Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Minderjarig ondernemen

Steeds meer jongeren kiezen ervoor hun eigen bedrijf te beginnen. Bovendien is het aantal minderjarige ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Hoe start je een bedrijf als kind?

Jong ondernemen is populair

Minderjarig ondernemenAl op jonge leeftijd je geld verdienen met een eigen bedrijf? Waarom niet! Steeds meer jonge mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. In 2017 waren er 2.273 bedrijven bij de KvK ingeschreven met een eigenaar die officieel minderjarig was. Vijf jaar eerder ging het nog om 1.119 dergelijke inschrijvingen.

Voor sommige beroepen lijkt het onverstandig. Voordat je een slagerij of kroeg opent kun je beter eerst wat ervaring opdoen als verkoopmedewerker of barman. Maar veel is ook mogelijk vanuit huis. Denk aan het bouwen van apps of geld verdienen via internet. Daar kun je ook prima op jonge leeftijd mee beginnen.

Als je minderjarig ondernemen wilt heb je meestal wel toestemming van je ouders of voogd nodig om je in te schrijven bij de KvK. Maar daarna kun je gewoon als zelfstandig ondernemer aan de slag. De populariteit van het zelfstandig ondernemen groeit dus onder jonge starters, al zijn er voor minderjarige ondernemers wel enkele voorwaarden.

Je kunt ondernemen zonder diploma. Maar het kan geen kwaad om te leren ondernemen en te leren boekhouden voordat je officieel voor jezelf begint.

Eigen bedrijf starten als kind: overdag school, ’s avonds ondernemen

Een bedrijf starten als kind klinkt misschien als een riskante bijbaan. Maar ervaring opdoen met ondernemen op jonge leeftijd kan zeker geen kwaad. Bij veel studies wordt dit zelfs zeer gewaardeerd. Daarbij komt er zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs meer aandacht voor ondernemen. Mede hierdoor zijn er steeds meer jongeren die al op jonge leeftijd een eigen bedrijf starten.

Er komt steeds meer aandacht voor het ondernemerschap binnen het onderwijs.

Tot je 16e levensjaar ben je leerplichtig en moet je dus verplicht naar school. Maar ook als je 16 of 17 jaar bent wil je waarschijnlijk nog wel een studie volgen. Dat betekent niet dat studeren en ondernemen niet kunnen samengaan. Je denkt misschien dat de overheid ondernemende tieners in de weg zit, maar het tegenovergestelde is waar. Let er wel op dat belastingvoordelen voor ondernemers een urencriterium van minimaal 1.225 per jaar hanteren, zoals de zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Hier gebruik van maken, kan dus lastig worden.

Wil je ondernemen? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld verdienen kunt.

Met programma’s als Onderwijs en Ondernemen en organisatie Jong Ondernemen werken overheid en het MKB samen om jongeren klaar te stomen voor het ondernemerschap. Leerlingen die op jonge leeftijd ondernemerschapsonderwijs krijgen, blijken op latere leeftijd eerder een baan te vinden dan hun leeftijdsgenoten die geen ondernemerslessen hebben gevolgd. Laat je als scholier dus niet ontmoedigen als je een gat in de markt ziet.

Minderjarig? Dan heb je toestemming nodig van je ouders – of de rechter

Er is geen minimumleeftijd om te starten als ondernemer. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan ben je officieel minderjarig en dus voor de Wet ‘handelingsonbekwaam’. Dat betekent dat je geen zakelijke contracten mag ondertekenen of grote bedragen mag overmaken, zonder toestemming van een ouder of verzorger. Deze wet is in het leven geroepen om je te beschermen tegen onvoorziene financiële risico’s. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je dus samenwerken met je ouders.

Ben je minderjarig? Dan heb je toestemming nodig om te mogen ondernemen.

Naarmate je bedrijf groeit, kan het onhandig zijn om steeds bij je ouders te moeten aankloppen. Vanaf je 16e jaar kun je daarom bij de rechter een handlichting aanvragen om dit te omzeilen. Daarmee krijg je de bevoegdheden van een meerderjarige en kun je zakelijk handelen zonder tussenkomst van je ouders.

Als je geen handlichting aanvraagt, kunnen je ouders rechtshandelingen tot 3 jaar later terugdraaien. Let wel op: de handlichting geldt niet voor privéhandelingen, hierin blijf je van je ouders afhankelijk. Ook ben je zelf aansprakelijk voor de gevolgen van je zakelijke besluiten.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Met toestemming van je ouders of een handlichting van de rechter op zak, kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is niet altijd verplicht en hangt af van de aard en het succes van je onderneming. Een webwinkel moet zich bijvoorbeeld direct laten registreren, maar een zelfstandige tekstschrijver of website-ontwerper kan in eerste instantie ook hobbymatig beginnen. Raadpleeg de KvK om te informeren of jouw bedrijf verplicht is, dan wel in aanmerking komt voor een plaats in het Handelsregister.

Jonge ondernemers zijn welkom: je kunt je inschrijven bij de KvK als je minderjarig bent.

Met een KvK-registratie kun je aantonen dat je als ondernemer serieus en betrouwbaar bent, ook op jonge leeftijd. Daarbij vergemakkelijkt het samenwerkingen met andere bedrijven en de werving van nieuwe klanten. Zo kunnen klanten makkelijk informatie over je bedrijf opvragen in het Handelsregister. De KvK zal ook meteen je aanmelding bij de Belastingdienst regelen.

Belastingaangifte: omzet- en inkomstenbelasting

Met een eigen bedrijf krijg je (meestal) te maken met omzetbelasting en moet je, zodra je winst maakt, inkomstenbelasting betalen. Ook als minderjarige moet je hiervoor zelf aangifte doen bij de belastingdienst. Doe je dit niet, dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan, zoals een torenhoge naheffing.

De belastingdienst verplicht je gelijk tot een hoop administratie waar je misschien niet altijd blij van wordt. Een lichtpuntje: alle onkosten die je in de aanloop naar je professionele bedrijf maakt, zijn aftrekbaar in het eerste jaar dat je aangifte doet. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van je handlichting, waar we het eerder over hadden.

Wil je ondernemen? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld verdienen kunt.

Minderjarig ondernemen: gevolgen voor de kinderbijslag

Het runnen van je bedrijf kan gevolgen hebben voor de Kinderbijslag die je ouders of verzorgers ontvangen. Als je veel winst maakt kan deze worden gekort of ingetrokken. Dit is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van je leeftijd.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan krijgen je ouders gewoon kinderbijslag, ongeacht hoeveel je daarnaast verdient. Ben je ouder dan 16 jaar en verdien je meer dan het maximumbedrag? Dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag meer. Het maximale bedrag dat je mag bijverdienen ligt om en nabij de 1.000 euro en verandert jaarlijks. Raadpleeg hiervoor de Sociale Verzekeringsbank.

Minderjarig ondernemen en een faillissement

Wat als je bedrijf onsuccesvol is en je failliet gaat? Als je minderjarig bent en geen handlichting van de rechter hebt gekregen, draaien je ouders op voor de rekening. Wel kunnen zij jouw rechtshandelingen eventueel terugdraaien tot 3 jaar later. Trek dus tijdig aan de bel als je schulden opbouwt of je bedrijf in financieel zwaar weer komt. Als je handelingsbekwaam bent verklaard of ouder bent dan 18 jaar, ben jij zelf verantwoordelijk voor zakelijke besluiten en mogelijke schulden die je maakt.