Gratis boekhoudprogramma

Met een gratis boekhoudprogramma kun je de volledige boekhouding bijhouden, factureren en de btw-aangifte van je onderneming zelf doen zonder hulp van een boekhouder. Een overzicht van de beste gratis boekhoudsoftware voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Inhoud:

Lijst met de beste gratis boekhoudprogramma’s

Veel startende ondernemers doen de boekhouding in Excel, maar je kunt ook online boekhouden met een gratis boekhoudprogramma. Software voor zzp’ers met een beperkte administratie:

e-Boekhouden (software eerste 15 maanden gratis)

e-boekhoudenJe kunt het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl nu 15 maanden gratis proberen. Vanaf inschrijving KvK. Met het pakket kun je onbeperkt btw-aangiftes, urenregistratie, en andere administratie bijhouden. Na deze periode betaal je 9,95 per maand voor het zzp-pakket.

Rompslomp (gratis facturen maken)

rompslompHet boekhoudprogramma van Rompslomp is speciaal voor zzp’ers en eenmanszaken gemaakt. In de gratis variant kun je onbeperkt facturen en offertes maken met je eigen logo en huisstijl. Wil je de hele boekhouding in het programma doen? Dan kost het je 15 euro per maand.

Moneybird (3 facturen per maand gratis)

moneybirdMoneybird biedt haar online boekhoudprogramma gratis aan maar beperkt deze wel tot maximaal 3 facturen per maand. Hiervoor is het gratis in gebruik. Ondernemers met meer facturen, die de kosten van een betaald boekhoudpakket willen uitstellen, kunnen zo vast een start maken.

Tellow (3 facturen per maand gratis)

logo tellowMet het gratis boekhoudprogramma van Tellow kun je gratis 3 facturen maken en versturen per maand. Dankzij een winst- en verliesrekening, automatisch inladen van transacties en overzicht van betaalstatus facturen kun je hiermee eenvoudig de boekhouding bijhouden en handmatig de btw-aangifte indienen.

Gekko

GekkoBij het gratis pakket van dit boekhoudprogramma kun je onbeperkt (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden en een winst- en verliesrekening maken. Momenteel loopt er ook een kortingsactie voor het premium-abonnement dat extra mogelijkheden biedt zoals rond de opmaak van facturen of extra handelsnamen.

SimpelFact

SimpelFactDit is een gratis factuurprogramma en dus eigenlijk geen boekhoudprogramma. Je kunt hiermee wel eenvoudig en onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers, waarbij in het begin de administratie alleen bestaat uit enkele inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.

osFinancials (open source boekhoudsoftware)

osFinancialsosFinancials is een gratis boekhoudprogramma gebaseerd op open source. Het gratis programma is gericht op open source-webshops (Magento, osCommerce, Prestashop) en biedt koppelingen voor de voorraadadministratie en point-of-sale-oplossingen.

Naast bovenstaande oplossingen hebben wij ook een lijst met gratis facturatie-software. Wil je daarnaast ook een winst- en verliesrekening maken of taken automatiseren? Dan is een gratis boekhoudprogramma toch een betere oplossing voor je zakelijke administratie.
Een gratis proefperiode uitproberen

Gratis boekhouden met Word en Excel

Veel startende ondernemers werken met software van Office. De meeste boekhoudprogramma’s zijn goed betaalbaar, maar als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee prima facturen maken en je uitgaven of gewerkte uren bijhouden.

Excel biedt enkele handige sjablonen waarmee je eenvoudig de financiële administratie kunt opzetten en zelfs een winst- en verliesrekening maakt.

Naast de standaard templates bieden wij sjablonen waarmee je kunt boekhouden in Excel. Ook op de website van Office zelf staan verschillende templates. Daarnaast zijn er verschillende sites waar mensen hun eigen Word- en Excel-sjablonen voor de boekhouding delen.

Belastingaangifte doen en inzicht in financiën

factureren met een boekhoudpakketZolang het aantal beperkt blijft kun je met Excel helemaal gratis boekhouden. Zorg wel altijd voor een goede back-up van de boekhouding. Als jij toch al de software van Microsoft Office hebt aangeschaft, kun je met een simpel template gratis boekhouden en facturen maken.

Voor de btw-aangifte kun je gratis de tool op de website van de belastingdienst gebruiken. Dat betekent wel dat je veel cijfers handmatig moet overtikken. Een foutje is dan snel gemaakt. Ook heb je met Excel minder makkelijk inzicht in je financiële situatie. Je ziet bijvoorbeeld minder snel of een factuur al is betaald.

In Word en Excel kun je prima je je administratie bijhouden.

boekhouden met gratis sjablonen

Gratis een boekhouding starten met alleen de basis

online boekhouding regelen met een gratis boekhoudprogrammaDe administratie is grotendeels digitaal. Niet alleen  belastingaangiftes stuur je online, ook factureren gaat makkelijker per e-mail of met een back-up in de cloud. Voor een eenvoudige boekhouding kun je dus online zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden.

Een gratis boekhoudprogramma is natuurlijk mooi, maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Gelukkig kan overstappen naar een ander boekhoudprogramma altijd nog. Tegen de tijd dat jouw onderneming goed draait en je maandelijks geld overhoudt, heb je er wel een paar tientjes voor over voor een betaald pakket dat (een deel van) de boekhouding kan automatiseren.

Als jij uren schrijft, wil je dat misschien makkelijk bijhouden met je telefoon. En als je online verkoopt, wil je dat bestellingen direct in je administratie terechtkomen. Dan wil je best betalen voor een boekhoudprogramma dat dit mogelijk maakt. Daarom noemen wij een compleet boekhoudprogramma als e-Boekhouden, dat alleen de eerste vijftien maanden geen kosten rekent, ook gewoon in dit overzicht.

Ben je op zoek naar het beste boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over gratis boekhoudprogramma’s zijn:

Zijn gratis boekhoudprogramma's écht gratis?

We hebben een top-5 van gratis boekhoudprogramma’s waarmee je zelf je financiële administratie kunt regelen zonder dat je hiervoor moet betalen. Maar sommige gratis programma’s zijn wel gelimiteerd in opties en bieden meer mogelijkheden in een betaald boekhoudprogramma. Als zzp’er kun je echt gratis boekhouden, maar bedrijven die groeien stappen meestal na een tijdje over op een ander boekhoudprogramma waarvoor ze wel betalen.

Is een gratis boekhoudprogramma voldoende?

Dat je niet hoeft te betalen voor een boekhoudprogramma doet niets af van de functionaliteit. Ze voldoen dus 100% aan de regels van de belastingdienst. Ook zijn er online veel Word- en Excelsjablonen te vinden waarmee je gratis boekhouden kunt.

Al komt er bij boekhouden meer kijken dan alleen factureren of verwerken van betalingen. Zo zijn belastingaangiftes niet altijd in een gratis pakket meegenomen. Ook voor andere functies moet je bij sommige boekhoudpakketten betalen.

Zijn betaalde boekhoudprogramma's beter of eenvoudiger?

Als je overweegt om ervoor te betalen dan is de keuze groter en dat maakt de kans groot dat je een goedkoop boekhoudprogramma toch fijner of beter vindt. Al geldt dat zeker niet voor iedereen, want er kan al veel in een gratis boekhoudprogramma. De meeste betaalde boekhoudprogramma’s kun je een maand vrijblijvend proberen.