Aanschaf zakelijk of privé?

Het is een van de eerste regels die veel zelfstandige ondernemers zichzelf opleggen. Kan een aanschaf ook op de zaak? Zelfs al wordt deze ook privé gebruikt? Zo ja, dan is de keuze snel gemaakt. Maar is het ook altijd de beste keuze?

Het is een keuze die ondernemers gemakkelijk maken, want de korting die de teruggave van de btw oplevert – plus vervolgens de verlaging van de inkomstenbelasting omdat de aanschaf ook de winst van de onderneming verlaagt – maakt de optie om het op de zaak te zetten al snel financieel aantrekkelijk. Zeker bij de eenmanszaak, waarbij je echt alleen kan beslissen en je er geen partner of mede-ondernemer mee benadeelt.

Zichttermijn of garantie

De belastingvoordelen zijn natuurlijk wel zo prettig. Toch heeft het in sommige gevallen ook voordelen om die aanschaf toch maar als particulier te doen. Zoals bij een online aankoop. Want privé heb je daarmee namelijk recht op een zichttermijn, waarin je het artikel zonder opgave van reden retour kan sturen als deze toch niet aan de verwachtingen voldoet. Maar had jij het met de zaak gekocht, dan was deze wettelijke regel er niet geweest. Al moet daar wel bij worden gezegd dat niet alle webwinkels dat onderscheid maken.

Maar die zichttermijn gaat bij een consument soms nog veel verder. Neem die nieuwe iPhone die jij als ondernemer via de webwinkel van Apple hebt aangeschaft. Voor consumenten is er wetgeving die ervoor zorgt dat Apple hierop minimaal een garantie moet bieden die gangbaar is bij de verwachte levensduur van het apparaat. Bij een iPhone heb je daarom drie jaar garantie op de fabrieksonderdelen! Maar heb jij dezelfde telefoon bij dezelfde webwinkel toch maar gekocht op je bedrijfsnaam omdat je dan de btw mocht aftrekken? Dan val je onder de zakelijke voorwaarden van Apple en is de garantie na het eerste jaar helaas verlopen.

De kosten van internet en telefonie kun je zakelijk boeken, ook met een privé-abonnement. Liever toch een zakelijk abonnement voor telefoon en/of internet? Kijk dan eens bij Vodafone, Ziggo of KPN.

Afsluiten van een lening of hypotheek

Zakelijke aankopen zijn ook niet heel erg prettig voor de winstverwachting van je bedrijf. Fiscaal gezien betekent een lagere winst natuurlijk een lagere belastingdruk, maar als je zelf je jaarcijfers bekijkt is het leuker om te zien dat je toch wel wat hebt verdiend, toch? Zeker als je binnenkort een zakelijke lening wilt afsluiten om een grote investering in je bedrijf te kunnen maken, of als ondernemer een hypotheek voor een nieuwe privéwoning wilt afsluiten. In die gevallen is het zo verkeerd nog niet om een jaartje goede winstcijfers te kunnen aantonen!

Zo zie je maar, er zijn dus zeker wel redenen denkbaar waarom je een aankoop liever privé dan met de zaak doet. Het zijn natuurlijk wel de uitzonderingen die de regel bevestigen en een beetje ondernemer weet natuurlijk zijn weg daarin prima te vinden. Wil je toch die consumentenvoordelen zoals garantie of een zichttermijn? Dan wordt het toch creatief boekhouden en daarin is echt niet alles verboden. Zo kun je als zelfstandige een privé-aankoop zonder btw doorverkopen aan je bedrijf.

Als je ook de btw wilt verrekenen is het vooral aan jou hoever je de grenzen opzoekt. Officieel moet de bedrijfsnaam op de bon staan maar als jij daarmee garantie of een zichttermijn verliest kun je dat natuurlijk wel bespreken bij een controle van de belastinginspecteur. Want uitzonderlijk is het natuurlijk niet. Vrijwel elke ondernemer heeft bonnetjes waarop de bedrijfsnaam niet is vermeld. Denk aan een parkeerbon, tankbeurt of etentje. Je betaalt zakelijk, maar zet de bon op je eigen naam en zet een opmerking op de factuur dat deze vanwege garantie op een privénaam is aangeschaft.

Houd het wel eerlijk en verklaarbaar want wat een belastinginspecteur daar wel of niet accepteert verschilt per situatie. Ze zijn misschien vriendelijk, maar zeker niet dom!

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter Ondernemen & Internet. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten