Wix vs Shopify

Wix vs Shopify: wat is de beste software voor webwinkels? Het juiste platform voor jouw webshop kan je bedrijf maken of breken. Het is belangrijk om de vele opties van de platforms goed te vergelijken en zo te bepalen welk past bij jouw wensen én met jouw webwinkel kan meegroeien.

Inhoud:

Korte samenvatting

  • Wix en Shopify zijn populaire ecommerce-platforms voor beginnende en grotere bedrijven. Ze hebben beiden veel functies voor ontwerp, maatwerk, productbeheer en voorraadbeheer.
  • Bij Wix bouw je je webshop met een drag-and-drop ontwerp. Shopify biedt thema’s van hogere kwaliteit en heeft uitgebreidere verkooptools.
  • Startende en kleinere ecommerce-ondernemers die een gebruiksvriendelijk platform tegen lage kosten zoeken, kiezen vaak voor Wix. Wil je groeien en schaalbaarheid? Kies dan sneller voor Shopify.

wix vs shopify

Wix vs Shopify

Voor het beginnen van een webshop met de juiste ecommerce-software zijn zowel Wix als Shopify populaire keuzes. Wix is een veelzijdige websitebouwer, die zich richt op design en betaalbaarheid. Met de gebruiksvriendelijke interface en het grote aanbod aan sjablonen kun je makkelijk een online winkel creëren, zonder dat je programmeerkennis nodig hebt.

Beide platforms zijn populair onder online verkopers.

Wix is gericht op alle ondernemers die zelf een eigen website willen maken. Shopify richt zich volledig op ecommerce-oplossingen. Met krachtige verkooptools en een uitgebreide appstore is Shopify geschikt voor grotere bedrijven die op zoek zijn naar schaalbaarheid.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

online ondernemer met een eigen webshop

Wix: Een veelzijdige websitebouwer

Wix is een populaire websitebouwer die werkt met een drag-and-drop model. Via de What You See Is What You Get-editor kun je wijzigingen direct bekijken. Medio 2023 zijn er meer dan 830.000 Wix-sites actief. De software is vooral geschikt voor webwinkels met minder dan 300 producten.

De abonnementskosten voor een webwinkel variëren van 20 tot 44 euro per maand. Voor grotere webwinkels heeft Wix het Enterprise-model. De prijzen hiervan zijn op aanvraag.

Wix richt zich op kleinere webwinkeliers.

Wix Ecommerce biedt diverse functies om je webwinkel (beter) te beheren. Denk aan bedrijfsrapporten, analyses van het webshopverkeer, het volgen van het winkelgedrag van jouw klanten en conversiecijfers. Door deze statistieken te onderzoeken, krijg je inzicht in welke producten het meest succesvol zijn. Eventueel kun je hier je verkoopstrategie op aanpassen.

Shopify: De ecommerce-specialist

Shopify is een SaaS-oplossing (Software as a Service), waar wereldwijd meer dan 4 miljoen webwinkels op draaien. De software is speciaal ontworpen voor webshops en biedt veel ecommerce-opties. Het wordt vooral gebruikt door webwinkeliers die duizenden producten moeten beheren.

Met Shopify kun je makkelijk opschalen.

De grotere focus op ecommerce en uitgebreidere mogelijkheden voor (middel)grote webwinkels zijn belangrijke voordelen van Shopify. Voor webwinkeliers die internationaal willen uitbreiden, zijn de betaal- en verzendopties makkelijk aan te passen. Door de responsive templates, AMP-ondersteuning op productpagina’s en dropshopping-functies is het een populaire keuze voor bedrijven van elke omvang.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Wix en Shopify zijn beiden populair onder online verkopers

Sjablonen en editors

Het ontwerp van de webwinkel is belangrijk voor het succes ervan.  Wix en Shopify bieden allebei veel sjablonen en pagina-editors waarmee je een aantrekkelijke webshop kunt maken.

Hoeveelheid en kwaliteit van de templates

Wix biedt een grotere selectie van gratis templates dan Shopify. De templates zijn gericht op verschillende branches, waardoor je een makkelijker een ontwerp kunt vinden dat past bij jouw webwinkel. Shopify heeft een beperkt aantal gratis templates. De meeste thema’s variëren hier van 180 tot 350 dollar. Hiermee krijg je wel toegang tot betaalde opties.

Kosten van thema’s variëren hier van 180 tot 350 dollar.

Flexibiliteit en gebruiksgemak van de pagina-editor

Vergeleken met Shopify biedt de drag-and-drop interface van Shopify meer flexibiliteit en gebruiksgemak. Met de intuïtieve editor van Wix kun je lay-outs en ontwerpelementen eenvoudig aanpassen. Hierdoor is het een populaire keuze voor gebruikers met weinig programmeerervaring. Het toevoegen of bewerken van elementen is vergelijkbaar met het gebruik van Microsoft Word of Google Docs.

Wix is iets gebruiksvriendelijker dan Shopify.

Shopify biedt met haar code editor en customizer tools een meer gestructureerde aanpak voor het bewerken van pagina’s. Deze aanpak is vooral geschikt voor bedrijven die meer zeggenschap willen over het ontwerp van hun webshop. De keerzijde is dat het moeilijker is om mee te werken.

zelf het ontwerp van je webshop aanpassen

Functionaliteit en schaalbaarheid

Naarmate de webshop groeit, wordt de behoefte aan geavanceerde ecommerce-functies en schaalbaarheid belangrijker. Beide aanbieders hebben diverse functionaliteiten om de producten te tonen, voorraden te beheren en betalingen te verwerken.

Product- en voorraadbeheer

Wix en Shopify bieden allebei basisfuncties voor het beheer van de webshop. Een Wix-webwinkel staat maximaal 3 productopties en 100 varianten toe, terwijl Shopify een limiet van 6 opties en 1.000 varianten biedt. Bedrijven met een klein productaanbod lopen niet zo snel tegen de beperkingen van Wix aan, grotere webwinkeliers komen beter tot hun recht bij Shopify.

Shopify beter geschikt voor grotere webwinkels.

Shopify biedt geavanceerde functies zoals voorraadwaarschuwingen, automatische inkooporders en rapportages over de voorraad. Dit maakt het een uitgebreidere oplossing. Aan de andere kant biedt een Wix-website basisfuncties voor voorraadbeheer, wat voldoende kan zijn voor kleine bedrijven met minder complexe voorraadvereisten.

Betalingsverwerking en -kosten

Wix en Shopify werken allebei samen met grote betaaldiensten als PayPal, Stripe en Square. Waar Shopify integreert met ruim 100 aanbieders, zijn het er bij Wix iets minder dan 100. Hiermee heb je bij beide aanbieders voldoende keus.

Wat de verwerkingskosten betreft, zijn er wel wat verschillen tussen de platforms. Zo beginnen de creditcardtarieven bij Shopify bij 2,4 procent en rekent Wix 2,6 procent. Shopify lijkt hiermee goedkoper, maar deze aanbieder brengt transactiekosten van 0,5 tot 2 procent in rekening als je de diensten van derden inschakelt.

Bij beiden ruime keuze in betaalmogelijkheden.

Deze kosten betaal je alleen als je geen gebruikmaakt van Shopify Payments. Wix heeft ook eigen betaalmogelijkheden, maar rekent geen extra kosten als je kiest voor een betaaloplossing van een andere partij. Wel betaal je een commissie voor de verwerkingskosten.

ruime keuze in betaalmogelijkheden.

Marketing en SEO: de webshop promoten

Voor het aantrekken van klanten en het stimuleren van de verkoop is marketing essentieel. Wix en Shopify hebben allebei geïntegreerde marketingtools en SEO-mogelijkheden. Hiermee kun je jouw webwinkel optimaliseren en een groter publiek bereiken.

Ingebouwde marketingtools

Wix biedt efficiënte e-mailmarketingfuncties, met een selectie van sjablonen en de mogelijkheid om aangepaste sjablonen te maken. Shopify heeft een ingebouwde e-mailtool waarmee je producten kunt promoten en klanten op de hoogte kunt houden. Let wel: deze functies zijn minder uitgebreid dan die van bijvoorbeeld Mailchimp of GetResponse.

SEO-mogelijkheden en prestaties

Zowel Wix als Shopify biedt diverse functies om je webwinkel te optimaliseren voor de zoekmachines. Zo kun je paginaonderdelen aanpassen als titels, beschrijvingen, koppen, alt-teksten en redirects. Ook kun je bijvoorbeeld de navigatie verbeteren door de sitemap aan te passen. Daarnaast kun je pixels aan de code toevoegen, waarmee je onder meer de conversies op social media kunt volgen.

Beide aanbieders hebben optimalisatiemogelijkheden.

In de SEO-mogelijkheden zijn er enkele verschillen. Wix biedt hierbij meer trefwoordondersteuning en blogmogelijkheden dan Shopify. Dit kan helpen om de zichtbaarheid in online zoekopdrachten te verbeteren en meer verkeer naar je webwinkel te leiden.

Webshop uitbreiden met apps en koppelingen

Apps en extensies

Naarmate je webwinkel groeit, wil je misschien extra apps en extensies om de functionaliteit ervan te verbeteren. Wix en Shopify bieden beiden een reeks integraties van derden, waarmee je je webshop kunt uitbreiden. Hieronder vergelijken we de app selectie en kwaliteit, het integratiegemak en de mate waarin ze op elkaar aansluiten.

App selectie en kwaliteit

Als het gaat om app selectie en kwaliteit biedt Shopify een groter aanbod aan apps en integraties dan Wix. Shopify’s App Store heeft meer dan 7.500 apps, die een breed scala aan functies en functionaliteiten bieden om je webwinkel te verbeteren. De apps van Shopify zijn meer gericht op e-commerce dan die in de App Market van Wix.

Shopify heeft meer apps voor online verkopers.

Hoewel de Wix App Market een kleinere selectie apps heeft, biedt het nog altijd diverse opties om je webshop te verbeteren. Net als bij de templates zijn de apps afgestemd op specifieke sectoren en gebruikssituaties.

