Eigen bedrijf zonder diploma

Voor veel beroepen is een diploma nodig, maar voor veel zzp-banen hoef je alleen naar de KvK. Als coach, tekstschrijver of eigenaar van een webshop kun je zelfstandig ondernemen zonder opleiding, vergunning, of papieren. Welke bewijzen heb je wel minimaal nodig om als zzp’er succesvol een eigen bedrijf te starten?

Opleiding niet vereist

zelfstandige beroepen zonder diplomaVeel scholen hebben een opleiding voor een eigen bedrijf, maar voor het ondernemerschap heb je geen diploma nodig. Je kunt je eigen bedrijf oprichten zonder opleiding of geld. Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je direct ondernemen.

Voor veel banen moet je eindeloos studeren maar zonder diploma’s kun je vandaag nog directeur worden van een bedrijf in een beroep waarvoor je geen diploma nodig hebt. Veel succesvolle ondernemers hebben ook nooit een opleiding, studie of school afgemaakt. Al gaat het niet voor alle zelfstandige beroepen op.

Veel succesvolle ondernemers hebben nooit een opleiding, studie of school afgemaakt.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Bij de kvk inschrijven als zzp-ondernemer

Starten zonder ondernemingsplan of opleiding

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen kun je zonder diploma van een opleiding bij de KvK een eigen onderneming inschrijven. Als zzp’er kun je eenvoudig starten met een onderneming als:

  • eigen webshop beginnen
  • advies geven als coach of adviseur
  • verschillende sectoren in de bouw
  • Zelfstandige in de zorg of het onderwijs

Zo zijn er nog tientallen voorbeelden. Of je er ook een goed salaris mee verdient is wel de vraag. Een diploma helpt, maar voor de best betaalde zzp-banen moet je vooral goed zijn in je werk. Specialisten verdienen meer salaris dan mensen die niets hebben geleerd. Dat geldt ook voor zelfstandig ondernemers.

Voor het werk heb je misschien geen diploma van een lastige opleiding nodig, maar om continu de juiste keuzes te maken voor je bedrijf moet je wel weten wat je doet. Als je vooraf je goed wilt voorbereiden is een ondernemingsplan een simpele oplossing. Deze kan jouw zwakke en sterke punten duidelijk maken.

Zoek je een snelle manier om online geld mee te verdienen? Via Fiverr.com kun je klusjes doen voor bedrijven. Denk aan logo ontwerpen, voice-over inspreken, social media-taken, et cetera.

Niet elk beroep kun je zonder diploma beoefenen

beschermd beroepEen eigen bedrijf heeft weinig drempels, al zijn er beroepen waarin je zonder diploma als zzp’er niet voor jezelf kunt beginnen.

Zo kun je zonder rijbewijs niet zomaar als zzp’er een zelfstandige rijschool of onderneming in het vrachtvervoer starten. Ook voor bijvoorbeeld een zzp-onderneming als piloot, schipper, of slager heb je eerst een diploma van een afgeronde opleiding nodig voor je het vak ervan mag beoefenen.

Voor sommige beroepen heb je een opleiding nodig voor je het vak mag beoefenen.

Dit noemen we gereglementeerde beroepen en hierbij kun je denken aan banen in het onderwijs, politie, brandweer, zeevisserij, binnenvaart, luchtvaart, cultuur en kinderopvang. Voor beroepen in deze sectoren is een diploma verplicht, zowel in loondienst als zelfstandig als ondernemer. Maar alle overige beroepen kun je zelfstandig beoefenen zonder afgeronde studie of opleiding.

Voor zzp’ers is een diploma niet meer verplicht

Om Ondernemer te worden heb je geen diploma nodigVroeger had Nederland het middenstandsdiploma. Een diploma waarmee je aantoonde dat je klaar was om een eigen bedrijf te starten.

Je had het zo te pakken, toch had het wel charme. Tenslotte geeft het aan de ene kant een soort van werkelijke drempel want niemand kan impulsief op een dag besluiten te ondernemen en verder is het als je ondernemer worden wilt leuk om je eerste succes te behalen op deze manier. Een middenstandsdiploma was toch een soort erkenning dat de staat je slim genoeg vindt om een eigen bedrijf te beginnen. Het gaf zelfvertrouwen.

Diploma meestal niet nodig voor eigen bedrijf

Na de middenstandsdiploma hebben we voor zzp’ers ook een tijdje een verklaring arbeidsrelatie gehad, maar deze bestaat ook niet meer. De opleidingen die je bij onderwijsinstellingen kunt volgen voor een eigen bedrijf zijn vrijwillig. Al kun je met deze studies vaak wel de juiste vaardigheden leren.

Het starten van een eigen bedrijf is heel makkelijk. Je kunt je morgen inschrijven bij de KvK. Met een Kamer van Koophandel-inschrijving ben je verplicht om te boekhouden voor de belastingdienst, maar dat is het.  Met de KOR-regeling zijn omzetbelasting en btw-aangiftes zelfs niet nodig. Als je als zzp’er vanuit huis of direct bij de klant gaat werken en alleen je eigen uren verkoopt kun je daar vandaag al mee beginnen.

Ondernemen kan zonder diploma. Maar soms is een opleiding nodig om het vak te beoefenen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

zorg verlenen als zelfstandige

Opleiding maakt je beter in je vak

Natuurlijk kun je ook, na het oprichten van je eigen bedrijf, een thuisstudie, cursus of zelfs serieuze opleiding volgen. Verplicht zijn deze studies en opleidingen dus niet, maar een diploma of studie kan je wel beter maken in je werk. Je kunt ook gewoon veel oefenen in de praktijk. Vaak is dat de beste manier, maar zonder opleiding kan het wel langer duren voor je echt goed bent in jouw beroep.

Even als voorbeeld de kapper. Is het acceptabel voor je als je weet dat die persoon totaal geen diploma’s in deze richting heeft en dat jouw haar misschien wel het eerste is waar die een schaar in zet? Waarschijnlijk niet. Maar heb jij, als je naar de kapper ging, ooit om een diploma gevraagd?

Zou jij je haar laten knippen als je wist dat je kapper hiervoor geen studie of opleiding had gedaan?

Dat je voor een baan als kapper niet het juiste diploma hoeft te hebben is weer wel begrijpelijk als je bedenkt dat in enkele Europese landen kappers nooit een diploma nodig hebben. Ze hebben in het buitenland misschien al duizenden Nederlanders geknipt. Als ze nu in Nederland wonen, voor zichzelf beginnen en al veel referenties en ervaring hebben, wil je misschien best in die stoel plaatsnemen.

Diploma niet nodig, vergunning soms wel

Eerst een opleiding tot kapper volgen voor je een eigen salon begint?Dat een diploma voor een kapper geen vereiste is maar een plus, is niet erg. De markt redt zichzelf wel redelijk doordat mond-tot-mond reclame hier een grote rol in speelt. Maar bij het vestigen van een onderneming is dat een ander verhaal.

Een slechte kapperszaak is vervelend, maar bij de horeca kan er nog veel meer misgaan. Dat iemand geen diploma hoeft te halen om biertjes te tappen is prima, maar om een discotheek te vestigen is natuurlijk wel een vergunning nodig. Jij zou ook niet blij zijn als je buren opeens drank in de straat gingen uitdelen? En zo zijn er meer voorbeelden.

Zolang je maar weet waar jij goed in bent

Als jij van je hobby je werk maakt, dan ben je waarschijnlijk al goed in je vak. Maar als je voor jezelf begint omdat je iets heel anders wilt gaan doen, dan kan een korte studie of opleiding enorm helpen. Ondernemen kun je deels gewoon leren. Zonder diploma moet je natuurlijk wel weten wat je doet.

Vooraf een goed ondernemingsplan schrijven is net als een diploma niet verplicht, maar hiermee zie je direct waar straks als zelfstandige jouw sterktes en zwaktes liggen. Het helpt als je weet of jouw kracht in marketing, de financiën, of de operationele zaken ligt, zodat je hier ook op kunt sturen. Als jij goed bent in het werven van klanten dan kun je het beste investeren in een goede boekhouder, bijvoorbeeld.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Van een schap is lidmaatschap verplicht

Er zijn vanuit de overheid weinig regels voor het starten van een eigen onderneming. Maar als een branche zichzelf een schap oplegt is elke onderneming in deze branche verplicht om hierbij aan te sluiten. Schappen zijn een soort brancheverenigingen. Hiervan zijn er enorm veel maar de meesten zijn vrijblijvend. Bij schappen is dit niet zo. Een schap is verplicht. De lijst van verplichte schappen is gelukkig beperkt.

Toch zijn de brancheorganisaties die wel vrijblijvend zijn, zoals voor de eerder genoemde kapper, net zo belangrijk. Juist voor startende ondernemers. De taken en doelstellingen zijn veelal vergelijkbaar met die van de verplichte schappen. Het verschil is vaak dat er in die branches minder snel maatschappelijk onverantwoorde zaken gebeuren.

Brancheorganisatie kan helpen

Het nieuws van de vereniging, het vechten voor de branche en de leden, en eindelijk een grote organisatie die zich voor de rechten van jou als ondernemer inzet, kan het verschil maken. Daarnaast kent de branchevereniging verdere details over jouw markt.

Zelfs zonder lidmaatschap is het wel slim om hier workshops van te volgen, algemene voorwaarden van te hanteren, of om hier te controleren wat je nodig hebt voor een onderneming in die branche. Een branchevereniging kent alle eisen van jouw vakgebied. Die ziet direct in staat bent het beroep uit te voeren.

Ondernemingsplan als stap naar een eigen bedrijf

Lengte ondernemingsplanEen andere manier om te ontdekken of je klaar bent voor het ondernemerschap, is door het schrijven van een ondernemingsplan. Verplicht is het niet, tenzij je geld wilt ophalen en financiers zoals de bank hierom vragen. Maar ook als je deze niet nodig hebt is het aan te raden om er een te schrijven.

Je merkt snel genoeg of je bij alle hoofdstukken de antwoorden hebt of dat je wat hulp kunt gebruiken.  Als je wilt starten als ondernemer en twijfelt over je papieren dan kan het opstellen van een goed ondernemingsplan zeker dezelfde boost aan zelfvertrouwen geven als het oude middenstandsdiploma.