Brancheorganisatie

Brancheorganisaties kunnen veel voordelen hebben. Een belangenorganisatie verzamelt cijfers en vecht voor de positie van jouw branche. Toch is minder dan de helft van de ondernemers in Nederland lid. Waarom?

Wat is een brancheorganisatie?

BrancheorganisatiesEen brancheorganisatie wordt ook wel een belangenorganisatie of branchevereniging genoemd. Het is een vereniging of stichting die zich op non-profit basis inzet voor de professionalisering van een branche. Zo kunnen zij een bedrijfstak een gezamenlijke stem te geven, ook al bestaat die uit allerlei bedrijven die zich zoveel mogelijk van elkaar willen onderscheiden.

Want ook al zijn andere bedrijven uit de branche jouw concurrenten, vaak heb je ook gezamenlijke belangen. Denk aan lobbywerk bij de overheid, goed onderwijs voor de beroepsgroep, het gezamenlijk opstellen van gedragscodes, marketingcampagnes of zelfs een CAO.

Deze organisaties bieden veel kennis. Denk aan een cursus of workshop leren boekhouden, leren ondernemen of cursus eigen bedrijf starten.

Wat doet een brancheorganisatie voor jou?

Stel, je wilt weten hoe je concurrenten hun zaken regelen en omgaan met bepaalde situaties. Waar klop je dan aan? Juist, een brancheorganisatie. Ook op de achtergrond kan deze organisatie veel voor jou betekenen. Het is vaak het contactpunt met de overheid, de media en de neutrale verzamelplek voor de branche. Als er nieuwe wetgeving komt, een crisis in de sector ontstaat of iets anders voor de hele sector geregeld moet worden, is de brancheorganisatie hét aanspreekpunt.

Om echt recht van spreken te hebben, moet een branchevereniging zoveel mogelijk leden hebben. Daarom zullen organisaties jou als ondernemer motiveren om lid te worden met allerlei kortingen, keurmerken, workshops en ledenvoordelen.

Een brancheorganisatie kan de gezamenlijke belangen van een bedrijfstak behartigen.

Een van de bekendere acties uit het verleden is de website Funda.nl. Die was ooit alleen toegankelijk voor makelaars van de NVM-branchevereniging. Funda was de populairste website van huizenzoekers en dat is het nog steeds. Dit was dus een enorm voordeel voor leden ten opzichte van niet-leden.

Een ander voorbeeld is het BOVAG-keurmerk voor tweedehands auto’s. Hierdoor weet je dat je een betrouwbare auto koopt. Het BOVAG-keurmerk geeft aan dat het niet gaat om een gestolen of slechte auto. Dit keurmerk is alleen toegankelijk voor leden van de brancheorganisatie.

Kleine ondernemers en brancheorganisaties

Steeds meer ondernemers beginnen parttime met ondernemen. Zeker in Nederland is parttime ondernemen een trend, naast werken als zzp’er (zelfstandigen zonder personeel). Thuis op een zolderkamer of parttime ondernemen zonder personeel heeft zo zijn voordelen. Je kunt zelf prima je zaken overzien en de onderneming rustig opzetten.

Zo kun je prima zelf boekhouden in Excel en online kun je over de meeste zaken veel informatie vinden. Lid worden van allerlei instanties zoals een brancheorganisatie is dan niet meteen een noodzaak. Het is dus niet verrassend dat minder dan een op de drie zzp’ers in Nederland lid is van een brancheorganisatie.

Toch kan een lidmaatschap bij een brancheorganisatie juist voor startende ondernemers enorm veel voordelen hebben. Deze organisaties hebben regelmatig workshops over relevante zaken voor jou. Ook kun je er terecht met allerlei vragen, die je in het begin zeker zult hebben. En omdat de brancheorganisatie collectieve contracten heeft verzameld, verdien je het lidmaatschap vaak terug.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Branchekennis opdoen via een branchevereniging

De brancheorganisatie is de centrale verzamelplek voor informatie uit de branche. Als lid krijg je relevant nieuws toegestuurd via een nieuwsbrief of vakblad. Met workshops word je op de hoogte gehouden van vakkennis en de laatste regelgeving. Je kennis blijft dus automatisch up-to-date.

Betrouwbaarheid

branchevereniging juridische kennisEen zzp’er op een zolderkamer kan een slecht imago hebben. Is het bedrijf voor derden wel te vertrouwen? Veel bedrijven hebben twijfels over zaken doen met een kleine ondernemer. Een lidmaatschap bij een Nederlandse brancheorganisatie kan dit direct veranderen. Zo laat je zien dat je je werk serieus neemt en verstand van zaken hebt.

Daarbij moet je je aan de regels van de brancheorganisatie houden. Een brancheorganisatie biedt bijvoorbeeld algemene voorwaarden die voor bedrijven in die branche de standaard zijn. En dus zijn die voor een klant of leverancier makkelijker te vertrouwen. Een branchevereniging kan je vaak ook hun eigen keurmerk en bepaalde garanties geven.

Juridische kennis

Een brancheorganisatie heeft regelmatig specialisten in dienst, zoals juristen. Die zijn normaal gesproken onbetaalbaar, maar als lid van een brancheorganisatie kan je deze vrijblijvend spreken. Als de jurist echt een-op-een adviezen moet geven, zal daar wel een prijs tegenover staan. Maar als je lid bent geldt er wel een lager tarief dan als je geen lid bent.

Brancheorganisaties onbetaalbaar?

Een brancheorganisatie is dus ook voor de kleine ondernemer interessant. Maar zo vrijblijvend zijn ze niet. Neem bijvoorbeeld de parttime ondernemer die ooit een grote winkelketen wil, maar is begonnen met een kleine webwinkel. Voor hem of haar is de brancheorganisatie dan Thuiswinkel. Een lidmaatschap kost daar zo’n 1500 euro. Voor de starter is dat een onmogelijk hoog bedrag. Voor een parttime webdesigner is dit niet anders.

NLdigital, de branchevereniging voor de digitale sector, kost per kalenderjaar al snel 1350 euro. Misschien is Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) voor het eerste jaar een oplossing? Voor een tientje per maand ben je lid van de brancheorganisatie voor kleine ondernemingen.

Brancheorganisatie - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp