menu
e-boekhouden

Eenmanszaak stoppen

Bij het beëindigen van een bedrijf zijn er een aantal zaken die goed geregeld moeten worden. Bij de eenmanszaak is het niet heel ingewikkeld: de onderneming moet worden uitgeschreven bij de kamer van koophandel, alle schuldeisers inclusief de belasting moet betaald zijn. Al het geld wat hierna overblijft gaat naar privé. Het meest ingewikkeld is de afrekening met de fiscus.

Eenmanszaak stoppen

Als je jarenlang energie en geld geïnvesteerd hebt in je onderneming dan wil je het liefste stoppen met een mooie bedrijfsovername waarbij je weet dat jouw onderneming nog maar aan het begin staat van haar avontuur. Toch is dat ideaalbeeld voor de meeste ondernemingen geen realistisch toekomstbeeld. De meeste eenmanszaken worden na verloop van tijd gewoon weer uitgeschreven. De bedrijfswaarde is, zonder inzet van de ondernemer zelf, er soms gewoon niet. Voor de ondernemer was de eenmanszaak misschien een manier om een mooi inkomen te verdienen, maar zonder de ondernemer zullen die inkomsten uitblijven en is de onderneming dus niets waard om te verkopen.

Benieuwd naar de waarde van jouw onderneming? Brookz.nl biedt naast een groot aanbod of handig stappenplan ook veel hulp bij een bedrijfsovername.

Stoppen of nog even laten slapen?

Als je twijfelt is het slim om niet te snel te handelen: bij een eenmanszaak kun je ook bij aangiftes ook best een tijdje laten weten dat er geen activiteiten zijn. Maar als er geen uitzicht meer is op activiteiten, en als er zonder jouw inzet geen geld meer binnenkomt, dan kun je het beste de eenmanszaak stoppen. Hoe hard dat ook klinkt! Want alhoewel er zonder activiteiten weinig risico’s zijn, en je dus best een tijdje je eenmanszaak slapend kunt laten voortbestaan, er zijn wel regels rond de administratie.

Afrekenen met de fiscus

eenmanszaak stoppenOver de meerwaarde die wordt verkregen uit het stoppen van de eenmanszaak, de zogenaamde stakingswinst, moet je belasting betalen. De stakingswinst wordt berekend tot de winst in het jaar van opheffing en wordt belast in box1. De stakingswinst bestaat uit de stille reserves, de fiscale reserves en de goodwill.

Er hoeft niet over de volledige winst belasting betaald te worden: er is een aftrekpost, de stakingsaftrek, deze is maximaal 3.630 euro. Het afrekenen met de fiscus is vaak ingewikkelde materie, het is dan ook verstandig om dit te bespreken met een fiscaal adviseur, vaak zijn er ook constructies mogelijk om de belasting te drukken.

Overdragen van de eenmanszaak

Wanneer de onderneming succesvol is, dan is overdragen aan een derde ook een optie. Ook nu moet de stakingswinst berekend worden en afgerekend worden met de fiscus. Lees hier meer over de overdracht van de eenmanszaak.

Eenmanszaak stoppen - de laatste berichten: