e-boekhouden

Gratis boekhoudprogramma

De meeste boekhoudprogramma’s kosten geld, maar je kunt ook met een gratis boekhoudprogramma de boekhouding bijhouden van je onderneming. Hiermee kun je volledig zelf boekhouden, factureren en de btw-aangifte doen. Een overzicht van gratis boekhoudsoftware voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Inhoud:

Lijst met gratis boekhoudprogramma’s

Misschien heb je aan het begin van je onderneming geen geld over voor de administratie. Maar dat wil nog niet zeggen dat elke zzp’er de boekhouding maar in Word of Excel moet doen. Met een gratis boekhoudprogramma kan iedereen met een beperkte administratie zelf online boekhouden.

 1. e-Boekhouden (eerste 15 maanden gratis)
  e-boekhoudenJe kunt nu 15 maanden gratis het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl proberen. Vanaf inschrijving KvK. Met het pakket kun je onbeperkt btw-aangiftes, urenregistratie, en andere administratie bijhouden. Na de gratis periode betaal je 9,95 per maand voor het zzp-pakket.
 2. Moneybird (3 facturen per maand gratis)
  moneybirdMoneybird biedt haar online boekhoudprogramma gratis aan voor onbeperkte tijd, maar beperkt deze wel tot maximaal 3 facturen per maand. Hiervoor is het gratis in gebruik. Voor ondernemers met meer facturen is het natuurlijk niet genoeg, maar als je de kosten van software even wilt uitstellen kun je zo wel vast een start maken.
 3. Tellow (3 facturen per maand gratis)
  logo tellowMet het gratis boekhoudprogramma van Tellow kun je gratis 3 facturen maken en versturen per maand. Dankzij een winst- en verliesrekening, automatisch inladen van transacties en overzicht van betaalde en onbetaalde facturen kun je hiermee eenvoudig de boekhouding bijhouden en handmatig de btw-aangifte indienen.
 4. Ficsus
  FicsusFicsus is een online boekhoudpakket dat speciaal gericht is op zzp’ers. Je kan er direct zelf je boekhouding mee regelen zonder dat je hiervoor enige kennis van hoeft te hebben. Daarnaast biedt het een koppeling met de Belastingdienst. Dankzij een overname is uitproberen nu tijdelijk gratis en vrijblijvend.
 5. Gekko
  GekkoBij het gratis pakket van dit boekhoudprogramma kun je onbeperkt (UBL-)facturen maken, uren en ritten bijhouden en een winst- en verliesrekening maken. Momenteel loopt er ook een kortingsactie voor het premium-abonnement dat extra mogelijkheden biedt zoals rond de opmaak van facturen of het toevoegen van extra handelsnamen.
 6. SimpelFact
  SimpelFactDit is eigenlijk een gratis factuurprogramma en dus geen volledig boekhoudprogramma. Je kunt hiermee wel eenvoudig en onbeperkt facturen maken voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers, waarbij in het begin de administratie alleen bestaat uit enkele inkomende en uitgaande facturen, kan SimpelFact dienen als goede opstart.
 7. osFinancials (open source boekhoudsoftware)
  osFinancialsosFinancials is een compleet gratis boekhoudprogramma gebaseerd op open source. De boekhouding kan niemand bij, maar de code van het programma is openbaar en iedereen kan deze aanpassen. Een aanrader voor ondernemers die de open source-gedachte steunen.

Gratis boekhouden met Word en Excel

Online boekhoudsoftware klinkt goed, maar als je veel werkt in Word of Excel kun je daarmee gratis boekhouden. Als je net je bedrijf bent gestart en zelf de financiële administratie wilt opzetten kun je starten met wat er standaard bij Microsoft Office is inbegrepen.

Excel biedt enkele handige sjablonen waarmee je eenvoudig een winst- en verliesrekening maakt. Voor de btw-aangifte kun je gratis de tool op de website van de belastingdienst gebruiken. Als jij toch al de software van Microsoft Office hebt aangeschaft, kun je hiermee simpel en gratis boekhouden.

