e-boekhouden

Gratis boekhoudprogramma

Ondernemen is al duur genoeg. Zelf boekhouden, factureren en het voorbereiden van de btw-aangifte, kun je daarom doen met een gratis boekhoudprogramma. Hieronder een overzicht van gratis boekhoudsoftware voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Inhoud:

Gratis boekhoudprogramma’s

Misschien heb je aan het begin van je onderneming geen geld over voor de administratie. Maar dat wil nog niet zeggen dat elke zzp’er de boekhouding maar in Word of Excel moet doen. Met een gratis boekhoudprogramma kan iedereen met een beperkte administratie zelf online boekhouden.

 1. e-Boekhouden (eerste 15 maanden gratis)
  e-boekhoudenJe kunt nu 15 maanden gratis het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl proberen. Vanaf inschrijving KvK. Het gebruik van het pakket is onbeperkt, dus inclusief btw-aangiftes, urenregistratie, et cetera. Als je daarna besluit door te gaan moet je 9,95 per maand betalen bij het zzp-pakket.
 2. Moneybird (3 facturen per maand gratis)
  moneybirdMoneybird biedt haar online boekhoudprogramma gratis aan voor onbeperkte tijd, maar beperkt deze wel tot maximaal 3 facturen per maand. Hiervoor is het gratis in gebruik. Voor ondernemers met meer facturen is het natuurlijk niet genoeg, maar als je de kosten van een boekhoudprogramma even uit wilt stellen kun je zo wel vast een start maken.
 3. Tellow (3 facturen per maand gratis)
  logo tellowMet het gratis boekhoudprogramma van Tellow kun je gratis 3 facturen maken en versturen per maand. Dankzij een winst- en verliesrekening, automatisch inladen van transacties en overzicht van betaalde en onbetaalde facturen kun je hiermee eenvoudig de boekhouding bijhouden en handmatig de btw-aangifte indienen.
 4. Ficsus
  FicsusFicsus is een online boekhoudpakket dat speciaal gericht is op zzp’ers. Je kan er direct zelf je boekhouding mee regelen zonder dat je hiervoor enige kennis van hoeft te hebben. Daarnaast biedt het een koppeling met de Belastingdienst. Dankzij een overname is uitproberen nu tijdelijk gratis en vrijblijvend.
 5. Gekko
  GekkoBij het gratis pakket van dit boekhoudprogramma kun je onbeperkt (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden en een winst- en verliesrekening maken. Momenteel loopt er ook een kortingsactie voor het premium-abonnement dat extra mogelijkheden biedt zoals rond de opmaak van facturen of het toevoegen van extra handelsnamen.
 6. SimpelFact
  SimpelFactDit is eigenlijk een factuurprogramma en dus geen volledig boekhoudprogramma. Maar met de gratis versie kun je wel op een eenvoudige manier onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers die in het begin nog relatief weinig extra administratie hebben anders dan inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.
 7. osFinancials (open source boekhoudsoftware)
  osFinancialsosFinancials is een compleet gratis boekhoudprogramma gebaseerd op de open source-filosofie. De boekhouding is natuurlijk van jou en daar kan niemand bij, maar het programma kan door iedereen worden aangepast en bijgehouden. Een aanrader dus voor ondernemers die de open source-gedachte steunen!

Gratis boekhouden met Word en Excel

Als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee ook gratis boekhouden. Als je net je bedrijf bent gestart en zelf de financiële administratie wilt opzetten, loont het de moeite om eens te kijken naar de mogelijkheden die standaard bij Microsoft Office zijn inbegrepen.

In Excel zijn er enkele handige sjablonen beschikbaar waarmee je gemakkelijk de winst- en verliesrekening maakt. Ook wij bieden enkele sjablonen waarmee je kunt boekhouden in Excel. Als jij toch al de software van Microsoft Office hebt aangeschaft, kun je hiermee simpel en gratis boekhouden.

Online zijn veel Word- en Excelsjablonen te vinden waarmee je gratis boekhouden kunt.

Zo kun je gemakkelijk zelf facturen maken en hierbij al veel tijd besparen. Zijn de standaard sjablonen niet wat jij zoekt? Op de website van Office zelf staan ook verschillende sjablonen. Daarnaast zijn er verschillende sites waar mensen hun eigen Word- en Excel-sjablonen voor de boekhouding delen.

boekhouden met gratis sjablonen

Gratis facturen maken

De meeste startende ondernemers maken gebruik van de software van Office. In Word en Excel kun je dan ook prima facturen maken. Zolang het er een handvol zijn kun je op die manier goed je administratie bijhouden.

Naast bovenstaande oplossingen hebben wij ook een lijst met gratis facturatie-software. Wil je daarnaast ook een winst- en verliesrekening maken? Dan is een gratis boekhoudprogramma toch een betere oplossing voor je zakelijke administratie.

Gratis een boekhouding starten met alleen de basis

gratis boekhoudprogrammaVroeger was je nog geld kwijt aan papier, ordners, enveloppen en postzegels. Maar de administratie is nu vooral digitaal. Niet alleen  belastingaangiftes stuur je online, ook factureren gaat makkelijker per e-mail of met een back-up in de cloud. En als je een beetje creatief bent, kun je online zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden.

Een gratis boekhoudprogramma is natuurlijk mooi, maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Gelukkig kan overstappen altijd nog. Tegen de tijd dat jouw onderneming goed draait en je maandelijks geld overhoudt, heb je er wel een paar tientjes voor over om dit proces te automatiseren. Niet de kosten maar de functies van een boekhoudprogramma geeft dan de doorslag.

Als jij uren schrijft, wil je dat misschien makkelijk bijhouden met je telefoon. En als je online verkoopt, wil je dat bestellingen direct in je administratie terechtkomen. Dan wil je best betalen voor software die deze toepassingen mogelijk maakt. Om die reden noemen wij een compleet boekhoudprogramma als e-Boekhouden, dat alleen de eerste vijftien maanden geen kosten rekent, ook gewoon in dit overzicht.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over gratis boekhoudprogramma’s zijn:

Zijn gratis boekhoudprogramma's écht gratis?

We hebben een top-5 van boekhoudprogramma’s waarmee je zelf je financiële administratie kunt regelen zonder dat je hiervoor moet betalen. Maar sommige programma’s zijn wel gelimiteerd in opties en bieden een uitgebreidere versie waarvoor je wel moet betalen. Als jij een kleine zzp’er bent en weinig eisen hebt dan kun je hiermee echt gratis boekhouden, maar bedrijven die groeien zullen meestal na een tijdje moeten overstappen op een betaald pakket.

Voldoet gratis boekhoudprogramma voor de belastingdienst?

Het feit dat je niet hoeft te betalen voor een boekhoudprogramma doet niets af van de functionaliteit. Ze voldoen dus 100%. Al komt er bij boekhouden meer kijken dan alleen factureren of verwerken van betalingen. Zo zijn belastingaangiftes niet altijd in een gratis pakket meegenomen. Ook voor andere functies moet je bij sommige boekhoudpakketten betalen.

Is een betaald pakket beter of eenvoudiger?

Als je ook wilt overwegen om ervoor te betalen dan is de keuze groter en natuurlijk is er dan een grote kans dat je een ander boekhoudprogramma toch fijner of beter vindt. Al geldt dat zeker niet voor iedereen! De meeste betaalde boekhoudprogramma’s kun je ook een maandje vrijblijvend proberen, dus hier kun je gemakkelijk achter komen door er gewoon enkele te proberen!