waarom jij de persoon bent om dit plan uit te voeren. Waarom wil je een eigen bedrijf? Waarom heb jij er geloof in dat dit is wat jij moet gaan doen de komende jaren en waarom denk je dat dit je lukt? Hierin vertel je natuurlijk niet dat je reden is omdat er ‘een gat in de markt is’. Dat kunnen we zelf ook wel uit het ondernemingsplan opmaken.

Maar waarom ben jij de geschikte man of vrouw om dit gat te vullen? Vind je het werk leuk? Is het je roeping? Droom je er al jaren van om dit te doen? Beschrijf je diepste gevoelens waarom jij de juiste persoon bent voor dit plan. Als dat goed zit en je werkelijk hart voor de zaak hebt, ben je hard aan de juiste weg aan het timmeren.

Sterktes & zwaktes

We hebben beschreven wie je bent, en wat je wilt. In het laatste essentiële onderdeel van de ondernemer komen je sterke en zwakke punten aan bod. Er zijn altijd zwakke en sterke punten bij een ondernemer. Dat er goede en slechte eigenschappen zijn is dan ook zeker niet iets om je voor te schamen of om voorzichtig mee te zijn. Juist eerlijkheid en duidelijkheid wordt gewaardeerd en is aan te raden als je een ondernemingsplan maken gaat.

3. De onderneming

Na de ondernemer zelf volgt soms een hoofdstuk over de onderneming. Deze is vaak beperkt. Als jij als zzp’er begint en je risico’s beperkt houdt is het soms niet eens nodig om een los onderdeel over de onderneming zelf in het ondernemingsplan mee te nemen.

Maar wanneer je gelijk personeel aannemen gaat of gelijk begint met veel vermogen dan is het aan te raden om naast de persoonlijke ondernemer zelf, ook een hoofdstuk over de onderneming zelf te schrijven. Hierin kan worden beschreven hoe je zaken binnen jouw bedrijf regelt. Zoals wie er verantwoordelijk is voor de administratie, verzekeringen en hoe de voorwaarden beschreven zijn.

In dit deel kun je over vergunningen, personeel of de rechtsvorm schrijven.

Welke ondernemingsvorm kies je en heb je vergunningen en een vestigingsplaats of andere essentiële punten van je bedrijf die je wilt noemen? In dit deel van je ondernemingsplan kun je ook je product of dienst beschrijven. Verder kun je belangrijke zaken als de werkruimte, werknemers of andere grotere beslissingen kort benoemen. Zorg dat je dit bondig doet, want de financiële of marketingkant van je bedrijf komt in een later onderdeel naar voren.

Onderdelen in dit hoofdstuk:

 1. Bedrijfsnaam (ook geregistreerd als merknaam?)
 2. Kamer van Koophandel-nummer
 3. Ondernemingsvorm
 4. Btw-nummer
 5. Vergunningen
 6. Verzekeringen
 7. Huisvesting
 8. Personeel (en de arbeidsvoorwaarden?)
 9. Algemene voorwaarden
 10. Tarief en frequentie van betaling van BTW
 11. Accountant en/of boekhouder

Zekerheden en risico’s van de onderneming

Wat in het onderdeel over de eigen onderneming naar voren komt is redelijk flexibel. Dat er nagedacht is over de ondernemingsvorm en bedrijfsnaam mag duidelijk zijn. De verschillen tussen een eenmanszaak, vof of bv zijn enorm. Maar ook naast de rechtsvorm en andere zekerheden als verzekeringen kan de ondernemer aangeven dat hij nagedacht heeft over risico’s.

Als er zaken zijn met grote impact dan is het belangrijk om die hier te noemen. Denk aan het pand bij een kroeg of winkel en de vergunningen en eventuele verbouwing die hierbij komt kijken. Maar als er alleen kleine zaken zijn wil dat niet zeggen dat je hier geen punten kunt scoren. Houd het dan wel kort. Beschrijf bijvoorbeeld bondig hoe je jouw klant- en algemene voorwaarden regelt. Een ander punt is of de onderneming is aangesloten, of in ieder geval bekend is met, een relevante branchevereniging of CAO.

