Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Magento

Magento is complexe software waarmee je een professionele webwinkel kunt bouwen. Het is onderdeel van Adobe en zover doorontwikkeld dat je wel wat ervaring nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan. Uitleg over de voor- en nadelen van dit platform.

Wat is Magento?

MagentoMagento is software waarmee je een webshop maken kan. Het platform is wereldwijd, en ook in Nederland, enorm populair. Al lijkt de populariteit wel wat te zijn afgenomen sinds Magento 2 is geïntroduceerd.

Het biedt daarbij twee verschillende oplossingen: Magento Commerce en Magento Open Source. Beide oplossingen zijn open source én om een webshop mee te maken. Al hangt er aan Magento Commerce een stevig prijskaartje en het tweede pakket kun je gratis downloaden van de website. Beide kun je zelf naar wens mag aanpassen.

Ga je voor het eerst een webwinkel beginnen? Zie dan ook onze uitleg over hoe je pakketten versturen kan of hoe je een groothandel of leverancier vindt.

Op 31 augustus 2007, verscheen de eerste publiekelijke betaversie. In anderhalf jaar was de software al meer dan één miljoen keer gedownload. In 2009 verscheen Magento Enterprise Edition, een betaalde versie die vooral is bedoeld voor de grotere ondernemingen. In juni 2011 werd eBay voor honderd procent eigenaar maar die overname werd geen succes. Daarna heeft het weer even zelfstandig geopereerd, maar inmiddels is Magento overgenomen door Adobe. Die introduceerde Magento 2.

Magento is open source-software van Adobe waarmee je zelf een webwinkel kunt lanceren.

Wat is Magento 2?

Magento is opgericht door het bedrijf Varien. In eerste instantie als opvolger voor osCommerce. Dat was een platform voor vooral kleine zelfstandigen. Magento 1 was in eerste instantie daarom software voor mensen die er graag zelf aan sleutelden, al werd het in Nederland ook al snel omarmt door met name kleinere internetbureaus.

Het werd daarmee zo populair dat er interesse kwam uit de hoek van eBay en later Adobe. Die zagen de potentie van vooral de snelgroeiende klanten. Want inmiddels zijn er ook veel grote spelers die er gebruik van maken. In Nederland maakt een groot deel van de top-100 grootste webshops gebruik van het platform. Daarvoor is Magento 2 gelanceerd. De ondersteuning van de voorganger, Magento 1, is in oktober 2020 komen te vervallen.

De code van Magento 2 is beter, uitgebreider en geavanceerder. Het is daarmee ook te complex voor de kleine zelfstandige. Hierdoor is er een grote groep van Magento 1-gebruikers afgehaakt en overgestapt op WooCommerce, Shopify of een ander ecommerce-platform dat zich wel nog op de kleine tot middelgrote bedrijven richt.

Het was lang populair binnen het mkb, maar Magento 2 is meer gericht op professionele spelers.

Magento zeer populair onder Nederlandse e-commercebureaus

In Nederland is Magento jarenlang populair geweest onder internetbureaus. Als jij deze inschakelde om voor jou een webshop te laten maken, kwam je dus al snel bij Magento uit. Sinds Magento 2 is het aantal e-commercebureaus dat ermee werkt afgenomen, en inmiddels zijn er ook tientallen andere manieren om een webwinkel mee te beginnen.

Hierdoor neemt de populariteit van de software wat af. Onder de doe-het-zelvers heeft Magento veel gebruikers verloren. Het is daar soms te uitgebreid, traag of onoverzichtelijk voor geworden. Maar als jij voldoende budget hebt om jouw webshop te laten bouwen door een van de beste internetbureaus van ons land, is de kans groot dat je ook Magento overweegt.

Waarom zou je kiezen voor Magento?

De software heeft zich door de jaren heen bewezen en in het lijstje met de grootste webwinkels van ons land, lijken er steeds meer Magento-webwinkels voor te komen. Grote A-merken maken er dus nog steeds graag gebruik van. De internetbureaus groeien ook, en ook grote buitenlandse webshops worden soms gemaakt in Nederland, waardoor er veel expertise is in ons land.

Voor partijen die een platform zoeken die ze naar de absolute top kan brengen, is een platform dat opereert onder de vlag van Adobe, soms dé beste keuze. Magento is vooral populair onder webshops die zich inmiddels hebben bewezen en meer geavanceerde wensen hebben.

Wil jij doorgroeien tot de absolute top? Met Magento zijn de mogelijkheden ongelimiteerd.

Flexibel en stabiel platform

webwinkel beginnen

Magento is nog niet eens zo heel oud, maar toch heeft deze webwinkelsoftware zich ruimschoots bewezen. Critici noemen het vaak te complex, maar als je eenmaal weet hoe het allemaal werkt en je hebt voldoende verstand van programmeren, dan kan het een prachtige tool zijn om een goed werkende en fraai ogende webwinkel te kunnen bouwen.

Wat ook in het voordeel van Magento spreekt is dat je meerdere webwinkels, op verschillende websites aan één en dezelfde backend, oftewel het Magento-systeem, kunt koppelen. Handig voor als je meerdere webwinkels runt, het overzicht wil bewaren en gewoon één webwinkelsoftwarepakket wil beheren. Ook is Magento inmiddels ook een volledig platform voor de b2b of voor webshops die specifieke wensen hebben.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Aanpasbaar en uitbreidbaar met eindeloos veel mogelijkheden

Ondanks dat het onder Adobe misschien minder geschikt is voor het mkb, is de Magento-community tot op de dag van vandaag erg levendig. Je kunt dus altijd wel een extensie of module voor jouw specifieke behoeftes vinden. De software blijft zich nog altijd verder door ontwikkelen en onder de vlag van Adobe zal dat de komende tijd niet veranderen.

De community versie van Magento is open source-webwinkelsoftware. Je kan er dus je eigen webshop mee runnen en je bent vrij om de broncode te bekijken en naar hartenlust aan te passen. Het is beschikbaar in een gratis editie en in twee betaalde versies, maar ongeacht voor welke versie je gaat, je op Magento gebaseerde webwinkel is uitbreidbaar en aanpasbaar met allerlei extensies. Deze extensies zijn soms gratis, soms betaald en veelal via de extensie-marktplaats te downloaden.

Dankzij de extensie-marktplaats zijn de mogelijkheden van Magento in theorie onbeperkt.

Wie gebruiken Magento eigenlijk?

Meer dan je waarschijnlijk in eerste instantie zou denken! Het ‘mooie’ aan Magento is dat de leek niet één-twee-drie ziet dat jij als webwinkelier gebruikmaakt van Magento. Enkele grote namen in Nederland die gebruikmaken (of inmiddels gebruikmaakten) van Magento zijn Zalando, iPhoneclub.nl en KLM. In het buitenland heb je grote ondernemingen als FOX, K-Swiss, Nespresso en Adidas die Magento hebben geïnstalleerd. En zelfs president Obama gebruikt deze webwinkelsoftware om zijn merchandise te kunnen verkopen!

Wil je een webshop beginnen en ben je benieuwd of Magento een goed ecommerce-platform is? Zie dan ook de software van Shopify en Woocommerce.