menu
e-boekhouden

Magento

Als je een webwinkel wilt beginnen, kun je die helemaal zelf ‘schrijven’ met behulp van een programmeertaal, maar je kunt ook bestaande webwinkelsoftware gebruiken. Magento is zo’n softwarepakket. Lees snel verder als je meer wilt weten over wat Magento nu eigenlijk is, wie het zoal gebruiken en wat er zo bijzonder aan is.

Waarom Magento?

MagentoIn Nederland zijn er tientallen manieren om een webwinkel mee te beginnen. Er zijn veel bedrijven actief met webwinkelsoftware en ook de verschillende open source-oplossingen kennen hun eigen Nederlandse achterban. Veel hiervan zijn succesvol en kunnen dus de juiste keuze zijn. Maar Magento springt hier de laatste jaren wel uit.

In het lijstje met de grootste webwinkels van ons land, lijken er steeds meer Magento-webwinkels voor te komen. Grote A-merken maken er dus steeds vaker gebruik van. Ook professionele webwinkel-bouwers stappen steeds vaker over op Magento. Knutselaars overigens ook aangezien iedereen die wil, er gratis mee aan de slag kan. Maar die laatste groep heeft wel het meeste kritiek op de software. Magento is daar soms te uitgebreid en mede daardoor te traag of onoverzichtelijk voor geworden.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

De geschiedenis van Magento

Het was Roy Rubin die in 2001 het bedrijf Varien oprichtte, wat het oorspronkelijke bedrijf is achter Magento. In 2007 werd het door Varien, met hulp van programmeurs uit de open source-gemeenschap, ontwikkeld, maar het is nu volledig eigendom van Magento Inc. Varien werkte voorheen met osCommerce, een ander ecommerce-platform op basis van open source, en was van plan om daarmee te stoppen. Maar het bedrijf besloot het uiteindelijk helemaal te herschrijven tot Magento.

Tijdlijn Magento

De ontwikkeling ervan begon begin 2007 en zeven maanden later, op 31 augustus 2007, verscheen de eerste publiekelijke betaversie van Magento. In anderhalf jaar was de software al meer dan één miljoen keer gedownload. In 2009 verscheen Magento Enterprise Edition, een betaalde versie die vooral is bedoeld voor de grotere ondernemingen. In juni 2011 werd eBay voor honderd procent eigenaar van Magento maar die overname werd geen succes. Daarna heeft het weer even zelfstandig geopereerd, maar inmiddels is Magento overgenomen door Adobe.

Aanpasbaar en uitbreidbaar

De community versie van Magento is open source webwinkelsoftware. Je kan er dus je eigen webshop mee runnen en je bent vrij om de broncode te bekijken en naar hartenlust aan te passen. Het is beschikbaar in een gratis editie en in twee betaalde versies, maar ongeacht voor welke versie je gaat, je op Magento gebaseerde webwinkel is uitbreidbaar en aanpasbaar met allerlei extensies. Deze extensies zijn soms gratis, soms betaald en veelal via de extensie-marktplaats te downloaden.

Dankzij de extensie-marktplaats zijn de mogelijkheden van Magento in theorie onbeperkt.

Wie gebruiken Magento eigenlijk?

Meer dan je waarschijnlijk in eerste instantie zou denken! Het ‘mooie’ aan Magento is dat de leek niet één-twee-drie ziet dat jij als webwinkelier gebruikmaakt van Magento. Enkele grote namen in Nederland die gebruikmaken (of inmiddels gebruikmaakten) van Magento zijn Zalando, iPhoneclub.nl en KLM. In het buitenland heb je grote ondernemingen als FOX, K-Swiss, Nespresso en Adidas die Magento hebben geïnstalleerd. En zelfs president Obama gebruikt deze webwinkelsoftware om zijn merchandise te kunnen verkopen!

Wil je een webshop beginnen en ben je benieuwd of Magento een goed ecommerce-platform is? Zie dan ook de software van Shopify en Woocommerce.

Waarom zou je voor Magento kiezen?

Magento is nog niet eens zo heel oud, maar toch heeft deze webwinkelsoftware zich ruimschoots bewezen. Critici noemen het vaak te complex, maar als je eenmaal weet hoe het allemaal werkt en je hebt een beetje verstand van programmeren, dan kan het een prachtige tool zijn om een goed werkende en fraai ogende webwinkel te kunnen bouwen.

Het grootste voordeel van Magento is toch wel dat het (de community-versie althans) in essentie gratis is. Je hoeft geen licentiekosten te betalen en je kan er zelf mee aan de slag. Een ander voordeel is dat er steeds meer internetbureau’s in Nederland zijn die zich hierin specialiseren. Mocht je willen overstappen van aanbieder dan heb je in Nederland dus voldoende keuze.

Als je webwinkel uit z’n voegen groeit, dan kun je daar handig op inspringen door het uit te breiden met allerlei modules en extensies. En vergeet sowieso de vele features die het standaard te bieden heeft niet!

Wat ook in het voordeel van Magento spreekt is dat je meerdere webwinkels, op verschillende websites aan één en dezelfde backend, oftewel het Magento-systeem, kunt koppelen. Handig voor als je meerdere webwinkels runt, het overzicht wil bewaren en gewoon één webwinkelsoftwarepakket wil beheren.

En last but not least is het een voordeel te noemen dat de Magento-community tot op de dag van vandaag erg levendig is en dat je dus altijd wel een extensie of module voor jouw specifieke behoeftes zult vinden. Ook als de tijden veranderen door de plotselinge opkomst van bijvoorbeeld social media.