Middeling

Met middeling doe je een verzoek bij de belastingdienst om je inkomen te verdelen over meerdere jaren. Bij een wisselend inkomen betaal je mogelijk te veel belasting. Dit verschil kun je soms deels terugvragen van de belastingdienst.

Middeling populair onder ondernemers

Middeling berekenenMiddelen is populair onder ondernemers. Zo verdienen startende ondernemers in het begin soms weinig en dan zit je in de laagste belastingschaal. Stel je voor dat je in het jaar voordat je ondernemer werd een goedbetaalde baan had waarbij je het hoogste percentage aan belasting betaalde. Dan kun je een gemiddelde nemen van beide inkomens. Dat doe je met middeling.

Maar ook ondernemers die al wat langer bezig zijn hebben nog vaak een wisselend inkomen. Over de goede jaren betaal je dan meer inkomstenbelasting dan iemand die een gelijkmatig verdeeld inkomen heeft. Middeling kan dit corrigeren. Ook bij onbetaald verlof is het een uitkomst.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Berekening achter middeling

definitieve aanslag berekenenHet principe achter middelen berekenen is relatief simpel. Je telt het belastbaar inkomen van drie aaneengesloten jaren op. Daarna deel je dit inkomen door drie en heb je het gemiddelde inkomen.

Als de totale belasting van de drie gemiddelde inkomens lager is dan wat je hebt betaald stuur je een verzoek in om te middelen. Hiermee vraag je de belastingdienst opnieuw de inkomstenbelasting over die jaren te berekenen.

Bij middeling bereken je wat je met jouw gemiddelde inkomen aan belasting moet betalen.

Voorwaarden voor belasting middelen

De belastingdienst geeft niet zomaar geld terug. Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Middeling kan alleen in box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
  • Middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren.
  • Over de periode van middeling moet je in Nederland belasting hebben betaald.
  • Er mag geen overlap zijn met een ander middelingstijdvak.
  • Het middelingsverzoek moet ingediend zijn binnen 36 maanden na de definitieve aanslag van het laatste middelingsjaar.
  • Als je inkomen negatief is dan wordt het inkomen van dat jaar op nul gezet.
  • Je voegt een berekening bij de middelingteruggaaf.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Eerste 545 euro krijg je niet terug!

Zelfs als je aan alle voorwaarden van de middelingsregeling voldoet wil dat niet direct zeggen dat middeling je geld oplevert. Zo krijg je de eerste 545 euro niet terug. Pas boven de 545 euro kun je in aanmerking komen voor de teruggaaf van inkomstenbelasting. Voor belastingteruggaaf bij specifieke situaties zoals buitenlands inkomen of een conserverende aanslag kun je contact op te nemen met de belastingdienst.