Kasboek

Een digitaal kasboek is een goede manier om inzicht te krijgen in de financiële situatie van je bedrijf. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien welke inkomsten en uitgaven vaak terugkomen. In het kasboek zet je alleen transacties die van invloed zijn op de kas en het kassaldo.

Wat is een kasboek?

kasboek voor je onderneming bijhoudenEen kasboek is onderdeel van het boekhouden. Hierin hou je inkomsten en uitgaves van je bedrijf bij, vergelijkbaar met hoe je dit doet op je grootboekrekening.

Standaard boek je facturen in je grootboekrekening, maar niet alle transacties leveren direct een factuur op. Met name ondernemers die kleine contante betalingen accepteren of veel aan particulieren verkopen hebben soms betalingen zonder factuur. Als je werkt met contant geld dan is een kasboek zelfs verplicht.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

samen de inkomsten en uitgaven bespreken

Wat houd je in een kasboek bij?

Deels kun je het kasboek zien als de financiële administratie van je cashgeld. Veel ondernemers hebben inkomsten en uitgaven waarvan geen facturen zijn. Van kleine uitgaves die je digitaal afrekent, denk aan kleine pinbetalingen, heb je bijvoorbeeld soms geen factuur. Deze uitgaven vallen onder het kasboek.

Bij het boekhouden is het belangrijk om alles nauwkeurig bij te houden, want het is lastig om achteraf transacties nog te reconstrueren. Ook het kassaldo moet dagelijks te achterhalen zijn en natuurlijk kan dit nooit negatief zijn. Geef de boekingen een logische nummering mee, met verwijzingen naar de betreffende transactie, zodat je dit later moeiteloos in je boekhouding kan opzoeken en controleren.

Kasboek beschrijft meer dan alleen cashgeld.

Online kasboek bijhouden

kasboek in boekhoudprogrammaJe mag een administratie van je cashgeld in een ‘papieren kasboek noteren maar het is handiger om een online kasboek bij te houden. Hier zijn verschillende gratis en betaalde softwarepakketten voor. Bij sommige boekhoudprogramma’s is het erbij inbegrepen en heb je er geen losse software voor nodig.

Ondernemers die een zeer groot deel van hun inkomsten en uitgaven verwerken via cashgeld doen er goed aan om te onderzoeken of een algemeen pakket wel voldoende is. Er zijn ook verschillende specialistische oplossingen beschikbaar, waarvan sommige zelfs op specifieke branches gericht zijn.

Wil je een programma waarmee je ook je contante geld kunt bijhouden? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.