menu
e-boekhouden

Leren boekhouden

Boekhouden kun je leren! Als zelfstandig ondernemer kun je ervoor kiezen om je boekhouding uit te besteden of om het zelf te doen. Maar zelfs als je het uitbesteedt, is het handig de basis van je boekhouding wel te begrijpen! Gelukkig biedt het internet uitkomst en zijn er online verschillende manieren waarmee je kan leren boekhouden.

Inhoud:

Leren boekhouden

leren boekhoudenAls zelfstandig ondernemer en (mede-)eigenaar van een vof of eenmanszaak krijg je te maken met de belastingdienst. Die eist dat je omzetbelasting bijhoudt en zelf de aangifte van de inkomstenbelasting invult. Hiervoor is wel wat basiskennis van boekhouden nodig. Voor ondernemers is dit dus verplicht. Heel uitgebreid hoeft het niet te zijn maar het is wel belangrijk dat je de beginselen van de financiële administratie begrijpt. Een cursus kan hierbij helpen.

Onbekend met journaalposten of grootboekrekeningen? Bij boekhoudsoftware is dat meestal geen probleem. Zie ook ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Eisen vanuit de belastingdienst

Gelukkig is de boekhouding niet zo eng als veel starters denken. Zo is het niet verplicht om te weten wat een grootboekrekening is of wat de verschillen zijn tussen rentabiliteit, liquiditeit of solvabiliteit. Dit soort kerngetallen zijn vooral interessant voor financiële adviseurs. De belastingdienst wil vooral weten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Die informatie is aan strenge regels gebonden, maar daarvoor zijn voldoende hulpmiddelen in de markt.

Om te beginnen zijn er online veel boekhoudprogramma’s te vinden. Sommige daarvan houden rekening met grote bedrijven en zijn daardoor vrij onoverzichtelijk voor de gemiddelde kleine ondernemer. Maar als je specifiek op zoek gaat naar boekhoudsoftware voor beginners, zul je zien dat er maar weinig basiskennis nodig is om hier gebruik van te maken. Partijen als Rompslomp of Acumulus stellen je tijdens het invoeren enkele simpele vragen, waarna zij automatisch de data in de juiste banen leiden.

De software is steeds beter ingericht op ondernemers die zelf boekhouden.

Boekhouden kun je zelf leren

Daarnaast kun je zaken uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Vaak willen deze wel de tijd nemen om jou de basis van het boekhouden te leren. Veel ondernemers vinden het geen probleem om te leren factureren. De uitgaven, kilometer- en urenregistratie willen veel ondernemers ook nog wel bijhouden. Pas zodra er werkelijk belastingaangiftes bij komen kijken besteden zij zaken uit. Op die manier zijn de kosten van een boekhouder te overzien en is er echt alleen basiskennis van het boekhouden vereist. Alle lastige kwesties worden dan door de boekhouder afgevangen.

Toch blijft het belangrijk om de basis van je financiële positie en administratie zelf te kunnen overzien. Al is het alleen al om te weten of de boekhouder zijn werk wel doet. Want ook als je de boekhouding uitbesteedt, blijf je hier zelf voor verantwoordelijk. In het geval van de eenmanszaak of vof ben je er zelfs verantwoordelijk voor met je privévermogen.

Je blijft zelf verantwoordelijk voor je boekhouding.

Cursus basiskennis boekhouden

cursus basiskennis boekhoudenOm de basis van het boekhouden te leren begrijpen kun je een thuisstudie of andere korte cursus volgen. De NTI, LOI en NHA bieden alle drie een goede cursus boekhouden. Via elk van deze partijen kun je een goede basiskennis verkrijgen van fiscale en administratieve zaken.

Vaak zijn dit soort studies niet eens nodig. Als je online op zoek gaat naar een simpele boekhoudcursus zul je zien dat er veel handleidingen en studiemateriaal te vinden is. Sommige boekhoudprogramma’s bieden hiervoor ook een oplossing. e-Boekhouden biedt trainingsdagen op locatie. Marktleider Exact Online biedt diverse e-learningopties aan op haar website. Zowel Informer als e-Boekhouden bieden online ook een cursus boekhouden, waarmee je niet alleen kennismaakt met hun software maar ook met een administratie opzetten.

De online cursus van e-Boekhouden is hierin vrij volledig en geheel gratis. De site vertelt je in handige hoofdstukjes alles over wat je verplicht bent als je zelf je boekhouding doet:

  • De boekhouding inrichten
  • boekingen verrichten
  • btw-aangiftes doen
  • een boekjaar afsluiten
  • afschrijvingen berekenen

Let er overigens wel op dat deze cursus een initiatief is van e-Boekhouden.nl, dat onder de gelijknamige naam een boekhoudpakket tracht te verkopen en deze software dus ook regelmatig laat terugkomen in de studieteksten. Mocht je er financieel nou wat over hebben om jezelf beter thuis in de boekhouding te maken, dan zijn er diverse betaalde cursussen die je de basis kunnen leren van het boekhouden.

Als jouw basiskennis onvoldoende blijkt

Heb je de basis onder de knie en gaat een cursus boekhouden dus te ver, maar heb je toch enkele vragen? Dan zijn er gelukkig diverse partijen die je kunnen helpen. Je kunt natuurlijk terecht bij je administratiekantoor maar de kans is wel groot dat hier kosten voor in rekening brengt. Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je hier vaak ook gebruikmaken van een speciale helpdesk met fiscale kennis. Daarnaast zijn er online sites als Administratieforum.nl of Higherlevel.nl waar je terecht kunt met ondernemersvragen en natuurlijk is er ook nog de Belastingtelefoon, de hulplijn van de belastingdienst zelf.

Leren boekhouden via een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van beste boekhoudprogramma’s voor het mkb.

In principe kan iedereen zelf boekhouden. Maar het vergt niet alleen genoeg doorzettingsvermogen, basale kennis van wiskunde en voldoende tijd: het is ook handig als je op de hoogte bent van wat termen als btw, debiteuren, crediteuren en goodwill betekenen. Verder is enige kennis van de regels die in ons land gelden aangaande belasting en boekhouding ook niet geheel onwenselijk.