Urenadministratie
Een urenadministratie houd je niet alleen bij als bewijs voor de belastingdienst. De administratie helpt bij het runnen van het bedrijf. Het geeft inzicht in de tijd die besteed is aan de verschillende bedrijfsactiviteiten en of deze activiteiten rendabel zijn. Als je werkt voor opdrachtgevers is het ook belangrijk om bij te houden hoeveel uren je kan factureren.
Uren bijhouden voor fiscale voordelen
Een van de punten om gezien te worden als ondernemer voor de belastingdienst is dat je minimaal 1.225 uur per jaar werkt voor je onderneming. Om te bewijzen aan de belastingdienst dat je voldoet aan het urencriterium kun je een urenadministratie bijhouden.
Deze urennorm geld per kalenderjaar en hiervoor moet dus je urenaantal weten van het hele jaar. Als je niet als ondernemer wordt gezien door de fiscus kom je niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Het behalen van dit minimum kan dus belastingvoordeel opleveren.
Inzicht krijgen in welke uren declarabel zijn
Naast de fiscale voordelen kan een goede urenadministratie ook inzicht geven in de tijd die besteed is aan de verschillende bedrijfsactiviteiten. Hierdoor zie je al snel welke uren en activiteiten rendabel zijn.
Urenadministratie toont hoeveel uur je per project hebt ingezet.
Als je werkt voor opdrachtgevers is het ook belangrijk om bij te houden hoeveel gewerkte uren je kan factureren. Veel boekhoudprogramma’s bieden oplossingen voor het bijhouden van de uren, maar er zijn ook urenregistratie programma’s.
Software voor urenadministratie
Er is veel software beschikbaar om de urenadministratie bij te houden. Er zijn er verschillende op de markt, waaronder enkele die zich richten op ondernemers met eenmanszaken, soms zelfs met een focus op zzp’ers en freelancers.
Meestal werken deze programma’s vanuit de cloud, zodat je via mobiele apps en handige toepassingen dit zeer gemakkelijk bij kunt houden en de pakketten ook goed kan koppelen met andere oplossingen voor het online boekhouden. Waarbij je naast de urenregistratie ook de andere aspecten van de administratie van een eenmanszaak kunt regelen.
Drie softwareoplossingen voor de urenadministratie:
e-Boekhouden.nl
Werk je op projectbasis, of wil je je uren bijhouden voor het urencriterium? Gebruik dan de urenmodule van e-Boekhouden.nl. Nu 15 maanden helemaal GRATIS voor starters! Trustpilotbeoordeling 8,8! Maak nu je gratis account aan.

Rompslomp.nl
Dé makkelijkste urenregistratie app voor ondernemers - Registreer gemakkelijk je gewerkte uren & ritten - Gebruik onze handige timer - Zet je uren om naar een factuur - Maak nu je gratis account aan en probeer het zelf!

Shiftbase
Veel bedrijven houden hun gewerkte uren nog bij in Excel, een tijdrovende klus. Om duidelijk overzicht te houden en fouten te voorkomen, kun je de gewerkte tijden bijhouden met onze online urenregistratie software, Shiftbase.
Urenadministratie in Excel bijhouden
Het is ook goed mogelijk om de gewerkte uren in Excel bij te houden. Zorg er altijd voor dat je administratie netjes en gestructureerd is. Maak een indeling met verschillende categorieën zoals administratie, vervoer, acquisitie, onderhoud, etc. Zodat er een goed overzicht is hoeveel uur besteed is aan de verschillende onderdelen van het bedrijf.
Je kunt ook zelf je uren registreren in Excel.
Gelijk aan de slag met professionele Excel-templates? Online kun je eenvoudig templates downloaden voor de urenregistratie in Excel. Voor 97 euro heb je complete boekhoudtemplates.
Registratie bijhouden
Bepaal wanneer en hoe vaak je de urenadministratie wilt bij gaan houden. Wanneer je lang werkt aan hetzelfde project is één keer per week waarschijnlijk voldoende. Maar zeker in het begin, wanneer je er veel wisselende werkzaamheden hebt, is het aan te raden om elke dag de administratie bij te werken. Uit ervaring blijkt dat het erg lastig is om precies te onthouden waar je jouw tijd aan hebt besteed en hoelang je overal precies mee bezig bent geweest.