Jaarrekening eenmanszaak

Met een eenmanszaak is het niet verplicht een jaarrekening te maken. Wel moet je financiële administratie op orde zijn. Voor de belastingaangifte en om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf. Tips om een simpele jaarrekening inclusief balans en resultatenrekening op te stellen voor je eenmanszaak.

Wat is een jaarrekening?

Jaarrekening eenmanszaakVeel bedrijven maken een jaarverslag: een rapportage van hun bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar. De jaarrekening is hier een vast onderdeel van en geeft het financiële overzicht van je onderneming.

Een jaarrekening bestaat minimaal uit de balans, resultatenrekening en een toelichting hierop. Voor een zzp’er is die meestal simpel, maar hoe groter je bedrijf, hoe uitgebreider je jaarrekening zal zijn.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Eenmanszaak hoeft jaarrekening niet te deponeren

Het is met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wel moet je voor de inkomstenbelasting aangifte doen bij de belastingdienst. Als je dit goed wilt doen heb je een balans en resultatenrekening nodig. Voor veel kleine ondernemers en zzp’ers voldoet een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting als jaarrekening.

Een jaarrekening maken is bij de eenmanszaak niet verplicht. Je hebt de cijfers wel nodig voor aangiftes.

Om zicht op de financiële administratie te houden, maken veel eenmanszaken toch een beknopte jaarrekening. Niet alleen voor de fiscus, maar zeker ook voor zichzelf. Zo zie je precies hoe je bedrijf ervoor staat. Ook komt het van pas bij het werven van opdrachtgevers, of als je een financiering zoekt. Bovendien kun je de jaarrekeningen eenvoudig vergelijken met andere ondernemers.

opstellen van een jaarrekening

Zelf de jaarrekening opstellen, of uitbesteden?

Het opstellen van een jaarrekening kan veel inzicht bieden in de staat van je onderneming. Maar om dit inzicht te krijgen, moet je administratie wel kloppen. Daarom moet je deze nauwkeurig bijhouden. Neem bijvoorbeeld een aantal vaste momenten gedurende het jaar om je boekhouding bij te werken.

Als je eenmanszaak groeit en je zakelijke administratie veel tijd vraagt, kan je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Is dit een stap te ver en wil je zelf de controle behouden? Kies dan voor een boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak

Een jaarrekening voor je eenmanszaak maak je eenvoudig via een boekhoudprogramma. Die bespaart tijd en voorkomt menselijke fouten. Dit is funest wanneer je de jaarlijkse balans gaat opmaken. Enkele goede boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en jaarrekening zijn:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

€ 9,95 per maand
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Snelle btw-aangifte
 • 15 maanden gratis
Bekijk de website

MoneyMonk

★ ★ ★ ★ ★ (769)

Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal als je net bent gestart, maar ook een stap voorwaarts als je al langer onderneemt. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en uitstekende support. Wil je MoneyMonk eens uitproberen? Start dan met een gratis proefmaand en profiteer daarna van de aantrekkelijke kickstart

Vanaf € 7,50
 • 5/5 klanttevredenheid
 • Compleet en eenvoudig
 • Uitstekende support
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Moneybird

★ ★ ★ ★ ☆ (814)

Moneybird wil haar gebruikers iedere dag verrassen met de eenvoud van het platform. Door het slimme en simpele karakter is de financiële administratie voor ondernemers een eitje. Vind je boekhouden ingewikkeld? Profiteer dan van Moneybird slimmigheidjes en houd met plezier zelf je boekhouding bij!

€ 35,00 per maand
 • Met betaalrekening
 • Gratis scan en herken
 • Onbeperkt factureren
Bekijk de website

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Balans eenmanszaak

Een jaarrekening bestaat altijd uit drie onderdelen: de balans, winst- en verliesrekening en bijbehorende toelichting. De balans geeft de huidige stand van zaken weer. Het is een momentopname van de financiële staat van je bedrijf. Zeker als starter moet je in het begin veel investeren in je onderneming. Welke investeringen heb je allemaal gedaan, en hoe heb je deze gefinancierd?

Op de balans toon je alle eigendommen en schulden van je eenmanszaak.

Op de balans zet je aan de linkerkant de bezittingen van je bedrijf, ook wel activa. Denk hierbij aan gebouwen, maar ook voorraad of nog te ontvangen vorderingen (debiteuren). Aan de rechterkant komen je schulden en eigen vermogen, of passiva. Dit zijn al je lasten, zoals leningen waarmee je de onderneming financiert en crediteuren (schulden die je nog moet betalen).

Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Dit verschil kan positief of negatief zijn. Als je je bedrijf meer bezit dan dat je verschuldigd bent heb je een positief eigen vermogen. Een hoog eigen vermogen wekt vertrouwen bij financiers, bijvoorbeeld bij kredietaanvragen. Toch zegt een negatief vermogen in een vroeg stadium niet alles. Zeker in het begin kan het zijn dat je veel investeert.

Winst- en verliesrekening

Resultatenrekening makenJe winst- en verliesrekening wordt ook wel je resultatenrekening genoemd. Deze bevat alle kostenposten en opbrengsten van je bedrijf. Denk bij je bedrijfskosten aan betaalde facturen. De baten bestaan uit alles wat je hebt gefactureerd (omzet).

De resultatenrekening geeft je meer inzicht in de ontwikkeling van je eenmanszaak. Hoe presteer je ten opzichte van vorig jaar, en het jaar daarvoor?

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de jaarrekening van een eenmanszaak zijn:

Moet ik voor mijn eenmanszaak een jaarrekening maken?

Bij een eenmanszaak hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Maar je hebt wel een balans en winst- en verliesrekening nodig om de aangifte van de inkomstenbelasting in te vullen. Met deze twee zaken heb je eigenlijk een volledige jaarrekening gemaakt.

Hoe maak ik een jaarrekening?

Je mag zelf bepalen hoe je een jaarrekening maakt al is dat eenvoudig met een boekhoudprogramma. Bekende boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en winst- en verliesrekening zijn bijvoorbeeld e-Boekhouden, Moneybird en Exact Online.

Hoe maak ik een balans?

Een balans maken is eenvoudig al is het wel belangrijk dat je hiervoor de juiste cijfers hebt. Je actuele stand van je afschrijvingen of debiteuren wisselen per dag. Een online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.