Wix

Met de software van Wix zet je gemakkelijk je eigen website in elkaar, zonder codeer-  of ontwerpvaardigheden. Het platform staat bekend om haar mooie designs en vele functies. Ook voor online verkopers biedt de software steeds meer mogelijkheden.

Wat is Wix?

wixWix is een bekend softwareplatform onder zzp’ers en freelancers. Het bouwen van een Wix-website is eenvoudig voor iedereen, zelfs voor mensen zonder enige kennis van programmeren. Het bedrijf is in 2006 ontstaan en is sindsdien uitgegroeid naar een team van 5.000 medewerkers. De software heeft meer dan 200 miljoen gebruikers wereldwijd.

Hoe werkt de software van Wix?

Met haar software richt Wix zich op ondernemers die hiermee snel en gemakkelijk zelf een webshop maken. Hier heeft het meer dan 800 sjablonen, of templates, voor. De templates staan bekend om de mooie designs en zijn geoptimaliseerd voor een mobiele weergave.

Door te klikken en verslepen pas je de template aan volgens jouw voorkeuren.

Gebruikers kiezen een standaard template en bewerken deze met een drag and drop systeem totdat ze tevreden zijn met de lay-out van de Wix-website. Wix biedt, net als concurrent Shopify, de mogelijkheid om functies toe te voegen aan een template, zoals scroll-effecten, animaties of video-achtergronden. Om meer functionaliteiten toe te voegen, koppel je een app van Wix, zoals Wix Bookings voor online boekingen.

Templates zijn daarnaast opgedeeld in soorten bedrijven. Zo heeft de leverancier templates gericht op restaurants, reizen en toerisme, fotografie, portfolio en cv en design. Als je een webshop wilt beginnen, dan kies je voor één van de Wix Shop-templates.

Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Wix.com of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.

Webshop maken met Wix

Tegenwoordig is de software van Wix ook erg goed uitgerust met functionaliteiten om een mooie, professionele webshop te maken. Je kunt kiezen uit meer dan 500 templates. Ook deze templates kun je personaliseren in de drag and drop editor, zoals je productpagina’s, winkelwagen en checkout.

Verkopen via Instagram of Facebook is mogelijk met een webshop bij Wix.

Hiernaast zijn er nog genoeg extra functionaliteiten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan winkelabonnementen om wekelijkse of maandelijkse samengestelde pakketten aan te bieden aan je klanten. Wil je e-mailmarketing opzetten? Met Ascend by Wix start je snel met voor mobiel geoptimaliseerde e-mailcampagnes die passen bij het ontwerp van je Wix-website.

Ben je van plan om naast je eigen webshop ook via Instagram of Facebook te verkopen? In je persoonlijke dashboard in Wix hou je makkelijk je voorraad en verkoopaantallen bij van al je verkoopkanalen.

webshop functies toevoegen aan je website.

Integraties en apps

Veel van de extra functies die je toe kunt voegen aan je website zitten in apps. Wix heeft namelijk een eigen Wix App Market met duizenden apps. Denk bijvoorbeeld aan apps met speciale ontwerpelementen om de lay-out van je website verder te personaliseren. Of voeg producten toe via de app van een leverancier. Er bestaan ook apps waarmee je Whatsapp toevoegt als communicatiemiddel.

Voor bijna elke extra functie is er wel een app beschikbaar.

De apps maken het ook makkelijker om externe partijen te koppelen aan je account. Zo zijn er apps waarmee je een verzender, zoals Sendcloud, aan je online winkel koppelt. Net als bij concurrent Shopify is er voor bijna elke functie wel een app beschikbaar.

Artificial intelligence of juist helemaal zelf coderen

Heb je geen zin in nadenken over de lay-out van je Wix-website of webwinkel? Met Wix Adi krijg je binnen 10 minuten een automatisch gegenereerde website. De Artificial Design Intelligence stelt een paar vragen over je bedrijf, waarna het een website creëert inclusief tekst en afbeeldingen. Ook deze website is te personaliseren met extra functies.

Met Velo by Wix voeg je zelf code toe aan je website en koppel je API’s.

Wil je juist meer vrijheid en zelf je website (laten) coderen? Dat kan ook! De softwareleverancier heeft namelijk een open ontwikkelplatform genaamd Velo by Wix. Hier voeg je je eigen code toe of koppel je met meer dan honderd beschikbare API’s. Dit platform geeft je ook meer ontwerpvrijheid in de Wix Editor.

producten verzenden

Dropshipping

Heb je al een voorraad van wat je gaat verkopen in je webwinkel? Of wil je juist gaan verkopen via dropshipping? In dat geval koop je zelf geen voorraad in, maar verkoop je producten in jouw online winkel rechtstreeks vanuit de dropshipping-leverancier.

Wix maakt het haar gebruikers erg makkelijk om aan dropshipping te doen. Het nam in 2021 namelijk het dropshipping-platform Modalyst over. Het platform werkt als een marktplaats waar onder andere kleding, schoenen en accessoires worden verkocht. Het koppelt Wix-gebruikers aan dropshipping-leveranciers.

Met de app van Modalyst koppel je snel dropshipping-leveranciers aan je webshop.

Nadat je een webwinkel hebt gemaakt via Wix, download je de app van Modalyst. Door de twee platformen te koppelen begin je snel met het verkopen via dropshipping in je nieuwe webwinkel.

Wix Payments

online betalingen toevoegen aan je webwinkelNadat de lay-out van je webwinkel is afgerond, je producten zijn toegevoegd en teksten gepubliceerd zijn is het nog tijd om je checkout klaar te maken. Je kunt zelf een betalingsprovider en betaalmethodes toevoegen in de Wix Editor. Het platform ondersteunt alle debet- en creditcardbetalingen van grote providers. Maar er zijn ook meerdere alternatieve opties, zoals PayPal of Klarna.

Met Wix Payments hoef je geen externe provider te koppelen aan je webshop.

Daarnaast heeft het bedrijf een eigen betaalmethode, genaamd Wix Payments. Klanten die dit toevoegen hoeven geen betalingen via een externe provider op te zetten. Het geeft één vast tarief voor alle creditcards, wat voordeel biedt voor veel klanten. Verwerkingspercentages voor betalingen worden berekend op basis van de transacties van het bedrijf van de klant. Ook met deze provider is het mogelijk meerdere betaalopties te koppelen aan je webwinkel.

Kosten

Een Wix-website maken is gratis, maar om gebruik te maken van veel geavanceerde functies voor een bedrijf moet je premium abonnementen afsluiten. Dit geldt voor een Wix-webshop, online reserveringstools en restaurant-functies.

Het goedkoopste business-pakket van Wix kost €20 per maand.

Het meest goedkope business-pakket kost 20 euro per maand. Hiermee kun je klanten al veilige online betalingen aanbieden. Met dit abonnement koppel je je eigen domeinnaam aan je Wix-website en krijg je meteen een gratis SSL-certificaat. Daarnaast heb je een opslagruimte van 20 GB en 5 uren aan video’s.

Als je van plan bent veel productvideo’s te gebruiken, heb je na verloop van tijd misschien meer uren nodig. Voor 30 euro per maand krijg je 35 GB opslagruimte en 10 video-uren. Het duurste abonnement kost 44 euro per maand, waarmee je 50 GB opslag en onbeperkt aantal video-uren krijgt. Daarnaast heb je dan prioriteit bij de klantenservice van Wix. Bij deze abonnementen is het ook mogelijk je domeinnaam aan je Wix-webshop te koppelen.

online ondernemer

Ervaringen Wix

Aangezien het platform al sinds 2006 bestaat, zijn er veel reviews over te vinden op websites zoals Trustpilot. De meeste ervaringen zijn positief. Enkele negatieve reviews gaan over afgeschreven betalingen na het stopzetten van een abonnement. Klanten zijn vooral te spreken over het gebruiksgemak van de software en de mooie designs van de templates.

De software is zeer geschikt voor webwinkeliers.

Dit is ook waar het bedrijf zich in eerste instantie vooral mee bezighield. Het is bekend geworden om de mooie websites die zzp’ers en freelancers er makkelijk en snel mee kunnen maken. Het heeft daarnaast veel tools die gebruikers helpen bij de marketing van de website, zoals geavanceerde SEO-tools waarmee je Wix-website makkelijker te vinden is in zoekmachines. Ondertussen heeft het platform ook steeds meer functionaliteiten voor webshops, waardoor het ook voor webwinkeliers geschikte webshopsoftware is.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Wix zijn:

Wat is Wix?

Het platform Wix biedt zzp’ers en freelancers software om zelf een website mee te maken. Je hebt hier geen kennis van ontwerpen of coderen voor nodig. In de editor van het platform pas je zelf standaard templates aan door te klikken en te verslepen. Door de vele koppelingen en integraties voeg je makkelijk een extra functionaliteit toe aan Wix-websites, zoals een reserveringssysteem of een webshop maken.

Wat kost een website maken bij Wix?

Het maken van Wix-websites is gratis. Met de mooie designs van de templates zet je al snel een professioneel ogende website in elkaar. Om extra functies toe te voegen heb je een premium abonnement nodig. Denk bijvoorbeeld aan een webshop, restaurant-functies of een online boekingssysteem. Om je domein te koppelen aan je website heb je ook een abonnement nodig.

Kosten voor business-pakketten liggen tussen de 20 en 44 euro per maand.

Als ondernemer liggen de business-pakketten van Wix het meest voor de hand. De kosten liggen tussen de 20 en 44 euro per maand. Met een dergelijk abonnement biedt je klanten veilige online betalingen aan én kun je productvideo’s toevoegen aan je webshop. Met het duurste abonnement krijg je ook prioriteit bij de klantenservice van Wix.