Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Shopify

Shopify biedt software waarmee je een kassa of webshop kunt lanceren. Het is in de Verenigde Staten bijzonder populair en maakt de laatste jaren ook in Nederland een mooie groei door.

Wat is Shopify?

ShopifyMet Shopify kun je zelf een eigen webwinkel beginnen. Het behoort tot de grotere aanbieders van webwinkelsoftware. In eerste instantie richtte het bedrijf zich vooral op Engelstalige landen, maar inmiddels wordt Shopify ook in andere landen steeds bekender. Naar eigen zeggen maken in 2020 wereldwijd ruim een miljoen bedrijven er gebruik van. Een jaar eerder passeerde het bedrijf de omzetgrens van één miljard dollar.

Het is een veelgebruikt platform binnen het mkb. Met name ondernemers die (nog) niet zo veel online verkopen kiezen relatief vaak voor Shopify, onder meer vanwege de gebruiksvriendelijkheid van de software en de lage toegangsdrempel. Zo heb je geen technische kennis nodig voor het lanceren van een webwinkel en je betaalt ook geen opstartkosten.

Shopify is ontstaan als webwinkel voor snowboardartikelen. Toen deze shop succesvol werd, besloten de makers om de software door te ontwikkelen tot een ecommerce-platform. In het begin richtten zij zich op thuisland Canada, gevolgd door andere Engelstalige landen. Inmiddels wordt Shopify door steeds meer spelers uit andere landen gebruikt. Dit komt vooral omdat het bedrijf de software heeft gelokaliseerd voor meerdere markten. Shopify.nl is sinds april 2019 live en eind dat jaar waren er in ons land zo’n tienduizend webwinkels gebouwd met dit platform.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Is het geschikt voor Nederlandse gebruikers?

Met een Nederlandse website, betaalmethoden en dashboard is het zeker geschikt voor Nederlandse gebruikers. Voorheen werd de software vooral gebruikt door webwinkeliers die (ook) in Engelstalige landen wilden verkopen. Met de verregaande lokalisatie is Shopify ook geschikt als je je volledig op de thuismarkt richt.

Wat wel een aandachtspunt kan zijn, is dat nog niet alles gelokaliseerd is. Zo is er wel een Nederlandstalige community waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen, maar is de helpdesk vooralsnog in het Engels. Ook zijn veel plugins en extensies alleen nog in het Engels. Hoewel Shopify medio 2020 aangeeft te werken aan ondersteuning in andere talen is het fijn als je Engels redelijk op peil is.

Shopify is in Nederland een volwaardige oplossing.

Een webwinkel maken met Shopify

WebwinkelOm een webwinkel te kunnen lanceren, moet je eerst een ecommerce-sjabloon kiezen. In de Shopify Theme store vind je ruim zeventig sjablonen, zowel gratis als betaalde versies. Elk sjabloon heeft zijn eigen thema-instellingen, waarmee je het ontwerp van de webshop kunt aanpassen. Zo kun je logo’s uploaden, lettertypes wijzigen, banners toevoegen en de layout van de homepage aanpassen. Ben je tevreden over het resultaat, dan kun je de shop lanceren.

Prijzen Shopify

Shopify is een bekende partij voor ondernemers die voor het eerst online gaan verkopen. Maar ook voor grotere spelers heeft het passende abonnementen. In totaal zijn er vijf abonnementsvormen, die oplopen in mogelijkheden en prijzen. Het goedkoopste pakket kost negen dollar per maand, de duurste versie is een maatwerkoplossing waarbij het tarief afhankelijk is van jouw ordervolume en wensen.

Hoe goedkoper het abonnement, des te hoger de transactiekosten

Wil je wat producten of diensten verkopen via je bestaande website of via je social media-kanalen, dan kun je kiezen voor Shopify Lite. Dit kost maandelijks negen dollar. Let wel: bij dit abonnement is het niet mogelijk om een webshop te lanceren, de verkoop vindt echt plaats via kanalen die je zelf al hebt opgezet. Denk bijvoorbeeld aan een website of social media-kanaal.

Het goedkoopste webwinkelpakket (Basic) kost 29 dollar per maand. Met dit abonnement krijg je toegang tot de meeste functies. Wil je de gebruikmaken van aanvullende functionaliteiten, dan betaal je extra voor deze plugins of extensies.

Hoe lang duren de contracten?

In principe zijn de abonnementen maandelijks opzegbaar, tenzij je je hebt aangemeld voor een één- of tweejarig abonnement. Dit komt omdat je bij deze abonnementsvormen een korting krijgt. Op een jaarabonnement krijg je tien procent korting, ga je een contract aan voor twee jaar dan krijg je twintig procent korting. Het abonnementsgeld dien je vooraf te betalen.

Hoe werkt Shopify Payments?

Bij Shopify zijn twee aspecten leidend voor de totaalfactuur. Om te beginnen het type abonnement en de eventuele betaalde extensies. Daarnaast is de manier waarop de betalingen plaatsvinden bepalend voor de hoogte van de factuur. Het heeft een eigen betaalsysteem ontwikkeld genaamd Shopify Payments. Wanneer je hier gebruik van maakt betaal je – afgezien van de standaardkosten voor creditcardverwerking – geen extra transactiekosten.

Kies je voor een externe betaalprovider, dan betaal je bovenop je abonnement en transactiekosten voor de creditcardverwerking ook een bepaald percentage per transactie.

Shopify Payments
Via Shopify Payments kun je in je webshop iDeal, creditcards, Google en Apple Pay aanbieden.

Oberlo: dropshipping met Shopify

Je kunt zelf producten inkopen om deze vervolgens te verkopen. Maar je kunt bij Shopify ook kiezen voor dropshipping, waarbij de artikelen rechtstreeks vanaf de producent of dropshipping-leverancier naar de eindklant worden gestuurd. Shopify heeft hiervoor meerdere extenties. De meest bekende is Oberlo waarmee je producten vanaf AliExpress – de marktplaats van Alibaba – kunt verkopen.

Voor- en nadelen Shopify

verzendsoftwareShopify staat in de markt bekend als een gebruiksvriendelijk systeem, waarmee je snel een webshop kunt beginnen. Een ander voordeel is dat de software eenvoudig in gebruik is. Bovendien zijn er online veel video’s, webinars en stappenplannen te vinden die je op weg kunnen helpen.

Een mogelijk nadeel zijn de bijkomende kosten, die zeker in het begin verwarrend kunnen zijn. Naast de maandelijkse abonnementskosten betaal je mogelijk ook transactiekosten, die best kunnen oplopen. Verder betaal je extra voor bepaalde extensies, maar dit is bij andere platformen eigenlijk niet anders.