e-boekhouden

Jaarrekening eenmanszaak

Als zzp’er met een eenmanszaak ben je niet verplicht een jaarrekening te maken. Wel moet je de financiële administratie goed op orde hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor de belastingaangifte, maar ook voor inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Onderdelen en tips om een simpele jaarrekening inclusief balans en resultatenrekening op te stellen voor een eenmanszaak.

Wat is een jaarrekening en waarom heb je het nodig?

Jaarrekening eenmanszaakVeel bedrijven maken een jaarverslag: een rapportage van hun bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar. De jaarrekening is hier een vast onderdeel van en geeft het financiële overzicht van je onderneming. Deze bestaat altijd minimaal uit de balans, resultatenrekening en een toelichting hierop. Voor een zzp’er is die meestal simpel, maar hoe groter je bedrijf, hoe uitgebreider je jaarrekening zal zijn.

Je jaarrekening opstellen met een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Eenmanszaak hoeft jaarrekening niet te deponeren bij de KvK

Het is met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Wel moet je voor de inkomstenbelasting aangifte doen bij de belastingdienst. Als je dit goed wilt doen heb je een balans en resultatenrekening nodig. Voor veel kleine ondernemers en zzp’ers zal een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting dan ook volstaan als jaarrekening.

Een jaarrekening is bij de eenmanszaak niet verplicht. Je hebt de cijfers wel nodig voor aangiftes.

Om zicht op hun financiële administratie te houden, maken veel eenmanszaken toch een beknopte jaarrekening. Niet alleen voor de fiscus, maar zeker ook voor zichzelf. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van je bedrijfsstrategie. Zo kun je precies zien hoe je bedrijf er voor staat. Ook komt het van pas bij het werven van opdrachtgevers, of als je een financiering zoekt. Bovendien kun je je jaarrekening gemakkelijk vergelijken met dat van ondernemers in dezelfde branche. Hoe besteedt je concurrent zijn of haar geld eigenlijk?

Als zzp’er zelf de jaarrekening opstellen, of dit uitbesteden?

Het opstellen van een jaarrekening kan veel inzicht bieden in de staat van je bedrijf. Maar om dit inzicht te krijgen, moet je administratie wel kloppen. Daarom moet je deze nauwkeurig bijhouden. Neem bijvoorbeeld een aantal vaste momenten gedurende het jaar om je boekhouding bij te werken.

Als je eenmanszaak groeit en je administratie meer en meer tijd vraagt, kan je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Is dit een stap te ver en wil je zelf de controle behouden? Kies dan voor een boekhoudprogramma. Hier maken administratiekantoren en accountantskantoren doorgaans gebruik van om het proces te versimpelen.

Boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak

Een jaarrekening voor je eenmanszaak maak je eenvoudig via een boekhoudprogramma. Die bespaart tijd en voorkomt dat er menselijke fouten tussendoor glippen. Dit is funest wanneer je de jaarlijkse balans gaat opmaken. Enkele goede boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en jaarrekening zijn:

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk
Bekijk de website

Ficsus.nl

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

DigiBTW

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website

Visma

★ ★ ★ ★ ☆ (472)

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor maar €18 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!

€ 18,00 per maand
 • Goede ondersteuning
 • Snel up and running
 • Onbeperkt factureren
Bekijk de website

Je afschrijvingen berekenen met een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Balans eenmanszaak

Een jaarrekening bestaat zoals eerder gezegd altijd uit drie onderdelen: de balans, winst- en verliesrekening en bijbehorende toelichting. De balans geeft de huidige stand van zaken weer. Het is een momentopname van de financiële staat van je bedrijf. Zeker als starter zal je in het begin veel investeringen moeten doen. Welke investeringen heb je allemaal gedaan, en hoe heb je deze gefinancierd?

Op de balans toon je alle eigendommen en schulden van je eenmanszaak.

Op de balans zet je aan de linkerkant de bezittingen van je bedrijf, ook wel activa. Denk hierbij aan gebouwen, maar ook aangekochte programma’s en voorraad. Activa kan ook geldelijk zijn, zoals aandelen of nog te ontvangen vorderingen. Aan de rechterkant komen je schulden en eigen vermogen, of passiva. Dit zijn al je lasten, zoals leningen waarmee je je eenmanszaak financiert en schulden die nog betaald moeten worden.

Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Dit verschil kan positief of negatief zijn. Idealiter bezit je als bedrijf meer dan dat je verschuldigd bent, en heb je dus een positief eigen vermogen. Een hoog eigen vermogen wekt vertrouwen bij financiers, bijvoorbeeld bij kredietaanvragen. Toch wil een negatief vermogen in een vroeg stadium niet alles zeggen. Zeker in het begin zal de winst uitblijven, terwijl er veel wordt geïnvesteerd.

Winst- en verliesrekening

Resultatenrekening makenJe winst- en verliesrekening wordt ook wel je resultatenrekening genoemd. Deze bevat alle kostenposten en opbrengsten van je bedrijf. Denk bij je bedrijfskosten aan grond, personeelskosten, maar ook financiële lasten zoals rentekosten en negatieve koerswisselingen. De baten omvatten alle bedrijfswinsten, zoals je netto omzet en brutowinstmarge.

De resultatenrekening geeft je meer inzicht in de ontwikkeling van je eenmanszaak. Hoe presteer je ten opzichte van vorig jaar, en het jaar daarvoor? Houd je kosten, bruto winst en netto winst daarom bij als percentage van de omzet. In dat geval is de omzet 100%. Zo kun je omzetverschillen beter vergelijken, en je bedrijfsstrategie hierop aanpassen.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de jaarrekening van een eenmanszaak zijn:

Moet ik voor mijn eenmanszaak een jaarrekening maken?

Bij een eenmanszaak hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Maar je hebt wel een balans en winst- en verliesrekening nodig om de aangifte van de inkomstenbelasting in te vullen. Met deze twee zaken heb je eigenlijk een volledige jaarrekening gemaakt.

Hoe maak ik een jaarrekening?

Je mag zelf bepalen hoe je er een maakt al maakt een boekhoudprogramma het wel makkelijk. Bekende boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en jaarrekening zijn bijvoorbeeld e-Boekhouden, Moneybird en Exact Online.

Hoe maak ik een balans?

Een balans maken is eenvoudig al is het wel belangrijk dat je hiervoor de juiste cijfers hebt. Je actuele stand van je afschrijvingen of debiteuren wisselen per dag. Een online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.