Relatiegeschenken aftrekbaar?

Relatiegeschenken zijn een goede manier om de band met klanten te versterken. Hiermee spreek je de waardering uit over de samenwerking. Relatiegeschenken zijn aftrekbaar maar er zijn wel enkele voorwaarden en regels.

Wat zijn relatiegeschenken volgens de belastingdienst?

Relatiegeschenken aftrekbaar?Relatiegeschenken zijn bedrijfskosten en hebben daarmee invloed op je winst en inkomstenbelasting. Maar voor relatiegeschenken gelden wel bijzondere regels bij de btw. Soms is de btw niet (volledig) aftrekbaar.

Een relatiegeschenk is een eenmalig cadeau dat je als bedrijf geeft aan bestaande relaties. Het gaat daarbij specifiek om giften aan klanten of leveranciers want voor je medewerkers gelden andere regels.

Je belastingzaken regelen via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Belangrijk bij relatiegeschenken is dat je deze geeft aan bestaande relaties. Het woord ‘bestaande’ is belangrijk: een gift die is bedoelt om nieuwe klanten te werven hoort er dus niet bij. De kosten van wervende geschenken kun je rekenen onder acquisitie en zijn normale bedrijfskosten.

Btw van relatiegeschenken

Relatiegeschenken kennen eigen regels. Geef in de boekhouding daarom aan dat het om een relatiegeschenk gaat. Als je werkt met een boekhoudprogramma dan heeft deze hier vaak een eigen code voor. Als je zelf je boekhouding regelt, bijvoorbeeld in Excel, is het belangrijk dat je deze uitgaven goed boekt.

Relatiegeschenken geef je aan bestaande relaties en niet aan nieuwe klanten of medewerkers.

Drempelbedrag van 227 euro exclusief btw

relatiegeschenk drempelbedragVoor relatiegeschenken geldt een drempelbedrag. Zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan €227 exclusief btw dan is de btw aftrekbaar via de voorbelasting. Als je dus een specifieke klant een bedankje in de vorm van een doosje bonbons of bosje bloemen wilt sturen, dan is er niets aan de hand en kun je die kosten gewoon verrekenen. Gaat het om grotere bedragen per klant dan 227 euro exclusief btw? Dan zijn hier specifieke regels voor.

Wil je er dus zeker van zijn dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is, zorg er dan voor dat de totale kosten per klant in een jaar nooit hoger zijn dan €227, of geef een geschenk dat de relatie gebruikt in zijn bedrijf. Als je grotere relatiegeschenken geeft dan gelden er strengere regels.

Je belastingzaken regelen via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Kan de relatie het geschenk gebruiken tijdens zijn werk?

Als je boven het drempelbedrag uitkomt dan is het niet altijd mogelijk om de btw van een relatiegeschenk te verrekenen. De volgende regel bepaalt of dit wel of niet mag: stel dat de ontvanger van het geschenk het cadeau zelf had aangeschaft, was voor de relatie de btw dan aftrekbaar? Is dit niet het geval, dan mag jij de btw van het relatiegeschenk ook niet verrekenen.

Had de ontvanger de btw van het geschenk niet kunnen verrekenen? Dan mag jij dit ook niet doen!

Een voorbeeld: stel je geeft een klant die loodgieter is een surfplank cadeau. De loodgieter zou, als hij zelf de surfplank zou kopen, deze niet als zakelijke kosten rekenen omdat hij deze niet gebruikt in zijn bedrijfsvoering. Hij kan zelf de btw niet bij de voorbelasting aftrekken. Dat betekent dat jij deze aftrek ook niet hebt, als je deze cadeau geeft. In dit geval is de btw van het relatiegeschenk dus niet aftrekbaar.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.