Integratiegemak en samenwerking

Het integreren van apps en extensies is een cruciaal aspect van het beheren en optimaliseren van je webwinkel. Wix en Shopify zijn goed te koppelen met apps en extensies van derden. Ze hebben allebei een app-markt, waardoor integratie eenvoudig is.

Klantondersteuning en hulpmiddelen

Of je nu start of je bedrijf wilt uitbreiden, de toegang tot betrouwbare klantondersteuning en andere nuttige hulpmiddelen kan het verschil maken. Hier vergelijken we de verschillende hulpkanalen en beschikbaarheid.

Hulpkanalen en beschikbaarheid

Beide softwareleveranciers hebben diverse opties om gebruikers te helpen met eventuele problemen. Zo biedt Wix 24/7 ondersteuning via een live chat, per email en telefonisch. De telefonische ondersteuning is afhankelijk van de taal. Is de betreffende taal niet beschikbaar, dan is er een terugbeloptie. Shopify biedt 24/7 live chat, email-tickets en telefonische ondersteuning.

Het kan lastig zijn om met iemand in contact te komen.

Mogelijkheden om hulp te krijgen zijn er voldoende, maar gebruikers geven bij beide platforms aan dat het soms lastig is om met iemand in contact te komen. Over het algemeen moeten zij eerst op zoek naar een oplossing in de helpcentra voordat ze toegang krijgen tot emailformulieren en telefoonnummers. Sommige gebruikers zullen inderdaad zelf de oplossing vinden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd.

Het is bij Wix en Shopify soms lastig om met iemand in contact te komen

Helpcentra en community forums

Wix en Shopify bieden uitgebreide helpcentra en forums waarin klanten antwoorden kunnen vinden op veelvoorkomende vragen en problemen. Het helpcentrum van Wix heeft een iets uitgebreidere verzameling artikelen. Ook de intuïtieve lay-out maakt het gemakkelijker om informatie te vinden. Ook hebben beide platforms een actieve gebruikersforum, waar klanten elkaar kunnen helpen.

Prijzen: Betaalbaarheid en waarde

Beide softwareaanbieders hebben verschillende prijsplannen, passend bij de verschillende budgetten en vereisten.

Plannen en functies

Wix heeft drie prijsplannen voor webwinkeliers, die variëren van 20 tot 44 euro per maand. Shopify heeft ook drie verschillende abonnementen, waarvan de goedkoopste 21 euro per maand kost en de duurste 289 euro. Voor webwinkeliers die uitgebreidere ecommerce-functies zoeken, biedt Shopify meer mogelijkheden.

Wix vs Shopify: Use cases en aanbevelingen

Beide softwareaanbieders hebben een scala aan functies en functionaliteiten voor het bouwen en beheren van jouw webwinkel. Welke aanbieder het meest geschikt is hangt samen met de grootte van je webwinkel, de gewenste (uitbreidings)mogelijkheden en je budget.

Wanneer kiezen voor Wix

Wix is ideaal voor startende en kleine webwinkeliers en een gebruiksvriendelijke webshopbouwer zoeken met een focus op design en betaalbaarheid. De reeks (gratis) sjablonen en gebruiksvriendelijke interface maken het een populaire keuze.

Wix is ideaal voor starters en kleine spelers.

Wix is vooral populair onder ondernemers die een eenvoudige online winkel willen maken zonder geavanceerde e-commercefuncties of een grote productcatalogus. Heb je genoeg aan basis verkoopfunctionaliteiten, dan is Wix een goede keuze.

Wanneer kiezen voor Shopify

Shopify is een krachtig ecommerce-platform dat speciaal is ontworpen voor online winkels. Hierdoor is het geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar schaalbaarheid en het beheer van een grotere productcatalogus. Met een uitgebreide reeks verkooptools en uitgebreide appstore biedt het een robuustere oplossing. Ook heeft het platform uitgebreidere mogelijkheden voor dropshipping dan Wix.

Shopify past bij grotere bedrijven die willen opschalen.

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over het vergelijken van Wix en Shopify zijn:

Is Wix geschikt voor ecommerce?

Wix biedt uitgebreide functies en tools waarmee ecommerce-bedrijven snel en gemakkelijk een aantrekkelijke en professioneel online winkel kunnen maken. Bovendien is het gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor webwinkeliers redelijk snel een webwinkel kunnen lanceren.

Is Wix Shop gratis?

De Wix Shop-functie is niet gratis gebruiken. Om producten te kunnen verkopen, heb je een premium plan nodig met ecommerce-functies.

Hoe duur is Shopify?

De abonnementsprijzen beginnen bij 21 euro per maand, wat vergelijkbaar is met het goedkoopste abonnement van Wix. Wel kunnen de kosten bij Shopify oplopen als je kiest voor een duurder thema of veel betaalde extensies gebruikt.

Neemt Wix een percentage van de verkoop?

Ja, Wix rekent voor de betaalverwerking een percentage van de verkoop. De commissiekosten zijn afhankelijk van de betaalwijze. Voor een iDEAL-transactie zijn deze 2,5 procent + 30 cent, voor een creditcardtransactie 1,9 procent + 30 cent.