Financieel inzicht belangrijk bij keuze boekhoudprogramma

Financieel inzicht belangrijk bij keuze boekhoudprogramma

Bij het kiezen van een boekhoudprogramma vinden zzp’ers vooral financieel inzicht belangrijk. Ook een eenvoudige btw-aangifte en een automatische koppeling met de bank of de KvK zijn belangrijke criteria voor zelfstandigen zonder personeel.

Dit blijkt uit een onderzoek dat ZZP Barometer hield in samenwerking met MoneyMonk. Hieruit kwam naar voren dat ruim 70 procent van de 1251 ondervraagde zzp’ers vooral op financieel inzicht let bij de keuze voor een geschikte boekhoudpakket. En 60,3 procent geeft aan een eenvoudige btw-aangifte een zeer belangrijk criterium te vinden.

Andere doorslaggevende factoren zijn een automatische koppeling met bank of KvK (44,9%), de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen zodat er samengewerkt kan worden met boekhouder of accountant (42,3%). Planning en forecasting (12%) wordt als een minder belangrijk criterium gezien.

“Als je zzp’ers kunt helpen bij hun administratie en goed kunt uitleggen hoe je moet boeken dan rolt daar vanzelf de juiste data uit. De kunst is om deze data te vertalen naar bruikbare rapportages zodat de zzp’er wel inzicht krijgt en daarmee de juiste (financiële) beslissingen kan nemen”, zo meent Jasper Horstink van MoneyMonk.

Zzp’ers kiezen boekhoudprogramma online

Wat betreft het kiezen van een boekhoudprogramma, doen zzp’ers vooral eigen onderzoek via internet. Bijna de helft van de ondervraagde zzp’ers gaf aan op deze manier zijn of haar boekhoudprogramma te hebben gekozen. Zo’n een op de vijf koos op aanraden van iemand uit hun eigen netwerk, terwijl 16 procent zijn of haar boekhoudprogramma koos op aanraden van de boekhouder of accountant.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om de boekhouding te doen. Zo kun je boekhouden in Excel of een ander soortgelijk spreadsheetprogramma, maar zijn er ook allerlei handige boekhoudprogramma’s op de markt. Uit het onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat de meeste (59,5%) hun boekhouding inderdaad doen met online of offline boekhoudsoftware. Iets meer dan een kwart (28%) gebruikt Excel of Word voor de boekhouding, iets wat met name onder zzp’ers boven de 45 jaar populair is.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten