Leveranciers en groothandels
Een leverancier zoeken is lastig als je weinig ervaring hebt met producten inkopen. Hoe werkt een groothandel en hoe kun je ze vinden? Een artikel met tips, uitleg en leveranciers waar je kunt inkopen voor een nieuwe winkel of webshop.
Inhoud:
- Wat doet een leverancier?
- Producten inkopen niet eenvoudig
- Groothandel overtuigen
- Eerste periode vooral investeren
- Kwestie van een relatie opbouwen
- Begin je assortiment via alternatieven
- Eerste orders verliesgevend?
Leveranciers vinden voor je webshop
Voor een goed productaanbod moet je producten op voorraad hebben. Als je bijvoorbeeld kleding wilt verkopen, heb je een leverancier of kledinggroothandel nodig die jou elk seizoen de producten levert. Maar producten inkopen en doorverkopen klinkt makkelijker dan het is.
Om te beginnen moet je voor elk product eerst een leverancier vinden. Als je hier geen ervaring mee hebt, is dat lastig.
Leveranciers waar je producten kunt inkopen
Sites waar je een leverancier kunt vinden met lage aankoopdrempels of minimumafnames:
Orderchamp
Het b2b-platform Orderchamp staat vol met groothandels voor de retail met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Grotere retailers gebruiken het platform vaak om leveranciers met leuke aanvullingen te vinden maar kleine boetiekjes en conceptstores kunnen hier echt een totaalaanbod vinden.
BigBuy
De Spaanse dropshipping leverancier BigBuy heeft een groot aanbod van meer dan 150.000 producten. Het heeft een internationale insteek, maar is zeker ook op zoek naar Nederlandse retailers. De verzending gaat snel en artikelen zijn allemaal geschikt voor de Europese markt.
B2B GRIFFATI
De Italiaanse groothandel B2B GRIFFATI biedt verschillende designermerken, inclusief enkele exclusieve Europese modemerken, tegen groothandelprijzen. Met de dropshipping-plugin Sync2Fashion kun je eenvoudig producten toevoegen aan een Shopify-webshop. De groothandel regelt dan de opslag en verzending.
Salehoo
Voor 67 dollar per jaar krijg je bij Salehoo toegang tot hun complete database met ruim 8.000 leveranciers. Naast grote dropshipping-leveranciers uit China zitten er ook veel Europese groothandels tussen. Als je goed zoekt kun je hier een leuke kleine groothandel voor Spaanse jurken of Italiaanse schoenen en rokjes vinden.
Spocket
Grote Europese en Amerikaanse leveranciers bieden soms dropshipping aan via Spocket. Deze zijn gemakkelijk te koppelen met WooCommerce of Shopify. Er zijn tienduizenden retailers die gebruikmaken van het platform, maar het aanbod is zo groot dat er nog altijd leuke artikelen te vinden zijn. Zeker als je ook over landsgrenzen durft te kijken.
Verschillen tussen een leverancier en groothandel
Een leverancier levert goederen aan winkels en bedrijven. Meestal direct, maar grote leveranciers werken soms ook samen met groothandels. Een groothandel is een tussenstap die bijvoorbeeld voor een bepaalde productgroep of regio de distributie doet. Het is een winkel die alleen aan bedrijven levert die de artikelen weer doorverkopen.
Een leverancier of groothandel levert artikelen aan winkels en bedrijven.
Net als een leverancier is een groothandel goed in de logistiek. Ze kunnen producten goedkoop inkopen, vervoeren en opslaan. Dit omdat altijd alles in grote hoeveelheden gaat, waardoor de kosten per artikel beperkt blijven. Ze zijn daarmee de schakel tussen een fabrikant of producent en retailers.
Zoek je producten voor een webshop maar is de ruimte in je magazijn beperkt? Dan kun je ook dropshipping overwegen. Zie onze pagina met dropshipping-leveranciers.
Met groothandel of buitenlandse leverancier samenwerken
Soms werken retailers direct samen met buitenlandse leveranciers. Dat klinkt goedkoper maar dan neemt de leverancier vaak ook de rol van groothandel op zich, en dat is meestal doorgerekend in de prijzen en voorwaarden. Het contact met veel verschillende retailers kost tenslotte ook gewoon tijd en geld.
Sommige leveranciers gaan daarin erg ver. Ze bedenken dan zelf wat er moet worden geproduceerd, hebben op meerdere plekken voorraad liggen en helpen mee met het nadenken over het vervoeren van de artikelen.
Soms levert een leverancier direct aan retailers. De rol van groothandel is meestal wel doorgerekend.
Zelf zoeken naar groothandels
Veel starters die producten willen inkopen, beginnen hun zoektocht door te googelen en te bellen. Succesvol is dit meestal niet. Vaak vind je vooral fabrikanten die niet aan kleine afnemers leveren. Goede leveranciers houden zich lang niet altijd bezig met de vindbaarheid of uitstraling van hun website.
