menu
e-boekhouden

Middeling

Met middeling doe je een verzoek bij de belastingdienst om je inkomen te verdelen over meerdere jaren. Dat kan geld opleveren, want als je een wisselend inkomen hebt (gehad) dan betaal je waarschijnlijk meer inkomstenbelasting dan iemand die een gelijkmatig verdeeld inkomen heeft. Dit verschil kun je soms deels terugvragen van de belastingdienst.

Middeling vaak gunstig voor startende ondernemers

Middeling (spreiden)Een voorbeeld van een veelvoorkomende praktische situatie is de start van een onderneming. Veel ondernemers verdienen dan nog niet veel en betalen geen belasting of in de laagste belastingschaal. Stel je voor dat je in het jaar voordat je ondernemer werd een goedbetaalde baan had waarbij je het hoogste percentage aan belasting betaalde. Dan wil je misschien wel een stukje van dat inkomen overhevelen naar het jaar waarin je weinig verdiende. Dat doe je met middeling.

Het principe achter de berekening is relatief simpel. Het belastbaar inkomen van drie aaneengesloten jaren wordt opgeteld. Dit inkomen wordt door drie gedeeld zodat je het gemiddelde inkomen overhoudt. Vervolgens wordt de inkomstenbelasting over dat gemiddelde inkomen opnieuw berekend. Als de totale belasting van de drie gemiddelde inkomens lager is dan hetgeen je betaald hebt dan stuur je een middelingsverzoek in.

Voorwaarden voor belasting middelen

De belastingdienst geeft niet zomaar geld terug. Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Middeling kan alleen in box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
  • Middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren.
  • Over de periode van middeling moet je in Nederland belasting hebben betaald.
  • Er mag geen overlap zijn met een ander middelingstijdvak.
  • Het verzoek moet ingediend zijn binnen 36 maanden na het definitief worden van de aanslag van het laatste middelingsjaar.
  • Als je inkomen negatief is dan wordt het inkomen van dat jaar op nul gezet.
  • Je voegt een berekening bij de middelingteruggaaf.

Eerste 545 euro krijg je niet terug!

Zelfs als je aan alle voorwaarden voldoet wil dat niet direct zeggen dat middeling je geld oplevert. Zo krijg je de eerste 545 euro niet terug. Pas boven de 545 euro kun je in aanmerking komen voor de teruggaaf van inkomstenbelasting. Voor middeling bij specifieke situaties zoals buitenlands inkomen of een conserverende aanslag kun je contact op te nemen met de belastingdienst.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.