Online zijn veel Word- en Excelsjablonen te vinden waarmee je gratis boekhouden kunt.

Zo kun je gemakkelijk zelf facturen maken en hiermee al veel tijd besparen. Zijn de standaard templates niet wat jij zoekt? Ook wij bieden enkele sjablonen waarmee je kunt boekhouden in Excel en op de website van Office zelf staan ook verschillende templates. Daarnaast zijn er verschillende sites waar mensen hun eigen Word- en Excel-sjablonen voor de boekhouding delen.

boekhouden met gratis sjablonen

Gratis facturen maken

De meeste startende ondernemers maken gebruik van de software van Office. In Word en Excel kun je ook prima facturen maken. Zolang het er een handvol zijn kun je op die manier goed je administratie bijhouden. Zorg daarbij wel altijd voor een goede back-up van de boekhouding.

Naast bovenstaande oplossingen hebben wij ook een lijst met gratis facturatie-software. Wil je daarnaast ook een winst- en verliesrekening maken? Dan is een gratis boekhoudprogramma toch een betere oplossing voor je zakelijke administratie.

Gratis een boekhouding starten met alleen de basis

online boekhouding regelen met een gratis boekhoudprogrammaDe administratie is grotendeels digitaal. Niet alleen  belastingaangiftes stuur je online, ook factureren gaat makkelijker per e-mail of met een back-up in de cloud. En als je een beetje creatief bent, kun je dus online zelfs een gratis boekhoudprogramma vinden.

Een gratis boekhoudprogramma is natuurlijk mooi, maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Gelukkig kan overstappen naar een ander boekhoudprogramma altijd nog. Tegen de tijd dat jouw onderneming goed draait en je maandelijks geld overhoudt, heb je er wel een paar tientjes voor over voor een betaald pakket dat (een deel van) de boekhouding kan automatiseren.

Als jij uren schrijft, wil je dat misschien makkelijk bijhouden met je telefoon. En als je online verkoopt, wil je dat bestellingen direct in je administratie terechtkomen. Dan wil je best betalen voor een boekhoudprogramma dat dit mogelijk maakt. Daarom noemen wij een compleet boekhoudprogramma als e-Boekhouden, dat alleen de eerste vijftien maanden geen kosten rekent, ook gewoon in dit overzicht.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s voor het mkb.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over gratis boekhoudprogramma’s zijn:

Zijn gratis boekhoudprogramma's écht gratis?

We hebben een top-5 van gratis boekhoudprogramma’s waarmee je zelf je financiële administratie kunt regelen zonder dat je hiervoor moet betalen. Maar sommige gratis programma’s zijn wel gelimiteerd in opties en bieden meer mogelijkheden in een betaald boekhoudprogramma. Als zzp’er kun je echt gratis boekhouden, maar bedrijven die groeien stappen meestal na een tijdje over op een ander boekhoudprogramma waarvoor ze wel betalen.

Voldoet gratis boekhoudprogramma voor de belastingdienst?

Dat je niet hoeft te betalen voor een boekhoudprogramma doet niets af van de functionaliteit. Ze voldoen dus 100%. Al komt er bij boekhouden meer kijken dan alleen factureren of verwerken van betalingen. Zo zijn belastingaangiftes niet altijd in een gratis pakket meegenomen. Ook voor andere functies moet je bij sommige boekhoudpakketten betalen.

Is een betaald pakket beter of eenvoudiger?

Als je overweegt om ervoor te betalen dan is de keuze groter en dat maakt de kans groot dat je een goedkoop boekhoudprogramma toch fijner of beter vindt. Al geldt dat zeker niet voor iedereen, want er kan al veel in een gratis boekhoudprogramma. De meeste betaalde boekhoudprogramma’s kun je een maand vrijblijvend proberen, dus hier kun je gemakkelijk achter komen door er gewoon enkele te proberen!