Shopify vs Magento

Wil je een professionele webshop lanceren en overweeg je om hiervoor Shopify of Magento Commerce te gebruiken? Op deze pagina lees je alles over de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee populaire aanbieders van webwinkelsoftware.

Inhoud:

Magento vs Shopify: open source vs SaaS-software

Webwinkel met Shopify of MagentoAls je op zoek bent naar de verschillen tussen Shopify en Magento is het goed om te weten dat Shopify een SaaS-oplossing is en Magento werkt met open source. Het grootste verschil tussen deze twee keuzes is de mate van vrijheid die je hebt.

Bij de open source-oplossing van Magento kun je niet alleen de vormgeving aanpassen maar heb je ook veel vrijheid over de techniek. Bij de SaaS-software van Shopify werk je binnen een vast systeem en kun je jouw voorkeuren doorvoeren binnen de gestelde kaders, die vooral gericht zijn op de vormgeving.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Magento: open source-software

Magento: Adobe CommerceMagento, dat inmiddels officieel Adobe Commerce heet, is vooral populair onder gevestigde spelers. Oorspronkelijk was Magento ook zeer geschikt voor starters, maar sinds Magento 2 is gelanceerd kiezen die vooral voor WooCommerce. Voor grotere spelers is de open source-software van Magento nog altijd geschikt.

Enerzijds komt dit door de vele mogelijkheden van het pakket, anderzijds door het grote aanbod van webdesigners dat werkt met Magento. Heb je hulp nodig bij je webshop, dan zijn er genoeg experts te vinden.

Tarieven en kenmerken van Magento

Magento heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Magento Open Source is gratis te downloaden, voor Magento Commerce betaal je jaarlijks tienduizenden euro’s waardoor de meeste webshops kiezen voor de open source-variant.

Een groot voordeel van Magento ten opzichte van Shopify is dat je eenvoudig meerdere webwinkels kunt lanceren, die je bestuurt vanuit één backoffice. Dit multishop-principe is bij Shopify niet (zomaar) mogelijk. De keerzijde van de software is dat er vaak regelmatig onderhoud nodig is en dat het vanwege alle functionaliteiten bekendstaat als relatief zwaar pakket. Een goed hosting- en onderhoudscontract is hierdoor een must.

Een keerzijde van Magento is dat er veel onderhoud nodig is en het bekendstaat als zwaar pakket.

Shopify: SaaS-software voor starters en mkb’ers

ShopifyWaar Magento bekendstaat als complexe software, is Shopify juist laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Dit komt niet alleen doordat het een gehost pakket is, maar ook omdat startende webwinkeliers een belangrijke doelgroep vormen voor het bedrijf.

Omdat de code is afgeschermd en themes de vormgeving bepalen, is er weinig kennis nodig van websites maken. Met Shopify kun je zelf het design van de site aanpassen. Zelfs zonder programmeerkennis kan iedereen hiermee zelf een webwinkel maken en met dropshipping is de drempel om te starten laag.

Shopify richt zich direct op ondernemers die dropshippen, via hun eigen site of bijvoorbeeld via sociale media. Mede dankzij het gebruiksgemak wordt Shopify veel ingezet door kleine retailers.  Ook wanneer je webwinkel groeit, kun je met de software uit de voeten. Shopify heeft meerdere pakketten, die oplopen in mogelijkheden en prijzen waardoor groeiende webshops lang niet altijd overstappen naar iets anders.

Shopify is makkelijk in gebruik. Zowel voor starters als gevorderde webwinkeliers.

Tarieven van Shopify

Aangezien Shopify een SaaS-oplossing is, betaal je het bedrijf maandelijks een vergoeding voor het gebruik van de software. De kosten daarvan nemen toe als je een meer uitgebreid pakket neemt. Zo is Shopify Plus pas mogelijk vanaf tweeduizend dollar per maand en die kosten kunnen oplopen als je ook betaalde plugins gebruikt, zoals DSers, een dropshipping-plugin.

Gelukkig kun je met een basic Shopify-abonnement al een grote professionele webshop maken. Daarnaast rekent het bedrijf transactiekosten. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van het type abonnement en het betaalsysteem.

Wanneer je gebruikmaakt van Shopify Payments – het eigen betaalsysteem – heb je afgezien van de standaardkosten voor de creditcardverwerking geen aanvullende kosten. Ga je voor een externe betaalprovider, dan heb je drie kostenposten: je abonnement, de transactiekosten voor de creditcardverwerking en een percentage per transactie.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Magento en Shopify op kosten vergelijken

De kosten van Magento en Shopify zijn lastig te vergelijken.De kosten van Magento en Shopify zijn lastig te vergelijken.

Magento heeft meestal geen aanschaf- of abonnementskosten. Toch zijn de de aanloopkosten daar meestal hoger omdat het opzetten van een Magento-webshop best wat tijd kost. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de hosting, updates en het onderhoud van de webshop. Deze onderhouds- of hostingkosten zijn vaak vergelijkbaar met die van een SaaS-oplossing als Shopify.

De kosten van Magento Commerce en Shopify zijn erg verschillend.

Bij de SaaS-oplossing van Shopify is de techniek afgeschermd. Je hebt hierdoor iets minder vrijheid maar ook minder kennis nodig om de webshop naar wens te maken. Hierdoor zijn de aanloopkosten meestal lager en is een internetbureau zelfs lang niet altijd nodig. Wel moet je maandelijks abonnementskosten betalen voor Shopify maar hierbij zijn updates en hosting wel gelijk inbegrepen. Zowel bij open source als SaaS kun je te maken krijgen met extra kosten voor plugins, koppelingen en andere uitbreidingen. Denk aan een koppeling met logistieke partijen, marktplaatsen en reviewpartijen.

Meerdere verkoopkanalen of meerdere webshops

Je kunt je webshop koppelen met Facebook en InstagramEen ander punt om rekening mee te houden is dat Shopify erg sterk is in de verkoop via verschillende platformen.

Via een integratie kun je ook gemakkelijk verkopen op Instagram of Facebook. Het is ook mogelijk via Magento, maar via Shopify is dit wel eenvoudiger. Wil je juist meerdere webshops lanceren en deze bedienen vanuit één centraal punt (multishop-principe) dan is Shopify hiervoor juist minder geschikt dan Magento.

Om meerdere webshops te kunnen lanceren, moet je bij Shopify per shop een eigen abonnement afsluiten. En voor het beheer van de shops vanuit één backoffice heb je software nodig van externe partijen, die de noodzakelijke verbindingen kunnen leggen.

Ga je voor het eerst een webwinkel beginnen? Zie dan ook onze uitleg over hoe je pakketten versturen kan of hoe je een groothandel of leverancier vindt.

Shopify of Magento Commerce

magento vergelijken met shopifyOf je nu kiest voor Shopify of Magento, met beide softwarepakketten kun je een mooie webshop beginnen. Wel hebben beide oplossingen hun eigen voor- en nadelen. Welke software voor jou de beste keuze is, is vooral afhankelijk van de mate van vrijheid die je wenst in de code en de kanalen waar je wilt verkopen.

Wil je maximale vrijheid en heb je zelf aardig wat programmeerkennis (of heb je voldoende budget om een expert in te schakelen), dan is Magento aan te raden. Geef je de voorkeur aan een oplossing die al voorgeprogrammeerd is en waar je binnen bepaalde kaders aanpassingen kunt maken, dan is het gebruiksvriendelijke Shopify een logischere keuze.

Verkoopkanalen en technische vrijheid

Verkoopkanalen en technische vrijheidOok de verkoopkanalen kunnen een belangrijke rol spelen in je overweging. Shopify wordt veel ingezet door ondernemers die gebruikmaken van dropshipping.

Wil jij producten versturen vanuit de voorraad van de leverancier, dan vind je via Shopify diverse koppelingen waarmee je dit eenvoudig kunt opzetten. Daarnaast heeft Shopify koopknoppen waarmee je eenvoudig (een deel van) je assortiment kunt verkopen via kanalen als Facebook en Instagram.

Tot slot is het goed om te weten dat Shopify zich aanvankelijk richtte op Engelssprekende landen. Hoewel de software inmiddels is gelokaliseerd voor de Nederlandse markt zijn er nog altijd plugins en extensies die alleen in het Engels zijn. Ook de ondersteuning gebeurt (medio 2020) nog niet in het Nederlands. Als je Engels op peil is, is dit geen probleem. Wil je graag gebruikmaken van een SaaS-oplossing en voel je je comfortabeler bij een Nederlandstalige helpdesk, dan kan het geen kwaad om je ook eens te verdiepen in partijen als Lightspeed, JouwWeb of Mijnwebwinkel.