Shopify-review

8

(onze review)

Met Shopify kun je een eigen webshop beginnen. Het heeft een lage instapdrempel en je hebt geen technische kennis nodig. In onze laatste Shopify-review scoort het een 8. Dankzij het grote aantal professionele templates en Shopify-apps voldoet het ook voor mensen met meer geavanceerde wensen.

Inhoud:

Wat is Shopify?

Shopify-review: zelf een Nederlandse webshop bouwen.Met Shopify kun je zelf een eigen webshop beginnen. Het behoort tot de grotere aanbieders van webwinkelsoftware. In eerste instantie richtte het bedrijf zich vooral op Engelstalige landen, maar inmiddels wordt Shopify ook in andere landen steeds bekender. Naar eigen zeggen maken miljoenen merchants of verkopers wereldwijd gebruik van de ‘software as a service’-oplossingen van Shopify.

Zowel starters als ondernemers die al veel online verkopen kiezen vaak voor Shopify als ze een eigen webshop beginnen. Het staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid van de software en de lage instapdrempel.

Dankzij de professionele templates, die je zelf eenvoudig aan kunt passen, kan iedereen een webshop bouwen. Je hebt geen technische kennis nodig en je betaalt ook geen opstartkosten. Het ecommerce-platform is inclusief hosting en krijgt automatisch updates, waardoor je webshop beveiligd en snel blijft.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Gebruiksvriendelijkheid: Shopify-webshop bouwen

webshop maken met software voor ecommerce. Shopify is gebruiksvriendelijk. Zowel voor nieuwe starters als voor overstappers. Doordat Shopify dit vooraf checkt kun je als overstapper snel aan de start met importfuncties.

Als je start krijg je enkele vragen zodat Shopify ziet of je helemaal nieuw bent met ecommerce, of dat je al online verkoopt op bijvoorbeeld marktplaats of andere platforms, en of je alleen met een eigen webshop wilt verkopen of ook andere kanalen wilt inzetten. Voor starters werkt het met een ‘Setup Guide’ met zes verschillende stappen:

  • product toevoegen
  • producten zoeken om te verkopen
  • design aanpassen en content toevoegen
  • naam van je webshop
  • verzendkosten en -methodes bepalen
  • betaalmethodes toevoegen.

Als je net inlogt in het dashboard is het stappenplan altijd dichtbij. Je hoeft niet bang te zijn dat je stappen vergeet of te snel afvinkt, want je kunt er altijd naar terug. Ook zijn er online veel video’s, webinars en stappenplannen te vinden die je op weg kunnen helpen als je voor het eerst een Shopify-webwinkel start.

Webshop activeren

Voordat je jouw Shopify-webshop kunt activeren krijg je vragen over je domeinnaam en template voor je webwinkel. Zodra je deze hebt gekozen kun je aan de slag in de Shopify Online Store Editor. In de editor kies je een sjabloon, of Shopify Theme. De sjablonen zijn geoptimaliseerd voor de online verkoop.

Deze zijn dus direct afgestemd op veelvoorkomende webshop-functies. Bovendien zijn deze templates mobielvriendelijk en laden ze snel. Later kun je altijd alle stappen nog verder optimaliseren. Ook moet je wat stappen doorlopen zoals welke valuta je hanteert of aangeven hoe je producten verzendt.

Verder heeft je Shopify-webshop een fysiek adres van je onderneming nodig. En natuurlijk moet je met jouw productaanbod aan de slag.

Shopify biedt enorm veel templates. Deze zijn makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren.

Online verkopen met een parttime onderneming.

Producten toevoegen

De eerste stap is om een product toe te voegen. Dat kan handmatig, maar Shopify werkt met handige importfuncties voor producten. Als je vanuit de leverancier al een Excel-bestand hebt ontvangen, met daarin alle producten en prijzen, kun je deze snel importeren. Vaak wil je deze bestanden wel wat bewerken.

Zo zijn de omschrijvingen vanuit de leverancier vaak wat saai en is het lijstje nog niet erg onderscheidend. Je moet hiermee dus aan het werk, maar het toevoegen aan je webshop werkt erg eenvoudig. Je kunt ook direct wat toevoegen, zodat je een voorbeeld kunt zien, en dit later overschrijven met een nieuwe upload.

Producten importeren via csv-bestanden

Aanbod: functies en apps

Standaard is de software van Shopify al zeer uitgebreid. Voor starters zijn de mogelijkheden eerder te overweldigend dan te beperkt. Vaak heb je de gratis probeerperiode ook écht nodig voordat je alles van het pakket hebt leren kennen en goed hebt ingesteld. Zeker als je serieus omzet wilt maken.

Maar voor gebruikers die meer geavanceerde functies zoeken biedt het een volledige eigen appstore. Daarnaast biedt het veel mogelijkheden om wat dieper met de code van de webshop aan de slag te gaan. Veel webwinkeliers huren hier een internetbureau voor in. Maar ook zonder te programmeren is het makkelijk om zelf extra functionaliteiten toe te voegen aan jouw Shopify-webshop.

De Shopify App Store bestaat uit ruim 1.500 apps.

De Shopify App Store biedt ruim 1.500 apps waarmee je andere software of functies kunt integreren. Denk bijvoorbeeld aan een app om verzendlabels te printen voor je pakketten of apps om beoordelingen te koppelen aan je website. Ga je verkopen op Instagram en daar samenwerken met adverteerders of influencers? Dan houdt de app Shopify Collabs de resultaten van je samenwerkingen bij.

Dropshipping met een Shopify-webshop

voordelen en nadelen van het platformHeb je al een leverancier op het oog? Dan kun je daar zelf producten inkopen om deze vervolgens door te verkopen. Maar je kunt bij Shopify ook kiezen voor dropshipping, waarbij de artikelen rechtstreeks vanaf de producent of dropshipping-leverancier naar de eindklant worden gestuurd.

Dropshipping staat los van het platform zelf en is dus ook mogelijk bij andere aanbieders maar Shopify staat er wel bekend om dat het hiervoor veel plugins heeft waarmee je kunt koppelen.

Wil je een webshop op basis van dropshipping? Daarvoor biedt Shopify verschillende koppelingen.

Apps voor dropshipping

Er zijn verschillende Shopify apps en dropshipping-koppelingen voor dropshipping. Voorheen was Oberlo de meest bekende dropshipping-koppeling van Shopify. Met deze plugin kon je producten vanaf AliExpress – de marktplaats van Alibaba – verkopen. Per juni 2022 stopte Shopify met deze plugin.

Inmiddels biedt Shopify veel andere dropshipping-apps die plugins die ook Amerikaanse of Europese dropshippers aanbieden. Als je van deze verzendmethode gebruik wilt maken loont het dus de moeite om de verschillende koppelingen met elkaar te vergelijken.

Integraties en koppelingen

via social media verkopenNaast de vele apps waar de softwareleverancier over beschikt, bestaan er ook veel integraties. Met jouw Shopify-webwinkel verkoop je binnen een paar minuten je nieuwe producten via Instagram of Facebook. Heb je een website die draait op WordPress? Door een verkoopknop van Shopify toe te voegen koppel je je eigen webshop aan je site. Daarnaast heeft de software ook koppelingen met verzenders, zodat je snel en gemakkelijk je bestellingen verstuurt.
online verkopen met je eigen Shopify-webwinkel

Shopify in Nederland

Voorheen werd de software vooral gebruikt door webwinkeliers die (ook) in Engelstalige landen verkopen. Met de verregaande lokalisatie is Shopify inmiddels ook geschikt als je je volledig op de thuismarkt richt met jouw webshop. Het biedt een Nederlandse website, betaalmethoden en dashboard.

Al is nog niet alles gelokaliseerd. Zo is er wel een Nederlandstalige community waar je ervaringen kunt uitwisselen, maar is de helpdesk vooralsnog in het Engels. Ook zijn veel plugins en extensies alleen nog in het Engels. Hoewel het werkt aan ondersteuning in andere talen is het fijn als je Engels redelijk op peil is.

Shopify is in Nederland een volwaardige oplossing.

Kosten Shopify-abonnementen

Shopify is een bekende partij voor ondernemers die producten voor het eerst online gaan verkopen. Maar ook voor grotere spelers heeft het passende abonnementen. Het biedt verschillende abonnementsvormen, die oplopen in mogelijkheden en prijzen.

  • Basic Abonnement (€28 EUR/maand)
  • Shopify Abonnement (€78 EUR/maand)
  • Advanced Abonnement (€384 EUR/maand)

Voor aanvullende functies die je toevoegt via de Shopify App Store betaal je vaak losse aanvullende kosten. Alle plannen bieden een gratis proefperiode en de abonnementen van Shopify zijn altijd opzegbaar. Wel betaal je vooraf. Bij een jaarabonnement krijg je 10 procent korting, maar kun je niet tussentijds stoppen.

De functionaliteiten van de verschillende pakketten verschillen maar weinig. De grootste verschillen zijn toegang tot betere rapporteren en meer gebruikersaccounts bij een groter pakket. Je kunt altijd overstappen, dus kun je vaak het beste starten met het basic-abonnement.

Als je voor het eerst een webwinkel beginnen gaat kun je het beste kiezen voor het Basic abonnement.

Transactiekosten

Naast de kosten van het abonnement betaal je transactiekosten. Voor iDEAL zijn deze bijvoorbeeld 29 cent per transactie bij Shopify Payments. Kies je ervoor om te koppelen met een externe betaalprovider, dan betaal je bovenop je abonnement en transactiekosten voor de creditcardverwerking ook 2 procent (bij het basic-pakket) bovenop de kosten van je eigen provider.

Shopify Payments
Via Shopify Payments kun je in je webshop iDEAL, creditcards, Google en Apple Pay aanbieden.

Benieuwd naar de voordelen en nadelen van Shopify vergeleken met Magento, Lightspeed, WooCommerce of een ander platform? Lees dan verder over ecommerce platforms.

Onze reviewscore: 8

In onze laatste review scoort Shopify een 8 uit 10. Het heeft even geduurd voordat het platform Nederland had veroverd, maar inmiddels is het duidelijk de marktleider in ecommercesoftware. Voordelen zijn dat de software goedkoop is, eenvoudig is om mee te starten en voor geavanceerde gebruikers erg volledig.

Ook helpt het dat de software internationaal veel samenwerkingen heeft. Zo kun je eenvoudig koppelen met Instagram en Facebook, of met verkoopplatforms als Amazon of Bol. Nadelen zijn de losse transactiekosten en de losse kosten van de verschillende apps, die soms flink kunnen oplopen.

Hierdoor is Shopify een prima oplossing voor starters en vaak een goede oplossing voor overstappers.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan