menu
e-boekhouden

Administratie in Excel

Regelmatig krijgen wij de vraag of we voorstander zijn van het beheren van de zakelijke administratie in Excel. Alhoewel dit programma uit het Office-pakket van Microsoft prima alle eigenschappen heeft om een goede administratie op te zetten raden wij Excel meestal toch af om de boekhouding in te verwerken.

Inhoud:

Administratie in Excel een kostenbesparing?

Voor veel ondernemers is boekhouden een noodzakelijk kwaad. Een kostenpost waar geen inkomsten tegenover staan en dus een die tot het minimale moet worden beperkt. Microsoft Office is een relatief duur pakket maar aangezien ondernemers deze in veel gevallen toch al hebben aangeschaft voor andere doeleinden, kan het verwerken van de administratie in Excel een kostenbesparing zijn. Er hoeft geen extra spreadsheet- of boekhoudprogramma kosten te worden gemaakt als Excel ook prima de administratie kan beheren. Zo wordt vaak gedacht.

Een administratie in Excel kan kosten besparen, zo wordt vaak gedacht.

Excel voldoet voor belastingdienst

belastingdienstInderdaad biedt Excel wel alle functies die nodig zijn voor de administratie. Alles dat nodig is voor de belastingdienst, en zelfs voor het eigen gebruik als tabellen en grafieken kunnen in Excel worden gerealiseerd. Dit brengt echter wel een tijdrovende klus met zich mee.

Sjablonen bieden soms een goed begin en Excel kan bijzonder veel, maar vervolgens zul je zelf alle formules en macro’s moeten invoeren en de meeste ondernemers hebben hier maar weinig kaas van gegeten. Daarnaast is er vaak niet de interesse en tijd om een complete boekhouding in het programma te gaan schrijven. Vandaar dat er vaak genoegen wordt genomen met alleen de inkomsten en uitgaven en daarbij komende totalen.

Voor de belastingdienst kan dit soms al voldoen dus verboden is het zeker niet. Als je écht een kleine ondernemer bent en maandelijks niet meer dan tien inkomende en uitgaande facturen hebt, kun je prima de administratie via Excel bijhouden. Als er echter meer facturen bijkomen en de administratie wat ingewikkelder wordt, is de kans groot dat er fouten in de boekhouding ontstaan of dat de tijd die besteed wordt aan de Excel-administratie niet meer in verhouding is tot het resultaat.

Alternatief voor Excel?

administratieAlternatieven voor de administratie zijn er genoeg! Een boekhoudprogramma is mogelijk voor enkele tientjes per maand. Hiermee ben je direct van alle gemakken en opties voorzien. Deze is soms zelfs gratis als je volume beperkt is, of een tientje per maand als je onbeperkt gebruik wil waarbij gelijk extra functies als een balans en het boeken van uitgaven mogelijk zijn. Functies die bij een administratie in Excel flink wat ‘extra rompslomp’ betekenen zitten hier dus al standaard in verwerkt!

Bijkomend voordeel is dat bijna elke boekhouder met boekhoudsoftware werkt en het uitgerust is met een duidelijke opmaak zodat je binnen een mum van tijd het pakket onder de knie hebt. Daarbij is het wel verstandig om goed te vergelijken.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Met een goed boekhoudprogramma heb je gelijk allerlei nadelen van bijvoorbeeld die Excel-administratie uitgesloten. Zo wordt de btw vaak direct berekend, kun je soms direct facturen maken waar direct een factuurnummer, de datum van vandaag en andere standaardzaken in zit verwerkt en wordt allerlei andere standaardgegevens direct ingevoerd.

Vervolgens kun je bij de facturen in veel software automatisch herinneringen maken, de aangifte bij de fiscus invullen en is de kans op typefouten of andere controlefouten stukken kleiner.

Online administratie heeft backup

Een extra bijkomend voordeel is dat de meeste software die momenteel aangeboden wordt automatisch gekoppeld is met internet. Als de computer crasht ben je niet, zoals bij Excel-bestanden het geval is, je hele administratie kwijt maar is er online direct een backup te vinden. Het is relatief veiliger tegen virussen dan de standaard Office-programma’s en standaard uitgerust met mooie grafieken en overzichten.