menu

Ondernemen zonder diploma?

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen moet je naar de Kamer van Koophandel. Zover is bekend. Maar wat heb je eigenlijk nog meer voor papieren nodig om een succesvol ondernemer te worden?

Vroeger hadden we in Nederland het middenstandsdiploma. Een soort papiertje waarmee je aantoonde dat je klaar was om een eigen bedrijf te starten. In werkelijkheid stelde dit papiertje weinig voor. Eigenlijk had je zo’n papiertje zo te pakken. Toch had deze drempel wel zijn charme. Tenslotte geeft het aan de ene kant een soort van werkelijke drempel want niemand kan impulsief op een dag besluiten te ondernemen en verder is het als potentieel ondernemer leuk om je eerste succes te behalen op deze manier. Het is toch een soort erkenning dat de staat je capabel acht om een eigen bedrijf te beginnen. Een soort zelfvertrouwen boost.

Tegenwoordig is zo’n diploma niet meer nodig. Daarmee is het starten van een eigen bedrijf wel heel gemakkelijk. Want ook al zijn er veel gespecialiseerde cursussen en opleidingen, echt noodzakelijk zijn ze meestal niet. Even als voorbeeld de kapper. Zou jij graag de eerste persoon zijn die wordt geknipt door een kapper? Is het acceptabel voor je als je weet dat die persoon totaal geen diploma’s in deze richting heeft en dat jouw haar misschien wel het eerste is waar hij de schaar in zet? Waarschijnlijk niet. Maar heb jij, als je naar de kapper ging, ooit wel eens om een diploma gevraagd?

Aan de andere kant staat Nederland momenteel voor het thema van minder regelgeving. Dat een kapper geen diploma hoeft te hebben is weer wel begrijpelijk als je bedenkt dat in enkele Europese landen kappers nooit een diploma nodig hebben. Ze hebben daar misschien al duizenden Nederlanders geknipt omdat ze in een hoofdstad of internationele omgeving hebben gewerkt. Als ze nu in Nederland wonen, voor zichzelf beginnen en al veel referenties en ervaring hebben, zou ik best in die stoel willen plaatsnemen.

Met de kapper heb ik weinig moeite. De markt red zichzelf wel redelijk doordat mond-tot-mond reclame hier een enorme rol in speelt. Bij een horeca gelegenheid begin ik te twijfelen. Want een kroegje meer in de stad lijkt me prima maar als mijn buren opeens iedereen drank mogen uitdelen zou ik daar niet zo blij mee zijn. Bij een slagerij zou ik er zeker moeite mee hebben. Van mij mag iemand niet zomaar zonder diploma’s of erkenning een koe in zijn werkplaats slachten.  

De overheid zelf laat de markt hierin eigenlijk grotendeels vrij. Er zijn vanuit de overheid geen regels behalve een vrij belangrijke, en dat is dat als de branche zichzelf een schap oplegt, iedereen in deze branche verplicht is om zich hierbij aan te sluiten. Schappen zijn een soort brancheverenigingen. Branche organisaties zijn er enorm veel maar de meesten hiervan zijn vrijblijvend. Bij schappen is dit niet zo. Een schap is verplicht. De lijst van verplichte schappen is gelukkig beperkt. 

Toch zijn de branche organisaties die wel vrijblijvend zijn, zoals voor de eerder genoemde kapper, of in mijn geval voor de ICT, zeker niet minder belangrijk. Ook, of misschien wel juist voor startende ondernemers! De taken en doelstellingen van deze verenigingen zijn veelal grotendeels gelijk aan die van de verplichte schappen. Meestal is het enige verschil dat er in deze branches niet snel maatschappelijk onverantwoorde zaken kunnen voorkomen. Maar het nut voor de aangesloten ondernemer is daar niet direct minder om. 

Het nieuws van de vereniging, het vechten voor de branche en de leden, en eindelijk een grote organisatie die zich voor de rechten van jou als ondernemer inzet is zeker noodzakelijk. Ook al wil de overheid minder regelgeving,  als ondernemer kan ik het eigenlijk iedereen aanraden om vrijblijvend bij zijn branche vereniging te informeren of je volgens hen in staat bent het beroep uit te voeren. Stel de vraag maar eens gewoon op deze manier. Je zult zien dat ze je vraag serieus nemen, er de tijd voor nemen. Je prikkelende vragen zullen stellen en uiteindelijk met een antwoord zullen komen.

Als je wilt starten als ondernemer en twijfelt over je papieren, bijvoorbeeld als kapper, ICT-er of ander vrij beroep dan kunnen de workshops, antwoorden en erkenning van de voor jou van toepassing zijnde branche organisatie zeker dezelfde zelfvertrouwen boost geven als het oude middenstandsdiploma.

Verder lezen

Reacties