menu

Financiële administratie

Maar weinig startende ondernemers zijn blij met de verplichte financiële administratie die zij moeten publiceren. Of het nu gaat om een kleine eenmanszaak of grote vennootschap, beiden hebben ze verplichte zaken die zij moeten opgeven aan de belasting met betrekking tot de financiële administratie. Nu het toch verplicht moet, kun je er dan ook maar beter voor zorgen dat het goed gebeurt.

Financiële administratie
De financiële administratie is voor veel mensen een groot struikelblok. Ze zijn bang voor alle verplichtingen vanuit de belastingdienst, of denken dat dat ze veel verstand moeten hebben van boekhouden. Tegenwoordig zijn de meeste boekhoudprogramma’s gericht op zzp’ers die zonder al te veel kennis van boekhoudkundige termen toch zelf hun administratie bijhouden. Bij een klein bedrijf is de administratie meestal goed te overzien.

Administratie die je verplicht 7 jaar lang moet bewaren:

  • Alle financiële gegevens zoals; kassabonnen, facturen, bankafschriften en bewijzen van uitgaven en inkomsten. Hieronder valt ook privé-gebruik.
  • Alle bezittingen, schulden, verworven rechten en plichten.
  • Debiteuren-, crediteuren– en voorraadadministratie. Hiervan is het verplicht eens per jaar een overzicht te maken.
  • Resultatenrekening en balans. Eens per jaar moet er een overzicht gemaakt worden van alle posten en deze moeten schriftelijk bewezen kunnen worden.
  • Salarisadministratie. Indien je medewerkers in dienst hebt moet je deze gegevens bewaren. Facturen van een uitzendbureau of stagiaire zijn niet direct salarisadministratie maar vallen wel onder de administratie en moeten daarom bij het eerste punt worden bijgehouden.

Financiële administratie voor de belasting

Al deze posten hebben invloed op twee zaken. De omzetbelasting (BTW) en de inkomstenbelasting, of in het geval van een BV of NV, vennootschapsbelasting. Als ondernemer ben je verplicht om hiervoor de cijfers door te geven via belastingaangiftes. Die belastingaangiftes moet je kunnen bewijzen en de achterliggende administratie moet sluitend en vastgelegd zijn. Dat kan schriftelijk, maar per 1 januari 2007 mag het ook in financiële administratie-software worden opgeslagen. Zorg ervoor dat je altijd een goede backup hebt van bestanden!

Administratiesoftware

Je kunt met de spreekwoordelijke “schoenendoos met bonnetjes” naar een administratiekantoor stappen die voor jou de tussenstap kan zijn tussen jou en de belastingdienst al kun je het verzamelen van alle inkomsten en uitgaven meestal beter zelf doen. Het uiteindelijke resultaat kan een administratiekantoor voor je berekenen.

Boekhouders raden je meestal wel aan om online boekhoudsoftware te gebruiken. Met een eenvoudig boekhoudprogramma kun je prima zelf een groot deel van de administratie bijhouden, waarna je een controle kunt laten uitvoeren door een boekhoudkantoor in jouw regio. Drie oplossingen die wij kunnen aanraden zijn:

e-Boekhouden.nl

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

SnelStart

SnelStart is er voor de startende ondernemers. Ervaring of geen ervaring, er is een pakket dat bij je past: inKaart. inKaart biedt boekhouden en onbeperkt factureren voor €15 p/m. Maak ook jouw boekhouding makkelijk met SnelStart!
Bekijk de website

MoneyMonk

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

Administratie- en accountancykantoren

Als je weinig verstand hebt van financiële zaken is ook een mogelijkheid om de financiële administratie uit te besteden. Natuurlijk kost een boekhouder geld maar hij heeft wel verstand van zaken die belastingtechnisch aftrekbaar zijn, regeltjes, en belastingvoordelen. Deze kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen en dat kost een boekhouder eigenlijk nooit. Dan levert het inhuren van een boekhouder zelfs geld op!

Voor de grote bv’s (besloten vennootschap) is soms een jaarlijkse accountantsverklaring nodig. Deze geeft aan dat een onafhankelijk administratief specialist de financiële cijfers heeft goedgekeurd. Alle overige bedrijven mogen zelf bepalen of ze de administratie uitbesteden, of niet.

Administratie bijhouden

7 jaar verplicht bewarenEen administratiekantoor berekent doorgaans gewoon zijn uren. Kom je dus binnen met een schoenendoos met bonnetjes dan zal dit eerst digitaal worden ingevoerd en voor deze tijd moet je betalen. Het is dan ook aan te raden om zelf ook het een en ander van de financiële administratie af te weten en zelf de gegevens vast op te slaan in administratiesoftware of, nog goedkoper, in Excel bij te houden. Administratiekantoren kunnen precies vertellen hoe zij graag zo’n Excel-bestand zien. Vraag zo nodig vooraf om een voorbeeldbestand. In ons artikel boekhouden via Excel kun je enkele voorbeeld-boekhoudingen zien.

Financiële gegevens bijhouden

Als er toch al veel gegevens in Excel staan kun je onderzoeken of je ook gebruik kunt maken van wat meer geavanceerde mogelijkheden. Een goed bijgehouden boekhouding levert een schat aan informatie op over je bedrijf. Hoe actueler, hoe beter inzicht er gekregen kan worden in:

  • Het financiële plaatje van de onderneming; stijgt de winst en blijven de kosten binnen de marges?
  • De kostprijs van het product. Dit is niet alleen de grondstof maar ook uren, gas, water, licht etc. Door alle kosten te verrekenen over alle inkomsten kan een betere kostprijs worden samengevat.
  • De debiteuren-administratie. Met een actuele boekhouding is dit beter (bij) te sturen.
  • Privé-uitgaven.
  • Liquiditeit.

De statistieken wijzen uit dat ondernemers met een goede en bijgewerkte financiële administratie een kleinere kans hebben om failliet te gaan.