BTW-nummer

Als ondernemer betaal je omzetbelasting. Hiervoor heeft iedere ondernemer (met btw-plicht) een btw-nummer voor communicatie met de belastingdienst. Eenmanszaken hebben sinds 2020 ook een extra btw-ID voor op de website en facturen.

Inhoud:

Wat is een btw-nummer?

Het btw-nummer is een nummer dat je hebt gekregen van de belastingdienst. Je kunt het zien als registratienummer, zodat de belastingdienst je kan herkennen, bijvoorbeeld bij de btw-aangifte. Soms noemt men het ook wel het omzetbelastingnummer.

Waar vind ik mijn btw-nummer?

Vroeger diende je een btw-nummer aan te vragen maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Bij het aanmelden van een eenmanszaak of een VOF bij de Kamer van Koophandel is deze  automatisch aangemeld bij de belastingdienst en ontvang je vanzelf een btw-nummer.

Btw-nummer van relaties controleren of ICP-opgave doen? e-Boekhouden heeft beide inbegrepen! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Je btw-nummer staat meestal op communicatie met de belastingdienst. Zoals op het verzoek om de omzetbelasting door te geven. In de besloten omgeving van Mijn Belastingdienst Zakelijk staat bijvoorbeeld een nummer bij elke btw-aangifte. Hiermee kun je jouw btw-nummer samenstellen. Deze begint met de landcode NL, vervolgens pak je de negen cijfers uit de btw-aangifte en sluit af met B en de eerste twee cijfers.

btw-nummer voorbeeld
Je btw-nummer opzoeken via de belastingdienst

Als het goed is, heb je nu een btw-nummer van 14 tekens. Bij een eenmanszaak is het fiscale nummer gelijk aan het burgerservicenummer (bsn) van de eigenaar. Wacht je nog op het nummer, dan kun je deze – in het geval van een eenmanszaak – dus ook zelf samenstellen. NL + burgerservicenummer + B01. Indien je eerder een onderneming hebt gehad, dan verander je B01 in B02, en zo verder.

Wanneer heb ik mijn btw-nummer nodig?

Zonder btw-nummer kun je als bedrijf geen omzetbelasting rekenen over producten of diensten. Al heb je het nummer tegenwoordig alleen nog nodig bij de aangiftes. Doordat er bij eenmanszaken een burgerservicenummer in verwerkt zit hoef je deze vanwege privacy niet te noemen in je communicatie met leveranciers, op facturen of op je website. Daarvoor is sinds 2020 een extra nummer in het leven geroepen: het btw-ID.

Eenmanszaak heeft een btw-nummer én een btw-ID

btw-nummerIn Nederland heb je met een eenmanszaak te maken met twee nummers. Het originele btw-nummer gebruik je in communicatie met de belastingdienst. Het is daar je omzetbelastingnummer.

Het btw-ID is je btw-identificatienummer zodat andere bedrijven zien met wie ze zaken doen. Dit nummer gebruik je op je website, facturen of om te delen met leveranciers. Deze lijkt op een btw-nummer want ook deze bestaat uit 14 tekens, begint met NL en eindigt met een B en twee cijfers, maar dit zijn willekeurige cijfers geworden. Je kunt hier dus geen burgerservicenummer meer uithalen. Dit btw-ID kun je, net als je KvK-nummer, vermelden op je facturen of website.

Ben je het btw-ID kwijt en heb je deze niet op je facturen of website vermeld? Dan kun je de belastingdienst vragen om deze opnieuw op te sturen.

Moet ik mijn btw-nummer vermelden op mijn website en facturen?

het btw-id kun je op facturen noemenOm duidelijk te maken met wie bedrijven of particulieren te maken hebben moet je je legitimeren op je website en facturen. Dit doe je dus met het btw-ID. Deze kun je zien als je nieuwe btw-nummer. Overal waar je dus een btw-nummer moet noemen kun je dus dit nieuwe btw-ID vermelden. Dit nummer kun je ook delen met klanten of leveranciers als deze vragen om je btw-nummer. Het oude btw-nummer heb je alleen nodig bij aangiftes.