Leveranciers, en ook bekende groothandels die wel online vindbaar zijn, krijgen zoveel telefoontjes van starters dat ze vrij sceptisch zijn. Ergens is dat wel logisch. Hun inkooptarieven zijn veel lager, maar dat hoeven consumenten niet te weten. Ze verkopen alleen in bulk en zitten niet te wachten op kleine afnemers.
Goed te vinden leveranciers zijn vaak terughoudend met het leveren aan nieuwe retailers.
Leveranciers zoeken bedrijven die in één keer groot inkopen. En dat betekent dat, als je al de juiste producten hebt gevonden, je deze wel kan financieren. Als dat lukt, omdat je wel wat startkapitaal hebt, loop je alsnog de kans dat een leverancier niet op jouw bestelling zit te wachten.
Nieuwe producten inkopen? Orderchamp is een marktplaats vol leveranciers met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om nieuwe leveranciers te ontdekken.
Veel leveranciers hebben drempels
Als leveranciers producten leveren aan jouw webshop, creëren ze eigenlijk een concurrent voor al hun andere klanten. Aangezien andere webshops meestal langer draaien, is de kans groot dat jouw bestelling kleiner is. Dat maakt je minder interessant voor een leverancier. Daarom zijn ze voorzichtig.
Leveranciers hebben vaak al geëxperimenteerd met dropshipping of leverancierskrediet, maar hebben daar simpelweg slechte ervaringen mee. Veel leveranciers bieden dit alleen nog maar aan spelers aan die zij zelf vertrouwen. Meestal geeft de leverancier mensen die een nieuwe webwinkel beginnen niet direct de beste prijs of zelfs niet meteen het hele aanbod.
Beginperiode vooral een investeringsperiode
Veel leveranciers hebben een paar spelregels bedacht voor ze producten leveren. Denk aan minimumafnames, het weigeren van retouren en vragen om voorafbetaling. Dat laatste gaat dan tegen hogere prijzen dan andere webwinkels betalen, omdat jij nog geen vaste-klanten-korting krijgt.
Een leverancier levert liever aan afnemers die ze vertrouwen.
Veel starters haken hier af omdat ze inkoopprijzen zien die concurrenten bijna als verkoopprijs hanteren. De winstmarge tussen inkopen en verkopen lijkt dan te klein om de marketing- of verzendkosten van te betalen. Maar om een groothandel of leverancier te overtuigen moet je een relatie opbouwen.
Inkopen bij leveranciers is kwestie van een relatie opbouwen
Andere webshops hebben het eerste jaar vaak ook geen winst gemaakt. Je bepaalt zelf hoeveel je investeert en uitbesteedt, maar een webwinkel opzetten kost veel tijd en geld. Groothandels en leveranciers weten dat. Die laten jou niet inkopen als ze denken dat het om een eenmalige bestelling gaat. En als jij het met korting of acties gaat verkopen zit je misschien andere afnemers in de weg.
Vooraf inkopen bij een groothandel? Met dropshipping is dat niet nodig. Kijk bijvoorbeeld eens bij BigBuy.eu, Printful of andere dropshipping-leveranciers.
Als je al een paar maanden bezig bent met je webshop zijn partijen sneller geneigd om wat korting te geven. Vaak worden leveranciers bij herhaalaankopen soepeler met de voorwaarden en gaan ze bijvoorbeeld ook kleinere afnames of zelfs retouren accepteren. Als je de leverancier net leert kennen, is de beste manier om het gewoon te vragen. Telefonisch is dat lastig, dus zoek ze eens op.
Ga eens langs bij een groothandel of leverancier.
Kijk wat jij een leverancier kunt bieden
Ga eens langs bij leveranciers. Drink samen een kop koffie of thee en vraag hoe je hen kunt helpen. Of geef aan dat je geen moeite hebt met een hoger begintarief, maar dat je voor je plan wel wilt weten wanneer kortingen in de toekomst mogelijk zijn. Vraag naar volumekorting of -staffels.
Kijk ook of je anders kunt inkopen dan concurrenten. Vaak heeft een leverancier nog wel wat artikelen van een ouder seizoen of producten die te weinig door andere webshops zijn afgenomen. Als jij er daar ook een paar van afneemt, is de kans al groter dat de leverancier je daar korting op geeft.
Ga op zoek naar alternatieve leveranciers
Een traditionele manier om met een leverancier in contact te komen is via beurzen. Bijna elke productgroep kent wel een beurs waarop leveranciers hun nieuwste artikelen tonen. Op die beurzen komen meestal ook veel nieuwe of buitenlandse leveranciers die nog niet vaak benaderd worden via zoekmachines of telefoon.
Op een beurs zijn leveranciers wel bereid om het gesprek aan te gaan. Als dat ook niet werkt en jouw ideale groothandel of leverancier niet te vinden blijkt, kun je ook eerst beginnen met dropshipping om in ieder geval je online domein op te bouwen. Een dropshipping-leverancier levert veel aan nieuwe webwinkels.
