menu
e-boekhouden

Kasboek

Een kasboek is een goede manier om inzicht te krijgen in je financiën. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien welke uitgaven vaak terugkomen en op welke posten er bezuinigd zou kunnen worden. In het kasboek zet je alleen transacties die van invloed zijn op de kas en het kassaldo. Oftewel inkomsten in, en uitgaven uit de kas.

KasboekEen kasboek is onderdeel van de boekhouding. Hierin hou je inkomsten en uitgaves bij, vergelijkbaar met hoe je dit doet op je grootboekrekening. Op deze rekening houd je meestal grote posten bij, maar als je ook wel eens te maken hebt met contant geld, dan is een kasboek zelfs verplicht. Met name ondernemers die veel met particulieren zaken doen en dus niet alles met facturen verwerken, hebben er dus mee te maken.

Kasboek beschrijft meer dan alleen cashgeld

In theorie kun je het dus zien als het geld dat je contant hebt, maar in de praktijk gaat het net iets verder. Van kleine uitgaves die je digitaal afrekent, denk aan kleine pinbetalingen, heb je bijvoorbeeld ook meestal geen factuur. Deze vallen daarmee al snel onder het kasboek.

Bij het bijhouden van een kasboek is het belangrijk om alles nauwkeurig bij te houden, want het is een crime om achteraf transacties nog te moeten reconstrueren. Het kassaldo moet dagelijks te achterhalen zijn en natuurlijk kan dit nooit negatief zijn. Geef de boekingen een logische nummering mee, met verwijzingen naar de betreffende transactie, zodat je dit later moeiteloos kan opzoeken en controleren.

Kasboek online

Je kan natuurlijk een kasboekje bijhouden in een ‘ouderwets’ schriftje. Maar handiger wellicht is als je het kasboek online bijhoudt. Hier zijn verschillende gratis en betaalde softwarepakketten voor. Bij sommige boekhoudprogramma’s is een kasboek in de software inbegrepen, en heb je er dus geen losse software voor nodig. Ondernemers die een zeer groot deel van hun inkomsten en uitgaven verwerken via cashgeld doen er goed aan om te onderzoeken of een algemeen pakket wel voldoende is. Er zijn ook verschillende specialistische oplossingen beschikbaar, waarvan sommige zelfs op specifieke branches gericht zijn.

Wil je een programma waarmee je ook je kasboek kunt bijhouden? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.