menu
e-boekhouden

Gratis boekhoudprogramma

Dat de verplicht financiële administratie ondernemers veel geld kost is niets nieuws. Denk alleen maar aan de tijd die je kwijt bent aan alle belastingaangiftes. Qua uitgaves is de administratie de laatste jaren echter goedkoper geworden. Met een gratis boekhoudprogramma kost het je zelfs helemaal niets!

Inhoud:

Gratis boekhoudprogramma’s

gratis boekhoudprogrammaAls je in het begin van je onderneming geen geld over hebt voor de administratie wil dat niet zeggen dat je gelijk moet kiezen voor Word of Excel. Online is er ook voor jou een gratis boekhoudprogramma te vinden waarmee jij je boekhouding kunt regelen.

 1. e-Boekhouden (eerste 15 maanden gratis)
  e-boekhoudenHet boekhoudprogramma van e-Boekhouden is nu 15 maanden gratis, vanaf inschrijving KvK, ter ere van haar 15-jarig bestaan. Het gebruik van het pakket is onbeperkt, dus inclusief btw-aangiftes, urenregistratie, et cetera. Als je daarna besluit door te gaan moet je 7,95 per maand betalen bij het zzp-pakket.
 2. Moneybird (3 facturen per maand gratis)
  moneybirdNet als e-Boekhouden is Moneybird een volledig boekhoudprogramma. Maar voor ondernemers die maximaal 3 facturen per maand maken, is het gratis in gebruik. Dat is natuurlijk niet genoeg, maar als je de kosten van een boekhoudprogramma even uit wilt stellen kun je zo wel vast een start maken.
 3. Ficsus
  FicsusFicsus is een online boekhoudpakket dat speciaal gericht is op zzp’ers. Je kan er direct mee starten zonder enige boekhoudkennis. Daarnaast biedt het een koppeling met de Belastingdienst. Dankzij een overname is uitproberen nu tijdelijk gratis.
 4. Exact Go
  Exact GoExact Online kennen de meeste ondernemers wel. Het is dé marktleider, maar ook een prijzig pakket. Voor kleine zzp’ers komt het nu met Exact Go: onbeperkt offertes sturen, klanten toevoegen, bonnetjes uploaden en in de béta-periode gratis tot 100 facturen per maand (na de beta 5 facturen per maand gratis).
 5. Gekko
  GekkoHierbij kun je onbeperkt gratis (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden en een winst- en verliesrekening maken. Momenteel loopt er ook een kortingsactie voor het premium-abonnement dat extra mogelijkheden biedt zoals rond de opmaak van facturen of het toevoegen van extra handelsnamen.
 6. SimpelFact
  SimpelFactDit is eigenlijk een factuurprogramma en dus geen volledig boekhoudprogramma. Maar met de gratis versie kun je wel op een eenvoudige manier onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers die in het begin nog relatief weinig extra administratie hebben anders dan inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.
 7. osFinancials (open source boekhoudsoftware)
  osFinancialsosFinancials is een compleet gratis boekhoudprogramma gebaseerd op de open source-filosofie. De boekhouding is natuurlijk van jou en daar kan niemand bij, maar het programma kan door iedereen worden aangepast en bijgehouden. Een aanrader dus voor ondernemers die de open source-gedachte steunen!


Gratis boekhouden met boekhoudsjablonen voor Word en Excel

Als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee ook gratis boekhouden. Als je net je bedrijf bent gestart loont het de moeite om eens te kijken naar de diverse sjablonen die gratis worden meegeleverd. Op deze manier kun je gemakkelijk zelf facturen maken. Voor Excel zijn er zelfs sjablonen meegeleverd waarmee je gemakkelijk de winst- en verliesrekening maakt. Als jij toch al Microsoft Office had aangeschaft kun je met deze sjablonen gemakkelijk gratis boekhouden.

boekhouden met gratis sjablonen

Zijn de standaard sjablonen niet wat jij zocht? Of vind je het geen prettig idee als andere ondernemers deze kunnen herkennen? Online zijn er diverse andere gratis sjablonen van facturen te vinden. Onder andere op de website van Office zelf, maar er zijn ook veel mensen die op eigen sites Word- en Excel-sjablonen delen.

Online zijn veel Word- en Excelsjablonen te vinden waarmee je gratis kunt boekhouden.

De meeste startende ondernemers wel gebruik van Office. In Word en Excel kun je prima facturen maken en bijhouden. Zolang het er een handvol zijn kun je op die manier prima je administratie bijhouden. Maar als je net bent begonnen met ondernemen dan is een gratis boekhoudprogramma wel even prettig.

Gratis starten met alleen de basis

Een gratis boekhoudprogramma is leuk al is de goedkoopste niet altijd de beste. Maar overstappen kan later altijd nog! Tegen de tijd dat jouw onderneming goed genoeg draait en maandelijks geld overhoudt, dan heb je waarschijnlijk er ook wel een paar tientjes per maand voor over om dit proces goed te automatiseren. Niet de kosten maar de functies van een boekhoudprogramma geeft dan de doorslag.

Als jij uren schrijft wil je dat misschien makkelijk bijhouden met je telefoon. Of als je online verkoopt wil je dat bestellingen direct in de administratie terechtkomen. Al dat soort extra toepassingen wil je tegen die tijd dan ook best voor betalen. Mede om die reden noemen wij een compleet boekhoudprogramma als e-Boekhouden, dat alleen de eerste vijftien maanden geen kosten rekent, daarom ook gewoon in bovenstaande overzicht.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Vroeger was je in ieder geval geld kwijt aan papier, ordners, enveloppen en postzegels. Maar de administratie gaat steeds meer digitaal. Niet alleen verstuur je de belastingaangiftes online, ook factureren gaat gemakkelijker per e-mail of met backup in de cloud. En als je een beetje creatief bent, kun je online dus zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over gratis boekhoudprogramma’s zijn:

Zijn de gratis boekhoudprogramma's écht gratis?

We hebben een top-5 van boekhoudprogramma’s waarvan je gebruik kunt maken zonder dat je hiervoor moet  betalen. Maar sommige programma’s zijn wel gelimiteerd in opties en bieden een uitgebreidere versie waarvoor je wel moet betalen. Als jij een kleine zzp’er bent en weinig eisen hebt dan kun je hiermee echt gratis boekhouden, maar bedrijven die groeien zullen meestal na een tijdje moeten overstappen op een betaald pakket.

Voldoet een gratis boekhoudprogramma wel voor de belastingdienst?

Het feit dat je niet hoeft te betalen voor deze boekhoudprogramma’s doet niets af van de functionaliteit. Ze voldoen dus 100%. Al komt er bij boekhouden meer kijken dan het maken van facturen of verwerken van betalingen. Zo zijn belastingaangiftes niet altijd in een gratis pakket meegenomen. Ook voor andere functies moet je bij sommige pakketten betalen.

Is een betaald pakket niet beter of eenvoudiger?

Als je ook wilt overwegen om ervoor te betalen dan is de keuze groter en natuurlijk is er dan een grote kans dat je een ander boekhoudprogramma toch fijner of beter vindt. Al geldt dat zeker niet voor iedereen! De meeste betaalde boekhoudprogramma’s kun je ook een maandje vrijblijvend proberen, dus hier kun je gemakkelijk achter komen door er gewoon enkele te proberen!