Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Intracommunautaire aangifte

Als je voor je onderneming zaken doet in het buitenland, dan kan het zijn dat je naast een btw-aangifte ook een intracommunautaire aangifte moet doen. Maar wanneer dien je dit te doen, hoe doe je het en waar moet je op letten?

Intracommunautaire levering betreft omzet in de EU

Intracommunautaire aangifteIntracommunautair heeft betrekking op verhoudingen tussen lidstaten van de Europese Unie. Een intracommunautaire levering is dus een levering van goederen aan een btw-plichtige ondernemer vanuit het ene EU-land naar een ander EU-lid. De intracommunautaire aangifte, ook wel ICP-aangifte genoemd, is dus een belastingaangifte over de omzet binnen de EU.

Als je btw-aangifte doet en je hebt intracommunautair geleverd, dan dien je ook de opgaaf intracommunautaire prestaties te doen. Hier vul je alle leveringen en diensten in die je hebt geleverd aan klanten die in een ander EU-land btw-aangifte moeten doen. De waarde van je eigen goederen die je naar een ander EU-land hebt gebracht, vermeld je ook op de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). Neem hiervoor de inkoopprijs of de voortbrengingskosten.

Het vervoeren van eigen goederen naar een ander EU-land wordt in ons land belast met 0% btw. In het EU-land waar de goederen aankomen, betaal je het daar geldende btw-tarief. De waarden van de goederen geef je zowel op je Nederlandse als op je buitenlandse btw-aangifte aan. Ben je benieuwd of je aankoop een in ons land belaste intracommunautaire verwerving is? De Belastingdienst heeft een rekenhulp online gezet waarmee je dat kan achterhalen.

Intracommunautaire prestaties aangeven

Het verzoek om een aangifte te versturen van de intracommunautaire prestaties (ICP) ontvang je zodra uit de btw-aangifte blijkt dat je ook omzet binnen de Europese Unie hebt gerealiseerd. De ICP-aangifte kun je meestal op dezelfde wijze versturen als de btw-aangifte. Veel ondernemers versturen dit via een boekhoudprogramma, maar je kunt ook een intracommunautaire aangifte indienen op het afschermde deel van de site van de belastingdienst.

Deze aangifte verstuur je gewoonlijk direct na de btw-aangifte. Meestal is dat ieder kwartaal. Heb je echter meer dan 100.000 euro intracommunautair geleverd, dan dien je de opgaaf per maand te doen. Tijdens het indienen geef je aan over welk tijdvak je de opgaaf doet, het btw-identificatienummer, correcties van eerdere opgaven en gegevens van de intracommunautaire prestaties.

Intracommunautaire aangifte
Intracommunautaire aangifte indienen via de site van de belastingdienst.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.