Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Suppletieaangifte

Als je een eerdere belastingaangifte wilt wijzigen moet je een suppletieaangifte indienen bij de belastingdienst. Dit is een correctie op een bestaande aangifte. Wanneer maak je deze, hoe vaak eigenlijk en kun je hem achteraf nog wijzigen?

Inhoud:

Wat is een suppletieaangifte?

suppletieEen suppletieaangifte corrigeert een eerdere aangifte van de loonbelasting of omzetbelasting. Je kunt hiermee een belastingaangifte wijzigen na het indienen. Een suppletie doe je dus als je te veel of te weinig loonbelasting of omzetbelasting hebt afgedragen, of opgegeven. Een eerdere btw-aangifte kun je dus hiermee corrigeren. Ook bij te weinig afgedragen loonbelasting of premies volksverzekeringen dien je deze in.

Met een suppletieaangifte kun je een eerdere belastingaangifte wijzigen.

Wanneer een suppletieaangifte indienen?

Een suppletieaangifte corrigeert een eerdere belastingaangifte van maximaal vijf jaar oud. Correcties van minder dan duizend euro omzetbelasting hoef je niet per suppletieaangifte te wijzigen, maar mag mag je ook verwerken in je eerstvolgende btw-aangifte.

Let op: met ingang van het eerste aangiftetijdvak van 2012 ben je verplicht om een verschil in opgegeven omzetbelasting zo snel mogelijk te corrigeren. Het niet op tijd melden van dit verschil kan leiden tot een boete, dus je bent gewaarschuwd.

Een suppletieaangifte indienen met boekhoudsoftware? Probeer e-Boekhouden gratis! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Hoe en waar indienen?

Een suppletieaangifte kan je zowel via de site van de belastingdienst, als schriftelijk indienen. Als de boekhouder een correctie in loon- of omzetbelasting constateert zal die waarschijnlijk de aangifte via eigen software insturen. Ook bieden veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om direct via de boekhoudsoftware een suppletieaangifte te versturen en zo een eerdere aangifte te corrigeren.

suppletieaangifte
Een suppletieaangifte kun je indienen via de site van de belastingdienst.

Na indienen aangifte wel snel betalen!

Na een omzetbelasting- maar zeker ook na de suppletieaangifte dien je wel op tijd de belastingdienst te betalen. Heb je de alsnog verschuldigde btw niet op tijd betaald? Dan kun je een verzuimboete krijgen, die vijf procent van de niet betaalde btw bedraagt, met een minimum van 50 en een maximum van 4920 euro.

Meld je een verschil tussen de voldane en verschuldigde btw niet meteen, dan kun je een vergrijpboete krijgen. Die bedraagt 25 procent van de verschuldigde belasting in geval van ‘grove schuld’ en 50 procent van de verschuldigde belasting in geval van ‘opzet’.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de suppletieaangifte zijn:

Kan ik hiermee een foutieve belastingaangifte wijzigen?

Als je een aangifte hebt ingediend kun je die niet meer wijzigen, maar via een suppletieaangifte kun je wel laten weten dat een eerdere aangifte verkeerde cijfers bevat en dus moet worden aangepast. Meestal neemt de belastingdienst deze wijziging gewoon over en kun je dus op deze manier je boekhouding weer in orde brengen.

Is een suppletieaangifte verplicht?

Je bent verplicht om op een correcte manier te boekhouden, en om de juiste cijfers door te geven aan de belastingdienst. Natuurlijk maken ook ondernemers soms weleens een foutje en een kleine wijziging in een btw-aangifte kun je ook in een volgende aangifte corrigeren. Correcties in de loonadministratie of btw-bedragen die groter zijn dan duizend euro dien je direct via een suppletieaangifte te corrigeren.

Wanneer moet ik de suppletie indienen?

Je hoeft voor een correctie geen tijdvak af te wachten, maar kunt deze op elk moment doorgeven. Natuurlijk is het wel handig om de cijfers wel eerst even rustig te controleren, zodat je niet ook deze aangifte straks weer moet gaan corrigeren!