Foto’s online verkopen

Foto’s online verkopen kan een interessante manier zijn om extra geld te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld via websites voor stockfotografie. Om je foto’s aan te bieden, hoef je geen professionele fotograaf te zijn. Wel moeten de foto’s voldoen aan bepaalde (vaak strenge) voorwaarden.

Geld verdienen met het verkopen van foto’s

fotografie verkopenLandschappen, zakelijke foto’s, dieren, mensen, artistieke foto’s, sportfoto’s of steden, vrijwel elk type foto’s kun je online verkopen. Hoe je dat doet, is aan jou. De meeste fotografen werken in opdracht. Ze gaan met een opdrachtgever in gesprek en maken de foto’s exclusief voor deze afnemer.

Heb je geen opdrachtgever maar wel al veel bestaande afbeeldingen, misschien zelf in een bepaald segment? Dan kun je overwegen om deze foto’s online te verkopen op stockfotografie-platforms. Veel fotografen verkopen hierop foto’s en jij kunt er ook vrijwel elk type foto aanbieden.

Ook als amateur fotograaf kun je geld verdienen met jouw foto’s. Zolang de kwaliteit maar goed genoeg is.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

zelfgemaakte foto's verkopen

Stockfotografie verkopen

Veel websites werken met stockfotografie. Ze willen bijvoorbeeld een blog of andere teksten publiceren en dit aanvullen met visuele content. Dat is dan vooral bedoeld voor het versterken van een sfeer en wie of wat er op de foto staat is niet zo belangrijk. Via marktplaatsen kun jij hier ook foto’s voor aanbieden.

De verkoopprijzen van dit type niet exclusieve afbeeldingen zijn laag, en daar gaat ook nog een commissie van het platform zelf vanaf, waardoor je maar een paar euro verdient per  als je werkelijk een foto verkoopt. Maar voor niet exclusieve foto’s betalen kopers alleen voor het gebruik. Je kunt een verkochte foto dus vaker verkopen. Met populaire foto’s kun je zelfs met lage bedragen een goed inkomen verdienen.

Zoek je betaalbaar beeldmateriaal? iStock is een toonaangevend platform voor royalty free content. Biedt naast prachtige digitale foto's en video's ook illustraties, muziek en geluidseffecten.

Welke foto’s kun je online verkopen?

Wil je foto's online verkopen? Van tulpen zijn er al duizenden stockfoto'sHeb je geen idee wat je wilt aanbieden, dan kun je bijvoorbeeld via de browserextensie Keyword Everywhere achterhalen hoe vaak er naar bepaalde afbeeldingen wordt gezocht.

Vergeet hierbij niet om ook te checken wat het bestaande aanbod is bij de stockfoto-sites. Sommige van deze sites hebben meer dan een miljoen afbeeldingen. Van populaire foto’s, zoals de tulpenvelden of een ondergaande zon, is het aanbod zo groot dat het lastig is om hier nog geld mee te verdienen.

Populaire stockfoto-platforms

Er zijn verschillende sites waar je relatief eenvoudig je foto’s online kunt verkopen. Denk bijvoorbeeld aan iStock, Shutterstock, Getty Images, Adobe Stock en Alamy. Ook via Werk aan de Muur, waar kopers van jouw foto een kunstwerk kunnen laten maken, kun je online geld verdienen. In alle gevallen geldt dat het aanbod enorm is, waardoor je met jouw foto’s concurreert met die van duizenden andere fotografen.

Je kunt je foto’s aanbieden op meerdere sites om zo je kansen te spreiden. Je kunt er ook voor kiezen om een platform de exclusieve rechten te geven. In ruil voor het exclusief aanbieden van jouw materiaal krijg je vaak een hogere ranking. Hier staat wel tegenover dat je voor de verkoop afhankelijk bent van één site.

Je kunt je foto’s verkopen via meerdere sites, maar soms levert het voordelen op als je bij één platform aanbiedt.

zelf bewerkte foto's verkopen

Starten met de verkoop

Bij stocksites kun je zelf kwalitatieve foto’s uploaden die je wilt verkopen, waarna de site deze controleert. Wat jij een prachtige foto vindt, kan voor een stockbureau een iets te onscherpe afbeelding zijn. Ook kan het zijn dat je je foto’s nog moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurbalans of de belichting.

Je moet ook trefwoorden, een titel en een beschrijving toevoegen. Gezien het aanbod bij de fotosites is het belangrijk om goede trefwoorden te gebruiken, zodat potentiële kopers jouw foto’s makkelijk kunnen vinden.

Voor- en nadelen foto’s online verkopen

Online foto’s verkopen is vrij laagdrempelig. Eigenlijk alles wat de moeite waard is om te fotograferen kun je aanbieden voor de verkoop. Bovendien heb je niet zelf op zoek te gaan naar potentiële klanten en regelt het (stock)bureau de administratieve afhandeling.

De verdiensten per foto zijn vaak laag.

Een nadeel van stockfoto’s verkopen is dat de verdiensten per afbeelding vaak laag zijn. Je kunt geluk hebben dat een klant in één keer een hele serie van je koopt of dat een bepaalde foto scoort bij een groot publiek. Maar voor veel mensen is het niet meer dan een leuke bijverdienste.

Snapshot uit zolderraam

Waar moet je rekening mee houden?

Een goede stockfoto is interessant genoeg voor anderen om te kopen. Dit kan dus net zo goed een simpele huis-tuin-en-keuken foto zijn als een afbeelding waar je uren werk in hebt gestoken.

Een foto die jij heel bijzonder vindt, hoeft bij anderen niet in de smaak te vallen. En misschien groeit een foto die je even snel vanuit je zolderraam hebt gemaakt wel uit tot een hit.

Ook kan het zijn dat jouw afbeeldingen een heel andere bestemming krijgen dan je in gedachten had. Zo lazen we op de site van een fotograaf dat hij tijdens een excursie in een natuurgebied een mooie foto van zijn vrouw had gemaakt. Deze foto prijkte later op de cover van een folder over huiselijk geweld.

Voor mensen, bedrijven en musea gelden speciale regels.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat je niet elke foto online mag verkopen. Zo hebben mensen die op je foto staan bepaalde rechten. Zeker wanneer het gaat om commercieel gebruik. Vraag dus vooraf de benodigde toestemmingen. Ook gelden er regels voor de fotografie van bijvoorbeeld bedrijven en musea. Check dus goed voordat je je foto’s online verkoopt of je geen regels overschrijdt.