Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Bedrijfslening

Wil je een bedrijfslening afsluiten om een zakelijke aankoop te kunnen doen, door te kunnen groeien of een dip te overbruggen met je onderneming? Dan zijn hiervoor diverse mogelijkheden die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Inhoud:

Bedrijfslening afsluiten?

Een bedrijfslening kan je bedrijf soms net wat sneller laten groeien, die ene dip overbruggen of extra mogelijkheden bieden wanneer de eigen cashflow dit niet toelaat. Maar dan moet je er wel een kunnen krijgen! Ondanks dat een leningverstrekker veel geld kan verdienen aan een bedrijfslening wordt een aanvraag zeker niet altijd geaccepteerd.

Met je bedrijf tijdelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

BedrijfsleningMet name binnen het mkb zijn de bekende banken terughoudend geworden met het accepteren van bedrijfsleningen. In absolute getallen is de bank wel nog altijd veruit marktleider, maar dat komt omdat ze soms enorme bedragen aan het grootbedrijf lenen. Daarnaast financiert de bank het liefst zekerheden als een machine of bedrijfspand. Binnen het mkb worden er dan ook steeds meer bedrijfsleningen afgesloten via online fintechs.

Binnen het mkb worden steeds meer bedrijfsleningen afgesloten via online fintechs.

Online een bedrijfslening aanvragen

Daar waar de bank tegenwoordig steeds vaker nee zegt, is er op het gebied van alternatieve financiering veel mogelijk. Denk aan crowdfunding, factoring, investeerders, maar zeker ook in reguliere bedrijfsleningen.

Kredietvooruit

KredietVooruitHeb je 50.000 euro omzet en bestaat je bedrijf langer dan een jaar? Dan kun je hier een zakelijk krediet afsluiten. Vooraf wordt een schatting gemaakt van je toekomstige inkomsten. Ideaal voor het voorfinancieren van eenmalige grote uitgaves zoals een grote klus, voorraad of vervangen van een kapotte machine. Bezoek de website.

Floryn

FlorynBiedt bedrijven met een omzet vanaf 100.000 euro en die verkopen aan andere bedrijven een bedrijfskrediet (rood staan) op basis van een analyse van je recente rekeninghistorie en enkele andere databronnen. Hierdoor kun je zeer snel zien of je geld kunt lenen en zelf kijken hoeveel je precies besluit op te nemen. Bezoek de website.

New10

New10New10 valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Daarnaast werkt het als online fintech helemaal als zelfstandige financier en heeft het een goed en snel algoritme waardoor het snelle doorlooptijd van aanvragen kan aanbieden. Bezoek de website.

Deze leningen zijn soms wel iets duurder dan wanneer je ze afsluit via de bank, maar deze online financiers durven ook meer risico te lopen. De bank financiert eigenlijk alleen zekerheden. Denk aan je bedrijfspand, machines, auto van de zaak of machines. Zijn deze zekerheden beperkt of wil je meer snelheid dan de bank kan bieden? Dan zijn de  financiers hierboven misschien wat voor jou.

Nieuwe financiers populair binnen kleinbedrijf

Binnen het mkb, en dan met name binnen het kleinbedrijf, worden er steeds meer bedrijfsleningen afgesloten buiten de bank. Om te beginnen omdat deze nieuwe aanbieders veel sneller kunnen laten weten of ze je een bedrijfslening aan kunnen bieden of niet, en veel sneller schakelen.

Er worden steeds meer bedrijfsleningen afgesloten buiten de bank.

Bij de bank is een aanvraag voor een bedrijfslening nog altijd deels mensenwerk. Je kunt online wel data al aanleveren in een online dossier maar daarna moet er een bankmedewerker mee aan de slag. Die ziet vaak wel direct een indicatie vanuit het systeem maar meestal heeft hij zelf toch nog enkele specifieke persoonlijke vragen die hij wil stellen.

Hij kan die natuurlijk direct op de mail zetten. Vaak gaan ze over onderpand of een onderbouwing van een toekomstige prognose. Maar als de accountmedewerker die week ook enkele aanvragen van grote vaste klanten heeft, kan het zijn dat jij iets later aan de beurt bent.

Online financiers schakelen merkbaar sneller

Als je online een bedrijfslening aanvraagt zul je merken dat dit proces bij veel aanbieders vrijwel helemaal is geautomatiseerd. Al enkele minuten na je aanvraag krijg je een indicatie van de rente of het mogelijke leenbedrag.

Ze worden ook wel omschreven als fintechs, wat staat voor financiële technologiebedrijven. Ze maken veel gebruik van technologie zoals algoritmes waarmee ze snel een indicatie van je bedrijf kunnen krijgen op basis van simpele gegevens zoals je laatste rekeninghistorie of zelfs op basis van je Kamer van Koophandel-nummer.

Hierop maken ze snel een analyse waardoor jij vaak binnen een uur na een aanvraag al weet welk bedrag je ongeveer kunt lenen en welk rekeningpercentage ze je zullen aanbieden. Tenminste, als jij de gegevens snel kunt leveren. Je moet dan natuurlijk wel snel toegang tot enkele gegevens van je bedrijf kunnen bieden.

Bedrijfslening zonder onderpand

Een bedrijfslening via een van de nieuwe online fintechs is meestal wel iets duurder dan de bank maar deze aanbieders durven ook veel meer risico te lopen. Het rentepercentage is hoger dan wat een bank zou kunnen bieden maar dit komt omdat een bank eigenlijk alleen hele grote bedragen aan hele grote organisaties financiert. Voor het mkb financiert de bank eigenlijk alleen maar zekerheden als je bedrijfspand, auto van de zaak of machines.

Een bedrijfslening via een van de nieuwe online fintechs is meestal wel iets duurder dan de bank.

Staat er niet direct onderpand tegenover? Zoals bij het financieren van je werkkapitaal als die de groei niet meer kan bijbenen, of een investering in marketing omdat je snel wilt groeien? Dan kun je hiermee niet terecht bij de bank. Ook als de uitgave niet direct extra zekerheden biedt zal een bedrijfslening via de bank niet lukken. Met bovenstaande partijen kun je wel uitgaven als een nieuwe website, extra voorraad of het automatiseren van bedrijfsprocessen financieren.