Verkopen via Facebook

Steeds meer webwinkeliers verkopen via Facebook. Zeker met de komst van Facebook Shops, waarmee je een online shop kunt lanceren op het social mediakanaal, is het nog maar een kleine stap om je assortiment te verkopen op Facebook.

Inhoud:

Facebook als verkoopkanaal

op Facebook producten verkopenOp Facebook zijn merken vooral actief om hun bekendheid te vergroten en snel in contact te komen met klanten. Inmiddels worden sociale media als Facebook steeds meer ingezet als extra verkoopkanaal. Met Facebook Shops speelt het hierop in.

Dit is helemaal niet zo gek, want op een uitgebreide Facebook-pagina vinden consumenten eigenlijk alles wat ze zoeken: informatie over de producten, afbeeldingen en recensies. Ook past de verkoop via Facebook in de omnichannel-benadering, waar consumenten via verschillende kanalen hun aankopen doen.

Online verkopen op Facebook? Waarom niet! Consumenten vinden er al alles wat ze zoeken.

Wat is Facebook Shops?

Je kunt je webshop koppelen met Facebook en InstagramVerkopen via Facebook is niet nieuw, er is wel steeds meer mogelijk. Begin 2020 lanceerde Facebook haar ecommerce-platform Facebook Shops, waarmee retailers eenvoudig kunnen verkopen via Facebook.

Via deze dienst kun je jouw producten tonen via pagina’s, stories en advertenties. Is je Facebook-pagina gekoppeld aan je Instagram-profiel, dan is de Shopping-functie ook beschikbaar als je wilt verkopen via Instagram.

Wil je naast Facebook ook op andere plaatsen online verkopen? Door Wix of Shopify te koppelen aan Facebook kun je makkelijk een eigen webshop beginnen.

Consumenten kunnen de producten bekijken, opslaan en bestellen. Bij vragen of andere berichten kunnen zij via Facebook Messenger, Instagram Direct of WhatsApp contact opnemen met verkopers. Uiteindelijk wil Facebook ernaartoe dat consumenten ook via deze chatgesprekken direct een aankoop doen. Wanneer je wilt verkopen via Facebook Shops is het dus wel handig als je ook regelmatig beschikbaar bent om op berichten te reageren.

Hoe kun je een product verkopen via Facebook?

online verkopenAls retailer kun je de online winkel-omgeving gratis toevoegen aan je Facebook-pagina. Wel heb je als verkoper een zakelijk account nodig. Met een privé-account kun je alleen gebruikmaken van Facebook Marketplace; de plek waar consumenten tweedehands spullen (ver)kopen.

Nadat je via je bedrijfspagina het tabblad ‘Shoppen’ hebt aangemaakt en de algemene voorwaarden hebt geaccepteerd (waar onder meer staat welke producten je mag verkopen en hoe je moet omgaan met retouren en klachten), kun je met je shop aan de slag.

Checkout kiezen en producten toevoegen

Allereerst moet je selecteren hoe je wilt dat klanten betalen: via Facebook of toch in je eigen webshop. Hier moeten we wel een kleine kanttekening bij plaatsen, want medio 2020 kunnen alleen retailers in Amerika kiezen voor de betaalfunctie van Facebook (hier zijn wel kosten aan verbonden). In Nederland kan dit (nog) niet, waardoor je moet kiezen voor de optie ‘Betalen op een andere website’.

Vervolgens kun je in maximaal tweehonderd tekens beschrijven wat je verkoopt en achtergrondinformatie geven over de producten en/of je webwinkel. Daarna selecteer je welke producten je wilt verkopen. Je kunt zo veel producten toevoegen als je wilt. Heb je veel artikelen, dan is het aan te raden om te werken met collecties zodat de shop overzichtelijk blijft.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

Facebook Shops synchroniseren met je webwinkel

De producten uit je webshop integreren in FacebookOm Facebook Shops op te zetten, is Facebook bij haar lancering direct een samenwerking aangegaan met software-aanbieders als Shopify en WooCommerce.

Via deze partijen kun je de backoffice verbinden met Facebook, zodat je makkelijk je assortiment kunt uploaden in Facebook Shops. De verwachting is dat Nederlandse webwinkelsoftware op termijn ook integreren en tot die tijd is er via koppelingen al veel mogelijk.

Tips om te verkopen op Facebook

Praktische tips voor Facebook ShopsDe winkel op Facebook lijkt in grote lijnen op een normale webshop. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo zijn de afbeelding en tekst op social media nóg belangrijker dan in de webshop. Saaie productfoto’s van je producten is voor bezoekers niet echt uitnodigend om erop te klikken. Bovendien vormt jouw feed met afbeeldingen een belangrijke reden waarom mensen jouw bedrijfspagina volgen.

Je kunt de winkelpagina ook inzetten op andere diensten van Meta als Instagram, Facebook Messenger of Whatsapp. Ook kun je gemakkelijk een Facebook-advertentie maken voor een product of je winkelpagina.

De shop heeft een eigen verdienmodel, maar Facebook wil natuurlijk ook graag dat je gaat adverteren voor je webshop. Heb je eerder advertenties op Facebook geprobeerd en kwam daar weinig tot niets uit? Dan is een shop via Facebook misschien ook geen goed idee.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Heb je eigenlijk geen tijd om een Facebook-profiel voor jouw webwinkel bij te houden, dan heeft een shop op Facebook ook weinig toegevoegde waarde. Verkopen via social media werkt namelijk alleen wanneer je een achterban hebt én hun interesse weet te wekken met interessante posts. Probeer er dus ook voor te zorgen dat je voldoende tijd blijft besteden aan de niet-commerciële kanten van het platform.

Geen tijd voor je Facebook-profiel? Dan biedt een winkel er ook weinig meerwaarde.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over verkopen via Facebook zijn:

Hoe kun je verkopen via Facebook Shops?

Voor een Facebook store heb je een zakelijk account nodig. Zodra je het tabblad ‘Shoppen’ op je Facebook bedrijfspagina hebt aangemaakt, de algemene voorwaarden hebt geaccepteerd en de betaalwijze hebt gekozen, kun een product toevoegen. Het gebruik van Facebook Shops is gratis.

Wat is het verschil tussen Facebook Marketplace en Facebook Shops?

Facebook Marketplace en Facebook Shops zijn allebei gericht op online verkoop van producten. Maar waar Facebook Marketplace is bedoeld voor de (ver)koop van tweedehands artikelen tussen particulieren, is Facebook Shops gericht op ondernemers die hun producten verkopen aan consumenten.

Waarom zou je Facebook inzetten als verkoopkanaal?

Heel simpel: als je al een webwinkel en zakelijk Facebook-account hebt kun je hiermee extra geld verdienen.

Naast dat het steeds laagdrempeliger wordt om je uitgelichte producten online te verkopen op Facebook, kun je via het social mediakanaal ook eenvoudig de interactie opzoeken met je klanten en je merkidentiteit verstevigen. Ook past het in de omnichannel-benadering, waar consumenten via verschillende kanalen de gewenste producten kunnen aanschaffen.

Kan ik ook advertenties aanmaken voor producten?

Facebook Shops is gratis, maar het aanbod met producten op Facebook is enorm. Voor je belangrijkste producten, of je winkelpagina zelf, kun je ook advertenties aanmaken om deze extra buiten je eigen volgers onder de aandacht te brengen. Voor de advertenties heb je toegang nodig tot Meta for Business.