Mede-ondernemer zoeken

Als je een eigen bedrijf begint maar het niet alleen wilt doen kun je starten met een medewerker, stagiaire, uitzendkracht of zaken uitbesteden aan een ander bedrijf. Maar als het structureel is en je onderneming ervan afhankelijk is hoort het eigenlijk in de kern van je bedrijf. Je kunt dan op zoek naar een mede-ondernemer. Maar waar vind je jouw zakelijke partner?

Een medeoprichter voor je onderneming

Mede-ondernemer zoeken voor een vennootschapHeb je een goed idee voor een website maar ben je zelf niet zo technisch? Dan helpt het als je een zakenpartner kunt vinden die je hierbij helpt. Andersom is het natuurlijk hetzelfde. Als jij supermooie dingen kunt maken, maar de administratie of het verkoopproces lastig en eng vindt dan moet je op zoek naar een compagnon om van de eenmanszaak een vennootschap te maken.

Samen ondernemen met een compagnon is vaak leuker en makkelijker dan alleen.

Samen de risico’s en taken verdelen

Ondernemen doe je nooit alleen. Zelfstandig ondernemers zonder medeoprichter vinden hun succes dankzij een gedreven eerste medewerker, samenwerking met andere onderneming, leverancier of belangrijkste eerste klanten. Maar de besluitvorming en het aangaan van ondernemersrisico’s kan daarbij wel eenzaam of onprettig voelen. Vaak krijg je samen sneller dingen geregeld en is het fijn om met iemand de risico’s en taken te delen.

Veel mensen beginnen daarom liever niet alleen. Bij snelgroeiende startups bestaat de kern van het bedrijf vaak uit een operationeel ondernemer die de sales of financiën regelt en een co-founder die het vooral van zijn vakkundige of technische kennis moet hebben. Dit kan mooie en succesvolle combinaties opleveren. Maar hoe vind je zo’n mede-ondernemer die met jou de stap maakt naar een eigen bedrijf?

Zoek je een snelle manier om online geld mee te verdienen? Via Fiverr.com kun je klusjes doen voor bedrijven. Denk aan logo ontwerpen, voice-over inspreken, social media-taken, et cetera.

zakenpartners

Weet wat je in een zakenpartner zoekt

Het idee hebben dat je een mede-compagnon nodig hebt, is natuurlijk niet voldoende. Want wat voor partner zoek je nou eigenlijk? Iemand met verstand van financiën hoeft niet perse verstand te hebben van het bepalen van de juiste cijfers, zoals bijvoorbeeld het bepalen van een uurtarief of het schrijven van het ondernemingsplan. En iemand die een goed prototype kan ontwikkelen is misschien niet in staat om een technologisch bedrijf mede op te bouwen en te laten groeien.

Mocht je zelf dus geen kennis in huis hebben om een succesvolle startup te beginnen, besef dan dat het aantrekken van één mede-ondernemer waarschijnlijk niet al jouw problemen zal oplossen. Als je dus een bedrijf wil beginnen met een partner, ga dan van tevoren goed na wat het precies is wat je echt zoekt in je bedrijf.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Heb iets te bieden aan een partner

Als je wil dat iemand samen met jou een succesvolle onderneming wil beginnen, dan helpt het als je zelf meer te bieden hebt dan alleen een bedrijfsplan.

Als je bijvoorbeeld een innovatief platform wil bieden waarop bedrijven kunnen adverteren, dan is het gemakkelijker om mensen aan te trekken of te interesseren als je zelf ook enige ervaring hebt in de advertentiewereld. Je hoeft heus niet jarenlang voor een reclamebureau te hebben gewerkt, maar mensen nemen je al een stuk serieuzer als je al een klein beetje ervaring hebt en dus gemakkelijker over domein-specifieke onderwerpen, problemen en termen kan meepraten.

Bouw goede, duurzame relaties op

Goede relatieVeel ondernemers zien de relaties die zij hebben met hun partners, klanten, collega’s of investeerders soms ook wel als een huwelijk. Daar stap je namelijk ook niet zomaar in. Je leert elkaar eerst kennen, waarna je na heel wat succesvolle dates de samenwerking uiteindelijk officieel maakt.

Er zijn echter ondernemers die de gebruikelijke ‘regels’ omtrent relaties compleet negeren als het aankomt op het vinden van een mede-ondernemer, investeerder of partner. Ze zijn zo hard bezig met hun bedrijf en het succesvol maken ervan dat ze te weinig tijd, moeite en aandacht stoppen in de relaties die nodig zijn om van het bedrijf juist een succes te maken!

Een bedrijf is als een huwelijk. Meestal kun je elkaar beter eerst leren kennen.

Het beste is om zakelijke relaties te beginnen en te netwerken voordat je je bedrijf begint. Hierdoor vergroot je de kans dat wanneer je het bedrijf begint je uiteindelijk met iemand in zee gaat die je al wat langer kent, die je al beter vertrouwen en waarvan je beter weet wat je aan diegene hebt.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

hoe je een medeoprichter zoeken kunt

Bied een salaris aan

Je kunt ook overwegen om nu iemand aan te nemen die op termijn kan uitgroeien naar een mede-eigenaar van het bedrijf. Andersom werkt dit plaatje niet. Sommige ondernemers die op zoek zijn naar een mede-ondernemer zijn eigenlijk niet op zoek naar een medeoprichter, maar meer naar een veredelde werknemer, die ze ook nog eens minder willen betalen.  Dan is het niet verrassend  dat veel geïnteresseerden afhaken.

Natuurlijk, het beginnen en runnen van een bedrijf is riskant en dat kan voor jou een reden zijn om niet gelijk met veel geld (lees: salaris) te smijten. Maar juist omdat het beginnen van een bedrijf riskant is, is het voor de andere partij ook een reden om niet gelijk bij en met jou aan de slag te gaan (en dan ook nog eens onderbetaald).

Nu denken ondernemers slim te zijn door hun nieuwe partner te belonen voor hun inbreng in de vorm van een aandeel in het bedrijf, maar nog beter is om gewoon een schappelijk salaris in combinatie met een aantrekkelijk aandeel aan te bieden, want je mede-ondernemer wil uiteindelijk ook gewoon gecompenseerd worden voor het risico.

Onderzoek je netwerk. Vacatures hebben geen zin!

Een persoon die met jou het risicovolle avontuur aangaat moet vooral een klik hebben met jou. Kennis, inbreng en ervaring komen eigenlijk pas op de tweede plaats. Het plaatsen van een vacature, of het ophangen van een kaartje op een prikbord bij de supermarkt heeft dus niet zoveel zin. Kijk eens in de groep mensen die net buiten je eigen vriendenkring zitten. De kennissen van je vrienden dus, of de mensen op je sportclub of vereniging. Kans is groot dat deze mensen het beste passen in het plaatje dat jij voor ogen hebt.

Het vinden van een mede-ondernemer is vooral een kwestie van geduld, intuïtie en een flinke dosis geluk. Veel succes!