Magento

Magento Commerce en Magento Open Source zijn Adobe-software waarmee je een professionele webwinkel kunt bouwen. Het is zo ver doorontwikkeld dat je wat ervaring nodig hebt om ermee te werken. Een uitleg over de voor- en nadelen van dit platform.

Wat is Magento?

MagentoMagento is software waarmee je een webshop maken kan. Het platform is wereldwijd, ook in Nederland, enorm populair. Al lijkt de populariteit wel te zijn afgenomen sinds Magento 2 is geïntroduceerd.

Magento biedt twee verschillende oplossingen: Magento Commerce en Magento Open Source. Beide zijn open source-oplossingen om een webshop mee te maken. Aan Magento Commerce hangt een stevig prijskaartje, het tweede pakket kun je gratis downloaden. Beide kun je zelf naar wens aanpassen.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

e-commerce platform voor online verkoop

Achtergrond van Magento

Magento is opgericht door het Amerikaanse bedrijf Varien, oorspronkelijk als opvolger van osCommerce, een platform voor kleine zelfstandigen. Magento 1 werd daardoor veel gebruikt door mensen die graag zelf aan hun webshop sleutelden. In Nederland werd het ook door kleinere internetbureaus omarmd.

De eerste openbare betaversie verscheen in 2007. In anderhalf jaar was de software al meer dan één miljoen keer gedownload. Twee jaar later verscheen Magento Enterprise Edition, een betaalde versie die vooral is bedoeld voor grote ondernemingen.

Magento is open source-software van Adobe waarmee je zelf een webwinkel kunt lanceren.

Magento nu

In 2011 werd eBay voor honderd procent eigenaar van Magento, maar deze overname was geen succes. Vandaag de dag is Magento eigendom van Adobe. Die introduceerde het nog populairdere Magento 2. De ondersteuning van voorganger Magento 1 is in oktober 2020 komen te vervallen.

Inmiddels maken veel grote spelers gebruik van de software. In Nederland gebruikt een groot deel van de top-100 grootste webshops Magento 2.

Ga je voor het eerst een webwinkel beginnen? Zie dan ook onze uitleg over hoe je pakketten versturen kan of hoe je een groothandel of leverancier vindt.

Wat is Magento 2?

De code van Magento 2 is beter, uitgebreider en geavanceerder. Het is daarom te complex voor de kleine zelfstandige. Hierdoor is een grote groep van Magento 1-gebruikers afgehaakt en overgestapt op WooCommerce, Shopify of een ander ecommerce-platform dat zich wel op kleine tot middelgrote bedrijven richt.

Magento 1 was lang populair bij het mkb, maar Magento 2 richt zich meer op professionele spelers.

Voor wie is Magento?

In Nederland is Magento jarenlang populair geweest onder internetbureaus. Als je zo’n bureau inschakelde om een webshop te laten maken, kwam je dus al snel bij Magento uit.

Sinds Magento 2 is het aantal e-commercebureaus dat ermee werkt afgenomen. Gelukkig zijn er nu tientallen andere manieren om een webwinkel mee te beginnen. Onder de doe-het-zelvers heeft Magento daarom veel gebruikers verloren. Voor hen is het nu te uitgebreid, traag of onoverzichtelijk geworden.

Maar als jij genoeg budget hebt om je webshop te laten bouwen door een van de beste internetbureaus van ons land, is de kans groot dat je Magento overweegt. Soms worden grote buitenlandse webshops in Nederland ermee gemaakt, waardoor er veel expertise in ons land is. Bovendien is de software in trek onder de grootste webwinkels van ons land.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Waarom zou je kiezen voor Magento?

Magento is niet eens zo oud, maar heeft zich als webwinkelsoftware ruimschoots bewezen. Critici noemen het vaak te complex. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt en verstand hebt van programmeren, is het een prachtige tool om een goedwerkende en fraaie webwinkel te bouwen.

Voor partijen die een platform zoeken die ze naar de absolute top kan brengen is een platform onder de vlag van Adobe soms de beste keuze. Magento is dan ook populair onder webshops die hun strepen hebben verdiend en geavanceerde wensen hebben.

Wil jij doorgroeien tot de absolute top? Met Magento zijn de mogelijkheden ongelimiteerd.

Flexibel en stabiel platform

webwinkel beginnen

Op het platform kan je meerdere webwinkels op verschillende websites aan dezelfde backend in het Magento-systeem kunt koppelen. Handig voor als je meerdere webwinkels runt, het overzicht wilt bewaren en gewoon één webwinkelsoftwarepakket wil beheren. Ook is Magento inmiddels een volledig platform voor b2b of webshops die specifieke wensen hebben.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Aanpasbaar met eindeloos veel mogelijkheden

Ondanks dat Magento onder Adobe minder geschikt is voor het mkb, is de Magento-community tot op de dag van vandaag erg levendig. Je kunt dus altijd wel extensies, plug-ins of modules voor jouw specifieke wensen vinden. De software ontwikkelt verder door en Adobe zal dat de komende tijd niet veranderen.

De community-versie van Magento is open source-webwinkelsoftware. Je bent dus vrij om de broncode te bekijken en aan te passen. Het is zowel gratis beschikbaar als in twee betaalde versies. Maar ongeacht voor welke versie je gaat, je webwinkel is in Magento aanpasbaar met allerlei extensies. Deze extensies zijn soms gratis, soms betaald en veelal via de extensie-marktplaats te downloaden.

Dankzij de extensie-marktplaats zijn de mogelijkheden van Magento in theorie onbeperkt.

Wie gebruiken Magento eigenlijk?

Magento telt meer gebruikers dan je misschien denkt. Het mooie aan de software is dat een leek niet opmerkt dat jij als webwinkelier Magento gebruikt.

Wil je een webshop beginnen en ben je benieuwd of Magento een goed ecommerce-platform is? Zie dan ook de software van Shopify en Woocommerce.

Enkele grote namen in Nederland die Magento gebruiken (of hebben gebruikt) zijn: Zalando, iPhoneclub.nl en KLM. In het buitenland hebben grote ondernemingen als FOX, K-Swiss, Nespresso en Adidas Magento geïnstalleerd. Zelfs oud-president Obama verkocht zijn merchandise met deze webwinkelsoftware.