Gratis boekhoudprogramma

Met een gratis boekhoudprogramma kun je de volledige boekhouding bijhouden, factureren en de btw-aangifte van je onderneming zelf doen zonder hulp van een boekhouder. Een overzicht van de beste gratis boekhoudsoftware voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Inhoud:

Lijst met de beste gratis boekhoudprogramma’s

Veel startende ondernemers doen de boekhouding in Excel. Een compleet boekhoudprogramma kan stappen automatiseren, maar als je budget beperkt is kun je ook starten met een gratis boekhoudprogramma. Software voor zzp’ers met een beperkte administratie:

e-Boekhouden.nl (software eerste 15 maanden gratis)

e-boekhoudenJe kunt het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl nu 15 maanden gratis proberen. Vanaf inschrijving KvK. Met het pakket kun je onbeperkt btw-aangiftes, urenregistratie, en andere administratie bijhouden. Na deze periode betaal je 9,95 per maand voor het zzp-pakket.

Rompslomp (gratis facturen maken)

rompslompHet boekhoudprogramma van Rompslomp is speciaal voor zzp’ers en eenmanszaken gemaakt. In de gratis variant kun je onbeperkt facturen en offertes maken met je eigen logo en huisstijl. Wil je de hele boekhouding in het programma doen? Dan kost het je 15 euro per maand.

MyFinance

Bestaande ondernemers kunnen tot 1 april 2025 gratis boekhouden met het complete boekhoudpakket van Myfinance. Startende ondernemers kunnen zelfs 15 maanden gratis Het boekhoudprogramma is ontwikkeld voor zzp’ers. Inclusief app (met bonnetjes-scanner!) kilometerboekhouding, urenregistratie en offertes in je eigen huisstijl.

Moneybird (3 facturen per maand gratis)

moneybirdMoneybird biedt haar online boekhoudprogramma gratis aan maar beperkt deze wel tot maximaal 3 facturen per maand. Hiervoor is het gratis in gebruik. Ondernemers met meer facturen, die de kosten van een betaald boekhoudpakket willen uitstellen, kunnen zo vast een start maken.

Tellow (3 facturen per maand gratis)

logo tellowMet het gratis boekhoudprogramma van Tellow kun je gratis 3 facturen maken en versturen per maand. Dankzij een winst- en verliesrekening, automatisch inladen van transacties en overzicht van betaalstatus facturen kun je hiermee eenvoudig online boekhouden en handmatig de btw-aangifte indienen.

Gekko

GekkoBij het gratis pakket van dit boekhoudprogramma kun je onbeperkt (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden en een winst- en verliesrekening maken. Momenteel loopt er ook een kortingsactie voor het premium-abonnement dat extra mogelijkheden biedt zoals rond de opmaak van facturen of extra handelsnamen.

SimpelFact

SimpelFactDit is een gratis factuurprogramma en dus eigenlijk geen boekhoudprogramma. Je kunt hiermee wel eenvoudig en onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers, waarbij in het begin de administratie alleen bestaat uit enkele inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.

osFinancials (open source boekhoudsoftware)

osFinancialsosFinancials is een gratis boekhoudprogramma gebaseerd op open source. Het gratis programma is gericht op open source-webshops (Magento, osCommerce, Prestashop) en biedt koppelingen voor de voorraadadministratie en point-of-sale-oplossingen.

Naast bovenstaande oplossingen hebben wij ook een lijst met gratis facturatie-software. Wil je daarnaast ook een winst- en verliesrekening maken of taken automatiseren? Dan is een gratis boekhoudprogramma toch een betere oplossing voor je zakelijke administratie.

Een gratis proefperiode uitproberen

Gratis boekhouden met Word en Excel

Veel startende ondernemers werken met software van Office. De meeste boekhoudprogramma’s zijn goed betaalbaar, maar als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee prima facturen maken en je uitgaven of gewerkte uren bijhouden. Op de website van Office zelf staan verschillende templates.

Naast de standaard templates bieden wij sjablonen waarmee je kunt boekhouden in Excel. Hiermee kun je zelf de financiële administratie opzetten en zelfs een winst- en verliesrekening maken. Daarnaast zijn er verschillende sites waar mensen hun eigen Word- en Excel-sjablonen delen voor een simpele boekhouding.

Wil je de complete boekhouding in Excel? Voor 97 euro heb je de templates van professionals, inclusief financieel dashboard, offertes, facturatie, kilometer-, uren- en projectadministratie.

boekhouden met gratis sjablonen

Belastingaangifte doen en inzicht in financiën

factureren met een boekhoudpakketJe kunt helemaal gratis boekhouden. Maak wel altijd een goede back-up van de boekhouding. Voor de btw-aangifte kun je gratis de tool op de website van de belastingdienst gebruiken.

Als je veel cijfers handmatig moet overtikken is een foutje wel snel gemaakt. Ook levert software beter inzicht in je financiële situatie op. Je ziet bijvoorbeeld snel of een factuur al is betaald.

In Word en Excel kun je prima je je administratie bijhouden.

Gratis een boekhouding starten met alleen de basis

online boekhouding regelen met een gratis boekhoudprogrammaSteeds meer administratie gaat digitaal. Zo verstuur je belastingaangiftes online, factureren gaat per email en de backup van je boekhouding staat in de cloud. Voor een eenvoudige boekhouding kun je dus online zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden.

Een gratis boekhoudprogramma bespaart geld maar is niet altijd de beste keuze. Maar je kunt later altijd nog overstappen. Zodra jouw onderneming voldoende inkomsten heeft kun je een abonnement nemen op een betaald boekprogramma dat  de boekhouding deels kan automatiseren.

Als jij uren rekent, wil je die waarschijnlijk bijhouden met je telefoon. En als je online verkoopt, wil je dat bestellingen direct in je administratie terechtkomen. Dan wil je best betalen voor een boekhoudprogramma dat dit mogelijk maakt. Daarom noemen wij een compleet boekhoudprogramma als e-Boekhouden.nl, dat alleen de eerste vijftien maanden geen kosten rekent, ook in dit overzicht.

Ben je op zoek naar het beste boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over gratis boekhoudprogramma’s zijn:

Zijn gratis boekhoudprogramma's écht gratis?

We hebben een top-5 van gratis boekhoudprogramma’s waarmee je zelf je financiële administratie kunt regelen zonder dat je hiervoor moet betalen. Maar sommige gratis programma’s zijn wel gelimiteerd in opties en bieden meer mogelijkheden in een betaald boekhoudprogramma. e-Boekhouden.nl biedt haar software de eerste 15 maanden gratis. Als zzp’er kun je echt gratis starten met boekhouden. Je kunt na een tijdje altijd nog overstappen over op een ander boekhoudprogramma.

Is een gratis boekhoudprogramma voldoende?

Dat je niet hoeft te betalen voor een boekhoudprogramma doet niets af van de functionaliteit. Ze voldoen dus 100% aan de regels van de belastingdienst. Ook zijn er online veel Word- en Excelsjablonen te vinden waarmee je gratis boekhouden kunt.

Al komt er bij boekhouden meer kijken dan alleen factureren of verwerken van betalingen. Zo zijn belastingaangiftes niet altijd in een gratis pakket meegenomen. Ook voor andere functies moet je bij sommige boekhoudpakketten betalen.

Zijn betaalde boekhoudprogramma's beter of eenvoudiger?

Betaalde boekhoudprogramma’s bieden meer mogelijkheden, maar het is de vraag of je die nodig hebt. Wel is het aanbod dan groter waardoor de kans groot is dat je een goedkoop boekhoudprogramma toch fijner of beter vindt. Al kan er echt veel in een gratis boekhoudprogramma. De meeste betaalde boekhoudprogramma’s kun je een maand vrijblijvend proberen.