Vergunningen
Als je een bedrijf begint heb je soms een vergunning nodig. Er zijn vergunningen per branche en activiteit. Soms hoef je alleen melding te doen, terwijl je voor andere zaken eerst toestemming nodig hebt van de gemeente waar je bedrijf is gevestigd. Daarnaast zijn er landelijke vergunningen en ontheffingen.
Welke vergunningen heeft jouw bedrijf nodig?
Zoek uit welke vergunningen je onderneming nodig heeft, wat de eisen zijn en hoe lang de aanvraag duurt. Veel lopen per gemeente, dus je kunt daar ook even informeren als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt. Je wilt geen problemen door iets te ondernemen zonder toestemming. Daarnaast zijn er ook algemene landelijke vergunningen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen.
Ben je benieuwd naar vergunningen omdat je een eigen bedrijf starten wilt en wil je weten wat je nog moet regelen voor je je kunt inschrijven bij de KvK?
Vergunning voor detailhandel
In de detailhandel hanteren veel gemeentes openingstijden voor winkels. Soms moet je winkel bijvoorbeeld verplicht dicht zijn op feestdagen. Ook heb je een muzieklicentie nodig als je muziek in je winkel draait. Verder hangt het in de retail af van wat je verkoopt. Voor de verkoop van tabak of alcohol moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen en voor de verkoop van levensmiddelen geldt de Warenwet.
Voor de retail is dus soms een vergunning nodig maar een webwinkel beginnen mag meestal zelfs vanuit huis, en als jij een plekje in een winkelstraat huurt kun je daar eenvoudig een winkel openen. Er is dus niet één detailhandel-vergunning, maar het is afhankelijk van wat je verkoopt aan consumenten.
Er zijn veel vergunningen voor de detailhandel, maar de meeste winkels hebben ze niet nodig.
Wil je op straat of aan de deur verkopen? Dan moet je in sommige gemeenten een ventvergunning hebben of er in elk geval melding van doen. Met een kraam of verkoopwagen heb je dan weer een standplaatsvergunning nodig.
Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.
Omgevingsvergunning
Wil je in het kader van je bedrijf een pand bouwen, verbouwen of slopen? Of ga je misschien reclame maken op een bedrijfspand? Als je dit wilt doen heb je invloed op de openbare ruimte en leefomgeving. Daarom moet je in veel gevallen een vergunning aanvragen. Al deze vergunningen, zoals een bouwvergunning en milieuvergunning, vallen onder de noemer omgevingsvergunningen.
Wil je een bedrijfspand bouwen of buiten je pand reclame maken? Dan is soms een vergunning nodig!
Milieuvergunning
De milieuvergunning is ervoor bedoeld om milieuvervuiling binnen de wettelijke normen te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld regels over geluidsoverlast, afval en milieubelastende stoffen. In de meeste gevallen volstaat het echter om de bedrijfsactiviteiten bij de gemeente te melden en heb je geen vergunning nodig. Je kunt hier bekijken of je bedrijf zo’n vergunning nodig heeft.
Bouwvergunning
Wanneer je je bedrijfspand wilt bouwen of verbouwen, heb je meestal een speciale omgevingsvergunning nodig. Zeker als je nabij een monument verbouwingen wilt doen bijvoorbeeld. Mogelijk moet je ook een milieuprestatieberekening laten doen bij grote bouwprojecten.
Soms kun je ook vergunning-vrij bouwen, bijvoorbeeld bij kleinschalig onderhoud. Je zult je echter alsnog aan eisen rondom veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid moeten houden uit het Bouwbesluit 2012. Ook heb je te maken met de bouwverordening en het bestemmingsplan van jouw specifieke gemeente. Raadpleeg hiervoor de site van de Rijksoverheid en jouw gemeente om te kijken waaraan je moet voldoen.
Gebruiksvergunning
De gebruiksvergunning valt onder de omgevingsvergunningen en heeft te maken met het gebruik van een pand. Je krijgt hiermee te maken als er veel mensen tegelijk in je bedrijfspand aanwezig zijn met risico’s voor de brandveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf, magazijn of school.
Zijn er bijvoorbeeld meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig in een pand of worden er ook gevaarlijke stoffen opgeslagen? Dan heb je meestal een vergunning nodig of moet je melding maken bij de gemeente.
Drank- en horecavergunning
Ben je ondernemer in de horeca en schenk je alcohol om ter plekke te consumeren? Of schenk je drank als vereniging of stichting? Dan heb je een drank- en horecavergunning nodig van de gemeente. Ook als je alleen alcoholvrij schenkt heb je in sommige gemeenten een vergunning nodig. Ook voor de verkoop van tabak of het plaatsen van een speelautomaat heb je vergunningen nodig.
Je horecabedrijf moet daarnaast aan bepaalde inrichtingseisen voldoen, zoals toiletgelegenheden en mechanische ventilatie. Er zijn ook eisen voor toegankelijkheid van gehandicapten. Waarschijnlijk draai je ook muziek in je horecazaak. Hiervoor moet je mogelijk een licentie aanvragen vanwege auteursrechten.
Vergunning voor financiële dienstverlening
Ben je een verzekeringsbedrijf, administratiekantoor of belastingadviseur? Of bied je andere financiële diensten? Dan zijn er vergunningen die je moet aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank. Zorg wel dat je eerst een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Deze is namelijk verplicht om een vergunning te krijgen.
Vergunning voor transport en logistiek
Er zijn diverse vergunningen voor ondernemers in de transportsector. Zo heb je vergunningen nodig voor het vervoeren van goederen binnen en buiten de Europese Unie. Ook moet je als taxibedrijf, busvervoer en vervoer over water bepaalde vergunningen hebben. Hiervoor kun je terecht bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).
Vestigingsvergunning
De vestigingsvergunning hadden bedrijven in Nederland nodig om zich ergens te vestigen als bedrijf in de bouw, installatie, vervoer- en levensmiddelen. De vergunning is in 2007 afgeschaft. Hiermee kon je aantonen of je over genoeg vakkennis beschikt door diploma’s en andere verklaringen. Je hebt deze vergunning niet meer nodig bij het starten van je bedrijf.