Minderjarig ondernemen
Steeds meer jongeren beginnen hun eigen bedrijf al op jonge leeftijd. Dat kan, er is geen minimumleeftijd voor een KvK-inschrijving. Als je minderjarig bent gelden er wel enkele voorwaarden voor een KvK-inschrijving. Hoe start je een bedrijf als jongere?
Jong ondernemen is populair
Afgelopen jaren is het aantal minderjarige ondernemers dat al op jonge leeftijd een eigen bedrijf inschreven bij de Kamer van Koophandel fors toegenomen.
Steeds meer jonge mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Tussen 2014 en 2019 is het aantal minderjarige starters dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK) zelfs verdrievoudigd.
Voor sommige beroepen lijkt minderjarig ondernemen misschien onverstandig. Voordat je een slagerij of kroeg opent, kun je het beste eerst wat ervaring opdoen als verkoopmedewerker of barpersoneel. Maar vanuit huis is ook veel mogelijk. Veel jongeren starten bijvoorbeeld een eigen webshop. Je kunt ook denken aan het bouwen van apps of geld verdienen via internet. Daar kun je al op jonge leeftijd mee beginnen.
Mede door alle online mogelijkheden zijn er veel jonge starters met een eigen bedrijf. Als minderjarige ondernemer heb je voor de inschrijving bij de KvK meestal wel toestemming van je ouders of voogd nodig. Ook voor het openen van een zakelijke rekening moet je soms vooraf toestemming vragen.
Je kunt ondernemen zonder diploma. Maar het kan geen kwaad om te leren ondernemen en te leren boekhouden voordat je officieel voor jezelf begint.
Als kind een eigen bedrijf starten naast school
Een bedrijf starten als kind klinkt misschien als een riskante bijbaan. Veel ouders vinden dat een kind beter de aandacht kan richten op een studie. Tot je 16e levensjaar ben je leerplichtig en moet je dus verplicht naar school. Maar ook als je 16 of 17 jaar bent is het soms verstandig om een opleiding te volgen.
Maar op jonge leeftijd ervaring opdoen met het ondernemerschap kan veel opleveren. Bij veel studies wordt dit zelfs gewaardeerd. Zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs komt er steeds meer aandacht voor het werken aan een eigen onderneming. Mede hierdoor zijn er steeds meer jongeren die al op jonge leeftijd een eigen bedrijf starten.
Er komt steeds meer aandacht voor het zelfstandig ondernemerschap binnen het onderwijs.
Kinderen kunnen prima studeren én ondernemen. Let er wel op dat er voor belastingvoordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of startersaftrek, een urencriterium van minimaal 1.225 per jaar geldt. Naast een studie kan het lastig zijn voor ondernemende tieners om hieraan te voldoen.
Wil je ondernemen? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld verdienen kunt.
Met programma’s als Onderwijs en Ondernemen en de organisatie Jong Ondernemen werken overheid en het mkb samen om jongeren voor te bereiden op het ondernemerschap.
Laat je als scholier niet ontmoedigen als je een gat in de markt ziet. Leerlingen die op jonge leeftijd ondernemerschapsonderwijs krijgen blijken op latere leeftijd sneller een baan te vinden dan leeftijdsgenoten die geen ondernemerslessen hebben gevolgd.
Jongeren die ervaring opdoen met het ondernemerschap vinden later sneller een baan dan andere leeftijdsgenoten.
Als minderjarige handelingsonbekwaam
Er is geen minimumleeftijd om te starten als ondernemer. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan ben je officieel minderjarig en dus voor de wet handelingsonbekwaam.
Dit betekent dat je geen zakelijke contracten mag ondertekenen of grote bedragen mag overmaken, zonder toestemming van een ouder of verzorger.
Toestemming nodig voor KvK-inschrijving
Een KvK-inschrijving telt als een zakelijk contract waarvoor je handelingsbekwaam moet zijn. Deze wet is in het leven geroepen om je te beschermen tegen onvoorziene financiële risico’s. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je dus samenwerken met je ouders of verzorger.
Ben je minderjarig? Dan heb je toestemming nodig om te mogen ondernemen.
Het kan onhandig zijn om steeds je ouders om toestemming te moeten vragen. Minderjarige ondernemers kunnen vanaf het 16e jaar bij de rechter een handlichting aanvragen. Daarmee krijg je de bevoegdheden van een meerderjarige en kun je zakelijk handelen zonder tussenkomst van je ouders.
Als je geen handlichting aanvraagt, kunnen je ouders overeenkomsten achteraf ongedaan maken. Dat kan tot drie jaar later. Let wel op: de handlichting geldt niet voor privéhandelingen, hiervoor blijf je van je ouders afhankelijk. Ook ben je zelf aansprakelijk voor de gevolgen van je zakelijke besluiten.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Met toestemming van je ouders, een wettelijke vertegenwoordiger, of met een handlichting van de rechter kun je als minderjarige je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK regelt dan ook meteen je aanmelding bij de belastingdienst.
Je aanmelden bij de KvK is lang niet altijd verplicht. Dit hangt af van de aard en het succes van je onderneming. Een webwinkel moet zich bijvoorbeeld direct laten registreren, maar een zelfstandige tekstschrijver of website-ontwerper kan ook hobbymatig beginnen. Als je twijfelt kun je bij de KvK navragen of je met jouw bedrijf je verplicht moet inschrijven of in aanmerking komt voor een plaats in het Handelsregister.
Jonge ondernemers zijn welkom: je kunt je inschrijven bij de KvK als je minderjarig bent.
Met een KvK-registratie kun je aantonen dat je als ondernemer serieus en betrouwbaar bent. Ook op jonge leeftijd. Een KvK-inschrijving maakt samenwerkingen met andere bedrijven en de werving van nieuwe klanten makkelijker. Zo kunnen die bijvoorbeeld in het Handelsregister informatie over je bedrijf opvragen.
Omzet- en inkomstenbelasting
Met een eigen bedrijf krijg je te maken met omzetbelasting en moet je, zodra je winst maakt, ook inkomstenbelasting betalen. Ook als minderjarige moet je hiervoor aangifte doen bij de belastingdienst. Doe je dit niet, dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan, zoals een naheffing.
De belastingdienst verplicht je gelijk tot een hoop administratie waar je misschien geen zin in hebt. Een voordeel: alle onkosten die je in de aanloop naar je professionele bedrijf maakt, zijn aftrekbaar in het eerste jaar dat je aangifte doet. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de eerder genoemde handlichting.
Wil je ondernemen? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld verdienen kunt.
Minderjarig ondernemen en een faillissement
Wat als je bedrijf niet succesvol is en je failliet gaat? Als je minderjarig bent en geen handlichting van de rechter hebt gekregen, draaien je ouders op voor de rekening. Wel kunnen zij jouw rechtshandelingen eventueel terugdraaien tot 3 jaar later.
Vraag op tijd om hulp als je schulden opbouwt of als je bedrijf in financieel zwaar weer komt. Als je handelingsbekwaam verklaard bent, of ouder dan 18 jaar bent, ben jij zelf verantwoordelijk voor zakelijke besluiten. En dus ook voor de mogelijke schulden die je maakt.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over een eigen onderneming oprichten als minderjarige:
Hoe oud moet je zijn voor een eigen bedrijf?
Er is geen minimumleeftijd voor een KvK-inschrijving, maar als jonger dan 16 jaar bent dan ben je voor de wet handelingsonbekwaam. Dit betekent dat je niet altijd bevoegd bent om zakelijke contracten te ondertekenen. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel valt daar ook onder.
Als je als minderjarige een eigen bedrijf wilt oprichten moet je eerst toestemming vragen aan jouw wettelijke vertegenwoordigers zoals je ouders of verzorgers.
Minderjarig ondernemen: wat zijn de gevolgen kinderbijslag?
Het inkomen uit je onderneming heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag die je ouders of verzorgers krijgen. Ook niet als je ouder dan 16 bent. Er geldt geen maximumbedrag en je ouders hoeven niet door te geven hoeveel jij bijverdient met je eigen onderneming.