Ze willen niet de eerste leverancier zijn die aan jouw webwinkel levert.
Groothandels kijken sterk naar wat andere leveranciers doen
Als jouw webwinkel nog leeg is, wil een leverancier niet de eerste zijn die het risico neemt om jou producten te leveren. Als je een goedgevulde webshop laat zien is dat al makkelijker. Probeer dus eerst aanbod te vinden, voordat je echt op zoek gaat naar een inkoopkanaal.
Doe dit bijvoorbeeld via een online platform voor groothandels als Orderchamp. Ook kun je starten met inkoop via Marktplaats.nl of Speurders.nl. Je kunt zelfs offline marktplaatsen, kringloopwinkels of veilingen afgaan. Vaak is inkopen via andere winkels een goede zet. Er is veel kritiek op sites als AliExpress, maar als je geduld hebt kun je bij een leverancier uit China prima je eerste inkopen doen.
Een Chinese leverancier waar consumenten zelf ook kunnen bestellen is voor serieuze retailers meestal geen goed idee. Een Nederlandse winkel is te duur voor vervolgaankopen. Maar met beide oplossingen kun je wel een goedgevulde webwinkel neerzetten. Je doet enorm veel kennis op en het dwingt je gelijk om qua service of marketing beter te zijn dan de bestaande concurrentie.
Productafbeeldingen als aanwijzing
Wat ook een handige manier is om verkopers te vinden, is door een ‘reverse image search’ te doen op afbeeldingen van producten die jij graag wilt verkopen. Dit kan via Google Afbeeldingen, maar ook via een website als Tineye.com en Yandex Image Search. De technologie hierachter zoekt op welke sites de productafbeelding staat. Vaak kom je dan de AliExpress- of Alibaba-pagina tegen van een leverancier waar de webwinkel het product heeft ingekocht. En dit kan jij nu dus ook.
Verlies op eerste orders? Soms is dat de enige manier om te beginnen
Een groothandel hanteert inkoopprijzen waarop wat te verdienen is. Als je producten inkoopt via veilingen, marktplaats.nl of een concurrent is dat lastig. Kun je op termijn dan nog wel wat verdienen met je webshop? Op de eerste bestellingen misschien niet, maar op de langere termijn zeker wel. Want als je dan naar een leverancier of groothandel gaat, kun je daar wel met een goedgevulde winkel aankomen.
Zodra je webwinkel bezoekersstatistieken of verkoopcijfers kan laten zien, is het makkelijker om nieuwe leveranciers te overtuigen. Daarnaast bouw je data voor jezelf op. Je ziet welke producten bezoekers interessant vinden, waar mensen op zoeken en wat goed verkoopt. Je komt opeens binnen met marktkennis.
Een groothandel moet zien dat jij een succesnummer bent. Met een goedgevulde webwinkel en een goed verhaal lijk jij een ervaren speler. Combineer het met een interessante eerste aankoop. Nu is de kans dat de leverancier voor een leuke inkoopprijs aan je webwinkel wil leveren opeens binnen handbereik.
Op zoek naar een nieuwe leverancier? Orderchamp is een marktplaats met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om nieuwe leveranciers te ontdekken.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over groothandels en leveranciers zijn:
Waar vind ik een leverancier of groothandel?
Lukraak een leverancier zoeken werkt meestal niet. Je moet dus vooraf goed nadenken wat je wilt verkopen. Vervolgens kun je bij een merk op zoek naar de leverancier.
Met de juiste zoektermen lukt dat soms wel, al kan het dan nog een aardige uitdaging zijn om ze te overtuigen. In dit artikel daarom ook zaken waar je op moet letten als je met ze in gesprek gaat.
Waarop let een leverancier?
Als jij producten gaat afnemen bij een leverancier creëren ze eigenlijk een directe concurrent voor al hun andere afnemers. Om die reden zijn leveranciers soms wat terughoudend met het aannemen van nieuwe klanten, maar met de juiste techniek overtuig je ze meestal wel.
Wat als een leverancier niet wil leveren?
Dan haak je af, toch? Een echte ondernemer geeft nooit op. Leveranciers zijn soms wat terughoudend en dus moet je eerst hun vertrouwen winnen. Dat kan op meerdere manieren. In dit artikel daarom uitleg waarom je niet zomaar in kan kopen, en aan welke voorwaarden je moet voldoen om leveranciers geïnteresseerd te krijgen.
Wat zijn dropshipping-leveranciers?
Bij dropshipping levert de leverancier het product direct bij jouw klant. Je hoeft artikelen dus niet eerst zelf op voorraad te houden. Dat heeft veel voordelen maar nadelen zijn er ook. Zo is de concurrentie bij dropshipping groter of rekent de leverancier de kosten van de logistiek simpelweg door. Voor nieuwe webwinkels zijn dropshipping-leveranciers wel een goede manier om snel een goedgevulde webwinkel te realiseren.