e-boekhouden

Resultatenrekening

De resultatenrekening, ook bekend als winst- en verliesrekening of exploitatierekening, is onderdeel van de jaarrekening. Het geeft een overzicht weer van de opbrengsten en de kosten van je onderneming over een bepaalde periode (in het geval van een jaarrekening een jaar).

Inhoud:

Wat is een resultatenrekening?

De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. Het geeft een overzicht van alle opbrengsten en kosten. Het saldo onder aan de streep is de winst of, in het geval van een negatief saldo, het verlies over die periode. Het is dus ook de berekening van het bedrijfsresultaat en deze heb je onder andere nodig voor de belastingaangifte bij de belastingdienst. Een andere naam hiervoor is de winst- en verliesrekening.

Met een boekhoudprogramma een resultatenrekening maken? Probeer e-Boekhouden uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons boekhoudprogramma’s overzicht.

Wanneer moet je een resultatenrekening of balans maken?

resultatenrekeningEen winst- en verliesrekening toont je winst of verlies van een jaar en maak je om de jaarrekening compleet te maken. Samen met de balans is deze meestal nodig om aan het einde van het jaar de resultaten te kunnen berekenen.

Bij een besloten vennootschap moet je een jaarrekening en dus ook een resultatenrekening deponeren. Voor de eenmanszaak of vof is dat niet nodig, daar maak je deze meestal om de inkomstenbelasting te kunnen invullen en als bewijsmateriaal bij een eventuele controle van je resultaat.

Veel ondernemers laten het opstellen van een resultatenrekening en balans over aan een boekhouder. Als zelf ook de omzetbelastingaangifte regelt, en dus een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je dit ook prima zelf doen. Als je een boekhoudprogramma hebt dan rekent die het vaak al voor je uit.

Het opstellen van de resultatenrekening uitbesteden aan een boekhouder? Online kun je gemakkelijk en vrijblijvend kosten vergelijken van boekhouders in je regio.

Als je een bedrijfslening wilt afsluiten of denkt aan een investeerder of bedrijfsovername dan is dat soms ook een moment dat je een overzicht van resultaten wilt kunnen presenteren. Al werken financiers steeds vaker met eigen modellen, die ze maken op basis van een langere periode van je lopende rekening.

Een resultatenrekening heb je nodig voor de inkomstenbelasting.

Wat heb je aan een winst- en verliesrekening?

jaarrekeningNaast dat het dus soms verplicht is om deze te maken is de resultatenrekening een prima middel om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je winst over een bepaalde periode. In theorie zou je die ook kunnen zien door gewoon aan het einde van een bepaalde looptijd naar je lopende rekening te kijken, maar fiscaal gezien is dat onjuist.

Niet alleen houd je dan geen rekening met zaken als de omzetbelasting en debiteuren, het zou ook betekenen dat je aankopen direct afschrijft. Door eigendommen over een langere periode af te schrijven geef je een realistischer beeld van de resultaten van een onderneming.

Door telkens de kosten of de bruto-/nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet kun je verschillende periodes op een simpele manier met elkaar vergelijken. Met de resultatenrekening kun je ook verschillende ratio’s berekenen, waardoor je inzicht krijgt in de financiële situatie van je onderneming. Als je een schatting wilt maken van een komende periode, bijvoorbeeld in je ondernemingsplan, dan noemen we dit een exploitatiebegroting.

Voorbeeld resultatenrekening:

Winst- en verliesrekening

Opbrengsten
Inkomsten uit verkochte producten:           € 750
Inkomsten uit geleverde diensten:            € 250

Totale omzet:                           € 1000

Kosten  
Salaris:                                     € 400
Inventaris:                                  € 150
Afschrijving meubilair:                     € 200

Totale kosten:                           € 750

 

Brutowinst:

Totale omzet (€1000) – kosten (€750) =      € 250
Belastingen:                                € 100

Nettowinst:                             € 150

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de resultatenrekening zijn:

Wat is een resultatenrekening?

De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. Het saldo onder aan de streep is de winst, of verlies in het geval van een negatief resultaat over die periode. Een andere naam hiervoor is de winst- en verliesrekening.

Hoe zit het met debiteuren en afschrijvingen?

Een winst- en verliesrekening toont kosten en opbrengsten. Een balans toont schulden en eigendommen. Hierdoor staan je debiteuren op je balans en niet op je winst- en verliesrekening, en afschrijvingen juist weer niet op je balans. Al zul je, als je de balans van twee verschillende jaren naast elkaar legt, afschrijvingen wel direct uit kunnen rekenen.

Hoe kan ik een resultatenrekening maken?

Heb je een eenmanszaak of vof en wil je een resultatenrekening maken voor de inkomstenbelasting? Dan mag je zelf besluiten hoe je deze maakt. Dat kan dus ook in Excel, al is het soms makkelijker om er een te maken met een boekhoudprogramma. Veel ondernemers die boekhouden in Excel besteden de jaarrekening in zijn geheel uit aan een boekhouder, maar je mag hem dus ook helemaal zelf maken.

Reken ik met bedragen inclusief of exclusief btw?

De bedragen op je winst- en verliesrekening gaan over je eigen bedrijf. Meestal werk je hierbij dus met bedragen exclusief btw. Als je de Kleineondernemersregeling toepast in je administratie moet je de kosten inclusief btw rekenen.