Op den duur zal het huidige btw-nummer, waarin je burgerservicenummer is verwerkt, waarschijnlijk verdwijnen. Maar omdat dit voor de belastingdienst technisch nog problemen oplevert, werkt die nog met dit oude nummer.

Btw-nummer van relaties controleren of ICP-opgave doen? e-Boekhouden heeft beide inbegrepen! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Btw-nummer opzoeken van ander bedrijf

Er is in Nederland geen mogelijkheid om een btw-nummer of  btw-ID te zoeken aan de hand van een bedrijfsnaam. Je moet deze bij het bedrijf zelf opvragen. Een btw-nummer van een Belgisch bedrijf kun je wel opzoeken.

Btw-nummer controleren

Btw-ID’s kunnen wel gecontroleerd worden. Doe je zaken met het buitenland, controleer dan goed de nummers van de buitenlandse onderneming (BTW heet in het Engels VAT). Is deze onderneming gevestigd in de EU dan wordt de btw verlegd, wat inhoud dat zij het moeten afstaan in eigen land. Blijkt later dat het btw-nummer van het bedrijf waarmee zaken is gedaan niet klopt, kun je in de problemen komen. Europese btw-nummers controleren kan op Europa.eu

Nederlandse btw-nummers kunnen hier ook gecontroleerd worden, hiervoor is het echter ook mogelijk om de belastingtelefoon te bellen. Per gesprek kunnen 5 btw-nummers gecontroleerd worden. Een eerste controle kun je alvast maken door de controleren of de opbouw van het buitenlandse btw-nummer correct is. Bij de belastingdienst vind je de samenstelling van de Europese btw-nummers per land.

Namen buitenlandse btw-nummer

Alleen in Nederland praten we over btw, doe je zaken met het buitenland en ben je opzoek naar een btw-nummer of wil je deze vermelden op de factuur? Zo heten ze in het buitenland:

  • Engeland: VAT-ID
  • Duitland: MwST-ID nummer
  • Frankrijk: TVA
  • Italie: IVA
  • Spanje: IVA

Op de website van EVD vind je meer informatie over de btw in het buitenland. In principe kun je naar niet Duits of Franstalige landen het beste de Engelse term VAT gebruiken. Zie ook de informatie rond het opstellen van een buitenlandse factuur.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over btw en het btw-nummer zijn:

Waar vind ik mijn btw-nummer en wat kan ik hiermee?

Het btw-nummer is een nummer dat je hebt gekregen van de belastingdienst. Je kunt het zien als registratienummer, zodat de belastingdienst je kan herkennen. Je vind deze op communicatie van de belastingdienst. In dit artikel enkele voorbeelden hoe je deze kunt vinden. Vroeger diende je deze ook op facturen of je website te melden. Tegenwoordig is hier een btw-ID voor in het leven geroepen.

Wanneer heb ik mijn btw-nummer nodig?

Je btw-nummer heb je alleen nodig in communicatie met de belastingdienst. Zoals bij de aangifte van de omzetbelasting. De belastingdienst heeft deze meestal al ingevuld. Daarnaast heb je een btw-ID, deze dien je te delen met leveranciers, te noemen op facturen en te publiceren op je website.

Moet ik btw rekenen?

Als je een btw-nummer hebt ontvangen van de belastingdienst dan moet je meestal 21% btw rekenen. Al zijn er uitzonderingen. Op de pagina over omzetbelasting lees je meer over het berekenen van de btw.

Hoe heet het btw-nummer in het buitenland?

In het Engels wordt BTW vaak VAT genoemd. In andere landen, zoals Duitsland of Frankrijk, heeft het een andere naam. In het Nederlands wordt de btw ook wel omschreven als omzetbelasting.

Wat moet ik doen met de btw die ik ontvang?

Als ondernemer moet je meestal btw heffen over je omzet. De betaalde btw mag je hierop vervolgens in mindering brengen. Het verschil dien je dan af te dragen aan de belastingdienst. Je mag al deze berekeningen zelf maken, bijvoorbeeld met een boekhoudprogramma. Je kunt hiervoor ook een boekhouder inschakelen.