Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Factuur buitenland

Een factuur naar het buitenland heeft aan een aantal verschillen met een ‘standaard’ Nederlandse factuur. Ten eerste is het verplicht om het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur te vermelden en ten tweede zijn de btw tarieven in veel gevallen anders (meestal 0%). Tevens maakt het verschil uit of er zaken wordt gedaan met een onderneming van binnen of buiten de EU.

Facturen voor geleverde goederen binnen de EU

Factuur buitenland

Het is verplicht om op tijdens het maken van een factuur daar ook het btw-nummer van de afnemer op te zetten (lees verder voor meer informatie over btw-nummers). Je brengt 0% btw in rekening.

Een factuur maken voor geleverde diensten binnen de EU

Als de btw in het land van de afnemer wordt afgedragen, dan is de btw verlegd. Je brengt dan geen btw in rekening en vermeldt op de factuur ‘btw verlegd’ of in het Engels “VAT reversed charge”. Dit is dus niet hetzelfde als het 0% btw tarief hanteren! Op de factuur is het ook weer verplicht om het btw nummer van de afnemer te vermelden.

Bij de omzetbelasting vermeld je dit in rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’.

Heb je omzet binnen de EU? Dan moet je naast de omzetbelasting- ook een ICP-aangifte invullen.

Goederen leveren buiten de EU

Je rekent 0% btw voor de goederen.

Diensten leveren buiten de EU

Ook hier moet weer bepaald worden in welk land de diensten belast zijn. Is dat in Nederland dan breng je het normale btw tarief in rekening, is het in het land van de afnemer dan breng je geen btw in rekening.

Snel en makkelijk facturen maken? Een facturatieprogramma helpt! De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van facturatieprogramma’s.

Btw-nummer

In Nederland heeft iedere ondernemer van de belastingdienst een btw nummer ontvangen. In de andere landen binnen de EU is dit ook het geval. De codes beginnen altijd met een twee letterige landcode, in Nederland “NL” en daarna 12 cijfers en/of letters. In het buitenland hebben ze het niet over BTW nummers maar kennen ze hun eigen namen. Mocht je ooit op zoek zijn naar een btw nummer van een klant in het buitenland, vraag dan in Duitsland om een MwST-ID, in Engeland een VAT-ID, in Frankrijk een TVA, en in Spanje en Italië om een IVA.

Het is belangrijk dat je een correct btw-nummer vermeld op de factuur naar het buitenland, je kan de nummers hier en hier controleren. Ook kun je hiervoor de belastingtelefoon bellen.

Buitenlandse facturen reden om facturatieprogramma aan te schaffen?

Maak je facturen nog handmatig? Dan ben je zeker niet de enige. Bij weinig facturen is losse software soms niet direct nodig. Maar als je merkt dat dit omslachtig wordt nu je ook facturen naar het buitenland moet versturen, wordt het misschien tijd dit aan te passen. Met een goed facturatieprogramma stel je automatisch de taal, valuta en btw-tarieven in. Daarnaast zijn er facturatieprogramma’s waarbij je gemakkelijk betalingscondities  en betaalmethodes kunt selecteren.