Btw verleggen

Meestal reken je een vast btw-tarief op al je facturen en kunnen ondernemers de btw bij de voorbelasting aftrekken. Soms willen deze liever de btw verleggen. In productiesectoren als de bouw, of bij zaken in het buitenland, is het gangbaar. Wat houdt de btw-verleggingsregeling in en hoe verleg je omzetbelasting?

Inhoud:

Wat is btw verlegd?

btw verleggenAls je producten of diensten verkoopt reken je hier meestal omzetbelasting (btw: belasting toegevoegde waarde) over. Als je btw-plichtig bent factureer je dit aan de klant in de totaalprijs.

Nadat je de btw-aangifte indient verreken je het verschil aan omzetbelasting aan de belastingdienst. Als je btw verlegt betaal jij deze omzetbelasting niet aan de belastingdienst, maar regelt je afnemer dit.

Het verleggen van btw heeft geen invloed op je bedrijfscijfers. Als je zelf afnemer bent mag je de verlegde btw aftrekken wat positief kan werken voor je werkkapitaal omdat je het niet hoeft voor te schieten.

Door de btw te verleggen betaal je zelf geen btw meer.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

hoe werkt btw verleggen?

Hoe werkt de verleggingsregeling?

Als je producten of goederen levert aan een andere ondernemer, dan kun je de btw soms verleggen. Als je de btw-verleggingsregeling toepast dan verleg je de plicht van btw afdragen naar de afnemer. Controleer goed of de verleggingsregeling op jouw situatie van toepassing is. Het is alleen mogelijk tussen bedrijven.

Alleen ondernemers kunnen omzetbelasting verleggen.

De verleggingsregeling komt voor wanneer er verschillende zakelijke schakels zijn. Denk aan sectoren als de productie of de bouw. Kleine ondernemers die eigen goederen of diensten leveren krijgen vooral met verlegde btw te maken als ze zakendoen met het buitenland.

Je verlegd dan de btw zodat de buitenlandse afnemer deze kan afdragen in het eigen land. Je afnemer  moet dan wel echt in het buitenland gevestigd zijn. Controleer altijd eerst het btw-nummer van je afnemer. De regeling is niet van toepassing op een in Nederland gevestigde klant die ook actief is in het buitenland.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

zakendoen in het buitenland

Hoe kun je btw verleggen op je factuur?

Er bestaan verschillende regels waar je factuur aan moet voldoen. Zet altijd het totaalbedrag, wie de verzender is en wie de ontvanger is op de factuur. Ook moet je jouw KvK-nummer, bedrijfsnaam en de adresgegevens van jou en de klant melden.

Als je btw verlegt dien je dit aan te geven in je factuur.

Als je btw verlegt moet je dit aangeven op je factuur. In dat geval zet je er ook het btw-nummer van je afnemer op. Daarnaast zet je in plaats van het btw-bedrag ‘btw verlegd’ op de factuur. Je verstuurt je factuur dan zonder btw, de betalende partij rekent zelf het btw-bedrag uit en draagt dit af.

Hoe verleg je btw bij de btw-aangifte?

btw verleggen bij btw-aangifteNaast de vermelding op je facturen moet je in je btw-aangifte ook vermelden dat je btw hebt verlegd. Je voert bij de aangifte in voor welke omzet je btw hebt verlegd. Dit kan bij rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’ of bij rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’. Soms mag je dit bedrag gebruiken als aftrekpost, maar controleer goed of dit op jouw bedrijf van toepassing is.

Wanneer een ondernemer btw naar jou verlegt moet je dit ook invoeren in de btw-aangifte. Tel de bedragen van de facturen waarop btw naar jou is verlegd bij elkaar op. Vul dit bedrag dan in bij rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of bij rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.