Ondernemen & Internet

Jaarrekening eenmanszaak

Een eerste jaarrekening maken voor je eenmanszaak. Zelf een balans opstellen, of een winst- en verliesrekening maken. Uitleg over verplichte zaken voor de aangifte van de inkomstenbelasting, verschillen tussen een kleine eenmanszaak en grotere bedrijven en overzicht met handige software.

Inhoud:

Wat is een jaarrekening?

Jaarrekening eenmanszaakDe jaarrekening geeft een overzicht van de financiële resultaten over een bepaalde periode, zoals een kalenderjaar. Deze bestaat minimaal uit de balans, winst- en verliesrekening en een toelichting hierop. Voor een zzp’er met een kleine eenmanszaak is de jaarrekening eenvoudig.

Grotere bedrijven willen jaarcijfers soms uitgebreid toelichten.  Afhankelijk van het belang en de doelgroep kun je dan een jaarverslag opstellen, waarin je breder terugblikt op het afgelopen jaar. Voor de meeste eenmanszaken is alleen een jaarrekening ruim voldoende.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Balans eenmanszaak

De balans is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening, en laat zien hoe je eenmanszaak er financieel voor staat op een bepaald moment. Je ziet bijvoorbeeld hoe je de onderneming hebt gefinancierd. Ook investeringen in je bedrijf staan op de balans.

Aan de linkerkant staan de activa (bezittingen) waarin je jouw tijd of geld hebt geïnvesteerd. Denk aan voorraad, gereedschap of debiteuren (openstaande facturen). Ook uitgaven voor een website of software kunnen hieronder vallen. De boekhouding kijkt vooral naar het bedrag en de levensduur, niet alleen of je het daarvoor ook kunt verkopen. Bij een eenmanszaak heb je dan wat vrijheid in het bepalen van de levensduur. Je mag dit soort kosten ook direct afschrijven.

Rechts staan de passiva: je schulden en je eigen vermogen. Denk aan leningen of rekeningen die je nog moet betalen (crediteuren). Het verschil tussen je bezittingen en schulden heet je eigen vermogen. Als je meer bezit dan dat je moet betalen, heb je een positief eigen vermogen. Dat is fijn, al hoeft een negatief vermogen geen probleem te zijn. Misschien schrijf je af op investeringen, of geleend om voorraad te kopen. Veel starters bouwen hun eigen vermogen later op.

Op de balans toon je alle eigendommen en schulden van je eenmanszaak.

Winst- en verliesrekening

Resultatenrekening makenJe winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening genoemd, bevat alle inkomsten en uitgaven van je eenmanszaak. Je hebt dit overzicht nodig voor je belastingaangifte, maar het geeft je ook veel inzicht in hoe je onderneming presteert. Je ziet direct wat je hebt verdiend (je omzet), en wat je hebt uitgegeven.

De winst- en verliesrekening is gebaseerd op je grootboek, wat een overzicht is van alle losse transacties. Als je deze in groepen indeelt zie je hoeveel je bijvoorbeeld hebt uitgegeven aan verzekeringen, kantoorhuur of evenementen.

Als je maar één dienst verkoopt, bijvoorbeeld omdat je als freelancer je uren verkoopt, dan kun je alle inkomsten rubriceren als omzet. Bedrijfskosten splits je meestal verder uit in categorieën. Let daarbij niet alleen op betaalde facturen, maar bijvoorbeeld ook op zakelijke kilometers met je privéauto, of een deel van je internet- of telefoonrekening als je die ook zakelijk gebruikt.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

opstellen van een jaarrekening

Zelf de jaarrekening opstellen, of uitbesteden?

Je mag de jaarrekening zelf maken, maar kunt dit ook eenvoudig uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Die vraagt vaak wel dat je zelf je inkomsten en uitgaven invoert. Daarom is het belangrijk om dit deel van je boekhouding zorgvuldig en regelmatig bij te houden. Plan vaste momenten in om je administratie bij te werken.

Een boekhoudprogramma kan hierbij goed helpen. Je maakt er facturen mee, deelt je kosten in en ziet wat je moet afschrijven. Dat bespaart tijd en verkleint de kans op fouten. Soms kun je de aangifte zelf doen via het programma. Veel ondernemers laten hun cijfers toch nog even controleren door iemand met ervaring. Als je programma al veel automatisch doet, blijven die kosten vaak beperkt.

Boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak

Enkele goede boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en jaarrekening zijn:

e-Boekhouden.nl

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. Het is een populair all-round pakket dat veel handige koppelingen biedt met andere software. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis.

  • ook voor webshops of verenigingen
  • meer dan 500.000 klanten
  • ondersteuning per telefoon en e-mail
  • gratis boekhoudcursus
  • voorraadbeheer (optioneel)
MoneyMonk

Zet zelf je eigen administratie op, of werk samen met een boekhouder. Gericht op zzp'ers die werken met een uurtarief. Het programma werkt eenvoudig. Het duurste pro-pakket is 29,50 euro per maand. Start 30 dagen gratis, daarna blijft het gratis tot je boven de 5.000 euro omzet komt.

  • beste urenregistratie in onze test
  • ideaal voor dienstverlenende zzp'ers
  • goede vriendelijke helpdesk
  • gratis tot je 5.000 euro omzet maakt
  • gratis bankkoppeling
SnelStart

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding online voor 19,50 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.

  • uitgebreide rapportages op cijfers
  • koppeling Handelsregister KVK
  • verschillende pakketten per doelgroep
  • uitgebreide voorraad- en ordermodules
Moneybird

Dit online boekhoudprogramma helpt met het automatiseren van je administratie. Denk aan het maken van offertes, bijhouden van abonnementen, terugkerende facturen, betaalherinneringen (debiteurenbeheer) of invullen van de btw-aangifte. Pakketten kosten tussen de 14 en 35 euro per maand.

  • slimme scan-en-herken-functie
  • eigen bankrekening
  • sterk in automatisering
  • goede offerte-functies
DigiBoox

Boekhoudprogramma voor zzp'ers. In onze review beoordelen we het als gebruiksvriendelijk, goedkoop en compleet. Je kunt hiermee zelf boekhouden. Het pakket kost 14,50 euro per maand, en is inclusief btw-aangifte en een uren- en rittenadministratie. Biedt gratis een extra login voor je boekhouder.

  • zelf boekingen corrigeren
  • veel (gevorderde) grootboekfuncties
  • goede overstap vanuit andere pakketten
  • 30 dagen gratis proberen

Eenmanszaak hoeft jaarrekening niet te publiceren

Je gebruikt de jaarrekening bij het invullen van je inkomstenbelasting. Je mag deze zelf bewaren, en moet de getallen uit je aangifte kunnen bewijzen bij controle van de belastingdienst. Je hoeft de jaarrekening verder niet te publiceren. Het is met een eenmanszaak dus niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Veel zzp’ers met een eenmanszaak willen alleen de jaarcijfers voor de aangifte. Als je boekhouding klopt, en je kunt alle cijfers onderbouwen, dan accepteert de belastingdienst de aangifte zelf meestal ook als jaarrekening. Zolang je maar kunt aantonen waar alle cijfers vandaan komen.

Een jaarrekening maken is bij de eenmanszaak niet verplicht. Je hebt de cijfers wel nodig voor aangiftes.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de jaarrekening van een eenmanszaak zijn:

Moet ik voor mijn eenmanszaak een jaarrekening maken?

Bij een eenmanszaak hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Maar je hebt wel een balans en winst- en verliesrekening nodig om de aangifte van de inkomstenbelasting in te vullen. Met deze twee zaken heb je eigenlijk een volledige jaarrekening gemaakt.

Hoe maak ik een jaarrekening?

Je mag zelf bepalen hoe je een jaarrekening maakt al is dat eenvoudig met een boekhoudprogramma. Bekende boekhoudprogramma’s voor het opmaken van de balans en winst- en verliesrekening zijn bijvoorbeeld e-Boekhouden, Moneybird en Exact Online.

Hoe maak ik een balans?

Een balans maken is eenvoudig al is het wel belangrijk dat je hiervoor de juiste cijfers hebt. Je actuele stand van je afschrijvingen of debiteuren wisselen per dag. Een online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als ondernemeneninternet.nl, investeerders.nl en ecommercenews.nl. Voor deze site schrijft hij regelmatig over ondernemerschap, financiële onderwerpen en vergelijkingen van online software.

Alle artikelen van Dirkjan