Leveranciers en groothandels

Een leverancier zoeken is lastig als je weinig ervaring hebt met producten inkopen. Hoe werkt een groothandel en hoe vind je ze? Onze tips, uitleg en een lijstje met enkele van de beste leveranciers waar je eigen voorraad kunt inkopen voor een nieuwe winkel of webshop.

Inhoud:

Leverancier vinden voor je webshop

groothandel of leverancier vindenWil je een nieuwe webwinkel beginnen? Dan heb je  een goed productaanbod nodig. Je moet de juiste producten op voorraad hebben. Als je bijvoorbeeld kleding wilt verkopen, heb je een leverancier of kleding-groothandel nodig die de producten levert.

Maar producten inkopen en doorverkopen klinkt makkelijker dan het is. Om te beginnen moet je voor elk product eerst een leverancier vinden.

Leveranciers waar je producten kunt inkopen

Sites waar je een leverancier kunt vinden met lage aankoopdrempels of minimumafnames:

Het b2b-platform Orderchamp staat vol met groothandels voor de retail met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Aanmelden is gratis. Grotere retailers gebruiken het platform vaak om leuke aanvullingen te vinden maar kleine boetiekjes en conceptstores kunnen hier echt een totaalaanbod vinden.

Met het Nederlandse Everspring voeg je een breed assortiment aan bloemen, planten en woondecoraties toe aan je eigen webshop. De producten worden rechtstreeks vanaf de kweker bij de consument geleverd. Een account aanmaken is gratis.

Betrouwbare Belgische groothandel die al ruim 15 jaar aan retailers en groothandels levert. Uitgebreid assortiment producten, inclusief dropshipping door heel Europa. Next day delivery in Nederland en België, overige EU-landen 2 tot 5 dagen. Geen abonnementskosten en volledige tracking.

Op Spocket staan grote Europese en Amerikaanse dropshipping-leveranciers. Gemakkelijk te koppelen met webwinkelsoftware van Shopify of WooCommerce. Tienduizenden retailers werken met dit platform, het aanbod is zo groot dat er altijd leuke artikelen te vinden zijn.

De Italiaanse groothandel B2B GRIFFATI biedt verschillende designermerken, inclusief enkele exclusieve Europese modemerken, tegen groothandelprijzen. Met de dropshipping-plugin Sync2Fashion voeg je eenvoudig producten toe aan een Shopify-webshop. De groothandel regelt dan de opslag en verzending.

De Spaanse dropshipping-groothandel BigBuy heeft een groot aanbod van meer dan 150.000 producten. De verzending gaat snel en artikelen zijn allemaal geschikt voor de Europese markt. Ook kun je een abonnement afsluiten vanaf 69 euro per maand, waarmee het extra diensten biedt.

Op het platform Faire staan merken en groothandels voor retailers uit Noord-Amerika en Europa. Zowel grote als kleine webwinkeliers kunnen hier terecht om hun assortiment in bijvoorbeeld sieraden, kleding- of woonaccessoires aan te vullen.

Voor 67 dollar per jaar krijg je bij Salehoo toegang tot een database met ruim 8.000 groothandels waarvan bijna de helft op basis van dropshipping levert. Als je goed zoekt kun je hier ook een leuke kleine groothandel voor Spaanse jurkjes of Italiaanse schoenen of rokjes vinden.

Verschillen tussen een leverancier en groothandel

Een leverancier levert goederen aan winkels en bedrijven. Meestal direct, maar grote leveranciers werken vaak samen met groothandels. Een groothandel doet bijvoorbeeld de distributie voor een bepaalde productgroep of regio. Het is een winkel die alleen aan bedrijven levert die de artikelen weer doorverkopen.

Een leverancier of groothandel levert artikelen aan winkels.

Net als een leverancier is een groothandel goed in de logistiek. Ze kunnen producten goedkoop inkopen, vervoeren en opslaan. Dit omdat altijd alles in grote hoeveelheden gaat, waardoor de kosten per artikel beperkt blijven. Ze zijn daarmee de schakel tussen een fabrikant of producent en retailers.

Wil je producten inkopen voor je webshop maar is de ruimte in je magazijn beperkt? Dan kun je ook dropshipping overwegen. Zie onze pagina met dropshipping-leveranciers.

Buitenlandse leverancier of fabrikant

samenwerken met groothandelsVeel retailers kopen direct in bij buitenlandse leveranciers of fabrikanten. Sommige leveranciers denken ook mee over de productie, het vervoer en hebben zelf voorraad op meerdere plekken liggen.

Dat klinkt goedkoper maar dan neemt de leverancier vaak ook de rol van groothandel op zich, en dat is meestal doorgerekend in de prijzen en voorwaarden.

Soms levert een leverancier direct aan retailers. De rol van groothandel is meestal wel doorgerekend.

Zelf zoeken naar groothandels

Als je producten wilt inkopen kun je beginnen door te googelen en te bellen. Vaak vind je dan vooral fabrikanten die niet aan kleine afnemers leveren. Goede leveranciers zijn niet altijd bezig met de vindbaarheid of uitstraling van hun website.

Leveranciers en ook bekende groothandels die wel online vindbaar zijn, zijn vaak wat terughoudend naar nieuwe retailers. Ergens is dat wel logisch. Hun inkooptarieven zijn veel lager, maar dat hoeven consumenten niet te weten. Ze verkopen alleen in bulk en zitten niet te wachten op kleine afnemers.

Goed te vinden leveranciers zijn vaak terughoudend met het leveren aan nieuwe retailers.

Leveranciers zoeken bedrijven die in één keer groot inkopen. En dat betekent dat, als je al de juiste producten hebt gevonden, je deze wel kan financieren. Als dat lukt, omdat je wel wat startkapitaal hebt, loop je alsnog de kans dat een leverancier niet op jouw bestelling zit te wachten.

Is je productaanbod al op orde of moet je nog producten inkopen? Orderchamp heeft lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om groothandels of leveranciers mee te ontdekken.

Veel leveranciers hebben drempels

alle leveranciers hanteren drempelsAls leveranciers producten leveren aan jouw webshop, creëren ze eigenlijk een concurrent voor al hun andere klanten. Andere webshops die al langer bestaan kopen meestal groter in dan jij. Dat maakt jou minder interessant voor een leverancier.

Leveranciers hebben vaak al geëxperimenteerd met dropshipping of leverancierskrediet, maar hebben daar simpelweg slechte ervaringen mee. Veel leveranciers bieden dit alleen nog maar aan spelers aan die zij zelf vertrouwen. Meestal geeft de leverancier mensen die een nieuwe webwinkel beginnen niet direct de beste prijs of zelfs niet meteen het hele aanbod.

Beginperiode vooral een investeringsperiode

Veel leveranciers hebben spelregels bedacht voor ze producten leveren. Denk aan minimumafnames, het weigeren van retouren en vragen om voorafbetaling. Dat laatste gaat dan tegen hogere prijzen dan andere webwinkels betalen, omdat jij nog geen vaste-klanten-korting krijgt.

Een leverancier levert liever aan afnemers die ze vertrouwen.

Veel starters haken hier af omdat ze inkoopprijzen zien die concurrenten bijna als verkoopprijs hanteren. De winstmarge tussen inkopen en verkopen lijkt dan te klein om de marketing- of verzendkosten van te betalen. Maar om een groothandel of leverancier te overtuigen moet je een relatie opbouwen.

Relaties opbouwen met leveranciers

relatie opbouwen met je leverancierWebshops maken het eerste jaar vaak geen winst. Je bepaalt zelf hoeveel je investeert en uitbesteedt, maar een webwinkel opzetten kost veel tijd en geld. Groothandels en leveranciers weten dat.

Die laten jou niet inkopen als ze denken dat het om een eenmalige bestelling gaat. Als jij restpartijen met korting verkoopt is dat slecht voor andere afnemers.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Europese platforms als Bigbuy, dropshippingXL of GOGETTERS bieden duizenden producten, goede kwaliteit en snelle levering op basis van dropshipping.

Als je al een paar maanden bezig bent met je webshop zijn partijen sneller geneigd om wat korting te geven. Vaak worden leveranciers bij herhaalaankopen soepeler met de voorwaarden en gaan ze bijvoorbeeld ook kleinere afnames of zelfs retouren accepteren. Als je de leverancier net leert kennen, is de beste manier om het gewoon te vragen. Telefonisch is dat lastig, dus zoek ze eens op.

Ga eens langs bij een groothandel of leverancier.

Kijk wat jij een leverancier kunt bieden

ga eens bij een groothandel koffiedrinkenGa eens langs bij leveranciers. Drink samen een kop koffie of thee en vraag hoe je hen kunt helpen. Of geef aan dat je geen moeite hebt met een hoger begintarief, maar dat je voor je plan wel wilt weten wanneer kortingen in de toekomst mogelijk zijn. Vraag naar volumekorting of -staffels.

Kijk ook of je anders kunt inkopen dan concurrenten. Vaak heeft een leverancier nog wel wat artikelen van een ouder seizoen of producten die te weinig door andere webshops zijn afgenomen. Als jij er daar ook een paar van afneemt, is de kans al groter dat de leverancier je daar korting op geeft.

Ga op zoek naar alternatieve leveranciers

Een traditionele manier om met een leverancier in contact te komen is via beurzen. Bijna elke productgroep kent wel een beurs waarop leveranciers hun nieuwste artikelen tonen. Op die beurzen komen meestal ook veel nieuwe of buitenlandse leveranciers die nog niet vaak benaderd worden via zoekmachines of telefoon.

Op een beurs zijn leveranciers wel bereid om het gesprek aan te gaan. Als dat ook niet werkt en jouw ideale groothandel of leverancier niet te vinden blijkt, kun je ook eerst beginnen met dropshipping om in ieder geval je online domein op te bouwen. Een dropshipping-leverancier levert veel aan nieuwe webwinkels.

Ze willen niet de eerste leverancier zijn die aan jouw webwinkel levert.

ga eens langs bij meerdere leveranciers

Groothandels kijken wat andere leveranciers doen

Als jouw webwinkel nog leeg is, wil een leverancier niet de eerste zijn die het risico neemt om jou producten te leveren. Als je een goedgevulde webshop kunt laten zien maakt dat het makkelijker. Probeer dus eerst aanbod te vinden, voordat je echt op zoek gaat naar een inkoopkanaal.

Doe dit bijvoorbeeld via een online platform voor groothandels als Orderchamp. Ook kun je starten met inkoop via Marktplaats.nl of Speurders.nl. Je kunt zelfs offline marktplaatsen, kringloopwinkels of veilingen afgaan. Vaak is inkopen via andere winkels een goede zet. Er is veel kritiek op sites als AliExpress, maar als je geduld hebt kun je bij een leverancier uit China prima je eerste inkopen doen.

Een Chinese leverancier waar consumenten zelf ook kunnen bestellen is voor serieuze retailers meestal geen goed idee. Een Nederlandse winkel is te duur voor vervolgaankopen. Maar met beide oplossingen kun je wel een goedgevulde webwinkel neerzetten. Je doet veel kennis op en het dwingt je gelijk om qua service of marketing beter te zijn dan de bestaande concurrentie.

Producten vinden via afbeeldingen

Een reverse image search levert soms het product bij een leverancier uit China opWat ook een handige manier is om verkopers te vinden, is door een ‘reverse image search’ te doen op afbeeldingen van producten die jij graag wilt verkopen. Dit kan via Google Afbeeldingen, maar ook via een website als Tineye.com en Yandex Image Search.

De technologie hierachter zoekt op welke sites de productafbeelding staat. Vaak kom je dan op een AliExpress- of Alibaba-pagina van een leverancier waar de webwinkel het product heeft ingekocht. En dit kan jij nu dus ook.

Hoge inkoopprijzen: starten met verlies

Een groothandel hanteert inkoopprijzen waarop wat te verdienen is. Als je producten inkoopt via veilingen, marktplaats.nl of een concurrent is dat lastig. Kun je op termijn dan nog wel wat verdienen met je webshop? Op de eerste bestellingen misschien niet, maar op de langere termijn zeker wel. Want als je dan naar een leverancier of groothandel gaat, kun je daar wel met een goedgevulde winkel aankomen.

beginnen met inkopen

Zodra je webwinkel bezoekersstatistieken of verkoopcijfers kan laten zien, is het makkelijker om nieuwe leveranciers te overtuigen. Daarnaast bouw je data voor jezelf op. Je ziet welke producten bezoekers interessant vinden, waar mensen op zoeken en wat goed verkoopt. Je komt opeens binnen met marktkennis.

Een groothandel moet zien dat jij een succesnummer bent. Met een goedgevulde webwinkel en een goed verhaal lijk jij een ervaren speler. Combineer het met een interessante eerste aankoop. Nu is de kans dat de leverancier voor een leuke inkoopprijs aan je webwinkel wil leveren opeens binnen handbereik.

Op zoek naar een nieuwe leverancier? Orderchamp is een marktplaats met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om nieuwe leveranciers te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over groothandels en leveranciers zijn:

Waar vind ik een leverancier of groothandel?

Lukraak een leverancier zoeken werkt meestal niet. Je moet dus vooraf goed nadenken wat je wilt verkopen. Vervolgens kun je bij een merk op zoek naar de leverancier.

Met de juiste zoektermen lukt dat soms wel, al kan het dan nog een aardige uitdaging zijn om ze te overtuigen. In dit artikel daarom ook zaken waar je op moet letten als je met ze in gesprek gaat.

Waarop let een leverancier?

Als jij producten gaat afnemen bij een leverancier creëren ze eigenlijk een directe concurrent voor al hun andere afnemers. Om die reden zijn leveranciers soms wat terughoudend met het aannemen van nieuwe klanten, maar met de juiste techniek overtuig je ze meestal wel.

Wat als een leverancier niet wil leveren?

Dan haak je af, toch? Een echte ondernemer geeft nooit op. Leveranciers zijn soms wat terughoudend en dus moet je eerst hun vertrouwen winnen. Dat kan op meerdere manieren. In dit artikel daarom uitleg waarom je niet zomaar in kan kopen, en aan welke voorwaarden je moet voldoen om leveranciers geïnteresseerd te krijgen.

Wat zijn dropshipping-leveranciers?

Bij dropshipping levert de leverancier het product direct bij jouw klant. Je hoeft artikelen dus niet eerst zelf op voorraad te houden. Dat heeft veel voordelen maar nadelen zijn er ook. Zo is de concurrentie bij dropshipping groter of rekent de leverancier de kosten van de logistiek simpelweg door. Voor nieuwe webwinkels zijn dropshipping-leveranciers wel een goede manier om snel een goedgevulde webwinkel te realiseren.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan