Relatiegeschenken aftrekbaar?

Relatiegeschenken zijn een goede manier om de band met klanten te versterken. Hiermee spreek je de waardering uit over de samenwerking met een bestaande klant. Een klein relatiegeschenk is altijd aftrekbaar. Ook mag je de btw verrekenen. Vanaf een drempelbedrag gelden extra voorwaarden en regels.

Relatiegeschenk volgens de belastingdienst

wanneer zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Relatiegeschenken zijn bedrijfskosten en hebben daarmee invloed op je winst en inkomstenbelasting. Maar voor relatiegeschenken gelden wel bijzondere regels bij de btw. Soms is de btw niet (volledig) aftrekbaar.

Een relatiegeschenk is een eenmalig cadeau dat je als bedrijf geeft aan bestaande relaties. Het gaat daarbij specifiek om giften aan klanten of leveranciers want voor je medewerkers gelden andere regels.

Een relatiegeschenk is een eenmalig cadeau dat je als bedrijf geeft aan bestaande relaties.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

regels voor zakelijke giften

Relatiegeschenken geef je aan bestaande relaties. Het woord ‘bestaande’ is belangrijk: een gift die is bedoeld om nieuwe klanten te werven hoort er dus niet bij. De kosten van wervende geschenken kun je als normale uitgaven aftrekken. Voor personeel geldt de werkkostenregeling.

Btw van relatiegeschenken aftrekbaar

Voor relatiegeschenken gelden eigen regels. Geef in de boekhouding daarom aan dat het om een relatiegeschenk gaat. Een boekhoudprogramma heeft hier vaak een eigen code voor. Als je zelf je boekhouding regelt, bijvoorbeeld in Excel, is het belangrijk dat je deze uitgaven goed boekt.

Relatiegeschenken geef je aan bestaande relaties en niet aan nieuwe klanten of medewerkers.

Drempelbedrag van 227 euro exclusief btw

relatiegeschenk drempelbedragVoor relatiegeschenken geldt een drempelbedrag. Zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan 227 euro exclusief btw dan mag je de btw aftrekken bij de voorbelasting.

Als je dus een specifieke klant een bedankje in de vorm van een doosje bonbons of bosje bloemen wilt sturen, dan kun je die kosten gewoon verrekenen. Gaat het om grotere bedragen per klant dan 227 euro exclusief btw? Dan gelden hier specifieke regels voor en is het bedrag soms niet of beperkt aftrekbaar.

Wil je er dus zeker van zijn dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is, zorg er dan voor dat de totale kosten per klant in een jaar nooit hoger zijn dan 227 euro, of geef een geschenk dat de relatie gebruikt in zijn bedrijf. Als je grotere cadeaus geeft dan gelden er strengere regels.

Je belastingzaken regelen via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Gebruikt je relatie het geschenk tijdens het werk?

Als je boven het drempelbedrag uitkomt dan is het niet altijd mogelijk om de btw van een relatiegeschenk te verrekenen. Als de ontvanger van het geschenk het cadeau zelf had aangeschaft, was dan voor de relatie de btw aftrekbaar? Alleen dan mag jij de btw hiervan verrekenen.

Had de ontvanger de btw van het geschenk niet kunnen verrekenen? Dan mag jij dat ook niet doen.

Een voorbeeld

Stel je geeft een klant die loodgieter is een surfplank cadeau. De loodgieter kan, als hij zelf de surfplank koopt, deze niet als zakelijke kosten rekenen omdat hij deze niet gebruikt in zijn bedrijfsvoering. Hij kan zelf de btw niet bij de voorbelasting aftrekken. Dat betekent dat jij deze aftrek ook niet hebt, als je deze cadeau geeft. In dit geval is de btw van het relatiegeschenk dus niet aftrekbaar.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.