Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Brancheorganisatie

Brancheorganisaties worden ook wel belangenorganisatie of branchevereniging genoemd en zijn opgericht om een branche een gezicht te geven. Ze verzamelen cijfers en vechten voor de positie van de betreffende branche. Lid zijn kan dan ook vele voordelen hebben. Toch is minder dan de helft van de Nederlandse ondernemers lid.

Wat is een brancheorganisatie?

BrancheorganisatiesEen brancheorganisatie is meestal een vereniging of stichting die op non-profit basis zich inzet voor professionalisering van een branche en om de branche een gezamenlijke stem te geven. Eigenlijk een manier om verschillende bedrijven, die zich in hun eigen marketing zoveel mogelijk van elkaar willen onderscheiden, toch een gezamenlijke stem te geven.

Want ook al zijn de andere bedrijven uit jouw branche jouw concurrenten, vaak heb je ook gezamenlijke belangen. Denk aan lobbywerk bij de overheid, goed onderwijs rond de beroepsgroep, gezamenlijk opstellen van gedragscodes, marketingcampagnes of zelfs een CAO.

Deze organisaties bieden veel kennis. Denk aan een cursus of workshop leren boekhouden, leren ondernemen of cursus eigen bedrijf starten. .

Wat doet een brancheorganisatie (voor jou)?

Stel je wilt weten hoe je concurrenten zaken regelen. Bijvoorbeeld hoe zij omgaan met bepaalde situaties. Waar klop je dan aan? Juist, een brancheorganisatie. Maar ook op de achtergrond kan deze organisatie veel voor jou betekenen. Het is vaak het contactpunt met de overheid, de media en de neutrale verzamelplek voor de branche. Als er nieuwe wetgeving komt, een crisis in de sector ontstaat of er moet iets anders geregeld worden voor de hele sector, is de brancheorganisatie vaak het aanspreekpunt.

Om werkelijk recht van spreken te hebben heeft de branchevereniging zoveel mogelijk leden nodig. Met allerlei kortingen, keurmerken, workshops en voordelen voor de leden wil een brancheorganisatie de bedrijven uit de branche dan ook motiveren om lid van de organisatie te worden.

Een brancheorganisatie kan de gezamenlijke belangen behartigen

Een van de bekendere acties uit het verleden is de website Funda.nl die alleen voor makelaars van de NVM-branchevereniging toegankelijk was. Deze website was (en is nog steeds) de meest populaire website van huizenzoekers. Dit was een enorm voordeel voor de leden ten opzichte van niet-leden. Een ander voorbeeld is het BOVAG-keurmerk voor tweedehands auto’s. Hierdoor weet je dat je een betrouwbare auto koopt. Het BOVAG-keurmerk geeft aan dat het niet gaat om een gestolen of slechte auto. Dit keurmerk is enkel mogelijk voor leden van de brancheorganisatie.

Kleine ondernemers en brancheorganisaties

Steeds meer ondernemers beginnen parttime met ondernemen. Zeker in Nederland is parttime ondernemen een hele trend. Daarnaast is het werken zonder personeel, de zogenaamde zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) een trend. Thuis op een zolderkamer of parttime ondernemen zonder personeel heeft zijn voordelen. Je kunt zelf prima je zaken overzien en de onderneming rustig opzetten.

Zo kun je prima zelf boekhouden in Excel en online kun je over de meeste zaken veel informatie vinden. Lid worden van allerlei instanties zoals een brancheorganisatie is niet direct noodzakelijk. Van alle zzp’ers in Nederland is ook minder dan een op de drie lid van een brancheorganisatie.

Toch kan juist voor de startende ondernemer het lidmaatschap van een brancheorganisatie enorm veel voordelen hebben. Deze organisaties zetten zich in voor de branche dus hebben regelmatig workshops over voor jou relevante zaken en het lidmaatschap is niet zelden terug te verdienen door collectieve contracten die de brancheorganisatie verzameld heeft. Daarnaast is de brancheorganisatie dé verzamelplek voor vragen.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Branchekennis opdoen via een branchevereniging

De brancheorganisatie is de verzamelbaak voor informatie uit de branche. Door lid te zijn krijg je eerder relevant nieuws toegestuurd via een nieuwsbrief of vakblad. Via workshops wordt je op de hoogte gehouden van de laatste regelgeving en kennis welke je van de branche dient te kennen. Je kennis blijft automatisch up-to-date.

Toegevoegde waarde

Een zzp’er op een zolderkamer kan een wat klein imago hebben. Is het bedrijf wel te vertrouwen? Veel bedrijven hebben twijfels voor ze zaken doen met een kleine ondernemer. Lidmaatschap van een Nederlandse brancheorganisatie kan dit direct veranderen. Hiermee toon je aan je werk serieus te nemen en verstand van zaken te hebben.

Ook moet je je aan de regels van de brancheorganisatie houden. Algemene voorwaarden of andere standaardzaken die een brancheorganisatie aanbiedt zijn ook meer standaard en voor een klant of leverancier sneller te vertrouwen. Soms bieden brancheorganisaties ook een eigen keurmerk en/of garanties.

Juridische kennis

Een brancheorganisatie heeft regelmatig specialisten in dienst zoals juristen of specifieke gedeponeerde algemene voorwaarden welke voor leden gratis te hanteren zijn. Juristen zijn normaal gesproken onbetaalbaar maar als lid van een brancheorganisatie is het regelmatig zo dat je deze even vrijblijvend kunt spreken. Bij een situatie waarbij de jurist werkelijk 1-op-1 adviezen moet gaan geven moet meestal nog steeds betaald worden maar is een lager tarief voor leden wel vaak mogelijk.

Brancheorganisaties onbetaalbaar?

Een brancheorganisatie is dus ook voor de kleine ondernemer vaak interessant. Maar zo vrijblijvend zijn ze niet. Neem nu de parttime ondernemer die ooit een grote winkelketen wil maar is begonnen met een kleine online webwinkel. Dan is voor hem de brancheorganisatie de Thuiswinkel. Deelname is al snel 1500 euro. Voor de starter een onmogelijk hoog bedrag. Voor een parttime webdesigner is dit niet anders. ICT-office kost per kalenderjaar al snel 1350 euro. Misschien is PZO voor het eerste jaar een oplossing? Voor een tientje per maand ben je lid van de brancheorganisatie voor allerkleinste ondernemingen.

Brancheorganisatie - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp