Nederlands familiebedrijf zwaar belast bij overdracht

Nederlands familiebedrijf zwaar belast bij overdracht

Familiebedrijven betalen in ons land relatief veel belasting wanneer de aandelen worden overgedragen aan een volgende generatie. Hier moet gemiddeld zo’n drie ton worden afgedragen, terwijl familiebedrijven in België en Duitsland zijn vrijgesteld van belastingheffing bij generatiewisseling.

Dit blijkt uit de Global Family Business Tax Monitor, een wereldwijd onderzoek van KPMG naar de fiscale gevolgen van de overdracht van familiebedrijven. Daaruit blijkt dat er een boel landen in West-Europa zijn, waar veel belasting moet worden afgedragen. Naast Nederland vallen ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zwitserland en Ierland in dit lijstje.

Grote verschillen in belastingheffing
Wereldwijd zijn er in ieder geval grote verschillen als het komt op de belastingheffing bij ondernemingen die bij nalatenschap of pensionering worden overgedragen aan de volgende generatie. Bij overdracht van de aandelen dragen familiebedrijven in Nederland gemiddeld zo’n 300.000 euro af, terwijl soortgelijke ondernemingen in België en Duitsland hiervan zijn vrijgesteld.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bij nalatenschap van een bedrijf met een waarde van 10 miljoen euro de belastingheffing in de 42 onderzochte landen varieert tussen 0 en bijna 4 miljoen euro. Bij pensionering van de oude eigenaar kan het bedrag zelfs oplopen tot meer dan 5 miljoen euro, zo berekende KPMG.

Vrijstelling van schenk- en erfbelasting
Voor één ondernemer was dat zelfs reden om direct bij de geboorte van zijn zoon maar een bv op diens naam te zetten. “Zo is hij vrijgesteld van erfbelasting, het geld is dan namelijk al van hem.”

In hoeverre dit advies ook voor andere ondernemers moet gelden is de vraag: bij overdracht van een Nederlands familiebedrijf aan de kinderen geldt wel een ruime vrijstelling van de schenk- en erfbelasting. Over de eerste miljoen euro wordt geen belasting geheven en daarboven wordt 83 procent vrijgesteld en gaat de heffing dus alleen over de resterende 17 procent.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten