Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Kasboek

Een kasboek is een goede manier om inzicht te krijgen in je financiën. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien welke uitgaven vaak terugkomen en op welke posten er bezuinigd zou kunnen worden. In het kasboek zet je alleen transacties die van invloed zijn op de kas en het kassaldo. Oftewel inkomsten in, en uitgaven uit de kas.

KasboekEen kasboek is onderdeel van het boekhouden. Hierin hou je inkomsten en uitgaves bij, vergelijkbaar met hoe je dit doet op je grootboekrekening. Op deze rekening houd je meestal grote posten bij, maar als je ook wel eens te maken hebt met contant geld, dan is een kasboek zelfs verplicht. Met name ondernemers die veel met particulieren zaken doen en dus niet alles met facturen verwerken, hebben er dus mee te maken.

Een boekhoudpakket waarmee je ook je kasboek kunt bijhouden? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Wat is een kasboek?

In theorie kun je het kasboek zien als je cashgeld. In de praktijk heb je vaak wel meer inkomsten of uitgaven die niet direct uit je facturen blijken. Van kleine uitgaves die je digitaal afrekent, denk aan kleine pinbetalingen, heb je bijvoorbeeld ook meestal geen factuur. Deze vallen daarmee al snel onder het kasboek.

Bij het bijhouden daarvan is het belangrijk om alles nauwkeurig bij te houden, want het is lastig om achteraf transacties nog te moeten reconstrueren. Het kassaldo moet dagelijks te achterhalen zijn en natuurlijk kan dit nooit negatief zijn. Geef de boekingen een logische nummering mee, met verwijzingen naar de betreffende transactie, zodat je dit later moeiteloos kan opzoeken en controleren.

Kasboek beschrijft meer dan alleen cashgeld

Kasboek online

Je kan een kasboek bijhouden in een ‘ouderwets’ schriftje. Maar het is handiger om dit digitaal bij te houden. Hier zijn verschillende gratis en betaalde softwarepakketten voor. Bij sommige boekhoudprogramma’s is een kasboek in de software inbegrepen, en heb je er dus geen losse software voor nodig. Ondernemers die een zeer groot deel van hun inkomsten en uitgaven verwerken via cashgeld doen er goed aan om te onderzoeken of een algemeen pakket wel voldoende is. Er zijn ook verschillende specialistische oplossingen beschikbaar, waarvan sommige zelfs op specifieke branches gericht zijn.

Wil je een programma waarmee je ook je kasboek kunt bijhouden? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.