Shopify

Met Shopify kun je een eigen webshop beginnen. Het staat bekend om de lage instapdrempel, want je hebt geen technische kennis nodig. Dankzij het grote aantal professionele templates, die je zelf eenvoudig aan kunt passen, en aanvullende Shopify-apps voldoet het ook voor mensen met meer geavanceerde wensen.

Wat is Shopify?

Nederlandse Shopify-webshop bouwenMet Shopify kun je zelf een eigen webshop beginnen. Het behoort tot de grotere aanbieders van webwinkelsoftware. In eerste instantie richtte het bedrijf zich vooral op Engelstalige landen, maar inmiddels wordt Shopify ook in andere landen steeds bekender. Naar eigen zeggen maken miljoenen merchants of verkopers wereldwijd gebruik van de ‘software as a service’.

Shopify wordt vaak gebruikt binnen het mkb.

Shopify is een veelgebruikt platform binnen het mkb. Met name ondernemers die (nog) niet zo veel online verkopen kiezen relatief vaak voor Shopify als ze een eigen webshop beginnen. Het staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid van de software en de lage instapdrempel. Zo heb je geen technische kennis nodig voor het lanceren van een Shopify-webshop en je betaalt ook geen opstartkosten. Aangezien de aanbieder de hosting doet krijgt de software automatisch updates, waardoor je webshop beveiligd en snel blijft.

Ecommerce-platform met gebruikers wereldwijd

Shopify is ontstaan als online winkel voor snowboardartikelen. Toen deze shop succesvol werd, besloten de makers om de software door te ontwikkelen tot een ecommerce-platform. In het begin richtten zij zich op thuisland Canada, gevolgd door andere Engelstalige landen.

Inmiddels wordt Shopify door steeds meer spelers uit andere landen gebruikt. Dit komt vooral omdat het bedrijf de software heeft gelokaliseerd voor meerdere markten. Shopify.nl is sinds april 2019 live en eind dat jaar waren er in ons land zo’n tienduizend webwinkels gebouwd met dit platform.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Een Shopify-webshop bouwen

webshop maken met software voor ecommerce.Nadat je een domeinnaam en template hebt gekozen voor je webwinkel kun je aan de slag in de Shopify Online Store Editor. In de editor kies je een sjabloon, of Shopify Theme. De sjablonen zijn geoptimaliseerd voor de online verkoop.

Dit betekent dat je webwinkel meteen handige functies krijgt, zoals het opslaan van klantgegevens en aanbieden van kortingen. Bovendien zijn deze templates mobielvriendelijk en laden ze snel.

Shopify biedt enorm veel templates. Deze zijn makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren.

Om een Shopify-webshop te lanceren dien je het adres van je onderneming in te voeren. Daarnaast kun je een standaardvaluta uitzoeken en een pakketstapelaar kiezen voor je producten. Hierna kun je aan de slag met de lay-out van je webwinkel. Door op modules te klikken en te verslepen pas je de template aan volgens jouw voorkeuren. Vergeet niet om content toe te voegen, zoals je eigen blog. Je kunt ook gebruikmaken van de gratis proefperiode om te zien jouw Shopify-webshop en je checkout goed werkt.

online verkopen met je eigen webwinkel

Extra functies en apps

Mocht je toch liever zelf met de code van je webwinkel aan de slag gaan, dan biedt Shopify daar ook tools voor. Veel webwinkeliers huren hier een internetbureau voor in. Maar ook zonder te programmeren is het makkelijk om zelf extra functionaliteiten toe te voegen aan jouw Shopify-webshop.

De Shopify App Store bestaat uit ruim 1.500 apps.

Shopify heeft een eigen App Store met ruim 1.500 apps waarmee je andere software of functies kunt integreren. Denk bijvoorbeeld aan een app om verzendlabels te printen voor je pakketten of apps om beoordelingen te koppelen aan je website. Ga je verkopen op Instagram en daar samenwerken met adverteerders of influencers? Dan houdt de app Shopify Collabs de resultaten van je samenwerkingen bij.

Dropshipping met een Shopify-webshop

voordelen en nadelen van het platformHeb je al een leverancier op het oog? Dan kun je daar zelf producten inkopen om deze vervolgens door te verkopen. Maar je kunt bij Shopify ook kiezen voor dropshipping, waarbij de artikelen rechtstreeks vanaf de producent of dropshipping-leverancier naar de eindklant worden gestuurd.

Dropshipping staat los van het platform zelf en is dus ook mogelijk bij andere aanbieders maar Shopify staat er wel bekend om dat het hiervoor veel plugins heeft waarmee je kunt koppelen.

Wil je een webshop op basis van dropshipping? Daarvoor biedt Shopify verschillende koppelingen.

Apps voor dropshipping

Er zijn verschillende Shopify apps en dropshipping-koppelingen voor dropshipping. Voorheen was Oberlo de meest bekende dropshipping-koppeling van Shopify. Met deze plugin kon je producten vanaf AliExpress – de marktplaats van Alibaba – verkopen. Per juni 2022 stopte Shopify met deze plugin.

Inmiddels biedt Shopify veel andere dropshipping-apps die plugins die ook Amerikaanse of Europese dropshippers aanbieden. Als je van deze verzendmethode gebruik wilt maken loont het dus de moeite om de verschillende koppelingen met elkaar te vergelijken.

Integraties en koppelingen

via social media verkopenNaast de vele apps waar de softwareleverancier over beschikt, bestaan er ook veel integraties. Met jouw Shopify-webwinkel verkoop je binnen een paar minuten je nieuwe producten via Instagram of Facebook. Heb je een website die draait op WordPress? Door een verkoopknop van Shopify toe te voegen koppel je je eigen webshop aan je site. Daarnaast heeft de software ook koppelingen met verzenders, zodat je snel en gemakkelijk je bestellingen verstuurt.

Hoe werkt Shopify Payments?

Bij Shopify zijn twee aspecten leidend voor de totaalfactuur. Om te beginnen het type abonnement en de eventuele betaalde extensies. Daarnaast is de manier waarop de betalingen plaatsvinden bepalend voor de hoogte van de factuur. Het heeft een eigen betaalsysteem ontwikkeld genaamd Shopify Payments. Wanneer je hier gebruik van maakt betaal je – afgezien van de standaardkosten voor creditcardverwerking – geen extra transactiekosten.

Kies je ervoor om te koppelen met een externe betaalprovider, dan betaal je bovenop je abonnement en transactiekosten voor de creditcardverwerking ook een bepaald percentage per transactie.

Shopify Payments
Via Shopify Payments kun je in je webshop iDeal, creditcards, Google en Apple Pay aanbieden.

Shopify in Nederland

Een eigen Shopify-webshopMet een Nederlandse website, betaalmethoden en dashboard is Shopify zeker geschikt voor Nederlandse webshops. Voorheen werd de software vooral gebruikt door webwinkeliers die hun product (ook) in Engelstalige landen wilden verkopen. Met de verregaande lokalisatie is Shopify ook geschikt als je je volledig op de thuismarkt richt met jouw webshop.

Wat wel een aandachtspunt kan zijn, is dat nog niet alles gelokaliseerd is. Zo is er wel een Nederlandstalige community waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen, maar is de helpdesk vooralsnog in het Engels. Ook zijn veel plugins en extensies alleen nog in het Engels. Hoewel het medio 2021 aangeeft te werken aan ondersteuning in andere talen is het fijn als je Engels redelijk op peil is.

Shopify is in Nederland een volwaardige oplossing.

Voor- en nadelen Shopify

Shopify staat in de markt bekend als een gebruiksvriendelijk systeem, waarmee je snel een webshop beginnen kunt. Een ander voordeel is dat een Shopify-webshop eenvoudig in gebruik is. Bovendien zijn er online veel video’s, webinars en stappenplannen te vinden die je op weg kunnen helpen als je voor het eerst een webwinkel gaat starten.

Een mogelijk nadeel zijn de bijkomende kosten, die bij Shopify in het begin verwarrend kunnen zijn. Naast de maandelijkse abonnementskosten betaal je mogelijk ook transactiekosten, die best kunnen oplopen. Verder betaal je extra voor bepaalde extensies, maar dit is bij andere platformen eigenlijk niet anders.

Prijzen Shopify-abonnementen

Prijzen abonnementen voor het maken van je eigen online onderneming.Shopify is een bekende partij voor ondernemers die producten voor het eerst online gaan verkopen. Maar ook voor grotere spelers heeft het passende abonnementen. In totaal zijn er vijf verschillende abonnementsvormen, die oplopen in mogelijkheden en prijzen.

Als je net begint kun je het beste starten met het Basic Shopify-pakket. Deze kost 29 dollar per maand. Dit zijn alleen de kosten van het abonnement zelf en als je aanvullende functionaliteiten wilt dan kun je via de Shopify App Store extra plugins of extensies toevoegen. Deze hebben vaak wel hun eigen prijskaartje.

Als je voor het eerst een webwinkel beginnen gaat kun je het beste kiezen voor het Basic abonnement.

Het Shopify Basic-pakket is flink goedkoper dan het reguliere pakket dat 79 dollar per maand kost. Toch zit in Basic Shopify eigenlijk alles dat je bij de start van een webshop nodig hebt. Alleen als je ook een fysieke winkel ernaast hebt is het reguliere pakket echt een aanrader. Daarnaast is er nog het Advanced Shopify-pakket voor 299 dollar per maand als je zelfs meerdere winkels hebt.

Shopify Lite en Shopify Plus

parttime ondernemingQua functies verschillen de pakketten niet veel. Al biedt het platform naast bovenstaande drie oplossingen ook een Shopify Lite-pakket voor 9 dollar. waarmee je kunt verkopen via Instagram of andere platforms Let wel: bij dit abonnement is het niet mogelijk om een webshop te lanceren, de verkoop vindt echt plaats via kanalen die je zelf al hebt opgezet. Denk bijvoorbeeld aan een website of social media-kanaal.

Daarnaast heeft het een Shopify Plus-pakket dat wel wat meer functionaliteiten biedt maar met een prijskaartje vanaf 2.000 dollar per maand ook echt gericht is op de grotere webshops.

Hoe goedkoper het abonnement, des te hoger de transactiekosten.

Hoe lang duren de contracten?

In principe zijn de abonnementen van Shopify maandelijks opzegbaar, tenzij je je hebt aangemeld voor een één- of tweejarig abonnement. Dit komt omdat je bij deze abonnementsvormen een korting krijgt. Op een jaarabonnement krijg je tien procent korting, ga je een contract aan voor twee jaar dan krijg je twintig procent korting. Het abonnementsgeld dien je vooraf te betalen.

Benieuwd naar de voordelen en nadelen van Shopify vergeleken met Magento, Lightspeed, WooCommerce of een ander platform? Lees dan verder over ecommerce platforms.