menu

Gratis boekhoudprogramma

Dat de verplicht financiële administratie ondernemers veel geld kost is niets nieuws. Denk alleen maar aan de tijd die je kwijt bent aan alle belastingaangiftes. Qua uitgaves is de administratie de laatste jaren echter goedkoper geworden. Met een gratis boekhoudprogramma kost het je zelfs helemaal niets!

Gratis boekhoudprogramma

Gratis online boekhoudprogramma’s

Als je in het begin van je onderneming geen geld over hebt voor de administratie wil dat niet zeggen dat je gelijk moet kiezen voor Word of Excel. Online is er ook voor jou een gratis boekhoudprogramma te vinden waarmee jij je boekhouding kunt regelen.

 1. e-Boekhouden (eerste 15 maanden gratis)
  Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden is nu 15 maanden gratis voor nieuwe ondernemers, ter ere van haar 15-jarig bestaan. Het gebruik van het pakket is onbeperkt, dus je kunt er de totale boekhouding in verwerken en maakt het eerste jaar er geen kosten voor. Wel wordt er gekeken naar de datum van je KvK-inschrijving.
 2. Moneybird (3 facturen per maand gratis)
  Net als e-Boekhouden is Moneybird een volledig boekhoudprogramma. Maar voor ondernemers die maximaal 3 facturen per maand maken, is het gratis in gebruik. Dat is natuurlijk niet genoeg, maar als je de kosten van een boekhoudprogramma even uit wilt stellen kun je zo wel vast een start maken.
 3. SimpelFact
  SimpelFactDit is eigenlijk een factuurprogramma en dus geen volledig boekhoudprogramma. Maar met de gratis versie kun je wel op een eenvoudige manier onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers die in het begin nog relatief weinig extra administratie hebben anders dan inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.
 4. osFinancials (open source boekhoudsoftware)
  osFinancialsosFinancials is een compleet gratis boekhoudprogramma gebaseerd op de open source-filosofie. De boekhouding is natuurlijk van jou en daar kan niemand bij, maar het programma kan door iedereen worden aangepast en bijgehouden. Een aanrader dus voor ondernemers die de open source-gedachte steunen!

Gratis boekhouden met boekhoudsjablonen voor Word en Excel

Als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee ook gratis boekhouden. Als je net je bedrijf bent gestart loont het de moeite om eens te kijken naar de diverse sjablonen die gratis worden meegeleverd. Op deze manier kun je gemakkelijk zelf facturen maken. Voor Excel zijn er zelfs sjablonen meegeleverd waarmee je gemakkelijk de winst- en verliesrekening maakt. Als jij toch al Microsoft Office had aangeschaft kun je met deze sjablonen gemakkelijk gratis boekhouden.

boekhouden met gratis sjablonen

Zijn de standaard sjablonen niet wat jij zocht? Of ben je bang dat andere ondernemers deze herkennen? Online zijn er diverse andere gratis sjablonen van facturen te vinden. Onder andere op de website van Office zelf, maar er zijn ook veel mensen die op eigen sites Word- en Excel-sjablonen delen. Om te beginnen maken de meeste startende ondernemers wel gebruik van Office. In Word en Excel kun je prima facturen maken en bijhouden. Zolang het er een handvol zijn kun je op die manier prima je administratie bijhouden. Maar als je net bent begonnen met ondernemen dan is een gratis boekhoudprogramma wel even prettig.

Gratis starten met alleen de basis

Een gratis boekhoudprogramma is leuk al is de goedkoopste niet altijd de beste. Maar overstappen kan later altijd nog! Tegen de tijd dat jouw onderneming goed genoeg draait en maandelijks geld overhoudt, dan heb je waarschijnlijk er ook wel een paar tientjes per maand voor over om dit proces goed te automatiseren. Niet de kosten maar de functies van een boekhoudprogramma geeft dan de doorslag. Als jij uren schrijft wil je dat misschien makkelijk bijhouden met je telefoon. Of als je online verkoopt wil je dat bestellingen direct in de administratie terechtkomen. Al dat soort extra toepassingen mag dan best wat voor betaald worden.

Vroeger was je in ieder geval geld kwijt aan papier, ordners, enveloppen en postzegels. Maar de administratie gaat steeds meer digitaal. Niet alleen verstuur je de belastingaangiftes online, ook factureren gaat gemakkelijker per e-mail of met backup in de cloud. En als je een beetje creatief bent, kun je online dus zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden!