140.000 bedrijven missen btw-deadline

140.000 bedrijven missen btw-deadline

Zo’n 140.000 bedrijven hebben het afgelopen kwartaal de deadline gemist om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Dit kwartaal was 1 november de laatste dag om dit te doen, maar duizenden ondernemingen krijgen nu binnenkort een naheffingsaanslag, vaak met een boete.

Volgens de Belastingdienst bleek in ruim 80 procent van de gevallen dat de betaling niet op tijd was gedaan of dat die niet correct was voldaan. De organisatie stelt dan ook dat veel ondernemers en met name starters vaak niet weten wat ze moeten doen met de naheffingsaanslag.

Aangifte én betaling moeten op tijd binnen zijn

De Belastingdienst ontvangt elk kwartaal meer dan 1,8 miljoen btw-aangiften. En het is niet alleen de aangifte die voor de deadline binnen moet zijn, ook de bijbehorende betaling moet voor die datum zijn gedaan. Is er geen btw-aangifte binnengekomen, dan schat de Belastingdienst hoeveel btw er betaald moet worden.

Boete tot maximaal 5.278 euro

Is de deadline voor de betaling overschreden, dan krijgen ondernemers een naheffingsaanslag met een boete van 3 procent van het bedrag dat niet betaald, met een minimum van 50 euro. Het totale boetebedrag kan oplopen tot maximaal 5.278 euro.

Kwart van starters wordt beboet

Eerder bleek uit onderzoek van de Belastingdienst al dat een kwart van de startende ondernemers in Nederland boetes krijgt doordat ze hun btw-aangifte te laat indienen en/of vervolgens betalen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten