Urenadministratie

Veel ondernemers houden een urenadministratie bij voor de belastingdienst, maar deze administratie helpt jou ook bij het runnen van je bedrijf. Het geeft inzicht in de tijd die je besteed aan alle bedrijfsactiviteiten en laat zien of deze rendabel zijn. Als je uren verkoopt kun je hiermee ook zien hoeveel je kan factureren.

Inhoud:

Uren bijhouden voor belastingvoordelen

als zzp'er zelf je urenadministratie bijhoudenAls ondernemer voor de belastingdienst kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Daarvoor moet je  minimaal 1.225 uren per jaar in je onderneming werken.

Om te kunnen bewijzen dat je aan dit urencriterium voldoet kun je een urenadministratie bijhouden. De urennorm geldt per kalenderjaar. Alle uren tellen mee en je moet dus je totale urenaantal weten van het hele jaar.

Inzicht krijgen in welke uren declarabel zijn

Naast de fiscale voordelen kan een goede urenadministratie ook inzicht geven in de tijd die besteed is aan de verschillende bedrijfsactiviteiten. Hierdoor zie je al snel welke uren en activiteiten rendabel zijn. En als je werkt voor opdrachtgevers is het belangrijk om bij te houden hoeveel gewerkte uren je kan factureren.

Urenadministratie toont hoeveel uur je per project hebt ingezet.

Startende ondernemer

Software voor urenadministratie

Er is veel software beschikbaar om de urenadministratie bij te houden. Veel boekhoudprogramma’s bieden oplossingen voor het bijhouden van de uren, maar er zijn ook urenregistratie programma’s. Er zijn er verschillende op de markt, waaronder enkele die zich richten op ondernemers met eenmanszaken.

Soms zelfs met een focus op zzp’ers en freelancers. Meestal werken deze programma’s vanuit de cloud, zodat je via mobiele apps en handige toepassingen dit zeer gemakkelijk bij kunt houden en de pakketten ook goed kan koppelen met andere oplossingen voor het online boekhouden. Waarbij je naast de urenregistratie ook de andere aspecten van de administratie van een eenmanszaak kunt regelen.

Enkele softwareoplossingen voor de urenadministratie:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren én uren registreren. Hiervoor heeft het een losse urenmodule. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ondersteuning per telefoon of e-mail en enkele handige koppelingen.

Biedt een simpele app voor de urenregistratie. Inclusief timer, waarmee je projecten en klussen eenvoudig mobiel bijhoudt. Gewerkte uren zet je eenvoudig om naar een factuur en deze boek je direct in het boekhoudprogramma zelf. Biedt het ook een oplossing voor de rittenregistratie.

Laat medewerkers uren klokken met een inkloksysteem op locatie met een app, druppel, bankpas of OV-Chipkaart. Kloktijden koppelt het urenregistratiesysteem automatisch aan roostertijden. Uren kun je vervolgens eenvoudig bijhouden op één centrale plek.

Deze software is gestart als facturatieprogramma en dat zie je erin terug. Uren houd je eenvoudig bij via een mobiele app. Je kunt een omschrijving, contact of project toevoegen en en aangeven of je uren declarabel zijn. Er werken al 300.000 ondernemers met Moneybird.

Met de iOS- of Android-app kun jij, collega's of medewerkers eenvoudig zelf uren bijhouden. Koppel klanten en taken aan jouw uren en beslis zelf of je gebruik maakt van taak- of klantdetails. Inclusief (in .pdf of .csv downloadbare) rapportages. Gratis voor zzp'ers (één gebruiker).

Uren in Excel registreren

boekhouden in excelHet is ook goed mogelijk om de gewerkte uren in Excel bij te houden. Zorg er altijd voor dat je administratie netjes en gestructureerd is.

Maak een indeling met verschillende categorieën zoals administratie, vervoer, acquisitie, onderhoud, etc. Zodat er een goed overzicht is hoeveel uur besteed is aan de verschillende onderdelen van het bedrijf.

Gelijk aan de slag met professionele Excel-templates? Online kun je eenvoudig templates downloaden voor de urenregistratie in Excel. Voor 97 euro heb je complete boekhoudtemplates.

Tijd vrijmaken voor de boekhouding

Bepaal wanneer en hoe vaak je de urenadministratie bij wilt gaan houden. Wanneer je lang werkt aan hetzelfde project is eens per week waarschijnlijk voldoende. Maar zeker in het begin, wanneer je er veel wisselende werkzaamheden hebt, is het aan te raden om elke dag de administratie bij te werken. Het blijkt anders vaak lastig om precies te onthouden hoelang je overal precies mee bezig bent geweest.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten