Zelfstandigenaftrek aandachtspunt bij inkomstenbelasting

Zelfstandigenaftrek aandachtspunt bij inkomstenbelasting

De Belastingdienst wil dit jaar beter controleren of ondernemers die hun aangifte invullen wel recht hebben op aftrekposten. Er worden meer geautomatiseerde checks ingevoerd. Daarnaast worden ondernemers beter voorgelicht dankzij betere en meer uitgebreide hulpteksten in de online inkomstenbelastingaangifte.

De komende periode zullen bijna een half miljoen ondernemers zelf de aangifte inkomstenbelasting doen. Voor hen die dit zelf doen, heeft de Belastingdienst nu extra hulpteksten in de online aangifte toegevoegd. De bedoeling is om ondernemers te helpen met het juist en volledig invullen van het winstgedeelte.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Er wordt met name aandacht gevraagd voor het vooraf checken of de ondernemer wel recht heeft op zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De OndernemersCheck, die aan het begin van de online aangifte wordt getoond, geeft aan de hand van twintig vragen een indicatie of iemand ondernemer voor de inkomstenbelasting is. Is dit het geval, dan kan men in aanmerking komen voor aftrekposten en regelingen, zoals bijvoorbeeld de mkb-winstvrijstelling.

‘Veel uren aan je bedrijf besteed? Dan verwachten we ook een hoge omzet!’

Nu is het zo dat er voor aftrekposten als de zelfstandigenaftrek geldt dat een ondernemer ten minste 1.225 aan de onderneming moet besteden. Dit wordt ook wel het urencriterium genoemd. Maar de update van de Belastingdienst gaat nu een melding tonen wanneer een ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal uren besteed aan het bedrijf.

De Belastingdienst toont een melding als een lage omzet gecombineerd is met een hoog aantal uren.

De Belastingdienst laat weten dat die twee volgens die instantie blijkbaar met elkaar verbonden zijn. “Een combinatie waarin veel uren zijn besteed aan de onderneming terwijl de omzet beperkt is gebleven, ligt niet voor de hand waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen gebruik gemaakt kan worden van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium. Deze nieuwe meldingen voorkomen fouten in de aangifte”, zo laat het ons weten. De redactie van deze site vindt die stelling wel wat kort door de bocht.

Leverden uren niets op? Pas maar op dat je dan niet dubbel wordt gepakt!
Dat veel uren leiden tot veel omzet gaat helaas niet voor elke ondernemer op. Niet elke offerte lukt en ondernemen betekent soms ook dat je soms periodes hebt waarin je meer tijd besteedt aan investeringen dan aan inkomsten. Wij hopen daarom dat de Belastingdienst hiermee niet ondernemers afstraft die het al moeilijk genoeg hebben gehad omdat marketingprojecten, verkoopacties of vele offertes blijkbaar niet tot omzet hebben geleid.

Of dat starters hierdoor in de veronderstelling kunnen raken dat blijkbaar alleen declarabele uren tellen. Want de Belastingdienst gaat er voor deze groep wel heel makkelijk aan voorbij dat een goede voorbereiding soms ook kan zitten in tientallen uren die zijn besteed aan het schrijven van een ondernemingsplan. Hoeveel omzet levert een goede zakelijke voorbereiding eigenlijk op?

About us

Over ons

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten