Eenmanszaak stoppen

Bij het beëindigen van een bedrijf moet je een aantal zaken regelen. Bij de eenmanszaak is het niet heel ingewikkeld: de onderneming moet worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, alle schuldeisers moeten zijn betaald en je moet fiscaal afrekenen eenmanszaak. Het geld dat na het opheffen overblijft gaat naar privé.

Eenmanszaak stoppen

Als je jarenlang energie en geld investeert in je onderneming dan wil je het liefste stoppen met een mooie bedrijfsovername waarbij je weet dat jouw bedrijf nog maar aan het begin staat van haar avontuur. Toch is dat ideaalbeeld voor de meeste ondernemingen geen realistisch toekomstbeeld. De meeste eenmanszaken worden na verloop van tijd gewoon weer uitgeschreven. Zonder inzet van de ondernemer zelf is er soms gewoon onvoldoende bedrijfswaarde.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

Stoppen of de eenmanszaak nog even laten slapen?

eenmanszaak laten slapenAls je twijfelt is het slim om niet te snel te handelen: bij een eenmanszaak kun je ook bij aangiftes ook best een tijdje laten weten dat er geen activiteiten zijn. De belastingdienst noemt dit een slapende onderneming. Je verliest wel belastingvoordelen, maar verder is dit zeker een tijdje mogelijk.

Heb je een tijdje geen activiteiten met je bedrijf? Je kunt de eenmanszaak ook even laten slapen.

Maar als er geen uitzicht meer is op activiteiten en als er zonder jouw inzet geen geld meer binnenkomt kun je het beste de eenmanszaak stoppen. Hoe hard dat ook klinkt! Want alhoewel er zonder activiteiten weinig risico’s zijn, en je dus best een tijdje je eenmanszaak slapend kunt laten voortbestaan, er zijn wel regels rond de administratie.

Je eenmanszaak opheffen

Als je wilt stoppen zijn er enkele stappen die je moet maken. Om te beginnen moet je alle zakelijke contracten en diensten opzeggen zodat er geen schuldeisers meer zijn. Al is dit bij de eenmanszaak zo geregeld dat jij aansprakelijk bent voor alle schulden. Komt er na de opheffing dus nog een factuur voor een dienst die je bent vergeten op te zeggen dan ben je daar dus  persoonlijk verantwoordelijk voor.

Als alle activiteiten zijn gestopt kun je naar de KvK om je bedrijf uit het Handelsregister te laten uitschrijven. Zodra dit is gebeurt kun je met de belastingdienst afrekenen. De KvK geeft het door en je ontvangt hiervoor dus vanzelf een brief met de vervolgstappen of ook fiscaal je eenmanszaak af te ronden.

De eenmanszaak fiscaal afrekenen

Over het eindresultaat dat je overhoudt als je stopt met je eenmanszaak moet je inkomstenbelasting betalen. De belastingdienst noemt dit je  stakingswinst en telt dit op bij het resultaat in het jaar van opheffing. Hierdoor is dit belast in box-1. De stakingswinst bestaat uit de stille reserves, de fiscale reserves en de goodwill.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

eenmanszaak stoppenAls je stopt met de onderneming kun je gebruikmaken van de stakingsaftrek. Dit is een belastingvoordeel van maximaal 3.630 euro. Het afrekenen met de belastingdienst is vaak ingewikkelde materie. Een gesprek met een boekhouder, om te kijken of er meer belastingvoordelen te behalen zijn, is meestal aan te raden.

Overdragen van de eenmanszaak

Soms kun je de eenmanszaak overdragen aan een derde. Bijvoorbeeld aan kinderen of verkopen via een bedrijfsovername. Al gaat dat bij een eenmanszaak net wat anders. De koper kan wel de handelsnaam of balansposten overnemen maar niet het KvK-nummer.

Ook bij een overname van de eenmanszaak wordt het KvK-nummer uitgeschreven en moet je de stakingswinst berekenen en afrekenen met de belastingdienst.

Gerelateerde berichten