Website laten maken
Een nieuwe professionele website laten maken door een goede webdesigner heeft zeker voordelen. Maar waar let je nu op als je een eigen website laat bouwen voor jouw bedrijf? Hoe zit het met de vindbaarheid of onderhoud als je een WordPress-website laat ontwerpen, en aan welke kosten moet je zoal denken?
Inhoud:
- Een WordPress-website
- Benodigdheden
- Kosten van ontwikkelen
- Kosten van een webshop
- Kosten van het onderhoud
- Online marketing
Een professionele website laten maken
Het voordeel van een nieuwe website laten bouwen voor je onderneming is dat je die volledig naar jouw wensen kan laten ontwerpen.
Met een maatwerk-website ben je niet beperkt tot je eigen kennis en tijd, of afhankelijk van vooraf gemaakte layouts en functies. Je kunt de perfecte website laten maken die uniek en professioneel oogt voor potentiële klanten, alle gewenste functies heeft en goed vindbaar is in zoekmachines.
Wat kun je allemaal verwachten van een nieuwe website?
Een op maat gebouwde website ziet er direct professioneel uit. Een webdesigner is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en techniek voor computers en mobiele telefoons. Meestal kun je zelf onbeperkt pagina’s toevoegen en zelf elementen als teksten of afbeeldingen toevoegen of veranderen aan je website.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Website laten maken met WordPress
Voordat je een bedrijf inschakelt voor het bouwen van een eigen website is het verstandig om vooraf na te denken hoe je deze wilt beheren. De keuze van zo’n content management systeem (cms) heeft veel invloed.
Veel websiteontwikkelaars werken met een systeem dat ze zelf in eigen beheer ontwikkelen. Meestal is het cms heel gebruiksvriendelijk maar kun je daarmee niet overstappen naar een andere ontwikkelaar.
Als je wisselt van internetbureau moet die een compleet nieuwe website maken. Je kunt ook een WordPress-website laten bouwen. Naar eigen zeggen werken 4 op de 10 websites met dit cms. Je kunt met WordPress zeer professionele websites laten maken. Voor zzp’ers met een simpele website is een klein Nederlands beheersysteem ook voldoende.
4 op de 10 websites maken gebruik van WordPress, maar er zijn er ook prima Nederlandse oplossingen.
Ben je benieuwd naar de kosten van het laten maken van een website? Je kunt online vrijblijvend en kosteloos verschillende prijzen opvragen van website-bouwers uit je eigen regio.
Wat heb je nodig voor een nieuwe website?
Om te beginnen heb je hosting en een domeinnaam nodig. Hierop kun je de nieuwe website laten maken. Andere vaste kosten hangen deels af van welk systeem je kiest om de inhoud van je website te beheren.
Voor zzp’ers en kleine bedrijven die al een oude website hadden of alleen een simpele website zoeken hoeft dat niet veel te kosten. Goede websitesoftware heb je al voor een of enkele tientjes per maand.
Voor een WordPress-site moet je het zelf regelen, maar bij andere websitesoftware is hosting, een domeinnaam en een e-mailadres vaak inbegrepen in het abonnement. Daarnaast heb je vaak eenmalige uitgaven voor het het ontwerp of de inhoud van je nieuwe website.
- Logo
- Huisstijl (ontwerp)
- Template (websitedesign)
- Tekst en beeldmateriaal
- Foto’s en andere afbeeldingen
- Onderhoud
Voor een professionele uitstraling wil je meestal een goed logo of huisstijl voor je website laten maken. Daarnaast moet je de website beheren. Een goed bureau helpt hierbij. Al kun je ook een (thuis)cursus aanschaffen om de tijd die je aan de site kwijt bent te beperken.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Een goede website laten bouwen: de kosten
De meeste ondernemers kiezen ervoor om het opzetten en ontwerpen van een moderne website uit te besteden aan een professioneel internetbureau met veel tevreden klanten of webdesigner met jarenlange ervaring.
Afhankelijk van je wensen lopen de prijzen hiervan al snel in de honderden euro’s maar je weet dan zeker dat je website er professioneel uitziet.
Daarna kan een programmeur hiermee een unieke website maken. Een ontwikkelaar rekent meestal in gewerkte uren en het is dus deels afhankelijk van welk budget jij in gedachten hebt. De uurtarieven van webdesigners liggen rond de 80 tot 100 euro per uur.
Het ontwerpen van een design en bouwen van een website-template kost ook een professional al snel enkele tientallen uren. Vaak is het fijn als de designer de homepage opzet en jij zelf aan de slag kan met een goed sjabloon, waarmee je zelf nieuwe pagina’s kunt maken of een navigatiestructuur kunt opzetten.
Een gemiddelde WordPress-website laten maken kost tussen de 2.500 en 5.000 euro. Afhankelijk van hoe ingewikkeld of uniek je de layout laat maken. Wil je ook advies over online marketing? Goede zoekmachine-optimalisatie heeft soms meer uren nodig dan het bouwen van de website zelf.
De kosten zijn gemiddeld 2.500 tot 5.000 euro en afhankelijk van wat je wilt en wie je de website laat maken.
Ben je benieuwd naar de kosten van het laten maken van een website? Je kunt online vrijblijvend en kosteloos verschillende prijzen opvragen van website-bouwers uit je eigen regio.
Kosten van een webshop laten maken
Wil je ook gelijk een eigen webshop beginnen en verkoopfuncties in je nieuwe website laten maken? Dan kunnen de kosten zomaar verdubbelen. Bij een webshop geef je vaak ook meer geld uit aan het continu verbeteren van de website.
Al is dit slechts een indicatie, de prijzen zijn enorm afhankelijk van je wensen en de tarieven van de designer. Die lopen erg uiteen. Online offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken loont. Ook is het belangrijk om duidelijke instructies te geven als je een nieuwe website laat maken.
Welke wensen vind je belangrijk en voor welk budget wil je een website laten maken? Daar waar het ene internetbedrijf gespecialiseerd is in maatwerk waarbij ze alles helemaal van a tot z tot in de puntjes voor je ontwikkelen, is het andere juist gericht op het betaalbaar houden van de website. Als je een goed template gebruikt dan hoef je niet elke pagina opnieuw te bouwen.
Kosten van website-onderhoud
Meestal heeft een website ook maandelijkse kosten voor hosting, onderhoud en servicekosten. Een website moet je regelmatig updaten. Daarbij geldt dat hoe meer je uitbesteedt, hoe duurder je het maakt. Je kunt er dus ook voor kiezen om tekst en beeld zelf te leveren, maar het webdesign aan de designer over te laten.
De kosten van het onderhoud zijn sterk afhankelijk van welk cms-systeem je gebruikt. Bij websitesoftware zijn updates vaak inbegrepen. De onkosten van WordPress-onderhoud zijn meestal lager dan het laten maken van een ontwerp of functionaliteit maar als je dit uitbesteedt kost dit toch op jaarbasis al snel enkele honderden euro’s.
Een professionele website onderhouden kost gemiddeld op jaarbasis enkele honderden euro’s.
Teksten, foto’s en andere inhoud
Bovenstaande stappen gaan over het ontwerp of de technische stappen. Om potentiële klanten enthousiast te maken heeft de website ook de juiste inhoud nodig.
Voor de afbeeldingen kun je online stockfotografie gebruiken, maar de meeste zzp’ers kiezen ervoor om de teksten, foto’s of andere inhoud zelf te maken. Dat kan zeker en hiermee kun je veel website-kosten besparen.
Ben jij zelf niet zo’n schrijver? Dan kun je hiervoor ook AI-tools of een tekstschrijver inschakelen. De uurtarieven van een tekstschrijver zijn meestal lager dan die van een webdesigner. Maar als je zowel met een fotograaf als tekstschrijver wilt werken moet je hiervoor wel ook geld reserveren.
Voor een complete website heb je ook te maken met de kosten van foto’s, teksten, marketing of social media.
Online marketing uitbesteden
Naast de website zelf kun je ook delen van de online marketing uitbesteden. Vaak biedt een internetbureau wel aan om de website zoekmachinevriendelijk te maken, maar bedoelen ze daarmee slechts de techniek. Als je, nadat de website gebouwd is, ook ondersteuning wilt bij het optimaliseren voor zoekmachines moet je hiervoor ook een deel van je budget reserveren.
Naast zoekmachinemarketing en organische vindbaarheid rekenen bureaus soms ook extra kosten voor de opmaak van je social media-accounts of e-commercefuncties. De kosten van het opzetten van een goede social media-strategie, of een optimale vindbaarheid zijn al snel honderden euro’s per maand, waardoor de totale kosten van de website op termijn flink oplopen.
Wil je online je geld verdienen? Dan komen er wel meer zaken bij je website kijken! Zie ook de pagina’s over online verkopen en een webwinkel beginnen.
Elk bedrijf heeft eigen expertise
Als je een nieuwe website wilt laten maken door een internetbureau is het goed om vooraf te informeren waar de expertise precies ligt. Het programmeren, ontwerpen, of de vindbaarheid in zoekmachines, zijn drie verschillende werelden waarvoor je ook verschillende bureaus kunt inschakelen.
Programmeren, ontwerpen en online marketing zijn drie verschillende werelden.
Als je een freelancer of bureau inschakelt om jouw website te laten bouwen is het prettig dat je één aanspreekpunt hebt die alles regelt. Maar als die persoon nu tijdelijk wegvalt, kun je dan wel door met het ontwikkelen van je website?
Om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen is het slim om de domeinnaam van je website op je eigen naam te registreren. Je kunt later makkelijker wisselen van webdesigner als jij zelf ook de controle over de domeinnaam hebt. Je hoeft dan niet te wachten tot jouw contactpersoon actie onderneemt.
Laat je domeinnaam op je eigen naam registreren.