Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Man vrouwfirma (VOF)

De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vennootschap onder firma. Het gaat hier om partners die samen een onderneming starten. De regels zijn gelijk aan die voor een vof. Het grote voordeel voor partners is dat ze allebei in aanmerking komen voor de fiscale voordelen. Het nadeel is dat beide partners aansprakelijk zijn met hun privévermogen, ook als ze getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden.

Man-vrouwfirma: ook wanneer je niet bent getrouwd

man & vrouwDe naam is wat suggestief, maar een man-vrouwfirma betreft een vof waarvan de eigenaren fiscaal partner van elkaar zijn. Deze kan dus ook worden opgericht door twee mannen of twee vrouwen. De meeste stellen zijn getrouwd, maar de firma is al op te richten als de eigenaren fiscaal partner van elkaar zijn, dus een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract behoren ook tot de mogelijkheden.

Als je samen een bedrijf start is het belangrijk om de financiën tussen beide helder te houden. Een boekhoudprogramma kan hierbij helpen!

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2015 er meer dan 124.000 vennootschappen waren waarvan de eigenaren fiscaal partner waren. In ruim 75.000 van de gevallen ging het om een vennootschap onder firma, ook wel bekend als de man-vrouwfirma.

De man-vrouwfirma komt relatief vaak voor in de landbouw en in de horeca. Van alle sectoren werden landbouwbedrijven het vaakst gerund door stellen: 1 op de 3. In de horeca gebeurde dat in bijna 1 op de 4 bedrijven. In ruim 90 procent van deze bedrijven waren minder dan 10 personen werkzaam.

De man-vrouwfirma is mogelijk bij geregistreerd partnerschap. De vof is het bekendste alternatief.

Voorwaarden man-vrouwfirma

Een man-vrouwfirma is een vorm van een vennootschap onder firma. Alle regels van deze ondernemingsvorm zijn dus van toepassing. Een voordeel daarvan zijn de belastingvoordelen (zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek) voor beide partners. Maar let op: hier gelden wel strenge regels. De voorwaarden voor het oprichten van een man-vrouwfirma zijn de laatste jaren aangescherpt om het ‘ongebruikelijk samenwerkingsverband’ tegen te gaan.

Het gaat dan om een samenwerking die waarschijnlijk niet was ontstaan, wanneer de oprichters geen partners waren. Het standaardvoorbeeld is een tandarts die trouwt met een tandartsassistente en samen een onderneming opricht. Die mogen geen man-vrouwfirma oprichten omdat de partners geen gelijkwaardige en evenredige bijdrage aan het bedrijf leveren. In dat geval zullen ze beide een eenmanszaak of maatschap moeten oprichten.

Voor belasting, aansprakelijkheid en verzekering gelden dezelfde regels als bij de vennootschap onder firma.