Ondernemers doen vol vertrouwen aangifte inkomstenbelasting

Ondernemers doen vol vertrouwen aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vandaag kunnen zo’n 1,3 miljoen ondernemers hun aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar doen. Hierbij zullen één op de drie hun aangifte zelf doen. En bijna allemaal doen ze dit met het vertrouwen dat ze de aangifte correct hebben ingevuld.

Dit blijkt uit een enquête die de Belastingdienst hield onder ondernemers, waaronder veel zzp’ers, die zelf hun aangifte inkomstenbelasting 2018 zouden doen.

Driekwart wil aangifte doen voor 1 april

Minder dan de helft van de ondervraagden zegt wel eens uitstel voor de inkomstenbelasting te hebben aangevraagd, maar desondanks zijn de ondernemers in Nederland goed van zin: bijna driekwart zegt de belastingaangifte voor dit jaar vóór 1 april in te dienen. Zij ontvangen dan ook voor 1 juli bericht terug van de Belastingdienst.

Zoals gewoonlijk vult de Belastingdienst de privégegevens alvast in, zodat de aangifte zo makkelijk mogelijk is, maar moeten ondernemers wel zelf het zakelijke deel van de aangifte invullen. Hierbij horen ook de ondernemersaftrek en de aftrek van zakelijke kosten.

Aftrekposten en aftrekbare kosten

Uit het onderzoek komt naar voren dat het overgrote merendeel van de ondernemers (86 procent) wel eens aftrekposten of aftrekbare kosten opvoert. Dit zijn de vaakst genoemde:

  1. Zelfstandigenaftrek (64,5%)
  2. Kantoorkosten of werkplaatskosten zoals huur, onderhoud en inrichting (50,6%)
  3. Startersaftrek (46%)
  4. Autokosten (44,4%)
  5. Reiskosten zoals openbaar vervoer en fiets (38,3%)

15 procent vindt aangifte echt niet leuk

De enquête toont ook aan dat veel ondernemers het doen van de belastingaangifte eigenlijk helemaal niet zo vervelend vinden; slechts 15 procent zegt het echt niet leuk te vinden.

Overigens zegt bijna de helft nog nooit overwogen te hebben om de aangifte uit te besteden. De ondernemers die wel een boekhouder overwogen deden het vanwege onzekerheid over de aftrekposten waarop zij recht hebben (21,5 procent) en onzekerheid over welke zakelijke kosten zij mogen aftrekken (20,8 procent).

Gerelateerde berichten