menu

Resultatenrekening

De resultatenrekening is ook wel bekend als ‘winst-en-verlies-rekening’ of ‘exploitatierekening’ en onderdeel van de jaarrekening. Het geeft een overzicht weer van de opbrengsten en de kosten van je onderneming over een bepaalde periode (in het geval van een jaarrekening een jaar).

Resultatenrekening

Wat is het en waarom wil je dit weten?

De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. Het saldo onder aan de streep is de winst over de periode of, in het geval van een negatief saldo, het verlies over die periode. Het is dus ook de berekening van het bedrijfsresultaat en deze heb je onder andere nodig voor de belastingaangifte bij de belastingdienst. Het maken van een winst- en verliesrekening is dus verplicht.

Voorbeeld resultatenrekening:

Winst- en verliesrekening

Opbrengsten
Inkomsten uit verkochte producten:           € 750
Inkomsten uit geleverde diensten:               € 250

Totale omzet:                                           € 1000

Kosten  
Salaris:                                                              € 400
Inventaris:                                                        € 150
Afschrijving meubilair:                                  € 200

Totale kosten:                                            € 750

 

Brutowinst:

Totale omzet (€1000) – kosten (€750) =        € 250
Belastingen:                                                          € 100

Nettowinst:                                                  € 150

 

Wat heb je aan een resultatenrekening?

ResultatenrekeningNaast dat het verplicht is om deze te maken is de resultatenrekening een prima middel om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je winst over een bepaalde periode. In theorie zou je die ook kunnen zien door gewoon aan het einde van een bepaalde looptijd naar je lopende rekening te kijken, maar fiscaal gezien is dat onjuist.

Niet alleen houd je dan geen rekening met zaken als de omzetbelasting en debiteuren, het zou ook betekenen dat je aankopen direct afschrijft. Door eigendommen over een langere periode af te schrijven geef je een realistischer beeld van de resultaten van een onderneming.

Door telkens de kosten of de bruto-/nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet kun je verschillende periodes op een simpele manier met elkaar vergelijken. Met de resultatenrekening kun je ook verschillende ratio’s berekenen, waardoor je inzicht krijgt in de financiële situatie van je onderneming.

Boekhoudprogramma met resultatenrekening

Verschillende boekhoudprogramma’s tonen de resultatenrekening zowel in cijfers als in mooie grafieken, vaak in combinatie met ratiocijfers als de liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. Drie oplossingen waarin een winst- en verliesrekening is inbegrepen zijn:

e-Boekhouden.nl

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

Ficsus.nl

Online boekhouden, factureren, rittenregistratie en nog veel meer. Het pakket voor de Zzp'er! Maak hier een gratis account aan.
Bekijk de website

MoneyMonk

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website