Resultatenrekening

De resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening of exploitatierekening genoemd, is een vast onderdeel van de jaarrekening. Het geeft een overzicht weer van de opbrengsten en de kosten van je onderneming over een bepaalde periode (in het geval van een jaarrekening een jaar).

Inhoud:

Wat is een resultatenrekening?

resultatenrekening opstellenDe resultatenrekening, vaak omschreven als winst- en verliesrekening, is een verplicht onderdeel van de boekhouding. Samen met de balans vormt het de jaarrekening. Deze geeft een overzicht van alle opbrengsten en kosten.

Het saldo onder aan de streep is de winst of, in het geval van een negatief saldo, het verlies over die periode. Het is dus ook de berekening van het bedrijfsresultaat en deze heb je onder andere nodig voor de belastingaangifte bij de belastingdienst.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Wanneer moet je een resultatenrekening maken?

resultatenrekening geeft overzicht van de omzetEen winst- en verliesrekening geeft een overzicht van je omzet en uitgaven, en hiermee geef je inzicht in de winst of verlies van een jaar. Je maakt het overzicht om de jaarrekening compleet te maken. Samen met de balans is deze meestal nodig om aan het einde van het jaar de resultaten te berekenen.

Bij een besloten vennootschap moet je een jaarrekening en dus ook een resultatenrekening en balans deponeren. Voor de eenmanszaak of vof is dat niet nodig, daar maak je deze meestal om de inkomstenbelasting in te vullen en als bewijsmateriaal bij een eventuele controle van je resultaat.

Als je een bedrijfslening wilt afsluiten of denkt aan een investeerder of bedrijfsovername dan is dat soms ook een moment dat je een overzicht van resultaten wilt kunnen presenteren. Al werken financiers steeds vaker met eigen modellen, die ze maken op basis van een langere periode van je lopende rekening.

Hoe moet je een resultatenrekening opstellen?

eenvoudig opbrengsten en kosten in Excel bijhoudenBij een eenmanszaak zijn er geen regels over de manier waarop je een resultatenrekening opstelt. Als je handig bent met Excel of een ander spreadsheetprogramma dan kun je de resultatenrekening daarom prima zelf maken. Als je opbrengsten en kosten ook direct rubriceert kun je daarmee ook gemakkelijk grootboekrekeningen opstellen.

Als je een boekhoudprogramma hebt dan rekent die het vaak al voor je uit. Als zelf ook de omzetbelastingaangifte regelt, en dus een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je dit ook prima zelf doen. Je kunt het opstellen van een resultatenrekening en balans ook overlaten aan een boekhouder.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Een resultatenrekening heb je nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Wat heb je aan een winst- en verliesrekening?

jaarrekening opstellenNaast dat het dus soms verplicht is om deze te maken is de resultatenrekening een prima middel om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je winst over een bepaalde periode. In theorie zou je die ook kunnen zien door gewoon aan het einde van een bepaalde looptijd naar je lopende rekening te kijken, maar fiscaal gezien is dat onjuist.

Niet alleen houd je dan geen rekening met zaken als de omzetbelasting en debiteuren, het zou ook betekenen dat je aankopen direct afschrijft. Door eigendommen over een langere periode af te schrijven geef je een realistischer beeld van de resultaten van een onderneming.

Door telkens de kosten of de bruto-/nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet kun je verschillende periodes op een simpele manier met elkaar vergelijken. Met de resultatenrekening kun je ook verschillende ratio’s berekenen, waardoor je inzicht krijgt in de financiële situatie van je onderneming. Als je een schatting wilt maken van een komende periode, bijvoorbeeld in je ondernemingsplan, dan noemen we dit een exploitatiebegroting.

Voorbeeld resultatenrekening:

Winst- en verliesrekening

Opbrengsten
Inkomsten uit verkochte producten:           € 750
Inkomsten uit geleverde diensten:            € 250

Totale omzet:                           € 1000

Kosten  
Salaris:                                     € 400
Inventaris:                                  € 150
Afschrijving meubilair:                     € 200

Totale kosten:                           € 750

 

Brutowinst:

Totale omzet (€1000) – kosten (€750) =      € 250
Belastingen:                                € 100

Nettowinst:                             € 150

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de resultatenrekening zijn:

Wat is een resultatenrekening?

De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening en toont de opbrengsten en uitgaven. Het saldo onder aan de streep is de winst, of verlies in het geval van een negatief resultaat over die periode. Het overzicht wordt vaak de winst- en verliesrekening genoemd.

Hoe kan ik een resultatenrekening maken?

Heb je een eenmanszaak of vof en wil je een resultatenrekening maken voor de inkomstenbelasting? Dan mag je zelf besluiten hoe je deze maakt. Dat kan dus ook in Excel, al is het soms makkelijker om er een te maken met een boekhoudprogramma. Veel ondernemers die boekhouden in Excel besteden de jaarrekening in zijn geheel uit aan een boekhouder, maar je mag hem dus ook helemaal zelf maken.

Hoe zit het met debiteuren en afschrijvingen?

Een winst- en verliesrekening toont uitgaven en opbrengsten. Een balans toont schulden en eigendommen (activa en passiva).

Hierdoor staan je debiteuren en afschrijvingen op de balans en inkoop- en verkoopfacturen in je winst- en verliesrekening. Al kun je, als je de balans van twee verschillende jaren naast elkaar legt, afschrijvingen wel direct uitrekenen.

Reken ik met bedragen inclusief of exclusief btw?

De bedragen op je winst- en verliesrekening gaan over je eigen bedrijf. Meestal werk je hierbij dus met bedragen exclusief btw. Als je de Kleineondernemersregeling toepast in je administratie moet je de kosten inclusief btw rekenen.