Btw verleggen
Waarschijnlijk heb je al veel ervaring met het invoeren van btw-bedragen op facturen, maar er zijn ook gevallen waarin je de btw mag verleggen. Zoals in productiesectoren als de bouw of als je veel zaken in het buitenland doet. Wat houdt de btw-verleggingsregeling in en hoe werkt het?
Inhoud:
- Wat is btw verlegd?
- Hoe werkt de verleggingsregeling?
- Btw verleggen op je factuur
- Hoe noteer je verlegde btw bij btw-aangifte?
Wat is btw verlegd?
Als je producten of diensten verkoopt, dan moet je hier meestal omzetbelasting over rekenen, ofwel belasting toegevoegde waarde. Dit factureer je aan de klant in de totaalprijs. Nadat je de aangifte voor de omzetbelasting instuurt, betaal je de btw die je ontvangen hebt aan de belastingdienst.
Er zijn echter gevallen waarin niet jij de btw aan de belastingdienst betaalt, maar waarbij je klant dit doet. Dit noemen we btw verlegd.
Btw verleggen via een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.
Het verleggen van btw heeft niet direct invloed op je omzet of bedrijfscijfers. Het kan wel positief uitpakken voor je werkkapitaal omdat je het niet langer hoeft voor te schieten.
Door de btw te verleggen betaal je zelf geen btw meer.
Hoe werkt de verleggingsregeling?
Btw verleggen is alleen mogelijk tussen bedrijven. Als je de btw-verleggingsregeling toepast dan verleg je de plicht van btw naar een andere ondernemer. Stel dat je leverancier bent van producten of goederen aan een andere ondernemer, dan is het mogelijk om je btw te verleggen. Hou daarbij wel goed in de gaten of de verleggingsregeling van toepassing is op jouw situatie.
Btw wordt altijd verlegd tussen ondernemers.
De verleggingsregeling komt voor wanneer er verschillende zakelijke schakels zijn. Denk aan sectoren als de productie of de bouw. Kleine ondernemers die eigen goederen of diensten leveren krijgen vooral met verlegde btw te maken als ze zakendoen met het buitenland.
Dan verleg je de btw zodat de buitenlandse afnemer de btw kan afdragen in het eigen land. Je afnemer of klant moet dan wel echt in het buitenland gevestigd zijn. De regeling is niet van toepassing op een in Nederland gevestigde klant die ook in het buitenland opereert. Controleer daarom eerst altijd het btw-nummer van je afnemer.
Hoe kun je btw verleggen op je factuur?
Er bestaan verschillende regels waar je factuur aan moet voldoen. Zet altijd het totaalbedrag, wie de verzender is en wie de ontvanger is op de factuur. Ook moet je jouw KvK-nummer, bedrijfsnaam en de adresgegevens van jou en de klant melden.
Als je btw verlegt dien je dit aan te geven in je factuur.
Als je btw verlegt moet je dit aangeven op je factuur. In dat geval zet je er ook het btw-nummer van je afnemer op. Daarnaast zet je in plaats van het btw-bedrag ‘btw verlegd’ op de factuur. Je verstuurt je factuur in dit geval dus zonder btw, de betalende partij rekent zelf het btw-bedrag uit en draagt dit af.
Omzetbelasting berekenen via een boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.
Hoe voer je dit in bij de btw-aangifte?
Naast de vermelding op je facturen moet je in je btw-aangifte ook vermelden dat je btw hebt verlegd. Je voert bij de aangifte in voor welke omzet je btw hebt verlegd. Dit kan bij rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’ of bij rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’. Soms mag je dit bedrag gebruiken als aftrekpost, maar controleer goed of dit op jouw bedrijf van toepassing is.
Wanneer een ondernemer btw naar jou verlegt, moet je dit ook invoeren in de btw-aangifte. Dit gaat wel op een andere manier. Tel de bedragen van de facturen waarop btw naar jou is verlegd bij elkaar op. Vul dit bedrag dan in bij rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of bij rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.