Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

WooCommerce

Als je online producten of diensten wilt verkopen, kun je zelf een webwinkel ontwikkelen. Maar je kunt ook gebruikmaken van bestaande software, zoals WooCommerce, dat eigenlijk een ecommerce-plugin van WordPress is. Wereldwijd wordt het door miljoenen ondernemers gebruikt.

Inhoud:

Wat is WooCommerce?

WooCommerceWooCommerce is een plugin voor WordPress. Net als WordPress is het open source, gratis in gebruik en in eerste instantie gericht op kleine bedrijven die enkele webwinkel-functies willen toevoegen aan hun website. Samen met Magento behoort WooCommerce tot de grootste open source-pakketten om een webshop mee te (laten) bouwen.

Volgens de website BuiltWith zijn er begin 2020 bijna 3,9 miljoen WooCommerce-shops live. Een belangrijke reden voor de grote populariteit van WooCommerce – dat sinds 2011 bestaat – is het gebruiksgemak. Zeker wanneer je een WordPress-website hebt, is het nog maar een kleine stap om een webwinkel te beginnen.

Heb je een WordPress-website? Met WooCommerce voeg je hier gemakkelijk een webwinkel aan toe.

WooCommerce is populair

WooCommerce is enorm populair. Wat veel ondernemers ook prettig vinden, is dat het ook populair is onder programmeurs. Stel dat je besluit om het bouwen van de shop uit te besteden, dan is het niet moeilijk om een websitemaker te vinden die bekend is met de software. En wil je het (in eerste instantie) toch zelf doen, dan kun je altijd een beroep doen op de achterban van WooCommerce.

Net als bij Magento het geval is, is er onder de WooCommerce-gebruikers een grote community ontstaan. Dit is niet alleen handig wanneer je een vraag het over het gebruik van de software, ook wanneer je je afvraagt of bepaalde oplossingen al bestaan, is de kans groot dat iemand anders deze vraag al eens heeft gesteld en jou het antwoord kan geven. En als je een bepaalde dienst wilt integreren – zoals een betaaloplossing of boekhoudprogramma – zal je merken dat de meeste integraties al zijn ontwikkeld.

Wil je online producten verkopen? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een eigen webshop beginnen.

Waarvoor kun je WooCommerce inzetten?

WordPress

De WooCommerce-plugin is niet alleen interessant wanneer je producten via een webshop wilt aanbieden, ook wanneer je (zo nu en dan) digitale producten of diensten wilt verkopen kan WooCommerce uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van toegangskaarten voor een bijeenkomsten, het reserveren en betalen van vergaderruimtes, het downloaden van betaalde e-books, je kunt het allemaal vormgeven via WooCommerce.

Wat kost een WooCommerce-webshop?

Voor de plugin hoef je niets te betalen. Hierdoor is WooCommerce een vrij laagdrempelige manier om een webwinkel te lanceren en de mogelijkheden van de online verkoop te verkennen. Zolang je niet heel veel verkoopt, kun je met deze gratis webwinkel best uit de voeten. Maar zodra het aantal verkopen toeneemt, komt er een moment waarop de bestaande functionaliteiten niet meer toereikend zijn en je eigenlijk niet zonder betaalde extensies kunt. Ook dit hoeft niet erg kostbaar te zijn, tenzij je veel betaalde extensies of maatwerkoplossingen nodig hebt.

WooCommerce is een gratis WordPress-plugin.

Voor wie niet te veel (maatwerk)eisen heeft, is WooCommerce een goede en betaalbare keuze. Maar ga je echt veel verkopen via de shop, dan is WooCommerce niet altijd de beste oplossing. WooCommerce wordt vaak vergeleken met Magento, maar in het midden- of topsegment zijn er wel meer interessante spelers het overwegen waard. Net als bij Magento is er voor WooCommerce veel onderhoud nodig, zijn er regelmatig updates en is het telkens weer de vraag of alle plugins daarna nog goed werken.

Ook kan de snelheid van een WooCommerce-shop bij hoge volumes te wensen overlaten. Daar zijn wel oplossingen voor te vinden maar aan gespecialiseerde hosting en continu onderhoud hangt een prijskaartje dat soms vergelijkbaar is met andere e-commercesoftware. Dit geldt ook voor de uitbreidingen die nodig zijn voor een grotere shop.

Ben je nog niet bekend met WordPress en twijfel je of WooCommerce wel wat voor jou is? Wij hebben ook andere ecommerce-software vergeleken.

Ervaringen WooCommerce-gebruikers

WordPress staat bekend om de goede vindbaarheid in zoekmachines en bij WooCommerce is dit niet anders. Ook wordt de gebruiksvriendelijkheid gezien als een groot voordeel, zowel door ondernemers als programmeurs. En omdat het een verlengstuk is van WordPress, biedt het ook goede mogelijkheden voor content-uitingen.

Wat wel als nadeel wordt gezien, is dat veel functies los moeten worden geïnstalleerd. Waar ze bij bijvoorbeeld Magento standaard beschikbaar zijn, moet je ze bij WooCommerce als losse plugin installeren. Naast dat het extra tijd kost, zorgt dit er ook voor dat de webshop trager wordt. Hier staat wel tegenover dat je bij WooCommerce alleen de functionaliteiten kunt installeren die je daadwerkelijk gebruikt.