Middeling

Middeling aanvragen betekent dat je de belastingdienst verzoekt om je inkomen te verdelen over meerdere jaren. Soms levert dat een belastingvoordeel op. Bij een wisselend inkomen betaal je mogelijk te veel belasting. Door te middelen kun je het verschil deels terugvragen bij de belastingdienst.

Middeling populair onder ondernemers

Middeling berekenenMet middeling neem je een gemiddelde van het inkomen over meerdere jaren. Belasting middelen is populair onder ondernemers. In het begin verdienen startende ondernemers vaak minder. Als je daarvoor een goed inkomen in loondienst had kun je mogelijk een deel van de betaalde belasting terugkrijgen.

Ook ondernemers die al langer bezig zijn hebben nog vaak een sterk wisselend inkomen. Dan betaal je soms meer inkomstenbelasting dan iemand die een gelijkmatig verdeeld inkomen heeft. Middeling kan dit corrigeren. Ook bij onbetaald verlof is het een uitkomst.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

definitieve aanslagen controleren

Middeling berekenen

Je kunt de uitkomst van middelen berekenen door het belastbaar inkomen van drie aaneengesloten jaren op te tellen. Daarna deel je dit inkomen door drie en heb je het gemiddelde inkomen.

Als de totale belasting van de drie gemiddelde inkomens lager is dan wat je hebt betaald stuur je een verzoek in om te middelen. Hiermee vraag je de belastingdienst opnieuw de inkomstenbelasting over de belastbare inkomens van die jaren te berekenen.

Bij middeling bereken je wat je met jouw gemiddelde inkomen aan belasting moet betalen.

Voorwaarden voor belasting middelen

Voor middeling gelden enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Middeling kan alleen in box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
  • Inkomstenbelasting middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren.
  • Over de periode van middeling moet je in Nederland belasting hebben betaald.
  • Er mag geen overlap zijn met een ander middelingstijdvak.
  • Het middelingsverzoek moet binnen 36 maanden na de laatste definitieve aanslag zijn ingediend.
  • Een jaar met een negatief inkomen telt mee als een belastbaar inkomen van nul.
  • Je voegt een berekening bij de middelingteruggaaf.

Eerste 545 euro krijg je niet terug

definitieve aanslag berekenenBij middeling krijg je de eerste 545 euro aan betaalde belasting niet terug. Pas boven de 545 euro kun je in aanmerking komen voor de teruggaaf.

Voor belastingteruggaaf bij specifieke situaties zoals buitenlands inkomen of een conserverende aanslag kun je contact op te nemen met de belastingdienst.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten