Drie weken oude baby heeft eigen zaak

Nederland is een jonge ondernemer rijker. Een wel heel erg jonge ondernemer, want de eigenaar van Baby BV is pas drie weken oud. We hebben hier dan ook niet (nog niet?) te maken met een zeer ambitieuze ondernemer, maar met zijn vader, die wil voorkomen dat zijn zoon ooit erfbelasting moet betalen.

Tegenover het Algemeen Dagblad doet Pim van Rijswijk uit de doeken hoe hij van zijn zoon, Pim van Rijswijk junior, de jongste ondernemer van Nederland heeft gemaakt. De ondernemer is fel tegen de erfbelasting, wat hij ook wel de meest oneerlijke belasting van ons land noemt. “Ga maar na: je hebt je hele leven hard gewerkt en daarover belasting betaald. Maar als je dood gaat, wil de fiscus nog meer hebben. Ik kan daar heel slecht tegen”, zo legt hij zijn keuze uit.

Baby is 100% eigenaar

En zo kon het dat vijf dagen na de geboorte van zijn zoon, kleine Pim honderd procent eigenaar was van het zojuist opgerichte bedrijf Baby BV. De inkomsten die senior nu met het nieuwe bedrijf wil vergaren, zijn automatisch ook van zijn gelijknamige zoon. “Hij hoeft er dus nooit erfbelasting over te betalen als ik kom te overlijden; het geld is namelijk al van hem”, zo legt de listige ondernemer uit aan het AD.

Een ‘keerpunt’ is natuurlijk wel dat de baby nu formeel gezien de baas is over zijn eigen vader, ook al kan junior nog niet eens praten. Los van die gekkigheid is deze oplossing een uitkomst voor veel bedrijven, zo claimt Van Rijswijk. “Veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze hun vermogen zo gunstig mogelijk kunnen overdragen aan de nieuwe generatie. Maar vaak denken ze daar pas over na als hun kinderen een jaar of 20 zijn. Terwijl het fiscaal gunstiger is om het vlak na de geboorte te doen.”

Veel ondernemers worstelen met hoe ze hun vermogen kunnen overdragen.

Risico op schenkbelasting

De Utrechter meent dat hij niks illegaals doet, al raadt woordvoerder Robin Middel van het Ministerie van Financiën hem wel aan om eerst met de fiscus te overleggen. Anders loopt hij het risico dat de winst die met Baby BV wordt gemaakt wordt gezien als een gift, en daarover is hij dan weer schenkbelasting verschuldigd.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten