e-boekhouden

Shopify

Shopify biedt software waarmee je een eigen kassa of webshop kunt lanceren. Het is in de Verenigde Staten bijzonder populair en maakt de laatste jaren ook in Nederland een mooie groei door.

Wat is Shopify?

Shopify in NederlandMet Shopify kun je zelf een eigen webwinkel beginnen. Het behoort tot de grotere aanbieders van webwinkelsoftware. In eerste instantie richtte het bedrijf zich vooral op Engelstalige landen, maar inmiddels wordt Shopify ook in andere landen steeds bekender. Naar eigen zeggen maken in 2020 wereldwijd ruim een miljoen bedrijven er gebruik van. Een jaar eerder passeerde het bedrijf de omzetgrens van één miljard dollar.

Shopify is een veelgebruikt platform binnen het mkb. Met name ondernemers die (nog) niet zo veel online verkopen kiezen relatief vaak voor Shopify als ze een nieuwe webwinkel beginnen. Voordelen die genoemd worden zijn de gebruiksvriendelijkheid van de software en de lage toegangsdrempel. Zo heb je geen technische kennis nodig voor het lanceren van een nieuwe Shopify-webshop en je betaalt ook geen opstartkosten.

Ecommerce-platform met gebruikers wereldwijd

Shopify is ontstaan als webwinkel voor snowboardartikelen. Toen deze shop succesvol werd, besloten de makers om de software door te ontwikkelen tot een ecommerce-platform. In het begin richtten zij zich op thuisland Canada, gevolgd door andere Engelstalige landen.

Inmiddels wordt Shopify door steeds meer spelers uit andere landen gebruikt. Dit komt vooral omdat het bedrijf de software heeft gelokaliseerd voor meerdere markten. Shopify.nl is sinds april 2019 live en eind dat jaar waren er in ons land zo’n tienduizend webwinkels gebouwd met dit platform.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Shopify in Nederland

Een eigen Shopify-webshopMet een Nederlandse website, betaalmethoden en dashboard is Shopify zeker geschikt voor Nederlandse webshops. Voorheen werd de software vooral gebruikt door webwinkeliers die hun product (ook) in Engelstalige landen wilden verkopen. Met de verregaande lokalisatie is Shopify ook geschikt als je je volledig op de thuismarkt richt met jouw webshop.

Wat wel een aandachtspunt kan zijn, is dat nog niet alles gelokaliseerd is. Zo is er wel een Nederlandstalige community waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen, maar is de helpdesk vooralsnog in het Engels. Ook zijn veel plugins en extensies alleen nog in het Engels. Hoewel het medio 2021 aangeeft te werken aan ondersteuning in andere talen is het fijn als je Engels redelijk op peil is.

Shopify is in Nederland een volwaardige oplossing.

Voor- en nadelen Shopify

Shopify staat in de markt bekend als een gebruiksvriendelijk systeem, waarmee je snel een webshop beginnen kunt. Een ander voordeel is dat een Shopify-webshop eenvoudig in gebruik is. Bovendien zijn er online veel video’s, webinars en stappenplannen te vinden die je op weg kunnen helpen als je voor het eerst een webwinkel gaat starten.

Een mogelijk nadeel zijn de bijkomende kosten, die zeker in het begin verwarrend kunnen zijn. Naast de maandelijkse abonnementskosten betaal je mogelijk ook transactiekosten, die best kunnen oplopen. Verder betaal je extra voor bepaalde extensies, maar dit is bij andere platformen eigenlijk niet anders.

Prijzen Shopify-abonnementen

prijzen shopifyShopify is een bekende partij voor ondernemers die producten voor het eerst online gaan verkopen. Maar ook voor grotere spelers heeft het passende abonnementen. In totaal zijn er vijf verschillende abonnementsvormen, die oplopen in mogelijkheden en prijzen.

Als je net begint kun je het beste starten met het Basic Shopify-pakket. Deze kost 29 dollar per maand. Dit zijn alleen de kosten van het abonnement zelf en als je aanvullende functionaliteiten wilt dan kun je via de Shopify App Store extra plugins of extensies toevoegen. Deze hebben vaak wel hun eigen prijskaartje.

Als je voor het eerst een webwinkel beginnen gaat kun je het beste kiezen voor het Basic abonnement.

Het Shopify Basic-pakket is flink goedkoper dan het reguliere pakket dat 79 dollar per maand kost. Toch zit in Basic Shopify eigenlijk alles dat je bij de start van een webshop nodig hebt. Alleen als je ook een fysieke winkel ernaast hebt is het reguliere pakket echt een aanrader. Daarnaast is er nog het Advanced Shopify-pakket voor 299 dollar per maand als je zelfs meerdere winkels hebt.

Shopify Lite en Shopify Plus

Qua functies verschillen de pakketten niet veel. Al biedt het platform naast bovenstaande drie oplossingen ook een Shopify Lite-pakket voor 9 dollar. waarmee je kunt verkopen via Instagram of andere platforms Let wel: bij dit abonnement is het niet mogelijk om een webshop te lanceren, de verkoop vindt echt plaats via kanalen die je zelf al hebt opgezet. Denk bijvoorbeeld aan een website of social media-kanaal.

Daarnaast heeft het een Shopify Plus-pakket dat wel wat meer functionaliteiten biedt maar met een prijskaartje vanaf 2.000 dollar per maand ook echt gericht is op de grotere webshops.

Hoe goedkoper het abonnement, des te hoger de transactiekosten.

Hoe lang duren de contracten?

In principe zijn de abonnementen maandelijks opzegbaar, tenzij je je hebt aangemeld voor een één- of tweejarig abonnement. Dit komt omdat je bij deze abonnementsvormen een korting krijgt. Op een jaarabonnement krijg je tien procent korting, ga je een contract aan voor twee jaar dan krijg je twintig procent korting. Het abonnementsgeld dien je vooraf te betalen.

Benieuwd naar de voordelen en nadelen van Shopify ten opzichte van Magento, Lightspeed, WordPress met WooCommerce of een ander platform? Lees dan verder over ecommerce platforms.

Hoe werkt Shopify Payments?

Bij Shopify zijn twee aspecten leidend voor de totaalfactuur. Om te beginnen het type abonnement en de eventuele betaalde extensies. Daarnaast is de manier waarop de betalingen plaatsvinden bepalend voor de hoogte van de factuur. Het heeft een eigen betaalsysteem ontwikkeld genaamd Shopify Payments. Wanneer je hier gebruik van maakt betaal je – afgezien van de standaardkosten voor creditcardverwerking – geen extra transactiekosten.

Kies je ervoor om te koppelen met een externe betaalprovider, dan betaal je bovenop je abonnement en transactiekosten voor de creditcardverwerking ook een bepaald percentage per transactie.

Shopify Payments
Via Shopify Payments kun je in je webshop iDeal, creditcards, Google en Apple Pay aanbieden.

Een webwinkel maken met Shopify

Om een webwinkel te lanceren, moet je eerst een ecommerce-sjabloon kiezen. In de Shopify Theme store vind je ruim zeventig sjablonen, zowel goede gratis als betaalde versies. Elk sjabloon heeft zijn eigen thema-instellingen, waarmee je het ontwerp van de webshop kunt aanpassen. Zo kun je logo’s uploaden, lettertypes wijzigen, banners toevoegen en de layout van de homepage aanpassen. Ben je tevreden over het resultaat, dan kun je de shop lanceren.

DSers: dropshipping met Shopify

voordelen en nadelen van het platformHeb je al een leverancier op het oog? Dan kun je daar zelf producten inkopen om deze vervolgens door te verkopen. Maar je kunt bij Shopify ook kiezen voor dropshipping, waarbij de artikelen rechtstreeks vanaf de producent of dropshipping-leverancier naar de eindklant worden gestuurd.

Dropshipping staat los van het platform zelf en is dus ook mogelijk bij andere aanbieders maar Shopify staat er wel bekend om dat het hiervoor veel plugins heeft waarmee je kunt koppelen.

Wil je een webshop op basis van dropshipping? Daarvoor biedt Shopify verschillende koppelingen.

Dropshipping-koppeling DSers

Een bekende dropshipping-koppeling van Shopify is DSers. Dit is een losse plugin waarmee je producten vanaf AliExpress – de marktplaats van Alibaba – kunt verkopen.

Voorheen was Oberlo de meest bekende dropshipping-koppeling van Shopify. Per juni 2022 stopte dit bedrijf en sindsdien maken veel webshops op basis van dropshipping gebruik van de app van DSers. Naast DSers zijn er andere plugins die ook Amerikaanse of Europese dropshippers aanbieden. Als je van deze verzendmethode gebruik wilt maken loont het dus de moeite om de verschillende koppelingen met elkaar te vergelijken.