Leren boekhouden

Ook jij kunt leren boekhouden. Met een simpele handleiding regel je het zelf. Met boekhoudsoftware leer je het nog makkelijker! Die stelt meestal enkele vragen waarna het voor jou alles in goede banen leidt. Wel moet je leren factureren en wat basiskennis van belastingaangiftes opdoen.

Inhoud:

Leren boekhouden

Leren boekhouden als ondernemer: zelf basiskennis opdoen.Als zelfstandig ondernemer en (mede-)eigenaar van een vof of eenmanszaak krijg je te maken met de belastingdienst. Die eist dat je omzetbelasting bijhoudt en zelf aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Je hebt geen opleiding of diploma nodig, maar wat basiskennis van boekhouden is voor ondernemers dus wel verplicht. Het is wel belangrijk dat je de beginselen van de financiële administratie begrijpt. Een cursus boekhouden kan hierbij helpen.

Leren boekhouden met een boekhoudpakket? De gratis online cursus van e-Boekhouden vertelt alles dat je moet weten om de boekhouding te regelen met dit boekhoudprogramma.

Eisen vanuit de belastingdienst

belastingdienstGelukkig is de boekhouding niet zo eng als veel starters denken. Zo is het niet verplicht om te leren wat een grootboekrekening is of wat de verschillen zijn tussen rentabiliteit, liquiditeit of solvabiliteit. Dit soort kerngetallen zijn vooral interessant voor financiële adviseurs. De belastingdienst wil vooral weten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Die informatie is aan strenge regels gebonden, maar daarvoor zijn voldoende hulpmiddelen in de markt.

Om te beginnen zijn er online veel boekhoudprogramma’s te vinden. Sommige daarvan houden rekening met grote bedrijven en zijn daardoor vrij onoverzichtelijk voor de gemiddelde kleine ondernemer. Maar voor boekhoudsoftware dat zich richt op zzp’ers is meestal weinig basiskennis nodig.

Partijen als e-Boekhouden of Moneybird stellen je tijdens het invoeren enkele simpele vragen, waarna zij automatisch de data in de juiste banen leiden.

De software is steeds beter ingericht op ondernemers die zelf boekhouden.

Boekhouden kun je zelf leren

Daarnaast kun je zaken uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Vaak willen deze wel de tijd nemen om jou de basis van het boekhouden te leren. Veel ondernemers vinden het geen probleem om te leren factureren. De uitgaven, kilometer- en urenregistratie willen veel ondernemers ook nog wel bijhouden. Pas zodra er werkelijk belastingaangiftes bij komen kijken besteden zij zaken uit.

Op die manier zijn de kosten van een boekhouder te overzien en is er echt alleen basiskennis van het boekhouden vereist. Alle lastige kwesties worden dan door de boekhouder afgevangen.

Leren wat journaalposten of grootboekrekeningen zijn? De gratis online cursus van e-Boekhouden vertelt alles dat je moet weten van boekhouden als je werkt met een boekhoudprogramma.

Toch blijft het belangrijk om de basis van je financiële positie en administratie zelf te kunnen overzien. Al is het alleen al om te weten of de boekhouder zijn werk wel doet. Want ook als je de boekhouding uitbesteedt, blijf je hier zelf voor verantwoordelijk. In het geval van de eenmanszaak of vof ben je er zelfs verantwoordelijk voor met je privévermogen.

Je blijft zelf verantwoordelijk voor je boekhouding.

Cursus basiskennis boekhouden

cursus basiskennis boekhoudenOm de basis van het boekhouden te leren begrijpen kun je een thuisstudie of andere korte cursus volgen waarmee je het kunt leren in je eigen tempo. De NTI, LOI en NHA bieden alle drie een goede cursus boekhouden.

Via elk van deze partijen kun je alles leren over de fiscale en administratieve zaken van jouw bedrijf. De kosten van deze opleidingen lopen enorm uiteen en zijn afhankelijk van wat je wilt bereiken. Als je alleen wilt weten waar je boekhouder of boekhoudprogramma het over hebben dan ben je met een goedkope cursus zo klaar. Als je ook andere ondernemers wilt helpen en ook zelf alle toeslagen of aftrekposten wilt herkennen ben je al snel ruim duizend euro kwijt.

Gratis cursus van boekhoudprogramma

Voor je eigen boekhouding is een commerciële cursus boekhouden meestal niet eens nodig. Als je online zoekt naar een gratis cursus kun je online handleidingen en studiemateriaal van boekhoudprogramma’s vinden. De online cursus van e-Boekhouden is bijvoorbeeld gratis online te volgen. De cursus vertelt je in handige hoofdstukjes alles over wat je verplicht bent als je zelf je boekhouding doet:

  • De boekhouding inrichten
  • boekingen verrichten
  • btw-aangifte doen
  • een boekjaar afsluiten
  • afschrijvingen berekenen

Let er wel op dat deze cursus een initiatief is van e-Boekhouden, dat onder de gelijknamige naam een boekhoudpakket verkoopt en deze software dus ook regelmatig laat terugkomen in de studieteksten. Mocht je er financieel nou wat over hebben om jezelf beter thuis in de boekhouding te maken, dan zijn er diverse betaalde cursussen die je de basis kunnen leren van het boekhouden.

e-Boekhouden biedt ook trainingsdagen op locatie. Marktleider Exact Online biedt diverse online tutorials aan op haar website. Zowel Informer als e-Boekhouden bieden online ook een cursus boekhouden, waarmee je niet alleen kennismaakt met hun software maar ook met een administratie opzetten.

Geen cursus, wel vragen over de boekhouding?

Heb je de basis onder de knie en gaat een cursus boekhouden dus te ver, maar heb je toch enkele vragen? Bijvoorbeeld bij de btw-aangifte of rond de inkomstenbelasting? Dan zijn er gelukkig diverse partijen die je kunnen helpen met jouw boekhouding.

Je kunt terecht bij een administratiekantoor maar de kans is wel groot dat die hiervoor kosten in rekening brengt. Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je hier vaak ook gebruikmaken van een speciale helpdesk met fiscale kennis. Ook op sites als Administratieforum.nl of Higherlevel.nl kun je  terecht met ondernemersvragen en er is ook nog de Belastingtelefoon, de hulplijn van de belastingdienst zelf.

De basis bestaat uit facturen maken en de btw-aangifte indienen. Is je omzet onder de 20.000 euro per jaar? Met de KOR-regeling is die btw-aangifte ook niet nodig.

In principe kan iedereen zelf boekhouden. Maar het vergt niet alleen genoeg doorzettingsvermogen en voldoende tijd: het is ook handig als je weet wat termen als btw, debiteuren, crediteuren en afschrijvingen betekenen. Verder is enige kennis van de regels rond de boekhouding en belastingen belangrijk.