WooCommerce
Met WooCommerce kun je snel een simpele webshop starten en hiermee online producten of diensten verkopen. WooCommerce is eigenlijk een ecommerce-plugin van WordPress. Wereldwijd wordt deze webshop-plugin door miljoenen ondernemers gebruikt.
Inhoud:
- Wat is WooCommerce?
- WooCommerce is populair
- Waarvoor kun je WooCommerce inzetten?
- Wat kost een WooCommerce-webshop?
- Ervaringen WooCommerce-gebruikers
Wat is WooCommerce?
WooCommerce is een webshop-plugin voor WordPress. Hiermee kun je eenvoudig producten verkopen op je website.
Net als WordPress zelf is de webwinkel-integratie gemaakt in php, open source, gratis in gebruik en in eerste instantie gericht op kleine bedrijven die enkele webwinkel-functies willen toevoegen aan hun website.
Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.
WooCommerce behoort, Samen met Magento, tot de grootste open source-pakketten ter wereld om een webshop mee te (laten) bouwen. Volgens de website BuiltWith zijn er medio 2021 bijna 4,5 miljoen WooCommerce-shops live. Een belangrijke reden voor de grote populariteit van de WooCommerce-plugin – die sinds 2011 bestaat – is het gebruiksgemak. Zeker wanneer je al een WordPress-website hebt, is het nog maar een kleine stap om een webwinkel te beginnen.
Heb je al een WordPress-website? Met WooCommerce voeg je hier gemakkelijk een webwinkel aan toe.
WooCommerce-plugin is populair binnen WordPress
Als je al WordPress gebruikt en op jee site een product wilt verkopen is WooCommerce een populaire keuze.
De WordPress-plugin is ook populair is onder programmeurs. Stel dat je besluit om het bouwen van de shop uit te besteden, dan is het niet moeilijk om een websitemaker te vinden die bekend is met de plugin. En wil je het (in eerste instantie) toch zelf doen, dan kun je altijd een beroep doen op de achterban van WooCommerce.
Net als bij Magento, is er onder de WooCommerce-gebruikers een grote community ontstaan. Dit is niet alleen handig wanneer je een vraag het over het gebruik van de software, ook wanneer je je afvraagt of bepaalde oplossingen al bestaan, is de kans groot dat iemand anders deze vraag al eens heeft gesteld en jou het antwoord kan geven. En als je een bepaalde dienst in WooCommerce wilt integreren – zoals een betaaloplossing of boekhoudprogramma – zal je merken dat de meeste integraties al zijn ontwikkeld.
Voor welk product kun je WooCommerce inzetten?
De WooCommerce-plugin is niet alleen interessant wanneer je producten via een webshop wilt aanbieden, ook wanneer je (zo nu en dan) een digitale product of dienst wilt verkopen kan WooCommerce uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van toegangskaarten voor een bijeenkomsten, het reserveren en betalen van vergaderruimtes, of het downloaden van betaalde e-books.
Dankzij plugins kun je WooCommerce eindeloos uitbouwen met extra features.
WooCommerce wordt wel eens vergeleken met Lego, dat je ook continu kunt uitbreiden. Je kunt klein beginnen en naarmate je webshop groeit het aantal functionaliteiten vergroten. De plugin wordt dan ook gebruikt door mensen die een handjevol producten of diensten verkopen en door grote ondernemingen met een uitgebreid assortiment.
Samenwerking WooCommerce en Google
Sinds halverwege 2021 kunnen WooCommerce-gebruikers hun assortiment gratis tonen in Google Maps, Google Afbeeldingen, Google Search en YouTube.
Google had al zo’n samenwerking met Shopify, maar nu heeft WooCommerce dit ecosysteem dus ook. De achterliggende reden is tweeledig: retailers zijn beter zichtbaar en consumenten hebben meer keuze.
WooCommerce is geschikt voor Google.
Hoe maak je een WooCommerce-webshop?
Om een WooCommerce-webshop te maken, heb je allereerst een WordPress-website nodig. Daarna kun je in het WordPress-dashboard de plugin downloaden en installeren. Vervolgens krijg je de vraag of je een bestaand thema of theme wilt gebruiken of een maatwerkshop wilt bouwen. Een thema kun je zien als een verzameling bestanden dat het uiterlijk bepaald. Themes worden ook wel templates genoemd.
Veel ondernemers beginnen met een bestaand thema maar je kunt hiervoor ook een van de vele Woocommerce-ontwikkelaars voor inschakelen. Nadat je het theme hebt aangepast naar jouw wensen kun je functionaliteiten installeren en configureren. Ook hier heb je de keuze uit gratis en betaalde plugins. De plugins worden ook wel extensies, integraties en add-ons genoemd. De wijze van installeren kan iets verschillen, maar ze zijn allemaal bedoeld om je shop te voorzien van extra functionaliteit.
Wil je online producten verkopen met WooCommerce? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een eigen webshop beginnen.
Zo kies je een geschikt template voor je webshop
De keuze voor een template, dat het uiterlijk van je webshop bepaalt, is een belangrijke stap, aangezien het de basis van je WooCommerce-shop is. Hierdoor is het belangrijk om verder te kijken dan het design. Vooral de uitbreidingsmogelijkheden, de snelheid en de flexibiliteit van een theme verdienen extra aandacht.
Verschil tussen gratis en betaalde themes
In het aanbod vind je zowel gratis als betaalde thema’s. Het grootste verschil zit in het aantal functionaliteiten dat zo’n theme binnen WooCommerce heeft. Als je net begint met het verkopen van producten of diensten, kun je vaak wel uit de voeten met een gratis thema. Maar uiteindelijk is de kans groot dat je bepaalde mogelijkheden gaat missen.
Bij gratis thema’s heb je geen support vanuit WooCommerce.
Daarbij is het bij gratis themes – in tegenstelling tot betaalde themes – niet mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice. Dit komt omdat er zo veel gratis themes worden aangeboden dat het voor WooCommerce onbegonnen werk is om bij te houden wie de ontwikkelaar is. Als je hulp wilt moet je de informatie dus ergens anders vandaan halen, zoals een forum of een webbouwer. De reden dat bedrijven gratis thema’s maken is vaak om hun bekendheid binnen de WordPress-community te vergroten.
Welke andere WordPress-plugins heb ik nodig?
Naast de plugin zijn er ook veel aanvullende WooCommerce-plugins voor extra functionaliteit, koppelingen of gebruikersgemak.
Of je nu sporadisch een product verkoopt of een enorme webshop wilt beginnen, je hebt met WooCommerce sowieso een verzendmethode en een betaaloplossing nodig. Je kunt je shop koppelen met vervoerders als PostNL, UPS en DHL. Maar je kunt ook kiezen voor verzendsoftware als Sendcloud waarmee je toegang krijgt tot een heleboel verzendmogelijkheden.
Voor het betalen geldt hetzelfde principe. Je kunt WooCommerce koppelen met de checkout van bijvoorbeeld ING of Rabobank, maar je kunt een plugin gebruiken van een betaalprovider. Bekende Nederlandse betaalproviders zijn bijvoorbeeld Mollie, Buckaroo en MultiSafepay. Meestal is zo’n plugin gratis, maar betaal je een vergoeding per transactie.
Extra verkoopkanalen creëren met WooCommerce
Wil je je producten niet alleen aanbieden in je eigen shop, maar bijvoorbeeld ook via Marktplaats, Bol.com of Amazon, dan kun je dit doen door de gelijknamige plugins te installeren.
Ook voor social mediakanalen als Facebook en Instagram zijn er handige koppelingen met WooCommerce, waarmee je (een deel van) je assortiment kunt importeren naar deze verkoopkanalen.
Dropshipping met WooCommerce
Ook voor ondernemers die willen verkopen met dropshipping zijn er meerdere manieren waarop je dit met WooCommerce kunt doen. Via de plugins AliDropship en Ali2Woo kun je jouw WooCommerce-shop koppelen met het Chinese inkoopplatform AliExpress. Werk je liever samen met Europese producenten en groothandels, dan kun je hiervoor de Spocket- of BigBuy-plugin gebruiken.
Ben je goed in online marketing en wil je een webwinkel beginnen zonder voorraad? Met BigBuy kun je jouw webshop direct koppelen aan dropshipping-leveranciers.
Abonnementen aanbieden via WooCommerce Subscriptions
Steeds meer ondernemers werken met abonnementen. Bijvoorbeeld omdat ze scheermesjes, opzetstukjes voor tandenborstels of andere producten verkopen die hun klanten maandelijks nodig hebben. Maar ook wanneer je diensten aanbiedt, kun je jouw uren op abonnementsbasis verkopen. Met behulp van de WooCommerce Subscriptions-plugin kun je jouw klanten abonnementen aanbieden.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat niet elke betaalprovider compatible is met deze premium extensie. In Nederland werkt Mollie samen met WooCommerce Subscriptions. Hoewel er meer betaaldiensten zijn die recurring payments ondersteunen, doen zij dit niet in combinatie met WooCommerce Subscriptions.
Wat kost een WooCommerce-webshop?
Voor de plugin hoef je niets te betalen. Hierdoor is WooCommerce voor WordPress-gebruikers een vrij laagdrempelige manier om een webwinkel te lanceren en de mogelijkheden van de online verkoop te verkennen. Zolang je niet heel veel verkoopt, kun je met deze gratis webwinkel best uit de voeten.
Zodra het aantal verkopen toeneemt, komt er een moment waarop de bestaande features niet meer toereikend zijn en je eigenlijk niet zonder betaalde extensies kunt. Ook dit hoeft niet erg kostbaar te zijn, tenzij je veel betaalde extensies of maatwerkoplossingen nodig hebt.
WooCommerce is een gratis WordPress-plugin.
Nadelen van WooCommerce
Voor wie niet te veel (maatwerk)eisen heeft, is WooCommerce een goede en betaalbare keuze. Je hebt best veel vrijheid bij het configureren van allerlei instellingen waardoor je eenvoudig de webshop naar eigen smaak kunt instellen. Maar ga je echt veel verkopen via de shop, dan is WooCommerce niet altijd de beste oplossing.
Het wordt vaak vergeleken met Magento, maar in het midden- of topsegment zijn er wel meer interessante spelers het overwegen waard. Net als bij Magento is er voor WooCommerce veel onderhoud nodig, zijn er regelmatig updates en is het telkens weer de vraag of alle plugins daarna nog goed werken.
WooCommerce heeft regelmatig updates en bij hoge volumes of slechter werkende plugins laat de snelheid van je webshop soms te wensen over.
Ook kan de snelheid van een WooCommerce-shop bij hoge volumes te wensen overlaten. Daar zijn wel oplossingen voor te vinden maar aan gespecialiseerde hosting en continu onderhoud hangt een prijskaartje dat soms vergelijkbaar is met andere e-commercesoftware. Dit geldt ook voor de uitbreidingen die nodig zijn voor een grotere shop.
Ben je nog niet bekend met WordPress en twijfel je of WooCommerce wel wat voor jou is? Wij hebben ook andere ecommerce-software vergeleken.
Ervaringen WooCommerce-gebruikers
WordPress staat bekend om de goede vindbaarheid in zoekmachines en bij WooCommerce is dit niet anders. Ook wordt de gebruiksvriendelijkheid gezien als een groot voordeel, zowel door ondernemers als programmeurs. En omdat WooCommerce een verlengstuk is van WordPress, biedt het ook goede mogelijkheden voor content-uitingen.
Wat wel als nadeel wordt gezien, is dat veel functies los moeten worden geïnstalleerd. Waar ze bij bijvoorbeeld Magento standaard beschikbaar zijn, moet je ze bij WooCommerce als losse plugin installeren. Naast dat het extra tijd kost, zorgt dit er ook voor dat de webshop trager wordt. Hier staat wel tegenover dat je bij WooCommerce alleen de functionaliteiten kunt installeren die je daadwerkelijk gebruikt.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over WooCommerce zijn:
Wat kun je met WooCommerce?
WooCommerce biedt tal van mogelijkheden. Naast dat je hiermee een webshop beginnen kunt, kun je bijvoorbeeld toegangskaartjes of vergaderruimtes te koop aanbieden via de webwinkel. En stel dat je werkt in de dienstverlening – bijvoorbeeld als masseur of hondenuitlaat – dan kun je jouw klanten via de shop alvast vooruit laten betalen.
Ook zijn er diverse – gratis en betaalde – plugins, waarmee je jouw producten bijvoorbeeld kunt verkopen via platformen als Amazon, Bol.com en Marktplaats.
Wat zijn de voordelen van WooCommerce?
Dat WooCommerce wereldwijd door zo veel mensen wordt gebruikt om een webwinkel mee te beginnen heeft voordelen. Om te beginnen zijn veel mensen bekend met de software. Wanneer je een ontwikkelaar zoekt om je webshop te bouwen of te professionaliseren, is het niet moeilijk om er één te vinden die bekend is met WooCommerce.
Daarnaast is de software van zichzelf al gebruiksvriendelijk. En omdat de ecommerce-plugin gratis is, zorgt dit ervoor dat je kosteloos de mogelijkheden van een webwinkel kunt verkennen. Verder biedt WooCommerce – als verlengde van WordPress – goede mogelijkheden voor content-uitingen. Dus stel dat je een blog bijhoudt, dan kun je dit met WooCommerce mooi vormgeven.
Hoe maak je zelf een WooCommerce-webshop?
Om zelf een website te maken met WooCommerce heb je allereerst WordPress nodig. Via deze site ga je naar plugins (onder het dashboard), waar je de WooCommerce-plugin kunt downloaden en installeren.
Vervolgens bepaal je of je jouw webwinkel beginnen wilt met een bestaand thema of dat je liever voor een maatwerkshop gaat. Let wel, aan alles wat maatwerk is, hangt in de ecommerce-sector een prijskaartje. De meeste ondernemers kiezen daarom – zeker in het begin – voor een bestaand thema, die ze aanpassen naar de huisstijl van hun bedrijf. Heb je de basis staan, dan kun je de gewenste functies installeren. Denk bijvoorbeeld aan een betaaloplossingen en verzendmethodes.