Algemene voorwaarden en een lidmaatschap bij een branchevereniging zijn niet verplicht. Maar daarover nadenken kan zeker geen kwaad. Op die manier worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot risico’s en de kennis van gevaren bij het hebben van een eigen onderneming.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Bereid je voor op het inschrijven bij de KvK en houd in je plan ook rekening met alle kosten bij een eigen bedrijf.

4. Marketingplan

marketingplan schrijvenEen businessplan bevat meestal ook een marketingplan. Hierin ga je meer in op je product of dienst, en hoe je deze in de markt zet. Om te beginnen heb je dus een omschrijving van je aanbod. Ook kun je hierbij wat vertellen over jouw marktonderzoek of doelgroep.

Dat klinkt zwaarder dan het is. Vaak heb je zelf al veel tijd gestoken in jouw concurrentie of aanbod. Door hierover te vertellen laat je zien dat je de markt kent. Een uniek product of dienst verdient een eigen hoofstuk. Zo niet, dan kun je in dit deel van je marketingplan uitleggen hoe jij in aanraking komt met potentiële klanten.

Je marketingstrategie en SWOT-analyse

Naast je product of dienst kun je wat vertellen over de markt. Vertel wat er de afgelopen jaren is gebeurd en hoe jij de toekomst hiervan ziet. Vertel waarom mensen hun aankoopgedrag veranderen en bij jou een product of dienst gaan kopen.

Hierbij kun je ook ingaan op je marketing- of reclamestrategie en hoe je nieuwe klanten werven gaat. In een concurrentie- en doelgroep-analyse beschrijft je hoe je deze verovert. Hier komen met name alle P’s in beeld. Je prijs, je promotie, product en plaats. Een SWOT – Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats – geeft snel een duidelijk beeld van de onderneming. Daarom komt een SWOT-analyse vaak terug in het marketingplan.

5. Financieringsplan

Het financieringsplan is ook een belangrijk onderdeel. Hierin beschrijf je hoe je als zelfstandig ondernemer alles gaat financieren. In een financieel plan komen een exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en investeringsplan vaak terug. Je geeft hiermee een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de eerste periode. De kosten of omzet uit een begroting komt zelden precies uit maar geeft wel een beeld of jij realistisch bent over je financiën.

Het financieringsplan geeft een beeld van de kosten en omzet in de eerste periode na de start.

Met deze begrotingen laat je zien dat een boekhoudprogramma je straks niet verrast met alle uitgaven. Je weet vooraf welke kosten je moet maken, en welke je in het begin even moet overslaan. Zeker als er geld van een externe factor (bank, startkapitaal, crowdfunding, zakelijke financiering) nodig is dan wil de financier uiteraard weten wat er gebeurt met het geld dat ze je geven. In het financiële onderdeel van het ondernemingsplan kun je hiervoor uitleg geven wat je nodig denkt te hebben, waarvoor, en wat je hiermee gaat doen.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Bereid je voor op het inschrijven bij de KvK en houd in je plan ook rekening met alle kosten bij een eigen bedrijf.

Voorbeeld ondernemingsplan gebruiken

voorbeeld ondernemingsplanDe inhoud van een ondernemingsplan is per bedrijfsidee verschillend. Dat wil niet zeggen dat een goed voorbeeld van een ondernemersplan jou niet verder kan helpen. Er is zeker niets op tegen om eens te kijken hoe een ander zijn plannen voor het oprichten van een bedrijf heeft beschreven. Online zijn veel voorbeelden van ondernemingsplannen te vinden. Kijk zelf ook eens wat je goed vindt aan de plannen die je online kunt vinden.

Kijk ook of je een plan kunt vinden dat geschreven is voor een vergelijkbaar doel. Als jij een bank moet overtuigen en deze bank biedt zelf een voorbeeld ondernemingsplan op de website aan dan is het natuurlijk handig om die inhoudsopgave even door te nemen.

Wil je juist een compagnon van jouw bedrijfsidee overtuigen? Dan kun je misschien wat meer inzetten op de inspiratie van het plan en het hoofdstuk over jouw motivatie. Zolang je de rest van het plan maar niet vergeet en er echt jouw eigen plan van maakt. Want hoe goed de voorbeelden van andere ondernemingsplannen ook zijn, uiteindelijk is het plan van een ander niets meer dan dat: inspiratie en een richtlijn. Gebruik het dus zeker niet letterlijk als sjabloon om ook jouw bedrijfsideeën mee op papier te zetten.

Een voorbeeld erbij nemen ter inspiratie is prima, maar maak wel een eigen ondernemingsplan!

Indeling en ontwerp van je plan

Een verzorgd verslag heeft altijd meer aandacht dan een lastig te lezen stuk. De inhoud van je ondernemingsplan is natuurlijk het belangrijkste, maar ook de manier van vormgeven telt mee. Ziet het ondernemingsplan er verzorgd en compleet uit? Is deze lekker leesbaar met duidelijke kopjes, enkele grafieken, heldere inhoudsopgave en misschien zelfs een eerste beeld van de huisstijl van de onderneming? Dan geeft dit zeker extra vertrouwen mee.

Het schrijven van een ondernemingsplan uitbesteden?

Je kunt het beste zelf je ondernemingsplan schrijven, want het is jouw bedrijfsidee en jij weet waarom het gaat slagen. Maar schrijven is ook een vak. Als jij goed bent met een hamer of een schaar, wil dat niet zeggen dat je dit ook goed in woorden kunt omschrijven. Zeker als je ook externen zoals investeerders moet overtuigen dan kan het inschakelen van ondersteuning bij het schrijven van jouw ondernemingsplan zeker geen kwaad.

ondernemingsplan uitbesteden?

Kijk daarbij goed wie je inschakelt. Het helpt zeker als deze persoon jouw droom kent of misschien zelfs jouw visie deelt. Let er ook op dat het jouw plan met jouw ideeën is. Iemand inschakelen voor wat eindredactie, zodat de spelling correct is, is nooit verkeerd. Zelfs als deze de zinnen wat aanpast zodat die fijner leesbaar worden of soms net wat beter zijn opgeschreven kan positief uitpakken. Ook het opmaken van het plan, zodat deze er net wat frisser, completer en overzichtelijker uitziet, heeft vaak meerwaarde.

Maar als je jouw product door een freelance tekstschrijver laat opstellen zonder dat je hier zelf aan mee hebt geschreven dan is kun je je afvragen of het plan nog wel bij je past. Een ondernemingsplan is altijd persoonlijk. Als je een bank of investeerder moet overtuigen is het logisch dat je jouw woorden laat nakijken maar ook zij zullen het snel genoeg merken als jij een plan van een ander hebt aangepast en niet zelf je eigen ondernemingsplan hebt geschreven.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het ondernemingsplan zijn:

Wat is een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan beschrijf je hoe je jouw onderneming wil opzetten. Het opstellen van een ondernemingsplan is het onderzoeken of het idee dat in je hoofd zit ook haalbaar is. Of het wel slim is om ondernemer te worden. Jaarlijks starten er ruim honderdduizend Nederlanders een eigen bedrijf, maar minder dan de helft heeft succes. Een ondernemingsplan is daarom echt aan te raden.

Waarom maak je een ondernemingsplan?

Je maakt een ondernemingsplan vooral voor jezelf. Zo ontdek je of je over alles hebt gedacht en krijgt je idee meer structuur. Daarnaast kan het helpen om bijvoorbeeld de bank, het UWV of je eigen partner te overtuigen dat je bedrijfsidee kansrijk is.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

De inhoud van een ondernemingsplan is per ondernemer verschillend en bestaat vaak uit een samenvatting van het idee, een hoofdstuk over de ondernemer en onderneming, een marketingplan en een financieringsplan.

Hoe moet je een ondernemingsplan schrijven?

Je kunt een ondernemingsplan schrijven hoe je maar wilt. Er zijn geen regels voor. Als je het lastig vindt om ermee te beginnen kun je online voorbeelden vinden. Aan de hand van de inhoud in deze voorbeelden kun je zelf ontdekken waar je veel over kan vertellen of wat volgens jou niet zo interessant is om te beschrijven.

Kan ik het schrijven ook uitbesteden?

Het kan geen kwaad om wat hulp te zoeken bij het maken van een ondernemingsplan. Zeker als je zelf geen tekstschrijver bent. Toch is het verstandig om niet het hele plan uit te besteden maar alleen wat hulp te zoeken bij de opmaak, controleren van de cijfers of de eindredactie. Het is tenslotte jouw idee, dus jij kunt het beste zeggen hoe het bedrijf er straks uitziet!

Ondernemingsplan - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp