Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Middeling

Met middeling doe je een verzoek bij de belastingdienst om je inkomen te verdelen over meerdere jaren. Als je een wisselend inkomen hebt (gehad) dan betaal je waarschijnlijk meer inkomstenbelasting dan iemand die een gelijkmatig verdeeld inkomen heeft. Dit verschil kun je soms deels terugvragen van de belastingdienst.

Middeling gunstig voor startende ondernemers

Middeling (spreiden)Middeling is populair onder startende ondernemers. Bij het begin verdien je vaak nog weinig. Hierdoor zit je dat jaar in de laagste belastingschaal. Stel je voor dat je in het jaar voordat je ondernemer werd een goedbetaalde baan had waarbij je het hoogste percentage aan belasting betaalde. Dan kun je een gemiddelde nemen van beide inkomens. Dat doe je met middeling.

Het principe achter de berekening is relatief simpel. Je telt het belastbaar inkomen van drie aaneengesloten jaren op. Daarna deel je dit inkomen door drie en heb je het gemiddelde inkomen. Vervolgens berekent de belastingdienst opnieuw de inkomstenbelasting over die jaren. Als de totale belasting van de drie gemiddelde inkomens lager is dan wat je hebt betaald stuur je een middelingsverzoek in.

Bij middeling bereken je wat je met jouw gemiddelde inkomen aan belasting moet betalen.

Voorwaarden voor belasting middelen

De belastingdienst geeft niet zomaar geld terug. Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Middeling kan alleen in box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
  • Middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren.
  • Over de periode van middeling moet je in Nederland belasting hebben betaald.
  • Er mag geen overlap zijn met een ander middelingstijdvak.
  • Het verzoek moet ingediend zijn binnen 36 maanden na het definitief worden van de aanslag van het laatste middelingsjaar.
  • Als je inkomen negatief is dan wordt het inkomen van dat jaar op nul gezet.
  • Je voegt een berekening bij de middelingteruggaaf.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Eerste 545 euro krijg je niet terug!

Zelfs als je aan alle voorwaarden voldoet wil dat niet direct zeggen dat middeling je geld oplevert. Zo krijg je de eerste 545 euro niet terug. Pas boven de 545 euro kun je in aanmerking komen voor de teruggaaf van inkomstenbelasting. Voor middeling bij specifieke situaties zoals buitenlands inkomen of een conserverende aanslag kun je contact op te nemen met de belastingdienst.